Απολογισμός Προγράμματος Περιοδικών Εκθέσεων & Δράσεων Ιούνιος – Νοέμβριος 2022

Την Κυριακή 20.11.2022 ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος περιοδικών εκθέσεων του 100 % ανοιχτού ΕΜΣΤ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Γρέγου και την διοικητική-οικονομική διεύθυνση της Αθηνάς Ιωάννου, με έναν αξιοσημείωτο αριθμό 1.200 επισκεπτών σε μία μέρα.

Η κυριακάτικη αυτή γιορτή επιστέγασε ένα εξάμηνο εκθέσεων εντός και εκτός του ιστορικού κτιρίου του Φιξ που συγκέντρωσαν 50.000 επισκέπτες σημειώνοντας μια άνοδο στην επισκεψιμότητα του ΕΜΣΤ της τάξης του 81,95%, σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο το 2021.

Κέντρο της εκθεσιακής δραστηριότητας του ΕΜΣΤ και της έναρξής του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος ήταν η ομαδική έκθεση Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος. Με τη συμμετοχή 39 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Statecraft είναι η μεγαλύτερη περιοδική έκθεση που έχει διοργανώσει ως τώρα το ΕΜΣΤ στην έδρα του.

5 ακόμη εκθέσεις και εγκαταστάσεις πλαισίωσαν το Statecraft και συνομίλησαν μαζί του, επιβεβαιώνοντας την καλλιτεχνική και εννοιολογική συνοχή και ταυτότητα που χαρακτηρίζει πλέον κάθε κύκλο εκθέσεων του ΕΜΣΤ: Eιρήνη Βουρλούμη: Στον ίδιο χώρο, Aντώνης Πίττας: jaune, geel, gelb, yellow – Πράξεις μοντερνισμού με τον Theo van Doesburg, Lawrence Abu Hamdan: Ηχητικός ντετέκτιβ, Jennifer Nelson: Απόβλητα (Κληρονομιά): Μια δημόσιο πραγμάτευση του απωθημένου, Stephan Goldrajch: Το δέντρο της πλατείας

Με τις εκθέσεις της Ειρήνης Βουρλούμη και του Αντώνη Πίττα εγκαινιάστηκαν τα δύο Project Rooms, δηλαδή ατομικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών εντός της συλλογής του ΕΜΣΤ και σε διάλογο με τις υπόλοιπες εκθέσεις, όπως και το πρόγραμμα Artist at Work, που με πρώτη ανάθεση στην Jennifer Nelson, φέρνει το κοινό σε επαφή με την καθημερινότητα της καλλιτεχνικής διαδικασίας και προσκαλεί καλλιτέχνες να δημιουργήσουν «ζωντανά» εντός του ΕΜΣΤ.

Το ίδιο διάστημα ξεκίνησε ο νέος θεσμός του ΕΜΣΤ Extra Muros (καλλιτεχνικές δράσεις εκτός των τειχών του Μουσείου). Με το Εxtra Muros το ΕΜΣΤ βγαίνει από τα όρια του κτιρίου του και διοργανώνει εκθέσεις σε αναπάντεχα σημεία της Αθήνας, της Αττικής και πέρα από αυτήν αναδεικνύοντας άγνωστα, κρυφά ή παραγνωρισμένα τοπόσημα της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Πρώτη έκθεση του Extra Muros ήταν η έκθεση Αμαζόνιος του Δημήτρη Τσουμπλέκα στο εργαστήριο και το σπίτι των ιστορικών καλλιτεχνών Νίκου Κεσσανλή και Χρύσας Ρωμανού.

Οι εκθέσεις του ΕΜΣΤ συνοδεύτηκαν από την έκδοση 5 δίγλωσσων καταλόγων, εκ των οποίων οι δύο ψηφιακοί.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2022, ξεκίνησε το Δημόσιο Πρόγραμμα του ΕΜΣΤ με την διοργάνωση πάνω από 20 συμποσίων, συζητήσεων, παρουσιάσεων, προβολών και περφόρμανς. Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις αυτές κατέστησαν το Μουσείο ένα διαρκές ενεργό σημείο συνάντησης της πόλης και ζωντανής πολιτιστικής σκέψης και παραγωγής.

