Από κοινού-Επτά Ντοκιμαντέρ

Home Newhome
Από κοινού – Επτά ντοκιμαντέρ
Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, 18:00
στο Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16, Αθήνα,
Τηλ. 210 3661000
Είσοδος ελεύθερη
Η πολιτιστική δράση «Home, NewHome» είναι ένα πρόγραμμα παραγωγής ντοκιμαντέρ για τη συμβίωση προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων σε χώρες της Μεσογείου.
Τα 40 ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν το 2016 και 2017 σε 6 πόλεις του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου παρακολουθούν αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους κοινή ζωή – όχι μόνον για να γίνει αντιληπτή και γνωστή μια οριακή κατάσταση, αλλά και ως προσπάθεια για αμοιβαία κατανόηση και αξιοπρεπή συνύπαρξη.
Τα ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν από πρόσφυγες και ερασιτέχνες κινηματογραφιστές, κατοίκους των πόλεων Αμάν, Αθήνας, Μυτιλήνης, Ραμάλας, Σμύρνης, Τύρου με την καθοδήγηση ειδικών (σκηνοθετών, τεχνικών κ.ά.) στα εργαστήρια του «Home NewHome».
Ο σχεδιασμός προέβλεπε ομάδες πολιτών να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες στις κρατικές δομές φιλοξενίας, αλλά και στις δράσεις υποστήριξης προσφύγων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να κατανοήσουν τους ανθρώπους, να γνωρίσουν το διαφορετικό πολιτιστικό απόθεμα τους, να αναπτύξουν διαύλους αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού.
Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας αποτυπώθηκε σε ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, τα οποία δημιούργησαν οι πολίτες των χωρών υποδοχής με πρωταγωνιστές πρόσφυγες, αλλά και ντόπιους εθελοντές ή πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις υποδοχής των προσφύγων.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ StoryDoc με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen, του Ιδρύματος Anna Lindh Foundation, σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Αθηνών και Λέσβου, με την Περιφέρεια Αττικής και υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνίας για το Προσφυγικό.
Στην Αθήνα τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία” του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποστήριξε και την εκπαίδευση των προσφύγων σε Αθήνα και Λέσβο.
Εταίροι στην εκπαιδευτική δράση: Arab Women Media Center (Αμάν, Ιορδανία), Young Palestinian Filmmakers Society (Ραμάλα, Παλαιστίνη), Yasar University (Σμύρνη, Τουρκία), Istanbouli Theater-Tyro Association for Artists (Τύρος, Λίβανος)
Στο Goethe-Institut Athen παρουσιάζονται τώρα επτά από τα ντοκιμαντέρ, τα οποία γυρίστηκαν στην Αθήνα και στη Σμύρνη/Τουρκία, παρουσία των δημιουργών.
Τη βραδιά συντονίζει ο Κώστας Σπυρόπουλος, Διευθυντής του StoryDoc και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs.
Οι ταινίες:
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΣΕΦ (15´)
του Asef Faizi, Αθήνα
http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/58-asef-el
Φαρσί με ελληνικούς υπότιτλους
Το “Γεια σου Άσεφ” είναι μια ποιητική περιπλάνηση στο παρόν και το μέλλον του ίδιου του δημιουργού που αναζητά στον μελλοντικό του εαυτό τις απαντήσεις στα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα ως Αφγανός πρόσφυγας. Εικόνες καθημερινότητας από την προσωρινή δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας μαζί με θραύσματα λόγου για τον πόλεμο, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, τα προσωπικά όνειρα, δημιουργούν ένα συμβολικό πεδίο αναζήτησης και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής.
ΑΜΑΛ(12´)
Συλλογική δουλειά, Αθήνα
http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/36-amal-el
Φαρσί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
Η προσφυγική περιπέτεια για ορισμένους δεν έχει τελειώσει, καθώς οι αγαπημένοι τους βρίσκονται σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος ή έχουν παραμείνει πίσω στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η επιθυμία να επανενωθούν μαζί τους καθώς και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι αυτό που κυριαρχεί στη ζωή τους.
ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ (21´)
Συλλογική δουλειά, 8ο Λύκειο Αθήνας
http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/65-return-el
Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
Μια οικογένεια από την Παλαιστίνη ζει στην προσφυγιά για 3η γενιά. Οι παππούδες εκδιώχθηκαν το 1948 στο Λίβανο, ο πατέρας έφυγε από την Τύρο του Λιβάνου στους βομβαρδισμούς του 1982, η μητέρα και τα παιδιά ακολούθησαν τον πατέρα στην Ελλάδα μετά την επιδρομή του 2006. Ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στην Αθήνα, αλλά ακόμα και τα παιδιά που δεν έχουν αντικρίσει ποτέ το φως της Παλαιστίνης ποθούν την πατρίδα τους. Η Σάννα Χαμζε και οι γονείς της αφηγούνται τον ξεριζωμό, τη ζωή στην Ελλάδα και το όνειρο τους να επιστρέψουν.
FIELD OF HOPE (16´)
Yassar University Izmir/Τουρκία
http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/48-hope-el
Φαρσί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
Ο Omar και ο Muhammed είναι δυο νεαρά αγόρια που έφτασαν στην Τουρκία ως πρόσφυγες. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό στην ζωή τους. Μαζί με άλλους νέους ίδρυσαν την ομάδα “Suriye İzmir Spor” στην Σμύρνη. Ο βασικότερος στόχος τους είναι να γίνουν ποδοσφαιριστές σε επαγγελματική ομάδα.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ (13´)
της Μαρίας Παναγιωτίδου, Αθήνα
http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/37-adam-el
Ελληνικά/Φαρσί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
Όταν η απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης, κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής.
Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το προσωπικό, τους εθελοντές και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) MOSAIC.
ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ (23´)
Συλλογική δουλειά, Αθήνα
http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/55-paint-el
Φαρσί/Αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους
Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ηλικίας 10-13 ετών, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.
OPEN MIND OPEN HEART (16´)
της Βασιλικής Κουτζεκλίδου, Αθήνα
http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/63-open-el
Ελληνικά
Στη συγκεκριμένη ιστορία γίνεται μια προσπάθεια εντοπισμού κοινών πολιτισμικών στοιχείων του προσφυγικού πολιτισμού και των Ελλήνων που δέχθηκαν τους πρόσφυγες στα σπίτια τους και πέρασαν στιγμές μοναδικές. Ενάμιση χρόνο μετά θέλοντας να κάνουμε μια μικρή γιορτή, μια γιορτή έκπληξη, ένα music festival με το τέλος του Ραμαζανίου οργανώσαμε με τα Eλληνόπουλα μια μικρή έκπληξη και θα την πραγματοποιήσουμε κάτω από ήχους Συριακούς αλλά και Ελληνικούς στη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας. Ένα πάντρεμα πολιτισμών, μια τεράστια αγκαλιά συναισθημάτων με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Περισσότερες ταινίες θα βρείτε εδώ:
http://homenewhome.gr/index.php/el/

 

 

You may also like...