Αλχημιστής του βλέμματος

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 887 Robert Lepage — 24 – 27 Οκτωβρίου 2017 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | 20:30 «Αλχημιστής του βλέμματος» και «σκηνοθέτης της χίμαιρας», όπως έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ πολλών άλλων, ο σπουδαίος Καναδός multimedia δημιουργός Ρομπέρ Λεπάζ επιστρέφει στη Στέγη με το πιο αυτοβιογραφικό one-man-show της ζωής του. Επτά χρόνια μετά το The Far Side of the Moon, την ημι-αυτοβιογραφική sci-fi ελεγεία του, με την οποία η Στέγη σύστησε στο ελληνικό κοινό τον Ρομπέρ Λεπάζ (γενν. 1957), ο μέγας Καναδός δημιουργός επιστρέφει από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή. Αυτή τη φορά, αυτοπροσώπως, με το πιο αυτοβιογραφικό σόλο του, 887, σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η μυθιστορηματική ζωή, η παράξενη οικογένεια και η δύσκολη νιότη του Λεπάζ συνιστούν τη βασική δεξαμενή ιδεών για την αυτοβιογραφική δραματουργία-μυθοπλασία του, αυτό που ο ίδιος ονομάζει autofiction. Γιατί κανείς στη γενέτειρά του, το γαλλοαμερικανικό Κεμπέκ, δεν φανταζόταν ότι αυτό το ντροπαλό και μανιοκαταθλιπτικό αγόρι θα μεταμορφωνόταν σε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων ετών, «πρέσβη» της καναδικής πρωτοπορίας σε όλον τον κόσμο. Κυρίαρχο σκηνικό του έργου είναι ένα πολυμορφικό περιστρεφόμενο κουκλόσπιτο, ομοίωμα της πολυκατοικίας στην οποία μεγάλωσε o Λεπάζ, στον αριθμό 887 της Murray Avenue, στην Πόλη του Κεμπέκ, γεμάτο από μινιατούρες οικιακών συσκευών, αλλά και από τις φιγούρες της οικογένειάς του και των άλλων ενοίκων. Σαν ένα μαγικό σεντούκι, ανοίγοντάς το, ο Λεπάζ, ως μέγας παραμυθάς-στοχαστής και μοναδικός περφόρμερ-αφηγητής, καταδύεται στα μεγάλα μυστήρια της ύπαρξης: από την παιδική ηλικία μέχρι την τέχνη του θεάτρου και από τις πολιτικοκοινωνικές αναταραχές στον Καναδά της δεκαετίας του ’60 έως τους περίεργους μηχανισμούς της μνήμης – ατομικής και συλλογικής. Τα σκηνικά αντικείμενα αποκτούν ξαφνικά τη δική τους «ζωή» και η θεατρική μυσταγωγία συντίθεται από την απροσδόκητη μείξη των νέων μέσων με το κουκλοθέατρο. Λυρικό και στοχαστικό, ενίοτε παιγνιώδες και άλλοτε πάλι μελαγχολικό, το 887 είναι ένα υπαρξιακό σκηνικό ταξίδι που μοιάζει να αποτίνει φόρο τιμής σε μια διάσημη ρήση του Γάλλου φιλοσόφου Roland Barthes: «Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία». Το 887 του Ρομπέρ Λεπάζ και της ομάδας Ex Machina προκάλεσε μεγάλη αίσθηση ήδη από την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Τορόντο, το 2015. Την ίδια χρονιά, η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, χαιρετίστηκε ως ένα από τα κορυφαία γεγονότα της διοργάνωσης και έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές. «Συγκινητικό, προσωπικό, παντοδύναμο» περιέγραψε το 887 στην εφημερίδα The Guardian η Clare Brennan, βαθμολογώντας την παράσταση με πέντε αστέρια, ενώ για τον κριτικό του Independent, David Pollock, ο οποίος επίσης το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια, ήταν «ένα αριστούργημα σε άπειρα επίπεδα».
Κείμενο, Σκηνοθεσία, Σκηνικά & Ερμηνεία: Robert Lepage
Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Σχεδιασμός: Steve Blanchet
Δραματουργία: Peder Bjurman
Μετάφραση: Βασίλης Κιμούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Adèle Saint-Amand
Μουσικές Συνθέσεις & Σχεδιασμός Ήχου: Jean-Sébastien Côté
Σχεδιασμός Φωτισμών: Laurent Routhier
Σχεδιασμός Εικόνων: Félix Fradet-Faguy
Βοηθός Σκηνογράφος: Sylvain Décarie
Βοηθός Σχεδιάστρια Αντικειμένων: Ariane Sauvé
Βοηθός Ενδυματολόγος: Jeanne Lapierre
Διεύθυνση Παραγωγής: Marie-Pierre Gagné
Βοηθός Παραγωγής: Véronique St-Jacques
Τεχνική Διεύθυνση: Paul Bourque
Διεύθυνση Περιοδείας: Samuel Sauvageau
Τεχνικός Διευθυντής Περιοδείας: Olivier Bourque
Διευθύντρια Σκηνής: Nadia Bélanger
Υπεύθυνος Ήχου: Olivier Marcil
Υπεύθυνος Φωτισμών: Renaud Pettigrew
Χειρισμός Πολυμέσων & Υπεύθυνος Βίντεο: Nicolas Dostie
Υπεύθυνη Κοστουμιών & Αντικειμένων: Isabel Poulin
Βοηθός Σκηνής: Chloé Blanchet
Τεχνικοί Σύμβουλοι: Catherine Guay, Tobie Horswill
Σύμβουλος Ερμηνείας & Δημιουργικής Διαδικασίας: Reda Guerinik
Εκπρόσωπος Σκηνοθέτη: Lynda Beaulieu
Μια παραγωγή της Ex Machina Μετά από ανάθεση του Προγράμματος Τεχνών και Πολιτισμού των Παναμερικανικών Αγώνων του 2015 στο Τορόντο (Toronto 2015 Pan Am)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Πληροφορίες Στέγη Ιδρύματος Ωνάση Συγγρού 107
24 – 27 Οκτωβρίου 2017 | 20:30 Κεντρική Σκηνή Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: Κανονικό: 7€, 12€, 18€, 25€, 28€, Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10€, 14€, 20€, 22€, Παρέα 10+ άτομα: 9€, 13€, 18€, 20€, Κάτοικος Γειτονιάς: 7€ Ανεργίας, Αμεα: 5€ Συνοδός Αμεα: 10€
http://www.sgt.gr/gre/SPG1951

Βάσω Βασιλάτου         |    Κατερίνα Χορταριά-Ταμβάκη
Media Office                  |    Media Office

T. +30 213 0 178057     |    T. +30 213 0 178059
M +30 6942 257658       |    M +30 6942 257654

v.vasilatou@sgt.gr         |    k.tamvaki@sgt.gr

You may also like...