Αλεξάνδρεια,από τον Καβάφη στον Μ.Αλέξανδρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλεξάνδρεια

από τον Καβάφη στον Μ.Αλέξανδρο

Ιστορία και Αρχιτεκτονική

Δυο ελληνικά τετράγωνα

με τη συμβολή της Μαργαρίτας Σάκκα-Θηβαίου

 

Το πόνημα του Νικόλα Σφήκα ανιχνεύει τη θεαματική ανάπτυξη και τη θλιβερή παρακμή της Αλεξάνδρειας, από τα πτολεμαϊκά θαύματα, τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, τον Φάρο, τα Ανάκτορα και τη ζωτικότητα των λιμανιών, μέχρι την κατάρρευση, τους σεισμούς, την αλλαγή της ακτογραμμής, τη  χλωρίδα και την πανίδα, τις καταστροφές, τις διώξεις, τους πολέμους και τις έριδες, τα δύσκολα χρόνια, τις πανδημίες, την ορμή του Ισλάμ, τις κατακτήσεις, το εμπόριο, τα υλικά, τη ρυμοτομία και τα αρχιτεκτονικά ρεύματα. Στη συνέχεια, αναλύει τηνΑραβική Αναγέννηση και παρουσιάζει την εκρηκτική άνθηση, τη νέα αρχιτεκτονική, την εκλεκτικιστική, τα θέατρα, τους δρόμους, τις πλατείες, τη συγκοινωνία, τα εστιατόρια και τα καφέ, τις διασκεδάσεις και τα θέατρα. Περιγράφει την πολυπολιτισμική κοινωνία της πόλης, τη δομή των Αιγυπτιωτών και τη σχέση τους με τις άλλες ράτσες και τις άλλες γλώσσες. Αναδεικνύει το μεγάλο έργο των Ελλήνων μηχανικών, που συνέβαλε στην αναγέννηση.

       Τα κεφάλαια διαρθρώθηκαν με βάση την ιστορική διαδρομή της Αιγύπτου και περιέχουν σε σύνολο 208 σελίδων διάστασης Α4, 170 φωτογραφίες, δέκα χάρτες με τον χάρτη του αστρονόμου Αλ-Φάλακι σε διάσταση Α3. Σε ξεχωριστές ενότητες είναι τα αρχοντικά του Quartier Grec, της Πηνελόπης Δέλτα, του Σαλβάγου, του Γούσιου κ.ά., δηλαδή το τετράγωνο των κροίσων, που επισκεπτόταν ο Καβάφης, και τα Σχολεία του Σάτμπυ. Τα αντίστοιχα ρυμοτομικά σχέδια παρουσιάζονται σε διάσταση A2.

             Πρόκειται για το έκτο λεύκωμα του Δρ. Νικόλα Σφήκα, που εκδίδεται από τις εκδόσεις ΑΩ με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ΕΚΚ.

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ, ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ  ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΙΜΟΣ, ΕΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ ΚΑΙ  ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ, 210-3830491

2. ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 1 ΑΘΗΝΑ, 210-3616373

3. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ, ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 11Α ΑΘΗΝΑ, 210-3824607

4. ΙΑΝΟΣ, ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ΑΘΗΝΑ, 210 3217917

5. ΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 9, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310-277004

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΩ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΤΗΛ. 6932616019 ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

 

You may also like...