Αισχύλεια 2015 Tarek Atoui & Chris Watson & KK Null

eikona2Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο- Παραλία Ελευσίνας
Είσοδος ελεύθερη
Ο Tarek Atoui ολοκληρώνει τη παρουσίαση του έργου του I/E Elefsis, που παρουσιάζει στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2015, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα, με την 3η performance την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 20.30 σε συνεργασία με τους Chris Watson & KK Null.O Tarek Atoui παρουσιάζει το έργο I/E Elefsis, το οποίο προκύπτει από μια in situ έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας και μέσα από το όργανο I/E, δικής του επινόησης. Ο Atoui με τη σειρά του προσκάλεσε τον Chris Watson, ειδικός στις ηχογραφήσεις περιβάλλοντος, να συλλέξουν από κοινού ήχους από τον αρχαιολογικό χώρο, τη θάλασσα, το λιμάνι και το εγκαταλελειμένο μετα-βιομηχανικό Ελαιουργείο, όπου γίνονται οι εκθέσεις του Φεστιβάλ.
Αυτή η συλλογή ήχων διαμόρφωσε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί μια ηχητική σύνθεση βασισμένη στην παράδοση της musique concrete και, μέσα από αυτή, μια νέα αφήγηση για την πόλη. Οι καθαροί αυτοί ήχοι του Ελευσινιακού τοπίου είναι η βάση για τις τρεις κύριες περφόρμανς της έκθεσης κατά τις οποίες Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα αυτοσχεδιάσουν τις συνθέσεις του Atoui και οι οποίες αφενός διαμορφώνουν το χρονολόγιο της έκθεσης, αφετέρου ενεργοποιούν διαφορετικούς χώρους στο Ελαιουργείο.
Ο Atoui προσκάλεσε επίσης το φωτογράφο Alexandre Guirkinger ο οποίος κατέγραψε με τις εικόνες του τη διαδικασία της ηχογράφησης. Η καταγραφή αυτή, οι ηχογραφήσεις και οι συνθέσεις είναι προσβάσιμες εντός τουI/E*κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που ολοκληρώνεται στις 11 Οκτωβρίου. Το I/E είναι ένα ηχομονωμένο κοντέινερ ναυτιλιακού τύπου και ένα σύνθετο συλλογικό μουσικό όργανο, επινόησης του καλλιτέχνη. Το κοντέινερ αυτό λειτουργεί πολλαπλά ως σημείο αναφοράς όλου του έργου, ως σταθμός αναπαραγωγής του ήχου, οπτικής πληροφορίας και ως πλάτφόρμα για τις περφόρμανς.
Ο Tarek Atoui είναι ένας Λιβανέζος καλλιτέχνης ο οποίος δουλεύει αποκλειστικά με ήχο, διακεκριμένος για το έργο και τις συνθέσεις του. Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται μια διαρκής περισυλλογή για την έννοια του μουσικού οργάνου και την πράξη της περφόρμανς ως μια σύνθετη και παράλληλα ανοιχτή διαδικασία. Ο βρετανικής καταγωγής Chris Watson είναι μια αναγνωρισμένη φυσιογνωμία στο χώρο του field recording και ιδρυτής της πειραματικής μπάντας Cabaret Voltaire. Ο Alexandre Guirkinger είναι Γάλλος φωτογράφος και δουλεύει αποκλειστικά με αναλογικά μέσα. Η locus Athens είναι ένα ανεξάρτητο νομαδικό σχήμα σύγχρονης τέχνης με επίκεντρο τη διερεύνηση του δημοσίου χώρου της πόλης και την παραγωγή νέων έργων, αποτελούμενο από τη Μαρία-Θάλεια Καρρά και την Όλγα Χατζηδάκη.
Επιμέλεια locus athens: Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη

You may also like...