Αναγεννησιακοί ρυθμοί στα βενετσιάνικα θυρώματα του Ρεθύμνου

Αποθαυμάζοντας τους αναγεννησιακούς ρυθμούς στα βενετσιάνικα θυρώματα
του Ρεθύμνου
Το Ρέθυμνο είναι η πόλη που διασώζει τον μεγαλύτερο πλούτο αναγεννησιακών θυρωμάτων στην Ελλάδα, υπερτερώντας όχι μόνο των Χανίων και του Ηρακλείου αλλά και της Ρόδου, ακόμη και της Κέρκυρας.. Η ξενάγηση αναφέρεται στην αναζήτηση του διασωζόμενου μέχρι σήμερα αυτού πλούτου. Η καταστροφή των προγενέστερων γοτθικών θυρωμάτων από την επιδρομή του 1571 συντέλεσε στην κατασκευή νέων, σύμφωνων και με τους πέντε ρυθμούς της ευρωπαϊκής αναγέννησης, που είχε εν τω μεταξύ επικρατήσει. Έτσι στην Παλιά Πόλη θα συναντήσουμε θυρώματα κορινθιακού ρυθμού, ιδιαίτερα στις οδούς Κλειδή, Αγίας Βαρβάρας και Τομπάζη, ιωνικού ρυθμού, σε θυρώματα των οδών Νικηφόρου Φωκά και Θεσσαλονίκης, δωρικού ρυθμού, σε θυρώματα των οδών Τσουδερών και Αρκαδίου, σύνθετου ρυθμού σε θύρωμα της οδού Αρκαδίου και τοσκανικού ρυθμού στο μετέπειτα τέμενος Βελή Πασά. Κι ακόμα διάσπαρτα στην πόλη θα αντικρίσουμε θυρώματα με κεφάλια πολεμιστών, με ερωτιδείς και με αρχαία ρητά, τόσο στη λατινική γλώσσα όσο και στην ελληνική.
Θα ξεκινήσουμε από τον τόπο όπου υπήρχε η Πύλη της Άμμου (Κουμ Καπί) του Ρεθύμνου στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη και θα συνεχίσουμε με τρία θυρώματα της οδού Αρκαδίου, με το θύρωμα της οδού Τσουδερών και με τα θυρώματα των οδών Αγίας Βαρβάρας και Τομπάζη. Θα συνεχίσουμε με την «πορτάρα» του Ρεθύμνου, το υπόλειμμα δηλαδή της Μεγάλης Πόρτας (Πύλη Guora και στη συνέχεια Οστά Καπού) και με τα επίσης μεγάλα θυρώματα των δύο σπουδαιότερων θρησκευτικών χώρων της πόλης επί Βενετοκρατίας, του Αγίου Φραγκίσκου και της Santa Maria των αυγουστινιανών μοναχών. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε το ανατολικό θύρωμα του Τούρκικου Σχολείου, όπως και εκείνο της οδού Βερνάρδου, με το λατινικό του ρητό. Στη συνέχεια θα αποθαυμάσουμε το θύρωμα με τα κεφάλια πολεμιστών της οδού Νικηφόρου Φωκά και εκείνο της οδού Κλειδή, καταλήγοντας στο μοναδικό σωζόμενο γοτθικού ρυθμού, στον Άγιο Λάζαρο.
Θα συνεχίσουμε και θα τελειώσουμε την ξενάγησή μας με την απαραίτητη όπως πάντα προβολή-συζήτηση, στον φιλόξενο χώρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στην οδό Πατελάρου 14. Εκεί θα δούμε μία ακόμα τριαντάδα αξιόλογων θυρωμάτων του Ρεθύμνου, ανάμεσα στα οποία και μερικά των ύστερων περιόδων της Οθωμανικής Κατοχής και της Αυτονομίας, τα οποία όμως είναι σαφέστατα επηρεασμένα από την αρχιτεκτονική και γλυπτική παράδοση της Αναγέννησης.
Εκκίνηση: 5.30 μ.μ., Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη
Προβολή-συζήτηση: 7.00-8.00 μ.μ., Έκθεση Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Πατελάρου 14
Εμψυχωτής: Στρατιδάκης Χάρης, δρ παιδαγωγικής, ιστορικός ερευνητής

 

You may also like...