ΑΘΗΝΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

«Ιλιάδα η εμή»στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
20 Νοεμβρίου 2013 – 31 Μαρτίου 2014
Στην Ιλιάδα του Ομήρου είναι αφιερωμένη η νέα έκθεση που παρουσιάζεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η έκθεση «Ιλιάδα η εμή», του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου, εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, στο αεροδρόμιο, σε συνέχεια της περιοδείας της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.
Η έκθεση θα παραμείνει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως τις 31 Μαρτίου 2014 και περιλαμβάνει φωτογραφικές αναπαραγωγές των 10 από τα 35 σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε συνολικά ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου. Προβολή σχετικού βίντεο εμπλουτίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, ευαισθητοποιώντας τον επισκέπτη στις διαχρονικές αξίες και τα παγκόσμια μηνύματα του ομηρικού έπους.
Η νέα έκθεση, την οποία θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ταξιδιώτες και επισκέπτες   που θα βρεθούν στο αεροδρόμιο, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Τέχνη και Πολιτισμός» του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 56 εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στους επισκέπτες της Αθήνας, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία κατά την άφιξη ή την αναχώρηση από την πόλη.
Την έκθεση «Ιλιάδα η εμή» θα επισκεφθούν επίσης οι μαθητές των Γυμνασίων που θα υποδεχθεί το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ξεναγήσεων σχολείων στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα κατά το διάστημα αυτό.
Για το έργο του γράφει ο ζωγράφος στην ειδική έκδοση/λεύκωμα «Ιλιάδα η εμή»:
«… Πρόσφατα χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη «δική» μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές.» Η έκθεση «Ιλιάδα η εμή» θα λειτουργεί καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός», στο Επίπεδο Αφίξεων του αεροδρομίου (χώρος ελεύθερης πρόσβασης για επιβάτες και επισκέπτες).
Υποστηρικτής Επικοινωνίας: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΝΑΠΛΟΥΣ
τηλ.: 210 353 7227 τηλ.: 210 275 0755,
e-mail: press_info@aia.gr e-mail: contact@anaplous.net
www.aia.gr www.anaplous.net

Βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη
Ο Γιώργος Κούμουρος γεννήθηκε στη Γιαλούσα της Κύπρου το 1955. Σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζωγραφική στην Πυθαγόρειο Ακαδημία Καλών Τεχνών Σάμου με καθηγητή τον Αριστοτέλη Σολούνια, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ακαδημίας με τη Σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Το 1993 επανεγκαταστάθηκε στην Κύπρο και διορίστηκε καθηγητής στη μέση εκπαίδευση. Από το 1995 είναι αποσπασμένος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας & Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Υλικού. Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Το 2005 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημιουργία εκπαιδευτικού φιλμ από το Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ στο Λονδίνο. Έχει παρουσιάσει πολυάριθμές προσωπικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Διατηρεί εργαστήριο ζωγραφικής στην Κύπρο από το 1982.

 

You may also like...