Αισχύλεια 2016 – Παλαιό Ελαιουργείο – Ιούνιος-Νοέμβριος 2016

topic_14719Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Κυρίως πρόγραμμα: 12 Αυγούστου -15 Νοεμβρίου 2016
Κινηματογραφικές προβολές: 26 Αυγούστου-19 Σεπτεμβρίου 2016
Μουσικοί κύκλοι: 26 Σεπτεμβρίου-17 Οκτωβρίου 2016
Στις 12 Αυγούστου ξεκινά το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016, με σημαντικές μουσικές, θεατρικές, εκδηλώσεις, μοναδικά εικαστικά γεγονότα, επιλεγμένες κινηματογραφικές προβολές που αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους όχι μόνο της Ελευσίνας, αλλά του ευρύτερου λεκανοπεδίου Αττικής. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία οι εκδηλώσεις “Meeting the Odyssey” τον Ιούνιο/Ιούλιο, του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος – Baumstrasse από την 1-10 Ιουλίου, κάτω από την γενική εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα, καθώς και της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας από τις 15-25 Ιουλίου.
Όλα αυτά συμβαίνουν το 2016 μια χρόνια που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στη νεότερη ιστορία της Ελευσίνας, καθώς η πόλη πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Το Φεστιβάλ Αισχύλεια, που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 42 χρόνια, για μια ακόμη χρονιά φιλοξενεί εκδηλώσεις που στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη.
Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μίας πόλης που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση. Ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.
Σε αυτό το όραμα εντάσσονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια το έτος 2016 εκδηλώσεις ποιότητας και ήθους, από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Συνολικά φιλοξενούνται περισσότερες από 65 εκδηλώσεις:
25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα.
Το μεγάλο όχημα αυτής της προσπάθειας, το Φεστιβάλ Αισχύλεια, είναι το προμήνυμα για αυτό που θα ακολουθήσει και ο ούριος άνεμος για να γίνει η πόλη της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 ξεκινά την Παρασκευή 12 Αυγούστου με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου». Πρόκειται για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του ομωνύμου προγράμματος που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center (HERC) σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου και Δημήτρη Λιγνάδη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ακολουθεί στις 18 Αυγούστου βραδιά πανσελήνου με την Σόνια Θεοδωρίδου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας επίσης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τον λόγο έχει στις 24 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας με τη συναυλία «πώς λαβώνεται ο χρόνος…», ενώ στις 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear” βασισμένη στο έργο «Βασιλιάς Λιρ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Huizhu Sun, Chunfang Fei. Ακολουθεί στις 29 Αυγούστου η παράσταση “Η ασπίς και το συμπόσιο” των Μενάνδρου-Λουκιανού. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Η είσοδος σε όλα τα ΑΜΕΑ θα είναι δωρεάν.
Στις 31 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο Μπάμπης Στόκας και ο Κώστας Παρίσσης δίνουν συναυλία την 1η Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Μαγούλας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ακολουθεί η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στις 5 Σεπτεμβρίου. Στις 7 Σεπτεμβρίου δίνει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στις 8 Σεπτεμβρίου η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει το έργο «Ο κουρέας της Σεβίλλης» βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί και στις 9 του μήνα ο Γιάννης Κακλέας το «Συρανό». Μια διαφορετική διοργάνωση στις 10 Σεπτεμβρίου με τον 2ο Ημιμαραθώνιο «Στα ίχνη της ιεράς οδού».
Στις 12 Σεπτεμβρίου έρχεται από το Εθνικό Θέατρο η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και στις 15 του μήνα «Ίων του Πλάτωνα-ένα μικρό συμπόσιο», σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη.
«Όλοι ένα φίλα με» μας λέει ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζοντας                               τρεις  γενιές τραγούδια στις16 Σεπτεμβρίου. Στις 18 Σεπτεμβρίου η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας ανεβάζει τους «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου.  Στις 21 Σεπτεμβρίου το τρίδυμο της επιτυχίας,  Νατάσσα Μποφίλιου,  Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος μας προσκαλούν στη δική τους μουσική «Βαβέλ». Τέλος στις 2 Οκτωβρίου δίνει συναυλία η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας.
Πλούσιο είναι το εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ.
Στις 30 Αυγούστου ο κόλπος της Ελευσίνας μετατρέπεται σε θάλασσα πολιτισμού με το  Video Installation Artπάνω σε αγκυροβολημένα πλοία “Europass”- Eye’s Walk Digital festival.
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος η εικαστική έκθεση”Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες”. Επιμέλεια Έκθεσης:   Δρ Κώστας Πράπογλου. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Michele Bressan, Petrut Calinescu, Ioana Cirlig, Davin Ellicson, Carlo Gianferro, David Leventi, AndreiNacu.
Στις 3 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο η  εικαστική έκθεση της Ελένης Πανουκλιά “Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία”. Επιμέλεια Έκθεσης:  Καλλιόπη Μηνιουδάκη.
Ιδιαίτερες στιγμές των φετινών Αισχυλείων:
Στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 και 2 Οκτωβρίου πραγματοποιείται    το “3rd IHC International Conference in HeritageManagement”. Initiative for Heritage Conservation(IHC).                                                                                         Για περισσότερες πληροφορίες: www.inherity.org/get/involved/ join-us/
3 και 4 Σεπτεμβρίου: State of Em(u)rgence: ενότητα ‘Δημόσιος χώρος’ /Mixdoor Project: Κινούμενη site-specific δημιουργία, διεθνής συμπαραγωγή της Motus Terrae – Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο χώρο. ώρα 8.30μμ. Σημείο έναρξης παράστασης: Συμβολή οδών Δήμητρος & Ερμού, Ελευσίνα.(συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ε.Ε.) Είσοδος ελεύθερη.
5 Σεπτεμβρίου: State of Em(u)rgence: ενότητα ‘Δημόσιος χώρος’/ Διεθνής Ημερίδα “Ο Δημόσιος χώρος ως πεδίο πολιτιστικής ανάπτυξης”, ώρα 10:30πμ, Ελαιουργική Ελευσίνας, Ιερά οδός 1 & Α. Μουρίκη 130. Είσοδος ελεύθερη.
Κινηματογραφικές προβολές: από τις 26 Αυγούστου ως τις 19 Σεπτεμβρίου στο θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας. Είσοδος 5 ευρώ.
Μουσικοί Κύκλοι: από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 17 Οκτωβρίου συναυλίες σε τζαζ, κλασικές , έθνικ και έντεχνες διαδρομές. Είσοδος  5 ευρώ.

You may also like...