Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του, οργανώνει ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, παρουσιάζοντας μια επιλογή από τις παραστάσεις του.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στις 18:30, με την προβολή της ιστορικής παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου του 1986, στο αρχαίο θέατρο Δελφών και στη συνέχεια παίχτηκε 400 φορές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Είναι η παράσταση σταθμός που καθιέρωσε και την περίφημη μέθοδο Τερζόπουλου, ένα σύστημα εργασίας που βασίζεται στο σώμα και που σήμερα διδάσκεται σε έδρες κλασικών σπουδών σε 30 πανεπιστήμια στον κόσμο.

Ο Τερζόπουλος, ερευνά το μεγάλο οντολογικό ζήτημα του ανθρώπου αφενός και αφετέρου το πρωταρχικό, το ουσιώδες που συμβαίνει και εκφράζει την εποχή.
Το σώμα του ηθοποιού στο θέατρο του Θόδωρου Τερζόπουλου, μετά την αποδόμησή του, αναπτύσσει δυνατότητες καθόδου στη ρίζα της βαθιάς σωματική του παράδοσης. Είναι η αρχή της μεθόδου του σκηνοθέτη που ακολουθεί εμμονικά τη διδασκαλία και την υλοποίηση της άποψή του, σε παράσταση.
Η μέθοδος του Τερζόπουλου, όπως έγραψε η ποιήτρια και ζωγράφος Ετέλ Ατνάν είναι σωκρατική αφού υπερασπίζεται την αντίληψη ότι όλοι φέρουμε το παρελθόν, τους προγόνους και συμμετέχουμε σε μια συλλογική μνήμη εγγεγραμμένη στο μυαλό και το σώμα.

Το υλικό που ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης εμπιστεύτηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, περιλαμβάνει παραστάσεις και όπερες από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, διεθνείς συναντήσεις αρχαίου δράματος αλλά και παραστάσεις ευρωπαϊκού αστικού θεάτρου, ανεβασμένες στο αίτημα του διαλόγου με το χθόνιο και την ανατροπή.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη
Διάρκεια: 80 λεπτά
Α’ παράσταση: 17 Ιουνίου 1986, Αρχαίο Στάδιο Δελφών, Δελφοί

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Μετάφραση: Λεωνίδας Ζενάκος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Νίκος Φιλιππίδης

Θεατρική Ομάδα Άττις
Διόνυσος: Άκης Σακελλαρίου
Τειρεσίας: Σοφία Μιχοπούλου / Τάσος Δήμας
Αγαύη: Σοφία Μιχοπούλου / Ευρύκλεια Σωφρονιάδου
Α΄και Β΄Αγγελιοφόρος: Γιώργος Συμεωνίδης
Πενθέας: Δημήτρης Σιακάρας
Κάδμος: Θεόδωρος Πολυζώνης / Στέλιος Πεντερίδης
Χορός: Καλλιόπη Ταχτσόγλου, Ευρύκλεια Σωφρονιάδου

Copyright © *|2018|* *|ContemporaryArtMuseumofCrete|*, All rights reserved.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 131 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\:www.cca.gr

You may also like...