Ας Μιλήσουμε! / IMDIALOG!

Ελληνογερμανικό πρόγραμμα συζητήσεων για επαγγελματίες του βιβλίου

Τρίτη 10 Μαΐου 2022, ώρα: 11.00-15.00

στο Goethe-Institut Athen,

Ομήρου 14-16, τηλ. 210 36 61 000

Ο τρίτος κύκλος των Ελληνογερμανικών συζητήσεων «Ας μιλήσουμε!» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, από τις 11.00 έως τις 15.00, στην αίθουσα σεμιναρίων του Goethe-Institut Athen, επικεντρώνοντας σε θέματα στρατηγικής εκδόσεων, διεθνούς δικτύωσης και πωλήσεων δικαιωμάτων στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα του Goethe-Institut Athen, της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Με τον τίτλο «Ας μιλήσουμε!» ξεκίνησε το 2020 μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων επαγγελματιών στον κλάδο του βιβλίου. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η μεταφορά γνώσεων από την πρακτική εμπειρία, καθώς και η  δικτύωση και η εδραίωση μακροχρόνιων συνεργασιών ανάμεσα στον ελληνικό και τον γερμανικό κλάδο του βιβλίου.Το 2021 πραγματοποιήθηκαν ανάλογες συναντήσεις στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Το 2022, η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζεται με μια ημερίδα γύρω από τα θέματα «εκδοτικές στρατηγικές» και «διεθνής δικτύωση και πώληση δικαιωμάτων στο εξωτερικό».
Έλληνες εκδότες, επιμελητές και υπεύθυνοι σειρών, αρμόδιοι τμημάτων δικαιωμάτων και λογοτεχνικοί πράκτορες θα έχουν την ευκαιρία μιας ουσιαστικής συζήτησης με Γερμανούς συναδέλφους τους για τις τρέχουσες τάσεις στον κλάδο του βιβλίου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα), από τις 11.00πμ έως τις 3.00μμ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής με φυσική παρουσία έως τις 25 Απριλίου μέσω e-mail στο παρακάτω λινκ:

https://www.goethe.de/resources/files/pdf256/lets-talk-athens_application_form.pdf

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10.30–11.00

Υποδοχή των συμμετεχόντων

11.00–12.30

Πάνελ 1 # Εκδοτική στρατηγική βέλτιστων  πρακτικών

Σε αυτήν την εστιασμένη στις καλές πρακτικέςσυζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο  Dr. Andreas Rötzer (εκδόσεις Matthes und Seitz, Βερολίνο), η  Katharina Picandet (εκδόσεις Nautilus, Αμβούργο) και η  Πόλα Καπόλα (εκδόσεις Νήσος, Αθήνα) θα μοιραστούν τις συνταγές επιτυχίας τους σχετικά με τις δοκιμασμένες σε περιόδους κρίσης εκδοτικές στρατηγικές.
Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια συνολική εικόνα του πώς μπορεί κανείς να ενθουσιάσει το αναγνωστικό κοινό για τα βιβλία ακόμα και σε αβέβαιους καιρούς, ξεκινώντας από τη διαμόρφωση του εκδοτικού προγράμματος, την υποβολή των χειρογράφων των συγγραφέων και φτάνοντας ως τη διάθεση των βιβλίων του στην αγορά.

Συντονισμός:  Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και ιδρυτής του eAnagnostis.gr
Ομιλητές/ομιλήτριες:Dr. AndreasRötzer, εκδότηςτου Matthes&SeitzBerlin,  Katharina Picandet, συνεκδότρια και υπεύθυνοι των ξένων δικαιωμάτων στον Edition Nautilus, Πόλα Καπόλα, εκδότρια των εκδόσεων Νήσος και πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ).

Εγγραφή για διαδικτυακή συμμετοχή στο πάνελ από τις 11.00 έως τις 12.30.

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_HjFxTYTbTlutyD5xdcN6NA

13.00-14.30

Πάνελ 2 # Διεθνής δικτύωση και πώληση δικαιωμάτων

Πώς επιτυγχάνουν οι εκδοτικοί οίκοι λογοτεχνικών βιβλίων και δοκιμίων να πουλήσουν δικαιώματα μετάφρασης στο εξωτερικό; Πώς αναγνωρίζει κανείς πιθανούς αγοραστές δικαιωμάτων και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτούς; Σε τι δίνουν προσοχή οι διεθνείς συνεργάτες όταν συζητούν για τα δικαιώματα; Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου; Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τις δομές και τα προγράμματα προώθησης;

Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουν οι προσκεκλημένοι μας Dr. Andreas Rötzer (Matthes & Seitz, Berlin) και Katharina Picandet (Edition Nautilus) καθώς και εκπρόσωποι του Goethe-Institut, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα εστιάσει στην πρακτική εμπειρία.

Συντονισμός:  Γρηγόρης Μπέκος , δημοσιογράφος, υπεύθυνος της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη

Ομιλητές/ομιλήτριες:  Dr. Andreas Rötzer, εκδότης του Matthes & Seitz Berlin και Katharina Picandet, συνεκδότρια και υπεύθυνη των ξένων δικαιωμάτων του Edition Nautilus

Εγγραφή για διαδικτυακή συμμετοχή στο πάνελ από 13.00 έως 14.30.

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN__8E7iIiOQo2lG23tAjoRQQ

14.30–15.00

Καταληκτήρια συζήτηση και εντυπώσεις

Παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και ότι θα εφαρμοστούν τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

 

You may also like...