Το Μέγαρο υποδέχεται τον Απρίλιο, με έναν κορυφαίο βιολονίστα, τον Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν, και την περίφημη Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τον Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα με μεσαιωνικές και αναγεννησιακές συνθέσεις για τα Πάθη και τη Διασπορά, με Μίκη Θεοδωράκη αλλά και με θρησκευτικά έργα των Χάυντν, Μπραμς και Βέρντι. Τον Απρίλιο διοργανώνεται επίσης ο Κύκλος Πιανόραμα, που φιλοξενεί φέτος τέσσερις σπουδαίους έλληνες πιανίστες, τον Κωνσταντίνο Δεστούνη, τον Κάρολο Ζουγανέλη, τον Παναγιώτη Τροχόπουλο και τον Δημήτρη Βασιλάκη σε μια σειρά ρεσιτάλ υπερβατικής δεξιοτεχνίας και ερμηνευτικής δεινότητας. Όσο για τους φίλους της μουσικής δωματίου, θα απολαύσουν το ντουέτο Βαρβαρέσου-Ινουί σε όλες τις σονάτες για πιάνο και βιολί του Μότσαρτ.Η εξαιρετική Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler Youth Orchestra) εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του φετινού Απριλίου (3 & 4/4, Κύκλος Διεθνείς Ορχήστρες). Θα πλαισιώσει έναν από τους μεγαλύτερους βιολονίστες της εποχής μας, τον Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν, στο 1ο και 2ο Κοντσέρτο για βιολί του Μπάρτοκ. Θα ακουστούν επίσης έργα Ντυτιγέ, Μπετόβεν και Λίγκετι. Διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Ντάβιντ Άφκχαμ.
Ο Κύκλος Πιανόραμα, που άρχισε πέρυσι με τη Σοπενιάδα, συνεχίζεται (8 & 9/4) με ένα διήμερο αφιέρωμα σε εντυπωσιακά πιανιστικά πυροτεχνήματα. Δεστούνης, Ζουγανέλης, Τροχόπουλος και Βασιλάκης, τέσσερις έλληνες βιρτουόζοι διεθνούς ακτινοβολίας, θα ερμηνεύσουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτεχνικών συνθέσεων των Προκόφιεφ, Λιστ, Ραχμάνινοφ και Σκριάμπιν, μερικές από τις Παραφράσεις Γκοντόφσκυ που σπάνια ακούγονται στις αίθουσες συναυλιών, αλλά και έργα Σκαρλάττι, Λίγκετι και Αλμπένιθ. Τις ίδιες μέρες (8 & 9/4), αργά το βράδυ, σε δύο διαφορετικές συναυλίες με τίτλο «Οn… keyBOARD» και «REUNION», τέσσερις έλληνες τζαζίστες, οι Κοντραφούρης, Καλαντζής, Παπαδόπουλος και Βερδίνογλου, εξερευνούν τον κόσμο του αυτοσχεδιασμού με οδηγό τα ασπρόμαυρα πλήκτρα.Σε ένα πανόραμα φωνητικών συνθέσεων από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα (13/4), η φωνή της σοπράνο Φανής Αντωνέλου συναντά τον ήχο των πληκτροφόρων τεσσάρων διαφορετικών εποχών –τσέμπαλο, φορτεπιάνο, φορτεπιάνο Stodart του 1820 και πιάνο Pleyel του 1870. Μαζί της, ο πιανίστας Γεράσιμος Χοϊδάς.Στις 15 και 17/4 επιστρέφουν στο ΜΜΑ δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες του ελληνικού κοινού που διαπρέπουν και στο εξωτερικό, ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος και ο βιολονίστας Νόε Ινουί. Στα τέσσερα ρεσιτάλ τους με τίτλο «Βόλφγκανγκ Αμαντέους» θα παρουσιάσουν όλες τις σονάτες για πιάνο και βιολί του Μότσαρτ.Στις 16/4 το Μέγαρο τιμά μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης τέχνης, τον Ιάνη Ξενάκη (1921-2001), με μια ημερίδα και μια συναυλία αφιερωμένες στην αρχιτεκτονική και τη μουσική του σπουδαίου δημιουργού. Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης έλληνα πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, με τα άπαντα για πιάνο του Ξενάκη. Η ημερίδα «Ιάνης Ξενάκης: Μουσική | Αρχιτεκτονική» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Megaron Plus και συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με την ευκαιρία της διπλής επετείου, αφενός των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier. Συμμετέχουν διαπρεπείς μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες.
