ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΕΛΟΣ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΕΛΟΣ _LΈκθεση “ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΕΛΟΣ”
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΕΛΟΣ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εδώ και καιρό, σχεδίαζε τη δημιουργία μιας περιοδικής έκθεσης για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους καταστήσει ενεργούς συμμέτοχους στον αγώνα για την προστασία των αρχαιοτήτων. Η αρχαιοκαπηλία αποτελεί στις μέρες μας μάστιγα καθώς οι λαθρανασκαφές και οι κλοπές πολιτιστικών αγαθών αυξάνονται παγκοσμίως. Οι πρόσφατες κλοπές έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία επιβεβαιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο το μέγεθος, τη σοβαρότητα και τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκθεμάτων που θα παρουσιαστούν, αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλικής δράσης. Στη έκθεση συμμετέχουν με τον δανεισμό αρχαίων αντικειμένων και αρχειακού υλικού, η Πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στη Βεργίνα – ΙΖ΄ΕΠΚΑ, η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σχεδίασε την έκθεση αυτή με σκοπό να αναδείξει τις όψεις του μείζονος αυτού προβλήματος και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις αρχαιότητες σε κίνδυνο και τους τρόπους προστασίας τους. Είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε το κοινό έτσι ώστε να καταστεί ενεργός συμμέτοχος στον αγώνα για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο της έκθεσης το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Gamecraft δημιουργούν ένα μυστηριώδες παιχνίδι ρόλων (role playing game). Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες.

Πρόσθετες Πληροφορίες
Ημερομηνία Έναρξης: Κυριακή 8 Απριλίου 2012
Ημερομηνία Λήξης: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012
Παράταση έως: Τέλη Ιουνίου 2013
Χώρος: Χώρος Υποδοχής
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ
Περισσότερες Πληροφορίες: Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2310830538 απο τις 8:00 έως και τις 14:30 (Δευτέρα – Παρασκευή)

You may also like...