Από τη Ρωσία… με αγάπη

Από τη Ρωσία… με αγάπη
Συναυλία μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας»
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, ώρα 20.30
AsteriosΈργα για τσέλο και πιάνο των τριών κορυφαίων Ρώσων μουσουργών του 20ου αιώνα, Ιγκόρ Στραβίνσκυ, Σεργκέι Προκόφιεφ και Σεργκέι Ραχμάνινοφ, θα ερμηνεύσει ο βιολοντσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Αστέριος Πούφτης  και η πιανίστα Θάλεια Αθανίτη στην πρώτη συναυλία μουσικής δωματίου για το 2014 την οποία διοργανώνει  η Κ.Ο.Α. σε συνεργασία με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας»,  την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στις 20.30, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα.

 «Από τη Ρωσία με αγάπη» είναι ο εύγλωττος τίτλος του προγράμματος που περιλαμβάνει την Ιταλική Σουίτα του Στραβίνσκυ και τις Σονάτες για Βιολοντσέλο και Πιάνο των Προκόφιεφ (έργο 119) και Ραχμάνινοφ (έργο 19).

Η Ιταλική Σουίτα για τσέλο και πιάνο αποτελεί μεταγραφή του Στραβίνσκυ μουσικών θεμάτων από το μπαλέτο του «Πουλτσινέλα», το οποίο βασίζεται  στο έργο του Ιταλού συνθέτη του 18ου αιώνα Τζανμπαττίστα Περγκολέζι. Παρεμβάλλοντας μοντέρνους ρυθμούς, καντέντσες και αρμονίες στη μουσική του Περγκολέζι, μεταφέροντάς την στο δικό του ύφος και κατά πολλούς εγκαινιάζοντας μ΄αυτό το έργο την νεοκλασική του περίοδο, ο Στραβίνσκυ είχε φέρει με μεγάλη επιτυχία σε πέρας την αποστολή που του είχε αναθέσει ο περίφημος  Ρώσος ιμπρεσάριος Σεργκέι Ντιαγκίλεφ: ο τελευταίος είχε οραματιστεί την δημιουργία ενός μπαλέτου βασισμένου στον γνωστό ήρωα («Πουλτσινέλα») της Κομέντια ντελ Άρτε,  με μία εκμοντερνισμένη εκδοχή της μουσικής του Περγκολέζι. Η πρεμιέρα του μπαλέτου σε χορογραφία του Λεονίντ Μασίν και σκηνικά και κοστούμια του Πικάσο έγινε τον Μάιο του 1920 στην Όπερα των Παρισίων. Μεταγράφοντας μουσικά θέματα του μπαλέτου ο Στραβίνσκυ δημιούργησε πρώτα το 1925 μια Σουίτα για βιολί και πιάνο και ύστερα από 7 χρόνια, με την βοήθεια του σπουδαίου τσελίστα Γκρεγκόρ Πιατιγκόρσκυ, την Ιταλική Σουίτα, ένα από τα πιο απολαυστικά του έργα αλλά και το μοναδικό της εργογραφίας του για τσέλο και πιάνο.  

Ο Σεργκέι Προκόφιεφ συνέθεσε τη Σονάτα για Βιολοντσέλο και Πιάνο, έργο 119, το 1949, εμπνευσμένος από τον τρόπο που είχε ερμηνεύσει ο θρυλικός   Μτσισλάβ Ροστροπόβιτς  ένα έργο του Νικολάι Μιασκόφσκυ. Ήδη τότε έκλεινε έναν χρόνο απαγόρευσης του δικαιώματος να συνθέτει και να δημοσιοποιεί το έργο του: το 1948 το Κομμουνιστικό Κόμμα εφαρμόζοντας και στις τέχνες το περιβόητο «δόγμα Ζντάνοφ», είχε αποκηρύξει τη μουσική του Προκόφιεφ ως «απαράδεκτο δείγμα φορμαλισμού», απαγορεύοντας την ερμηνεία του μεγαλύτερου τμήματος του έργου του-με αποτέλεσμα τα περισσότερα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών να αποφεύγουν εντελώς να παίξουν την μουσική του. «Ανέστιος» ο Προκόφιεφ συνέχισε να συνθέτει αλλά η αριστουργηματική Σονάτα του έπρεπε να περάσει από 2-3 επιτροπές λογοκρισίας προτού να παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημοσίως τον Μάρτιο του 1950, στο Ωδείο της Μόσχας με σολίστ τον Ροστροπόβιτς και με τον εξίσου σπουδαίο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ στο πιάνο.

Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, από τους τελευταίους μεγάλους εκπροσώπους του ρωσικού Ρομαντισμού, συνέθεσε τη Σονάτα για Βιολοντσέλο και Πιάνο, έργο 19, το 1901. Το έργο, αφιερωμένο στον μεγάλο Ρώσο τσελίστα Ανατόλυ Μπράντουκοφ, διαπνέεται από την γνωστή μελωδικότητα του Ραχμάνινοφ.  Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα περισσότερα μουσικά του θέματα εισάγονται από τον πιανίστα, διανθίζονται όμως και παρουσιάζονται ολοκληρωμένα σε όλο τους το μεγαλείο από το τσέλο.  

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

———————————————————————–

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, 20.30
Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας,
Ιπποκράτους 41, Αθήνα, τηλ.: 210 3634000
·  ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΥ(1882-1971)
Ιταλική Σουίτα (Μεταγραφή για βιολοντσέλο και πιάνο από τον συνθέτη σε συνεργασία με τον Γκ. Πιατιγκόρσκυ)
·  ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ(1891–1953)
Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ντο μείζονα, έργο 119
·  ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ(1873–1943)
Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 19
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο
Θάλεια Αθανίτη, πιάνο

Τιμές εισιτηρίων: 10 € – 5 € [φοιτητικά]

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
Για περισσότερα στοιχεία, σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Αλίκη Φιδετζή, Τ.210-7257601 και τη Ναταλί Χατζηαντωνίου, Τ. 6974 526816, ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο pressoffice@koa.gr

You may also like...