Ανάγνωση του επιγράμματος στο Χρυσό δακτυλιδιού του Εζέροβο

Η ανάγνωση του επιγράμματος  στο Χρυσό δακτυλιδιού του Εζέροβο Χάρτινες και μουσικές πόλεις Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 [20.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», σας προσκαλούν στην διάλεξη του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη με θέμα: «Ανάγνωση για πρώτη φορά παγκοσμίως μοναδικού κειμένου της γλώσσης των Θρακών του 5ου π.χ. αιώνα χαραγμένου επάνω σε πλάκα  χρυσού δακτυλιδιού» Η εργασία αφορά στο μυστικό ενός χρυσού δακτυλιδιού που επί 25 αιώνες κρατήθηκε στο σκοτάδι, θαμμένο στη Θρακική γη. Ο Ξανθιώτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνάς του με την οποία κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ένα μοναδικό κείμενο γραμμένο στη γλώσσα των Θρακών του 5ου π.Χ. αιώνα. Πρόκειται για κείμενο 61 χαρακτήρων του μεγαλογράμματου Αττικού–Ιωνικού αλφαβήτου σε συνεχή λόγο –μη χωριζόμενο σε λέξεις-, ανερμήνευτο  μέχρι σήμερα κατά την επίσημη εκδοχή. Το κείμενο είναι χαραγμένο στην πλάκα χρυσού δαχτυλιδιού, που φορούσε διαπρεπές άτομο (άνδρας ή γυναίκα) της αρχαίας μεγάλης Θρακικής Σαπαϊκής χώρας ή της αρχαίας χώρας των Βησσών Θρακών που συμπίπτει με τη σημερινή περιφέρεια Βορισογράδσκο της Βουλγαρίας (χωριό Εζέροβο). Από τον χωρισμό σε λέξεις και την ανάγνωση του επιγράμματος του χρυσού δαχτυλιδιού του Εζέροβο, προκύπτουν:

·        η εξιστόρηση γεγονότων που αναφέρονται από πλείστους όσους αρχαιοέλ­ληνες συγγραφείς, τραγικούς και ιστορικούς.

·        ποιός και τί ήταν αυτός που φορούσε το δαχτυλίδι.

·        ποιά ήταν η θρησκεία των αρχαίων Θρακών της περιοχής.

·        ότι η γλώσσα των αρχαίων Θρακών ήταν Ελληνική.

·        εμπλουτίζεται το υπάρχον αρχαιοθρακικό γλωσσικό υλικό των διαλεκτικών λέξεων.

·        ξεκαθαρίζει ο τρόπος γραφής του επιγράμματος και η διττή προφορά κάποιου βασικού γράμματος στη γλώσσα των αρχαίων Θρακών.

·        μαθαίνουμε οι αρχαίοι Θράκες της περιοχής από πού μετώκησαν, κλείνοντας έναν κύκλο μετακινήσεων αιώνων.

·        μαθαίνουμε πώς λεγόταν η πόλη του Εζέροβο εκείνον τον καιρό και λεπτομέρειες άγνωστες μέχρι σήμερα για την ονομασία και τη γεωγραφία της περιοχής.

·        μαθαίνουμε  την κύρια ασχολία των αρχαίων Θρακών της περιοχής.

·        μαθαίνουμε πληροφορίες για την αρχαία Θρακική Μετρική και Ρυθμοποιΐα.

·        διασαφηνίζεται οριστικά η καταγωγή πολλών ανθρώπων του πνεύματος και των γραμμάτων από την αρχαία Θράκη, όπως είναι ο Σοφιστής Πρωταγόρας και ο Σκυθίνος ο ιαμβογράφος.

Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης

-Φυσικός- Ηλεκτρονικός- Ραδιοηλεκτρολόγος Α, Καθηγητής μουσικής ακουστικής, πληροφορικής

-Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Τόπος γεννήσεως Ξάνθη (1948)

-Εγκύκλιες σπουδές στη Ξάνθη

-Μουσικές σπουδές (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο τενόρο) στη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης

(1958-72)

-Πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1972)

-Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master) ηλεκτρονικής φυσικής (ραδιοηλεκτρολογίας) από τη -Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977-79)

-Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: “Μαθηματική μελέτη της δομής των ελληνικών δημοτικών καλαματιανών τραγουδιών και αντικειμενική καταγραφή μονοφωνικής μουσικής σε μουσική σημειογραφία (1983)

-Βοηθός στο Εργαστήριο της Γ’ Έδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την καθηγήτρια κα Ελένη Παπαδημητράκη- Χλίχλια(1977)

-Μόνιμος λέκτορας Ακουστικής Φυσικής της Μουσικής στο Εργαστήριο της Γ’ ‘Εδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (7984)

-Επίκουρος Καθηγητής Ακουστικής Φυσικής της Μουσικής στο Εργαστήριο της Γ’ Έδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( 7989)

-Αναπληρωτής καθηγητής Μουσικής Ακουστικής, πληροφορικής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1993).

-Καθηγητής Μουσικής Ακουστικής, πληροφορικής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1998)

Συνέγραψε 27 πανεπιστημιακά συγγράμματα και δημοσίευσε περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά και ξένα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

 

You may also like...