Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Το αντάμωμα γίνεται κάθε χρόνο από το 1991 από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν.Έβρου στον παραδοσιακό οικισμό του Συλλόγου στη Λεπτοκαρυά Αισύμης το τρίτο δεκαήμερο Αυγούστου ή πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου – Διάρκεια 2 ημέρες. Στόχος είναι η διατήρηση των εθίμων των Σαρακατσάνων, η μετάδοσή τους στις νέες γενιές, η αναπαράσταση του τρόπου ζωής τους κατά τη νομαδική περίοδο καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων των Σαρακατσάνων της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και τη γειτονικής Βουλγαρίας.
Οι τομείς πολιτιστικής δραστηριότητας και θεματικές κατηγορίες που καλύπτονται  αφορούν την αναπαράσταση εθίμων, χορευτικά, τραγούδια, ξενάγηση στο Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης στην Αισύμη.
Απευθύνεται στους Σαρακατσάνους της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και τη γειτονικής Βουλγαρίας, αλλά και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. – Διακρίνεται για την ευρεία του απήχηση με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων και την εθελοντική συμμετοχή των μελών του Συλλόγου Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει :   Α. Υποδοχή Συλλόγων – Ενημέρωση κοινού – Τρισάγιο στο εξωκκλήσι του Αγ.Κοσμά του Αιτωλού – Αναπαράσταση του εθίμου “Ράψιμο του Φλάμπουρου” – Χορευτικά Συλλόγων – Σαρακατσάνικο γλέντι με συμμετοχή του κοινού. Β. Υποδοχή Συλλόγων – Ξενάγηση στο Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης – Ενημέρωση κοινού – Αναπαράσταση του εθίμου “Προζύμια” – Χορευτικά Συλλόγων – Σαρακατσάνικο γλέντι με συμμετοχή του κοινού.
Στόχος των διοργανωτών είναι η  ανταλλαγή επισκέψεων και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις ανάμεσα στους Σαρακατσάνους Ελλάδας και Βουλγαρίας καθώς επίσης η  διατήρηση των ηθών και εθίμων των Σαρακατσάνων, η μετάδοσή τους στις νεότερες γειές, η συλλογή και διάσωση παραδοσιακού υλικού (π.χ. φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα) που δείχνουν τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων κατά τη νομαδική περίοδο.
Περισσότερες πληροφορίες 
Μπίκος Βασίλειος
Κομνηνών 50, 68100, Αλεξανδρούπολη, τηλ.25510-20217, 6974994896, e-mail: info@sarakatsanos.net, URL:www.sarakatsanos.net

You may also like...