Αλλάζω νοοτροπία – Μαθαίνω απο τη φύση

Umdenken1_cop.Έκθεση – Εργαστήρια – Σινεμά – Δημόσια Συζήτηση
Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Από 5 έως 22 Φεβρουαρίου 2016 το Goethe-Institut Athen προτείνει για μικρούς και μεγάλους την ενασχόληση με το περιβάλλον με μια διαδραστική έκθεση και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.
Εγκαίνια της έκθεσης
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, 19:00
Μετά τα εγκαίνια, στις 20:00, θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Peak» (βλ. κινηματογραφικό πρόγραμμα).
Διάρκεια της έκθεσης: έως 22 Φεβρουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00–21:00, Παρασκευή 09:00–19:00,
Σάββατο 09:00–13:00
ΕΚΘΕΣΗ
Αλλάζω νοοτροπία – Μαθαίνω από τη φύση
Διαδραστική έκθεση με επίκεντρο τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.
ΝΕΡΟ – ΦΩΤΙΑ – ΓΗ – ΑΕΡΑΣ
Χωρίς αυτά δεν υπάρχει ζωή. Οι άνθρωποι λάτρεψαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης ως θεότητες και τους απέδωσαν μαγικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα όμως τα χρησιμοποίησαν για να προοδεύσουν.
Πού βρίσκονται όμως τα όρια; Οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, ρύπαιναν τον αέρα και το νερό και κοντεύουν να καταστρέψουν την ισορροπία της φύσης με την αλόγιστη χρήση των στοιχείων. Για αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία.
Η διαδραστική έκθεσή μας θέλει να ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους για περιβαλλοντικά ζητήματα. Επικεντρώνεται στα τέσσερα στοιχεία, νερό, αέρας, φωτιά και γη, και αφιερώνει στο κάθε ένα μία εκθεσιακή ενότητα.
Στην είσοδο κινητές εικόνες βάζουν τους θεατές στο πνεύμα του θέματος. Η κεντρική μονάδα παριστάνει το κάθε στοιχείο, εξηγώντας τη σημασία και τη χρησιμότητά του μέσα από γεγονότα. Φωτίζει γεγονότα του παρελθόντος, παρουσιάζει τα σημερινά και ρίχνει ματιές σε μελλοντικές εξελίξεις. Καινοτόμες τεχνολογίες τεκμηριώνουν ότι η πρόοδος και η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν αντίθετες έννοιες. Συναρπαστικά παραδείγματα από το χώρο της βιονικής έρχονται να συμπληρώσουν την έκθεση.
Η έκθεση απευθύνεται σε μαθητές και γενικά σε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται τόσο για τα Γερμανικά, όσο και για τις θετικές επιστήμες. Δε μεταδίδει εύκολα μηνύματα, αντιθέτως θέλει να παρακινήσει σε περισσότερη ενασχόληση με το θέμα, είτε ανατρέχοντας στη σχετική ιστοσελίδα μας ή μέσα από το μάθημα σε μορφή project ή διαθεματικής διδασκαλίας. Η έκθεση συνδυάζει το μάθημα των Γερμανικών με την προστασία του περιβάλλοντος, παρέχοντας έτσι εξαιρετικό υλικό για τη διαθεματική διδασκαλία. Απευθύνεται σε μαθητές και γενικά σε νέους ανθρώπους ηλικίας δεκατριών ετών και άνω.
Επισκέψεις σχολείων με ξενάγηση
Στο πλαίσιο της έκθεσης προσφέρονται καθημερινά δίωρες εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολικές τάξεις με ξενάγηση. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και για τα γλωσσικά εργαστήρια, bk@athen.goethe.org, Τηλ. 210 3661 017
Πειραματικά εργαστήρια
Σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών προτείνονται δύο πειραματικά εργαστήρια στα Ελληνικά:
Ι. Μην το πετάξεις! Είναι τέχνη!
Εργαστήρι για μαθητές ηλικίας 8 ως 12 ετών
Κυριακή, 14/02/2016, ώρα 11:00-12:30 και σε επανάληψη
Κυριακή, 21/02/2016, ώρα 11:00-12:30
Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
bk@athen.goethe.org, Τηλ. 210 3661 017
ΙΙ. Χρήσιμα από άχρηστα υλικά
Εργαστήρι για μαθητές ηλικίας 13 ετών και άνω
Κυριακή, 14/02/2016, ώρα 14:00-15:30 και σε επανάληψη
Κυριακή, 21/02/2016, ώρα 14:00-15:30
Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
bk@athen.goethe.org, Τηλ. 210 3661 017
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δυο ξεχωριστές ταινίες που πραγματεύονται ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, 20:00, αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης
Κλιματική αλλαγή: Ο παράδεισος νοσεί
Peak (Γερμανία, Ιταλία 2011, 91´)
Ντοκιμαντέρ του Hannes Lang πάνω σε ιδέα και σχεδιασμό της Mareike Wegener και του Hannes Lang
Οι Άλπεις: Τέλειο αφράτο χιόνι, ήλιος, βουνά, καθαρός αέρας – ένας παράδεισος για χειμερινές διακοπές. Ο παράδεισος όμως νοσεί. Οι κλιματικές αλλαγές και η συνεπαγόμενη μείωση της ποσότητας του χιονιού κάνουν αναγκαία τη χρήση της τεχνολογίας για την παραγωγή μιας άψογης χειμερινής φύσης, ανεξάρτητης από τις φυσικές καιρικές συνθήκες.
Η ταινία παρακολουθεί πάνω από έναν χρόνο αυτές τις διαδικασίες παραγωγής τεχνητού χιονιού για τον τουρισμό και το σκι και θέτει ερωτήματα για τη σχέση τεχνολογίας και φύσης.
Πόσο τεχνητό επιτρέπεται και μπορεί να είναι ένα τοπίο; Ή: Πόσο τεχνητό πρέπει να είναι ένα τοπίο για ν’ ανταποκριθεί στη δική μας λαχτάρα για διακοπές, διασκέδαση, αναψυχή;
Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Goethe-Institut στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας 2011.(σε γερμανική κυρίως γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, 20:00
Κλιματική αλλαγή: Καιρός να δράσουμε!
Η εποχή των ηλιθίων (Μ. Βρετανία 2009, 92´)
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Franny Armstrong με τον υποψήριο για Όσκαρ (1994) Pete Postlethwaite
Βρισκόμαστε στο έτος 2055. Η κλιματική καταστροφή έχει επέλθει. Στον αρκτικό ωκεανό των λιωμένων πάγων, στο τελευταίο «Αρχείο» του ανθρώπινου πολιτισμού, ο τελευταίος άνθρωπος ανατρέχει σε αναφορές και ντοκουμέντα από τις αρχές του 21ου αιώνα κι αναρωτιέται γιατί η ανθρωπότητα δεν εμπόδισε την καταστροφή τότε που είχε ακόμα τη δυνατότητα.
Η ταινία αποκαλύπτει τη νοοτροπία που οδήγησε στην κλιματική αλλαγή, αλλά και εκείνη που θα μας έδινε σήμερα τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
(σε αγγλική κυρίως γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, 20:00«Αειφόρα σχολεία σε μια περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη πόλη»Συμμετέχουν ειδικοί από το χώρο της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων καθώς και μαθητές που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά προγράμματα.
Η είσοδος στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής:
– Για επισκέψεις σχολείων στην έκθεση με ξενάγηση
– Στα εργαστήρια

You may also like...