Αλέξανδρος Γεωργίου – Χωρίς δικό μου όχημα I-V

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη
Εγκαίνια: 31 Οκτωβρίου στις 20.00
Διάρκεια: 31 Οκτωβρίου 2012 – 31 Ιανουαρίου 2013
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 31 Οκτωβρίου 2012 έως τις 31 Ιανουαρίου 2013 την έκθεση Χωρίς δικό μου όχημα IV του Αλέξανδρου Γεωργίου. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του ομώνυμου έργου του καλλιτέχνη και εντάσσεται στο πλαίσιο των ατομικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ για τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς.
Η έκθεσηΧωρίς δικό μου όχημα IV συγκεντρώνει και παρουσιάζει ένα σώμα δουλειάς που δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 2005 έως και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια η καλλιτεχνική δημιουργία του Αλέξανδρου Γεωργίου είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ταξιδιωτική εμπειρία. Το καλλιτεχνικό του έργο συνίσταται στην περιπλάνηση, τη δημιουργία εικόνων και τη συγγραφή κειμένων. Οι εμπειρίες που αποκομίζει, οι γνώσεις που αποκτά και τα συναισθήματα που βιώνει όσο ταξιδεύει μετουσιώνονται σε ένα ευαίσθητο και τρυφερό καλλιτεχνικό σύμπαν. Ιστορίες και εικόνες που μιλάνε για το μακρινό και το κοντινό, το εδώ και το εκεί, τον Εαυτό και το Άλλο, το εσωτερικό και το εξωτερικό, την πνευματικότητα και την υλικότητα, μέσα από την καθημερινή ζωή του ανατολικού αλλά και του δυτικού κόσμου.
Τον Απρίλιο του 2005 ο καλλιτέχνης ξεκίνησε ένα ταξίδι δια ξηράς από την Ελλάδα προς την Ινδία περνώντας από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν. Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε και το πρώτο από τα πέντε μέρη/ταξίδια του έργου Χωρίς δικό μου όχημα που παρουσιάζονται στην έκθεση. Στα ταξίδια του, ο Γεωργίου έχει ως «συνοδοιπόρους» του ορισμένους ανθρώπους στους οποίους στέλνει ταχυδρομικώς το υλικό που συλλέγει και δημιουργεί: χειροποίητες κάρτες, φωτογραφίες πάνω στις οποίες επεμβαίνει ζωγραφικά, ασπρόμαυρες επιζωγραφισμένες φωτοτυπίες, CD με μουσική, ταινίες, βιβλία, ποιήματα, κ.ά. Μέσα από το υλικό αυτό, το οποίο συνοδεύεται από συναρπαστικά και αποκαλυπτικά κείμενα, ο καλλιτέχνης μεταφέρει στους αναγνώστες του τις προσωπικές του περιπέτειες, και τον ακολουθούν πνευματικά στο διαπολιτισμικό αυτό ταξίδι. Μέσα από τα έργα που δημιουργεί, ο Γεωργίου μας παροτρύνει να δώσουμε προσοχή στο παραμελημένο, το εγκαταλελειμμένο και το μοναχικό και μας μυεί σε έναν εύθραυστο και απόκρυφο κόσμο που βρίσκεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία του καλλιτέχνη.

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Αλέξανδρος Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Tο 1996 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη. Ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί μεταξύ πολλών άλλων πόλεων όπως στην Τεχεράνη, το Βαρανάσι και τη Μπανγκόκ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι 4. Foto-festival, Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg, 2011, In the country of last things, Teverina Fine Arts, ΔιεμπειρίεςΕλλάδα 2008, EΜΣΤ, 798 Space, Πεκίνο, 2008, Σε Ενεστώτα Χρόνο, Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες, ΕΜΣΤ, Αθήνα, 2007, Turbulence, 3rd Auckland triennial, Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία, 2007, Give(a)way EV+A, Λίμερικ, Ιρλανδία, 2006,  Self-Aboutness, Canal Isabel II, Μαδρίτη, 2004, Invitational show, Curt Marcus, Νέα Υόρκη, 2001, Metro, ΔΕΣΤΕ, Αθήνα, 1999, In my room White Columns, Νέα Υόρκη, 1999. Το 2008 επιμελήθηκε την έκθεση Το λιοντάρι κάτω από το ουράνιο τόξο, σύγχρονη τέχνη από τη Τεχεράνη, έπειτα από πολύμηνη έρευνα στην Τεχεράνη. Από το 2002 συνεργάζεται με την γκαλερί της Ελένης Κορωναίου στην Αθήνα.
Ένα ταξίδι μέσα στα ταξίδια
Από τις 14 Νοεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης ο Αλέξανδρος Γεωργίου θα βρίσκεται στο μουσείο τρεις φορές την εβδομάδα με σκοπό την πραγματοποίηση «ενός ταξιδιού μέσα στα ταξίδια» μαζί με τους επισκέπτες της έκθεσης.
Κάθε φορά θα διηγείται μία ιστορία που υπάρχει πίσω από ένα έργο/ταξίδι και θα εξηγεί τον τρόπο που αυτό δημιουργήθηκε. Οι αφηγήσεις του θα αναφέρονται κυρίως στις εικόνες των καρτών στα ντοσιέ -που υπάρχουν στο χώρο της έκθεσης, αλλά που ο επισκέπτης δεν έχει πρόσβαση σε αυτά- αλλά και στη μουσική, τις ταινίες και τα βιβλία που βρίσκονται στον ειδικά διαμορφωμένο καθιστικό χώρο.
Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να ζωντανέψουν, μέσω της άμεσης επικοινωνίας, στιγμές των ταξιδιών και τα έργα να πάρουν μία νέα διάσταση στην φαντασία του επισκέπτη.
Συγκεκριμένα: κάθε Τετάρτη στις 5μ.μ., κάθε Πέμπτη στις 8 μ.μ. και κάθε Σάββατο στη 1μ.μ.
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00
Πέμπτη: 11.00 – 22.00
Δευτέρα: κλειστά
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3, Fax: 210 92.45.200, protocol@emst.gr, pressoffice@emst.gr
www.emst.gr, http://fixit-emst.blogspot.com
Με την ευγενική υποστήριξη
Συλλογή Δημήτρη Πασσά         
Ασφάλιση έργων τέχνης 

You may also like...