Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο στο ΚΑΜ

afisa1Ο Σύλλογος “Φίλοι της Ιταλίας” και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ  οργανώνουν ένα μίνι φεστιβάλ ιταλικού  κινηματογράφου με την υποστήριξη του Istituto italiano di Cultura di Atene και του Centro Galileo Χανίων. Τα έργα θα προβληθούν  στο ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σκοπός είναι να γνωρίσουμε στο ευρύτερο κοινό ηθοποιούς και σκηνοθέτες του ιταλικού κινηματογράφου.
Ξεκινάμε με το Νίνο Μανφρέντι, μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες που στιγμάτισαν το ιταλικό σινεμά για περίπου τριάντα χρόνια (1960-1990).
Γεννήθηκε στο Κάστρο Ντεϊ Βόλσι, ένα μικρό χωριό κοντά στο Φροσινόνε το 1921 από αγρότες γονείς που μετακόμισαν στη κοντινή Ρώμη για να μπορούν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο.
Ο Νίνο Μανφρέντι σπούδασε στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης μαθητεύοντας πλάι σε διακεκριμένους  καθηγητές, όπως ο Πάολο Πανέλλι.
Συνεργάστηκε με έναν από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς, τον Εντουάρντο Ντε Φιλίππο και συμμετείχε σε μουσικές παραστάσεις, τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικές σειρές.
Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες σε δραματικούς και κωμικούς ρόλους , δίνοντας πάντα τον καλύτερο του εαυτό, μέσα από ένα ιδιόμορφο  σουρεαλισμό ή έναν πικρό σαρκασμό φανερώνοντας κάθε φορά την ιδιαίτερη αλλά και ελεγχόμενη βαθειά ειρωνεία του.
Ως σκηνοθέτης, ο Μανφρέντι κέρδισε 3 φορές το βραβείο Νέστρο ντ’Αρτζέντο.
Πέθανε 83 χρονών στη Ρώμη, τελευταίος από τους πιο δημοφιλής ηθοποιούς της γενιάς του (Βιτόριο Γκάσμαν, Αλμπέρτο Σόρντι, Ούγκο Τονιάτσι και Μαρτζέλο Μαστρογιάννη).
Ευχαριστούμε το Ιταλικό Ινστιτούτο της Αθήνας για τη διάθεση των ταινιών, το ΚΑΜ για τη συνδιοράνωση, το Centro Galileo (Kέντρο ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στα Χανιά), καθώς και τον κύριο Bonanno του Συλλόγου “Φίλοι της Ιταλίας”  της Λέρου για τις πολύτιμες συμβουλές του.
Πρόγραμμα προβολών
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου , ώρα : 20.00
“Επιχείρηση Σαν Τζενάρο” (Operazione San Gennaro) κωμωδία,1966
Σκηνοθεσία Νίνο Ρίζι με τους Νίνο Μανφρέντι ,Τοτο’, Σέντα Μπέργκερ, Μάριο Αντορφ
Τετάρτη 2 Μαρτίου, ώρα 20.00
“Ταμένος με το ζόρι” (Per grazia ricevuta) δραματικη,1970
Σκηνοθεσία Νίνο Μανφρέντι με τους Νίνο Μανφρέντι, Μαριάντζελα Μελάτο, Πάολα Μπορμπόνι
Τετάρτη 9 Μαρτίου, ώρα 20.00
“Καβάλα στη Τίγρη” (A cavallo della tigre) κωμωδία, 1961
Σκηνοθεσία Λουίτζι Κομεντζίνι με τους Νίνο Μανφρέντι, Βαλέρια Μορικόνι,Τζαν Μαρια Βολοντέ

You may also like...