Από την Παραδοσιακή Χειροτεχνία στη Σύγχρονη Τέχνη. Μία συνομιλία στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη

image003Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με την επιστημονική συνεργασία και…επιμέλεια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσιάζει τρείς γυναίκες καλλιτέχνες που εκθέτουν και συνομιλούν με την ελληνική παραδοσιακή τέχνη, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», από 6 Μαΐου έως 29 Ιουνίου.
Τα εκθέματα είναι έργα σύγχρονης τέχνης και όχι αντιγραφές παραδοσιακών λαϊκών έργων, στα χνάρια της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Οι καλλιτέχνιδες Άρτεμις Αλκαλάη, Ελένη Κρίκκη και Ελένη Τζάτζαλος έχουν επιλεγεί επειδή γνωρίζουν παραδοσιακές τεχνικές και τεχνοτροπίες και επιχειρούν νέες δημιουργίες με τη δική τους καλλιτεχνική ταυτότητα. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η σχέση της παραδοσιακής με τη σύγχρονη τέχνη και να αναδειχθεί το σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη, ως χώρος αφιερωμένος στην καλλιτεχνική δημιουργία, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης.
Η Άρτεμις Αλκαλάη, παρουσιάζει υφαντές δημιουργίες, που παραπέμπουν σε παραδοσιακές υφαντές μπάντες και ζωντανεύουν μνήμες, τόσο με την υφή τους όσο και με την απλότητα της αισθητικής τους.
Η Ελένη Κρίκκη, εκθέτει έργα εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές φορεσιές, την υφαντική και την κεντητική και η δουλειά της βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με το ερευνητικό έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη.
Η Ελένη Τζάτζαλος, δείχνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα υφαντά έργα που δημιούργησε σε συνεργασία με το Μουσείο Υφαντικής στο Tilburg της Ολλανδίας. Η μοντέρνα της γραφή μετατρέπεται σε εφαρμοσμένη τέχνη με μια σύγχρονη τεχνική και γνώριμα μοτίβα μεταμορφώνονται σε μοντέρνα, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης.
Επιμέλεια έκθεσης: Λουϊζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος
Στα εγκαίνια θα προλογίσει η κ.Αικατερίνη Πολυμέρου –Καμηλάκη, επιστημονική συνεργάτης, τ. Διευθύντρια του Λαογραφίας.
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 6 Μαΐου 2014 ώρα 19:30
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»:
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα,
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00. Σάββατο και Κυριακή 09:00-14:00
Δευτέρα : κλειστά
Είσοδος για το κοινό ελεύθερη

You may also like...