Επιπλέον, το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ εγκαινίασε την «Συντροφιά με τη σύγχρονη τέχνη», ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή με την τέχνη ηλικιωμένους συμπολίτες μας και άτομα με δυσκολίες μετακίνησης. Μαζί με το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας, τις ξεναγήσεις σε σχολεία και ενήλικες και τις συστηματικές δράσεις συμπερίληψης και αλληλεγγύης, το Τμήμα Εκπαίδευσης ενσαρκώνει ιδανικά το 100% ανοιχτό στην κοινωνία ΕΜΣΤ.

Παράλληλα, με εκκίνηση την έκθεση Statecraft, θεσμοθετήθηκε η παρουσία Συνοδών (mediators) για τις περιοδικές εκθέσεις, οι οποίοι αναλαμβάνουν να ξεναγούν το κοινό και να διευκολύνουν τον διάλογο των επισκεπτών με τα έργα και το εννοιολογικό πλαίσιο των εκθέσεων.

Τέλος, εκτενής ήταν η κάλυψη στα εγχώρια και διεθνή μέσα, με 922 άρθρα στον Ελληνικό τύπο και 68 μείζονος σημασίας άρθρα στον διεθνή τύπο, από 15 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιταλία, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Έντυπα όπως οι New York Times (ΗΠΑ), οι Financial Times (Ηνωμένο Βασίλειο), το Les Echos (Γαλλία), η El País (Ισπανία) το Al Jazeera (Κατάρ), καθώς και σε εκδόσεις τέχνης και design, όπως τo Artforum, το Hyperallergic, το Conde Nast Traveller, το Artribune, το Wallpaper*, το Ideat και το περιοδικό της Art Basel που αναφέρονται στο ΕΜΣΤ και το νέο εκθεσιακό πρόγραμμα με εγκωμιαστικά σχόλια.

Τα άρθρα αυτά με πάνω από 9.000 κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα έχουν ένα δυνητικό διαδικτυακό αναγνωστικό κοινό 993 εκατομμυρίων με πάνω από 4,15 εκατομμύρια εκτιμώμενες προβολές κάλυψης.

Ταυτόχρονα, στο τέλος της χρονιάς το ΕΜΣΤ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα 140 έργα της δωρεάς της συλλογής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, της σημαντικότερης στην ιστορία του Μουσείου, μέρος της οποίας θα ενταχθεί στην έκθεση της συλλογής του Μουσείου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Η ριζική ανανέωση της εκθεσιακής πολιτικής της συλλογής, μαζί με το καινούριο πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων υπόσχονται ένα συναρπαστικό, ανοιχτό, πολυεπίπεδο, 100 % ανοιχτό ΕΜΣΤ.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΣΤ

MODERN LOVE

H Aγάπη στα Χρόνια των Ψυχρών Οικειοτήτων

15.12.2022 – 28.05.2023

Και λίγα λόγια από τον Τύπο

Για τις εκθέσεις:

«Δυναμική επανεκκίνηση… Ο αέρας της αλλαγής σου φυσάει το πρόσωπο μόλις περάσεις την πόρτα… Το περιεχόμενο βέβαια είναι αυτό που μετράει τελικά και, αν μη τι άλλο, υπάρχει μπόλικο σε πρωτογενή μορφή για να αρχίσει να αρθρώνει λόγο και άποψη το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης… Σημαντικές λεπτομέρειες που συμβάλλουν ώστε το ΕΜΣΤ να αρχίσει να θυμίζει ένα μουσείο σύγχρονο, ευρωπαϊκό.»

ΤΟ ΒΗΜΑ

«Η τέχνη που δε χάνουμε»

ATHENS VOICE

«Iσχυρό στίγμα από τη νέα διευθύντρια!»

«Ομοβροντία» 5 εκθέσεων με κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό, κατάργηση της μόνιμης συλλογής όπως την ξέραμε και αλλαγές εντός και εκτός κτιρίου. Το νέο πλαίσιο μιας μουσειακής πολιτικής που … εκπέμπει επιτέλους μια σαφή και ενδιαφέρουσα άποψη.»

