Από τη θεωρία στη πράξη -Τι “Κοινό” έχουμε ;

Μια ημέρα δράσεων στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη για τα ΚΟΙΝΑ

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021, 10:30 – 21:00

Μέσα στην τρέχουσα υγειονομική κρίση και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που αυτή επιφέρει, βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο μία ιδιάζουσα συνθήκη. Από τη μία πλευρά βλέπουμε να εντείνεται η προσπάθεια περιχαράκωσης του δημόσιου χώρου, ενώ από την άλλη οι κάτοικοι της πόλης αρχίζουν να διεκδικούν με την παρουσία τους τον ανοιχτό χώρο της πόλης και να επιδιώκουν μία νέου τύπου κοινωνικότητα. Η γαλήνη του αστικού τοπίου κατά τον καιρό της καραντίνας, καθώς και οι αμέτρητες περιπλανήσεις σε κάθε γωνιά της Αθήνας, ανέδειξαν μια άλλη πτυχή της πόλης και έναν νέο τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό των αξιών και των συμπεριφορών μας.

Με αυτή την εκδήλωση επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές,  που έχουν προκύψει από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση και να συνδέσουμε αυτά τα νέα δεδομένα με ζητήματα, πρακτικές και διεκδικήσεις του κινήματος των Κοινών μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις τους.

Με αφετηρία ένα λογοπαίγνιο γύρω από το Κοινό, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα εγχειρήματα και ομάδες της πόλης, ιδέες και πρακτικές, αλλά και να φανταστούμε νέους τρόπους κοινωνικής ζύμωσης και οικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

Το κοινό στη αφετηρία του δεν είναι παρά μια φαντασιακή δυναμική, μια πρόθεση, μια βούληση για την δημιουργία μιας ζωής-από-κοινού. Μπορούμε να συλλάβουμε μια άλλη πόλη από αυτήν που ξέρουμε μέχρι σήμερα, μια πόλη που παράγεται από τους ίδιους τους κατοίκους της; Μπορούμε να διανοηθούμε ένα “εμείς” που να επισκιάζει το “εγώ”;​

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11.00 – 19.00  Δημόσιο Αποχωρητήριο Σκέψεων – Α „Box“ for
Expression
Question Answering Machine – Jonah Senzel, Katerina
Margarini

10.30 – 13.30  Αστική Θερμική Νησίδα – Commonspace, Participatory
Lab
10.30 -12.30     Διερευνώντας με βιωματικό τρόπο το ζήτημα της
περιβαλλοντικής δικαιοσύνης – Inter Alia
Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο
giannouli@interaliaproject.com
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

16.00 – 19.00   Η πόλη ως πεδίο διαλόγου, διαπραγμάτευσης και
σύγκρουσης – Open Lab Athens
Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο
info@olathens.org
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

17.00 – 19.00  Wikimedia – Εργαστήριο Λημματογράφησης για τα Αστικά
Κοινά στη Βικιπαίδεια
Ανασυνθέτοντας τη γειτονιά – Απ’ ουσία
Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο
apousia.koinsep@gmail.com
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

19.00 – 21.00    Ανοιχτή Συζήτηση – Με καλεσμένους τον Σταύρο Σταυρίδη,
Λίλα Λεοντίδου και Ίρις Λυκουργιώτη

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο, 10/07/2021

11:00 – 19:00

Δημόσιο Αποχωρητήριο Σκέψεων

A „Box” for Expression

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Box for Expression” το οποίο επιχειρεί να υλοποιήσει μια εγκατάσταση που θα υποστηρίζει δράσεις συλλογής αφηγήσεων στον ανοιχτό χώρο της πόλης. Στην συγκεκριμένη πιλοτική δράση, θα λειτουργήσει ως “Δημόσιο Αποχωρητήριο Σκέψεων” όπου επιδιώκουμε να απορρίψουμε συλλογικά ό,τι μας βαραίνει από την μακρά περίοδο του εγκλεισμού. Η κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω της πανδημίας ήρθε να εντείνει την κοινωνική απομόνωση της σύγχρονης μεγαλούπολης. Επιθυμούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε έναν συμβολικό χώρο διασύνδεσης του/της περαστικού με την γειτονιά και την κοινότητα που την κατοικεί. Όπου ο φυσικός χώρος της πόλης θα τροφοδοτεί με σκέψεις, αφηγήσεις, ήχους και εικόνες το κοινωνικό μας φαντασιακό.

