ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΘΕΣΗ
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στο πλαίσιο των παράλληλων επιστημονικών εκδηλώσεων της έκθεσης “1912 Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων” την τρίτη κατά σειρά ημερίδα με θέμα “η Αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης” που θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Μανώλης Ανδρόνικος” του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 9) την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στις 8 το απόγευμα.
Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να αναδείξει τα πρόσωπα της ελληνικής κοινότητας της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες πριν την απελευθέρωση της πόλης∙ μιας κοινότητας ακμαίας που αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.
Αξιοποιεί μια σειρά ιστορικών τεκμηρίων, ετερογενών αντικειμένων, που προέρχονται από δύο πλούσιες και ανεκτίμητες συλλογές θεσσαλονικέων συλλεκτών, του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και του Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Αρθρώνεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες που επιγράφονται α) θεσμοί και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας, β) πολιτισμός και κοινωνική ζωή, γ) εμπόριο και επιχειρηματικότητα, δ) η αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης και ε) Μακεδονικός Αγώνας και απελευθέρωση.
Οι ενότητες αυτές φιλοξενούνται σε αντίστοιχους συμβολικούς χώρους της πόλης: το συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, το Βασιλικό Θέατρο (ΚΘΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Στο όραμα και στην δράση των μεγάλων ελλήνων αρχαιολόγων στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα καθώς και στις απαρχές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Μακεδονία θα αναφερθούν οι διακεκριμένοι ομιλητές:
Ελευθερία Ακριβοπούλου Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος ΑΜΘ
Στυλιάνα Γκαλινίκη Αρχαιολόγος ΑΜΘ
Παντελής Νίγδελης Καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