«Ασύμβατοι μονόλογοι-Αγγελόκρουσμα, Σκίρτημα Ερωτικόν »

σπονδή του Θ. Κοροβίνη στον Αλ. Παπαδιαμάντη και τον Κ.Π.Καβάφη
Ο πολυγραφότατος Θεσσαλονικιός συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης που πάντα «έχει στημένο το αφτί του στον κόσμο» θα μας ταξιδέψει τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, στις οκτώ το βράδυ στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης, σε ένα κόσμο γνώριμο και άγνωστο ταυτόχρονα, στον κόσμο των συμβόλων- λογοτεχνών, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Κ.Π.Καβάφη, μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία, αυτή της μεταφυσικής και της ψυχογραφίας, με τρόπο πρωτότυπο και μοναδικό, μέσα από δυο φανταστικούς μονολόγους με τους οποίους προσεγγίζει τις δυο αυτές προσωπικότητες.
“Το αγγελόκρουσμα: Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου” είναι μια αυτοαφήγηση που ξεκινάει την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 1911, όταν ο κυρ-Αλέξανδρος αρχίζει να εκμετρεί το ζην, παρακολουθεί όλη τη δοκιμασία του χαροπατημένου και κορυφώνεται δύο νύχτες μετά, για να καταλήξει στο “θαύμα” του τέλους αυτού του ανεπανάληπτου θνητού, που έχει αυτοσυστηθεί ως “ξένος του κόσμου και της σαρκός”, και ο οποίος παραδίνει την ψυχή του και μας αποχαιρετά κλείνοντας με το ίδιο του το χέρι τα μάτια του.
Στο “Σκίρτημα ερωτικόν- Ο Κ. Π. Καβάφης εις την Πόλιν”, ο ποιητής Κ. Π. Καβάφης αποφασίζει σε ώριμη ηλικία να αφηγηθεί αναλυτικά υπό τύπον απομνημονευτικού πεζογραφήματος -ασκούμενος παράλληλα στην καθαρεύουσα-, ανακαλώντας την απ’ τα βάθη της μνήμης του, την ιστορία ενός σύντομου αλλά μοιραίου για τον ίδιο οδοιπορικού, την εποχή της διαμονής του στο σπίτι του παππού του στο βοσπορινό Νιχωράκι. Ο ίδιος είναι δεκαεννέα ετών, ο περίπατος διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και αντιστοιχεί στην απόσταση από τα τελωνεία του Καράκιοϊ μέχρι την απέναντι παραλία του Εμίνονου διά μέσου της γέφυρας του Γαλατά. Το κείμενο παρακολουθεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννιούνται στον νεαρό Κωνσταντίνο…
Συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι οι φιλόλογοι Σόνια Ατσαλή και Μαρία Κωστάκη, ο εκπαιδευτικός Ε.Α. Γιώργος Μαυροειδής, ο ποιητής Κυριάκος Συφιλτζόγλου και οι μουσικοί Ξανθούλα Πορφυράκη και Δώρα Μάστακα.

You may also like...