Question Answering Machine

Jonah Senzel, Κατερίνα Μαγαρίνη

Το Question Answering Machine είναι μια μακράς διάρκειας καλλιτεχνική εγκατάσταση, χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο τηλέφωνο. Η εγκατάσταση καταγράφει ιδέες και μυστικά

της τοπικής κοινότητας σε ένα ζωντανό αρχείο της περιοχής. Μέσα από αυτό το αρχείο επιτρέπουμε στους παίκτες να έρθουν σε επαφή με εμπειρίες άλλων ανθρώπων από την περιοχή, ακούγοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα, καθώς και ιστορίες σε σχέση με τον τόπο.

Το QAM υπάρχει ως κινητή εγκατάσταση, ως μόνιμη εγκατάσταση στο Victoria Square Project, και ως μόνιμη εγκατάσταση επαναχρησιμοποιώντας ένα τηλεφωνικό θάλαμο στην Πλατεία Κυψέλης.

10:30-13:30

Αστική Θερμική Νησίδα

Commonspace, Participatory Lab

Το καλοκαίρι ήρθε και μαζί του η ζέστη! Η commonspace και το participatory LAB υλοποιούν την πιλοτική εφαρμογή «Αστική Θερμική Νησίδα (ΑΘΝ) και Δημόσιοι Χώροι» σε ένα δια ζώσης εργαστήριο σε συνεργασία με το CLOUDS. Θα πραγματοποιηθεί συλλογική χαρτογράφηση της δυσφορίας σε σημεία και δημόσιους χώρους της πόλης, ενώ συμπληρωματικά θα χρησιμοποιηθεί και η πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού του participatory LAB.

Το έργο “”participatory LAB” χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 3: Συμμετοχικότητα Πολιτών «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2020».

10:30-12:30

Διερευνώντας με βιωματικό τρόπο το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης

Inter Alia

Πολύ συχνά, αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα ως ένα ζήτημα έλλειψης και υποβάθμισης των φυσικών πόρων. Πράγματι, οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις και η αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης διαταράσσουν τα οικοσυστήματα. Το φαινόμενο “πράσινη” και “μπλε” ανάπτυξη έχει κερδίσει αρκετό έδαφος στις συζητήσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν τα προτεινόμενα αναπτυξιακά σχέδια δεν αντιμετωπίζουν, αλλά διαιωνίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα; Ποια είναι η θέση της κοινωνίας και των ατόμων που επιβαρύνονται περισσότερο; Ποιος είναι ο ρόλος τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων; Ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητά μας διερευνώνται και αναλύονται μέσα από αυτό το βιωματικό εργαστήριο που λαμβάνει τη μορφή ενός παιχνίδι ρόλων.

Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο giannouli@interaliaproject.com. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

16:00-19:00

Η πόλη ως πεδίο διαλόγου, διαπραγμάτευσης και σύγκρουσης

Open Lab Athens

Η βασική θεματική με την οποία θα ασχοληθούμε είναι η ανάγκη για “κοινές” υποδομές στην πόλη και η ενεργοποίηση της κοινότητας για την δημιουργία χώρων πολλαπλών χρήσεων και δικτύωσης. Μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού και εναλλαγής ρόλων, στόχος μας είναι να συζητήσουμε για τις περιοχές της Αθήνας που τα τελευταία χρόνια χάνουν τον χαρακτήρα τους. Η διαδικασία του εργαστηρίου περιλαμβάνει:

Σύντομη κριτική αποτίμηση της εμπειρίας μας από την συμμετοχή σε δύο ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα

