ΑΔΑΠΑΝΩΣ – «Το ρόδο της Κυζίκου»

ndndΑΔΑΠΑΝΩΣ

Παρουσίαση του βιβλίου «Το ρόδο της Κυζίκου» του Σταμάτη Τσαρουχά

Η  ΛΔ ΄ Εφορεία Προϊστορικών &  Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας,  σας προσκαλούν την  Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, στις 8.00μ.μ., στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας στην παρουσίαση του βιβλίου «Το ρόδο της Κυζίκου» του σκηνοθέτη συγγραφέα Σταμάτη Τσαρουχά.

Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο αναφέρεται στο ταξίδι των Μικρασιατών Ελλήνων από την Αρτάκη της  Κυζίκου της Μ. Ασίας στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας το 1922.

Σύμφωνα με το συγγραφέα του:

«… είναι γέννηµα µιας νοσταλγικά χαµένης εποχής, από την οποία ξεκίνησαν πολλά
ιστορικά γεγονότα που προσδιόρισαν τις τύχες της νεώτερης Ελλάδας. Η εποχή
παρουσιάζεται μέσα από τη μορφή μιας άγνωστης Ελληνίδας, της Ευφροσύνης, που
γεννήθηκε την ώρα που υλοποιούνταν το όραμα της Μεγάλης Ιδέας. “Της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών”. Η ζωή της μοιάζει µε παραμύθι· αρχίζει από τότε που αντίκρισε το φως, συνεχίζεται µε την ιστορία των παιδικών της χρόνων στην Αρτάκη της Μικράς Ασίας, τον εκπατρισμό, και τα μετέπειτα δύσκολα χρόνια της επιβίωσης στον καινούργιο τόπο. Χρόνια νοσταλγίας και ρομαντισμού στην αρχή, κι ανείπωτης πίκρας στη συνέχεια, εξ αιτίας των τραγικών εξελίξεων που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ευαίσθητη ψυχή της.

Η πλοκή της  μυθοπλασίας  εξελίσσεται µε φόντο τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και συντάραξαν την Ελλάδα, από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τα νεώτερα χρόνια, τον πόλεμο  του ’40, τη γερμανική  κατοχή, τον εμφύλιο,  τη χούντα… Τα πρόσωπα, και κυρίως η ηρωίδα, επηρεάζονται άμεσα  από τα γεγονότα, γιατί ζουν μέσα σ’ αυτά, βιώνοντας συναισθήματα χαράς, λύπης και κυρίως πόνου.

Η ιστορία της Ευφροσύνης δεν έχει ανάγκη από φανταστικούς ήρωες γιατί είναι αληθινή.

Όπως αληθινός ήταν κι ο λόγος της. “… Κανείς δε νοιαζόταν για µας. Κι όταν διαμαρτύρονταν οι γονείς µας και ζητούσαν κάποια στοιχειώδη πράγματα, οι υπεύθυνοι µας έβριζαν και από πάνω να γυρίσουμε  στην Τουρκία.

Τούρκους µας ανέβαζαν, Τουρκόσπορους µας κατέβαζαν. Ούτε καν συμμερίζονταν  τον πόνο των γονιών που έθαβαν τα παιδιά τους. Πολλά παιδιά πέθαναν τότε. Τα ουρλιαχτά των μανάδων  τους ακόμα ηχούν στα αυτιά µου. Ανατριχιαστικές εικόνες. Αυτές μοιρολογούσαν και έκλαιγαν και όλοι οι άλλοι κοιτούσαμε  µη μπορώντας να κάνουμε  τίποτα. Μόνο κοιτούσαμε και κουρνιάζαμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Γινόμασταν ένα κουβάρι σαν µια ασπίδα για να προφυλαχτούμε από το κοντάρι του θανάτου που περνούσε δίπλα µας και λόγχιζε όποιον έβρισκε αδύναμο και απροστάτευτο. Δεν χωρούσε στο μυαλό µας ότι φύγαμε  από τα μέρη µας για να γλιτώσουμε και αντί να σωθούμε, πεθαίναμε εδώ, στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας…”.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο φιλόλογος – συγγραφέας  Βαγγέλης Ντελλής, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί  Σωτηρία Χρυσικοπούλου και Ανδρέας Ζυγογιάννης.

Στην εκδήλωση εκτός από τον συγγραφέα θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου «Ανάπλους» που έχει επιμεληθεί και την έκδοση του βιβλίου.

Την εκδήλωση στηρίζουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Καππαδοκικού «Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ», ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού, η Ένωση  Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών Καρδίτσας και ο Σύλλογος  Ποντίων Καρδίτσας «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ».

You may also like...