Adagio – Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα
Ο φετινός Κύκλος Adagio περιλαμβάνει πέντε συναυλίες που θα μας μυήσουν στο κατανυκτικό πνεύμα του Θείου Πάθους, μετατρέποντας ταυτόχρονα τη μουσική σε αφορμή για σκέψη πάνω στο δράμα των προσφύγων. Στην πρώτη συναυλία (23/4), που έχει τίτλο «Μνήμη», το συγκρότημα Ex Silentio παρουσιάζει ανατολική και δυτική μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης για τα Πάθη και τη Διασπορά, και πιο συγκεκριμένα έργα από επώνυμους και ανώνυμους συνθέτες που έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους μέχρι και τον 16ο αιώνα. Διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας. Συνέχεια με ελληνική μουσική και Μ. Θεοδωράκη στις 24/4. Η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου θα ερμηνεύσει την Κασσιανή, τη Ραψωδία και την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν. Συμμετέχουν ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου και η Παιδική Χορωδία Rosarte. Στις 25/4 το Adagio συνεχίζεται με τους Επτά λόγους του Ιησού στον Σταυρό (πιανιστική εκδοχή) του Χάυντν από τον Νίκο Λαάρη. Παράλληλα θα προβάλλονται φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη, που θα κάνει παρέμβαση για το προσφυγικό κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τη στήριξη των δράσεών τους.Οι εκδηλώσεις του Adagio κορυφώνονται στις 26 και 27/4 με το Human Requiem, τη χορογραφημένη εκδοχή του Γερμανικού Ρέκβιεμ του Μπραμς που παρουσιάζεται από τη χορευτική ομάδα Sasha Waltz & Guests, την αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού Μάρλις Πέτερσεν και τη Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (μουσική διεύθυνση: Χάις Λέεναρς), με τους θεατές να βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επάνω στη σκηνή της Αίθουσας Τριάντη. Αυτή η ανατρεπτική παρουσίαση του έργου του Μπραμς στο Μέγαρο πραγματοποιείται χάρη στην πολύτιμη συνδρομή της Γερμανικής Πρεσβείας. Επίσης στις 27/4, η ΚΟΑ δίνει την καθιερωμένη πασχαλινή συναυλία της (συμπαραγωγή ΜΜΑ-ΚΟΑ, με την υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας). Θα ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του Βέρντι (Ούρσουλα Τάργκλερ-Σελ–υψίφωνος, Μανουέλα Μπρες–μεσόφωνος, Μάριο Τζεφίρι–τενόρος, Πέτρος Μαγουλάς–βαθύφωνος, Χορωδίες της ΕΡΤ, των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και του ΕMΠ). Στο πόντιουμ, ο Μάρκους Μπος.
MET HD LIVE, THE BOLSHOI BALLET LIVE FROM MOSCOW, ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Στο πλαίσιο των απευθείας μεταδόσεων από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη Μαντάμα Μπατερφλάι (2/4) του Πουτσίνι και τον Ρομπέρτο Ντεβερέ (16/4, νέα παραγωγή) του Ντονιτσέττι. Στις 10/4 οι λάτρεις του χορού θα παρακολουθήσουν ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα των Μπολσόι, τον Δον Κιχώτη (νέα παραγωγή).
Στο μεταξύ, συνεχίζεται Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες του Ι. Βερν (σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη), η συναρπαστική μουσικοθεατρική παράσταση που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.
ΜEGARON PLUS
Το πρόγραμμα του Απριλίου περιλαμβάνει τη διάλεξη «Λογοτεχνία: Η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος» (6/4) του πολυβραβευμένου συγγραφέα Αντρέι Μακίν στο πλαίσιο του νέου Κύκλου «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα» (σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τις Εκδ. Καστανιώτη). Στις 13/4 πραγματοποιείται η διάλεξη με τίτλο «Ήταν μνημονιακός ο Μπάιρον; Η πραγματική συμβολή του άγγλου ποιητή στον Αγώνα του 1821» του Ρόντρικ Μπήτον, καθηγητή στην έδρα «Κοραή» Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου (σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο, το King’s College και τις Εκδ. Πατάκη). Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Λυόν, Ελέν Κουρτουά, με θέμα «Πού βρισκόμαστε μέσα στο σύμπαν: ας ανακαλύψουμε το υπερσμήνος Λιανακέα» (21/4, σε συνεργασία με το CNRS [Eθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας], τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο).
Παράλληλα, συνεχίζονται τα «Δεκαεννιά μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο» με ομιλήτρια την Μαρία Ευθυμίου (11/4, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ).
Πληροφορίες για το κοινό
210 72.82.333, www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens