Αισχύλεια 2015

aisxyleiaΑισχύλεια 2015: Η γιορτή του πολιτισμού
Τα Αισχύλεια 2015, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και τέσσερις δεκαετίες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης στις πιο ευγενικές τους μορφές. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ανακαινισμένο και διευρυμένο Παλαιό Ελαιουργείο. Τα Αισχύλεια φέρουν και φέτος τον αέρα της τέχνης και του πολιτισμού. Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου, στην Ελευσίνα.
Ακόμα πιο πολυδιάστατο, με έμφαση στον διεθνή χαρακτήρα του είναι το φετινό πρόγραμμα των Αισχυλείων 2015, που έλαβε πρόσφατα μια σημαντική διάκριση και αναγνώριση, καθώς μπήκε στη λίστα με τα τιμώμενα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης και του απονεμήθηκε το λογότυπο της EFFE για το 2015-2016.
Ένα σημαντικό γεγονός που εντάσσει τα «ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ» σ’ ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ, το διεθνοποιεί ακόμα περισσότερο και κάνει πιο ισχυρή την υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση και την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ, την έντονη συμμετοχή της κοινωνίας στις δράσεις του και την βαθιά προσήλωση στην υπηρεσία των τεχνών. Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες συνεχής και αξιόλογης παρουσίας, περιλαμβάνει:
Σύγχρονη θεατρική δημιουργία: 11 με 26 Ιουλίου
Κυρίως πρόγραμμα: 29 Ιουλίου με 30 Οκτωβρίου
Κινηματογραφικές προβολές: 24 Αυγούστου με 21 Σεπτεμβρίου
Πιο συγκεκριμένα και όσο αφορά τις κινηματογραφικές προβολές τα Αισχύλεια 2015 παρουσιάζουν όπως κάθε χρόνο την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου 2015, με εννέα ελληνικές δημιουργίες που θα προβληθούν από τις 24 Αυγούστου στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:
Δευτέρα 24 Αυγούστου
«Ξενία» του Πάνου Κούτρα
Τρίτη 25 Αυγούστου
«Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου
Τετάρτη 26 Αυγούστου
«Το Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη
«Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ
Πέμπτη 27 Αυγούστου
«Η Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου
«Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου
«Ηλέκτρα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου
«Amore mio» του Χρήστου Δήμα
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου
«Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα
Και φέτος τα Αισχύλεια λαμβάνουν διεθνή χαρακτήρα με την παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης «I/E Eleusis» από τον Λιβανέζο, σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρισμένο, καλλιτέχνη Tarek Atoui, σε επιμέλεια της ομάδας locus athens, που θα εγκαινιασθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο στις 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 11 Οκτωβρίου.
To «I/E Eleusis» είναι ένα project ήχου απαρτιζόμενο από ηχογραφήσεις και performances, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Tarek Atoui αποκλειστικά για την Ελευσίνα από κοινού με τον Chris Watson και τον Alexandre Guirkinger, συνεργάτες του Atoui σε πρόσφατες σημαντικές δουλειές. Στο project θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι μουσικοί, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις διαφορετικές performances που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Πιο συγκεκριμένα το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει οκτώ θεατρικές παραστάσεις, όπου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις καλύτερες φεστιβαλικές παραστάσεις του 2015, που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Επίδαυρο, καθώς και παραστάσεις που παρουσιάζονται μόνο στο πλαίσιο των Αισχυλείων.
Ανάμεσα τους η τριλογία της Ορέστειας «Pingju Trilogy-Oresteia», από τον κινεζικό θίασο Beijing Pingju Theater σε σκηνοθεσία Luo Jinlin, που θα παρουσιαστεί στις 29 Ιουλίου. Ακολουθεί η παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου που παρουσιάζει ο θίασος BAUMSTRASSE ­ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ στο πλαίσιο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα (28/8).
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (30/8), η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) στις 2/9, οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη (6/9), η παιδική παράσταση «Παραμύθι δίχως όνομα» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη (10/9), τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου από το Εθνικό Θέατρο (13/9). Τέλος η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσιάζει στις 20 Σεπτεμβρίου το έργο του Σαίξπηρ «Όλος ο κόσμος μια σκηνή».
Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επτά συναυλίες. Η Σαβίνα Γιαννάτου θα εμφανισθεί στις 29 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, σε μια βραδιά υπό το φως της πανσελήνου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ακολουθούν: Θανάσης Παπακωνσταντίνου (31/8), Γιώτα Νέγκα, Θέμης Καραμουρατίδης (4/9). Monika (7/9), Πάνος Μουζουράκης και Πένυ Μπαλταζή (9/9), Έλλη Πασπαλά και Vassilikos (11/9), Ελεονώρα Ζουγανέλη (16/9).
Στο πλαίσιο της επιτυχημένης διοργάνωσης «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» η οποία είναι μέρος των Αισχυλείων και πραγματοποιείται 11-26 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο θα ανέβουν εννέα θεατρικές παραστάσεις που συνοψίζουν ενδιαφέρουσες, νέες τάσεις και αξιόλογες προτάσεις στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.
Εξακολουθώντας τη φιλική πολιτική στην τιμή των εισιτηρίων τα Αισχύλεια 2015 προσφέρουν εισιτήριο 5 ευρώ για την κάθε παράσταση και κάρτα διαρκείας αξίας 20 ευρώ για την παρακολούθηση όλων των παραστάσεων της διοργάνωσης Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία.
Τα Αισχύλεια σε αριθμούς:
Οκτώ θεατρικές παραστάσεις
Εννέα ακόμα παραστάσεις στο πλαίσιο της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας
Επτά μουσικές εκδηλώσεις
Τρεις εκθέσεις
Οκτώ κινηματογραφικές προβολές
Έναν ημιμαραθώνιο
Μία παρουσίαση του επετειακού τόμου «Αισχύλεια 40 χρόνια» και μια παρουσίαση βιβλίου
Χρηστικές πληροφορίες:
Χώρος: Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισ. 12€ – Φοιτ. 5€
Κάρτες διαρκείας για όλες τις παραστάσεις: Ομαδική 120ευρώ – Ατομική 40 ευρώ – Φοιτητική 30 Ευρώ
Ώρα Έναρξης Εκδηλώσεων: 20:30
Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ – Αισχύλεια 2015

You may also like...