«Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας»

Arxaio_TheatroΤετάρτη 13 Μαΐου, ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Σε συνεργασία
με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Τη συζήτηση συντονίζει
ο Πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»
Σταύρος Μπένος
Το Megaron Plus, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», παρουσιάζει τη συζήτηση με τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας», την Τετάρτη 13 Μαΐου (ώρα έναρξης: 19:00). Ομιλητές θα είναι οι αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Ορέστης Βιγγόπουλος, Κατερίνα Γκιουλέκα και Ελένη Ηλιοπούλου, καθώς και οι αρχιτέκτονες ΕΜΠ-αναστηλωτές Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη. Συντονίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος. Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»…
… συνεχίζοντας το έργο της αποκατάστασης και ανάπλασης των αρχαιολογικών ευρημάτων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προωθεί τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου θα συνδέονται σε ένα ενιαίο σύνολο τρία κορυφαία μνημεία: το αρχαίο θέατρο, το μυκηναϊκό ταφικό μνημείο (γνωστό κα ως «Θησαυρός του Μινύου») και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς (10ος αιώνας). Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, θα συμβάλει αφενός στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών σημαντικών μνημείων, αφετέρου στη σύνδεσή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Το πρώτο σκέλος της συζήτησης έχει θέμα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης». Ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, εκ μέρους του Αρχιτεκτονικού Γραφείου «ΠΛΕΙΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ, ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ» που έχει αναλάβει τη γενική μελέτη του αρχαιολογικού πάρκου και την πολεοδομική μελέτη τροποποίησης της περιοχής, θα παρουσιάσει στο κοινό την περιοχή με το αρχαίο θέατρο, τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο («Θησαυρό του Μινύου») και τη βυζαντινή εκκλησία. Τα ευρήματα βρίσκονται μαζί με άλλες αρχαιότητες στις ανατολικές υπώρειες του Ακόντιου Όρους και στις παρυφές της σημερινής πόλης. Ο ομιλητής θα αναδείξει την αναγκαιότητα δημιουργίας του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού –αλλά και αρχαιολογικών πάρκων γενικώς– και θα τονίσει την καταλυτική τους συμβολή στην πολύπλευρη πολιτισμική, κοινωνική, περιβαλλοντική πολεοδομική και οικονομική αναβάθμιση. Θα περιγράψει επίσης τα αναγκαία διεπιστημονικά μελετητικά και διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση του έργου. Τέλος, θα παρουσιάσει τις μελέτες για το αρχαιολογικό πάρκο και την ανάπλαση του τμήματος της πόλης που γειτνιάζει με αυτό.
Στο δεύτερο σκέλος με θέμα «Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας» θα συμμετάσχουν οι μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, αρχιτέκτονες-μηχανικοί Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη. Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν αναλυτικά το μνημείο, την κατάσταση διατήρησής του και τα προβλήματα που εμφανίζει. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασής του, τις βασικές αρχές της επέμβασης και την επιδιωκόμενη μορφή του μνημείου μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...