ΕΦΣΥΝ

«Η «νέα εποχή» του ΕΜΣΤ εγκαινιάζεται με πλούσιο εκθεσιακό πρόγραμμα που απλώνεται σε πολλούς χώρους του μουσείου «γεμίζοντάς» το με νέες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, έργα διεθνών καλλιτεχνών και νέους διαλόγους δίπλα στις μόνιμες συλλογές, στις οποίες και σε αυτές θα γίνει μία ριζική αναδιάρθρωση»

EL CULTURE

«το πρώην κτήριο του ΦΙΞ έχει πλέον τα δεκάδες χρώματα που χρειάζεται αυτή η ζαλισμένη Μητρόπολη για μια πρώτης κατηγορίας ανανέωση.»

POPAGANDA

«Ανανεωμένο και με νέες μουσειακές τακτικές, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει έναν καινούριο καλλιτεχνικό κύκλο»

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΜΣΤ διοργανώνει συγχρόνως εφτά περιοδικές εκθέσεις οι οποίες διαθέτουν εσωτερική συνάφεια και υπηρετούν την ευρύτερη παιδαγωγική, πολιτική και εννοιολογική αποστολή του Μουσείου.

LIFO

«Nέα αρχή, καινούρια εποχή, δυναμική επανεκκίνηση. Ένα μουσείο πιο συμπεριληπτικό, πιο επισκέψιμο, ένα μουσείο που θα βοηθά το κοινό να ξεπερνά μέσω της Τέχνης οποιοδήποτε εμπόδιο.»

NEWS247

«Η παράταση των εκθέσεων στο ΕΜΣΤ λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού, αποδεικνύει πως η γιορτή στο πρώην κτήριο του ΦΙΞ έχει πλέον τα δεκάδες χρώματα που χρειάζεται αυτή η ζαλισμένη Μητρόπολη για μια πρώτης κατηγορίας ανανέωση.» POPAGANDA

«το πρώτο πράγμα που έχει σημασία να πούμε για το «Statecraft», είναι πως πολύ έξυπνα πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά την επέτειο των 200 χρόνων της επανάστασης του 1821, επιτρέποντας στον εαυτό του να ενσωματώσει την κριτική σκέψη (και αποτύπωση) στην κυρίαρχη αφήγηση της εθνικής μας ιστορίας.»

ANTIVIRUS

Για το Δημόσιο Πρόγραμμα:

«Με έμπνευση από ένα εμβληματικό φεμινιστικό κείμενο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει μία fast track ξενάγηση σε μία έκθεση που γεφυρώνει τη σύγχρονη Τέχνη με τα φεμινιστικά προτάγματα.»

LIFO

«Το συμπόσιο “Πέρα-από-το-Kράτος” (Other-Than-Statecraft) είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρωθεί νοηματικά η έκθεση “Statecraft”.»

NEWS247

«Στο ΕΜΣΤ «αναδομούν» τα έργα τέχνης με φεμινιστικά εργαλεία.»

POPAGANDA

«Τα σκουπίδια είναι η κληρονομιά που αφήνουμε στο μέλλον

Μια συζήτηση για το παρελθόν, το μέλλον, τις αχαλίνωτες καταναλωτικές μας συνήθειες και τα απορρίμματα, με αφορμή το έργο της Jennifer Nelson που εκτίθεται στο ΕΜΣΤ.» LIFO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Εικόνες

Κεντρική εικόνα:

Από τη δράση “Τα εργαλεία και ο Οίκος: Μια φεμινιστική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του Μουσείου”

Φωτογραφία: Δημήτρης Τζαμτζής

Εικόνα Modern Love:

Marge Monko, I Don’t Know You So I Can’t Love You, 2018 (λεπτομέρεια), Εγκατάσταση φωτογραφίας, ήχος

Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΜΣΤ:

ΕΜΣΤ

ΛΕΩΦ. ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ & ΑΜΒΡ. ΦΡΑΝΤΖΗ (ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΙΞ)

ΑΘΗΝΑ 11743

Greece

You may also like...