Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Η επόμενη προβολή στο πλαίσιο του αφιερώματος στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Θεόδωρο Τερζόπουλο, θα είναι την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:30.
Πρόκειται για την παράσταση «Η τελευταία μάσκα: Falimento». Ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε αποκλειστικά για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006 και βασίστηκε σε μία ιδέα του Θεόδωρο Τερζόπουλου και του Πατρινού ποιητή και λογοτέχνη Κώστα Λογαρά.
Πρόκειται για μία θεατρική αναπαράσταση του θρύλου της Πατρινέλας, του φαντάσματος της Πάτρας, της πόρνης Μαρίας Μανζάρ –κατά κόσμον Λίτσας Γιαννοπούλου. Μία πανέμορφη κοπέλα που στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 ερωτεύεται έναν Πατρινό μαρμαρογλύπτη, παντρεμένο με παιδιά, με τον οποίο περνούν μαζί κάποιο διάστημα. Οι δουλειές του Πατρινού αρχίζουν να μην πηγαίνουν καλά και αποφασίζει να εκπορνεύσει την κοπέλα φτάνοντας στο σημείο να την βάλει σε μπορντέλο. Κι αυτά σε πλήρη γνώση της οικογένειάς του. Κάποτε όμως η κοπέλα αρχίζει να διαμαρτύρεται, αυτός την αρνείται, τη βρίζει, την ξυλοκοπά και την εγκαταλείπει. Κι έτσι φτάνει η ώρα της εκδίκησης. Η ερωμένη πηγαίνει στο σχολείο όπου φοιτά η μικρή κόρη του Πατρινού, πιάνει φιλίες μαζί της, την κατευθύνει στο Αλσύλιο της Άνω Πόλης και εκεί την πνίγει. Η νεαρή δολοφόνος συλλαμβάνεται, λιντσάρεται από το πλήθος, δικάζεται και φυλακίζεται. Κι ενώ στην πόλη επικρατεί αναβρασμός λόγω του φονικού, αρχίζει το Καρναβάλι. Κάποιοι από τους καρναβαλιστές φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα της κοπέλας και το καίνε αντί του Καρνάβαλου ενώ εκείνη πεθαίνει στη φυλακή. Από τότε λένε πως το φάντασμά της περιφέρεται στην πόλη, εκτοξεύοντας κατάρες εναντίον των Πατρινών και ζητώντας δικαίωση…
Οκτώ άντρες ηθοποιοί καταφθάνουν μέσα από ένα τελετουργικό με κουβάδες γεμάτους απόνερα, μέσα από τα απόνερα θα αναδυθεί η ιστορία. Οι ερμηνευτές εμφανίζονται ως καρναβαλιστές ανακαλώντας την Πατρινέλα επί σκηνής. Η ίδια δεν θα εμφανιστεί ποτέ. Οι άντρες δέχονται στα σώματά τους την επίσκεψή της. Γιατί, όπως μας λέει ο σκηνοθέτης, «όλοι κατά βάθος κρύβουμε μία Πατρινέλα. Η Πατρινέλα είναι μέσα μας, την κουβαλάμε κι από τη δεσποτεία της πασχίζουμε να απαλλαγούμε… Μιλάμε για την τελευταία μάσκα, την τελεσίδικη, σε μια εποχή όπου τα πάντα καλύπτονται από προσωπεία και μεταμφιέσεις, όπου τα ένστικτα κι οι αισθήσεις κοιμούνται. Κι η ιστορία της Πατρινέλας έρχεται να μας θυμίσει τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τα όρια που δεν αντέχουν πια καμιά άλλη μάσκα».
(Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα – 1/10/2006, απόσπασμα)
ΔΙΑΝΟΜΗ:
Η τελευταία μάσκα – fallimento του Κώστα Λογαρά
Συμπαραγωγή του Θεάτρου Άττις και της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006
Διάρκεια: 62 λεπτά
Α΄Παράσταση: 15 Φεβρουαρίου 2006, Παλαιό Πτωχοκομείο, Πάτρα
Σκηνοθεσία / Επεξεργασία κειμένου: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Αφηγητής: Τάσος Δήμας
Πατρινέλα 1: Μελέτης Ηλίας
Πατρινέλα 2: Μιλτιάδης Φιορτεντζής / Γιώργος Σιμεωνίδης
Πατρινέλα 3: Σάββας Στρούμπος
Πατρινέλα 4: Νικηφόρος Βλάσσης
Πατρινέλα 5: Αντώνης Μυριαγκός
Πατρινέλα 6: Ιπποκράτης Δελβερούδης / Δημήτρης Καρτόκης

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Copyright © *|2018|* *|ContemporaryArtMuseumofCrete|*, All rights reserved.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 131 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\:www.cca.gr

You may also like...