Αισχύλεια 2015

ImageHandler (4)Το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2015 ξεκινά στις 28 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου
Με την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα ξανανοίγουν τις πύλες τους στις 28 Αυγούστου τα Αισχύλεια. Το πολυδιάστατο φεστιβάλ, που φέρνει δεκάδες θεατές κάθε χρόνο στην πόλη της Ελευσίνας, έλαβε πρόσφατα και μια σημαντική διάκριση καθώς μπήκε στη λίστα με τα τιμώμενα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης και του απονεμήθηκε το λογότυπο της EFFE για το 2015-2016.
Στο ανακαινισμένο Παλαιό Ελαιουργείο της πόλης εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις θα εγκαινιαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου και η εικαστική εγκατάσταση «I/E Elefsis» από τον Λιβανέζο καλλιτέχνη Tarek Atoui, σε επιμέλεια της ομάδας locus Athens. Το «I/E Elefsis» είναι ένα project ήχου απαρτιζόμενο από ηχογραφήσεις και performances, το οποίο έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την Ελευσίνα από κοινού με τον Chris Watson και τον Alexandre Guirkinger, συνεργάτες του Atoui σε πρόσφατες σημαντικές δουλειές. Στο project θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι μουσικοί, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις διαφορετικές performances που θα πραγματοποιηθούν στις 3, 12 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου.
Όσον αφορά στις θεατρικές παραστάσεις εκτός από τους «Πέρσες» θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ οι «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη στις 30 Σεπτεμβρίου και η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 2 Σεπτεμβρίου. Ακόμα στα Αισχύλεια θα βρεθεί ο Γιάννης Κακλέας με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη στις 5 Σεπτεμβρίου, το «Παραμύθι δίχως όνομα» της Κάρμεν Ρουγγέρη στις 10 του μήνα και οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου από το Εθνικό Θέατρο στις 13 Σεπτεμβρίου. Τέλος, η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσιάζει στις 20 Σεπτεμβρίου το έργο του Σαίξπηρ «Όλος ο κόσμος μια σκηνή».
Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει οκτώ συναυλίες, ανάμεσα τους τη Σαβίνα Γιαννάτου στις 29 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, σε μια βραδιά υπό το φως της πανσελήνου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου (31/8), τη Γιώτα Νέγκα και τον Θέμη Καραμουρατίδη (4/9), τη Monika (7/9) και την Έλλη Πασπαλά με τον Vassiliko (11/9).
Στο εικαστικό του πρόγραμμα το φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα την έκθεση In Flux που θα εγκαινιασθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου. Η έκθεση In Flux συγκεντρώνει μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών, το έργο των οποίων αντανακλά την τρέχουσα καταστασιακή ρευστότητα. Επίσης στις 6 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η εικαστική «Έλευση-χώρος-χρόνος-ενέργεια» που παρουσιάζει η Αιμιλία Μπουρίτη. Το έργο είναι μία εγκατάσταση που συνοδεύεται από βίντεο και μία εικαστική δράση η οποία αφορά την πόλη της Ελευσίνας και συγκεκριμένα το βιομηχανικό της τοπίο. Διάρκεια ως τις 18 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα, 6 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιασθεί και η έκθεση «40 χρόνια Αισχύλεια» με ντοκουμέντα από την ιστορία του θεσμού, που θα φιλοξενηθεί στο Διοικητήριο στο Παλαιό Ελαιουργείο ως τις 30 Οκτωβρίου.

You may also like...