Αλκυονίδες μέρες στο Φουγάρο

margaretΠαρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 9μμ, η Βιβλιοθήκη Ανθός υποδέχεται τη Βρετανή επιτελεστική ποιήτρια (performance poet) Margaret Eddershaw σε μια παρουσίαση του έργου της, εμπνευσμένο από τη ζωή της στην Ελλάδα και τα ταξίδια της στην Αφρική.

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης (Αλκυονίδες μέρες – Halcyon Days), η Margaret Eddershaw θα διαβάσει δική της ποίηση για την Ελλάδα στα αγγλικά και η Βιργινία Κάγκου θα διαβάσει κάποιες επιλογές στα ελληνικά. Στο δεύτερο μέρος (Νύχτες της ερήμου – Desert Nights) η Margaret θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την πρόσφατη συλλογή της με ποιήματα για την Αφρική, με τίτλο Riding the Rainbow: Images of Africa. Η συλλογή αυτή θα είναι επίσης διαθέσιμη προς πώληση με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ibba Girls School [www.ibbagirlsschool.org] στο Νότιο Σουδάν, το οποίο υποστηρίζει και χαιρετίζει την εκδήλωση.

Margaret Eddershaw

Για 25 χρόνια η Margaret ήταν επαγγελματίας ηθοποιός, σκηνοθέτις, συγγραφέας και πανεπιστημιακή καθηγήτρια θεάτρου στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει συγγράψει για τον Bertolt Brecht, τον Constantin Stanislavski, και την ιστορία του περιφερειακού θεάτρου. Έχει επίσης συγγράψει δέκα θεατρικά έργα, που περιλαμβάνουν τρεις γυναικείους μονολόγους που ερμήνευσε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και σε διάφορες σκηνές του Λονδίνου. Το 1995 μετακόμισε στο Ναύπλιο και ξεκίνησε να γράφει ποίηση. Έκτοτε έχει εκδώσει πάνω από 200 ποιήματα σε περιοδικά και ανθολογίες, έχει κερδίσει πάνω από 10 βραβεία και έχει παρουσιάσει το έργο της σε Αθήνα και Λονδίνο.

Έχει επίσης συγγράψει και παρουσιάσει τέσσερα ωριαία ποιητικά θεατρικά κείμενα: Brief Encounters (2009) και Astley’s Last Ride (2010), με ανάθεση από το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Chester, όπου και παρουσιάστηκαν. Το δεύτερο παρουσιάστηκε επίσης στο Λονδίνο. Το 2011, το έργο της “Notes for a Nightingale”, για να τιμήσει την εκατονταετία από τη γέννηση της εμβληματικής Florence Nightingale, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Lancaster και ύστερα σε δύο σκηνές του Λονδίνου. Το 2012, το έργο της για τις γυναίκες στη ζωή του Charles Dickens, Darlings, Angels and Fallen Women, παρουσιάστηκε δύο φορές στο Λονδίνο και επίσης στο Ελσίνκι (από κοινού με το έργο για τη Nightingale) για μία εβδομάδα στο Θέατρο Luckan.

Το 2012 επίσης, η Margaret παρουσίασε το Ελληνικό ποιητικό της πρόγραμμα, Bearing Greek Gifts, στη Sladers Yard Gallery και στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Bridport, όπου φιλοξενήθηκε μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Τα ποιήματά της για την Ελλάδα μεταφράζονται στα ελληνικά. Η πρώτη της ολοκληρωμένη συλλογή, Catching Light, εκδόθηκε το 2013 και το βιβλίο της με ποιήματα για την Αφρική, Riding the Rainbow, Images of Africa, κυκλοφόρησε το 2015. Η τελευταία αυτή συλλογή έχει σκοπό να προσελκύσει δημοσιότητα και πόρους για το Ibba Girls School στο Νότιο Σουδάν, στο οποίο η Margaret είναι χορηγός, εκπαιδευτική σύμβουλος και επισκέπτρια διδάσκουσα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:2752047380

info@fougaro-library.gr

You may also like...