Παρουσίαση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων για τις κοινοτικές υποδομές, τους κενούς χώρους και τον διάλογο στην πόλη

Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο info@olathens.org. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

17:00-19:00

Wikimedia

Εργαστήριο Λημματογράφησης για τα Αστικά Κοινά στη Βικιπαίδεια

Όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά τη Βικιπαίδεια. Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε και εμείς στο εγχείρημά αυτό, είτε διορθώνοντας ένα λάθος που εντοπίσαμε είτε δημιουργώντας εξαρχής ένα νέο λήμμα, με πολύ απλό τρόπο;

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στη συνεισφορά στη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στην οποία οποιαδήποτε μπορεί να συνεισφέρει. Το εργαστήριο θα περιλάβει αρχικά επίδειξη του τρόπου επεξεργασίας αλλά και συγγραφής λημμάτων στη Βικιπαίδεια. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το πρώτο τους λήμμα, με θεματολογία εμπνευσμένη από τα Κοινά στην Πόλη. Στο πλαίσιο αυτό θα εξασκηθούν στη χρήση του περιβάλλοντος επεξεργασίας της Βικιπαίδειας και όλων των σχετικών λειτουργιών. Θα γίνει επίσης μία εισαγωγή στην τεκμηρίωση των λημμάτων με κατάλληλες αξιόπιστες πηγές. Επιπλέον θα γίνει αναφορά στα αδελφικά εγχειρήματα της Βικιπαίδειας και στον τρόπο που μπορεί κανείς συνεισφέρει σε αυτά με υλικό για τα Κοινά στην Πόλη και όχι μόνο!

Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο info-el@wikimedia.gr Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

17:00-19:00

Ανασυνθέτοντας τη γειτονιά

Απ’ ουσία

Διαμέσου διαφόρων μορφών τέχνης, το εργαστήρι ‘Ανασυνθέτοντας τη γειτονιά’ δίνει σε παιδιά δημοτικού τα εργαλεία, εικαστικά και μη, που θα τους/ις βοηθήσουν να θέσουν βασικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο τους στο δημόσιο χώρο, καθώς και με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και διαμορφώνουν τη γειτονιά. Το εργαστήριο ξεκινά με μια βόλτα στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Συζητάμε για τα δικαιώματα του παιδιού στο δημόσιο χώρο. Αναρωτιόμαστε τι θα αλλάζαμε στον πεζόδρομο ή στην γειτονιά μας, ποια στοιχεία θα προσθέταμε που δεν υπάρχουν; Αποφασίζουμε από κοινού τα στοιχεία που μας εκφράζουν και εκείνα που θα αλλάζαμε. Τέλος, κατασκευάζουμε μια συλλογική μακέτα του πεζόδρομου, με όσα συζητήσαμε και φανταστήκαμε, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά.

Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο apousia.koinsep@gmail.com. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

19:00-21:00 Ανοιχτή Συζήτηση

Με καλεσμένους τον Σταύρο Σταυρίδη και τις Λίλα Λεοντίδου, Ίρις Λυκουργιώτη Σταύρος Σταυρίδης

Ο Δρ Σταύρος Σταυρίδης είναι αρχιτέκτονας, ακτιβιστής και καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις τελευταίες δημοσιεύσεις του Κοινός Χώρος: Η πόλη ως τόπος των κοινών και Common Spaces of Urban Emancipation (υπό έκδοση), εστιάζει στις μορφές χειραφετητικών πρακτικών του χώρου και στην ιδέα των Κοινών στο αστικό πλαίσιο.

Ίρις Λυκουριώτη

Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2005 έχει σχηματίσει την ομάδα Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας, ένα γραφείο αρχιτεκτονικής το οποίο σχεδιάζει και κατασκευάζει κτίσματα και αντικείμενα ενώ παράλληλα διεξάγει έρευνα επάνω στη χρήση και την παραγωγή τους.

Λίλα Λεοντίδου

Η Λίλα Λεοντίδου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του πρώτου Τμήματος Γεωγραφίας στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα, βιβλία, κεφάλαια και μονογραφίες.

 

You may also like...