Αγγελική Ιωαννάτου – Κατερίνα Φωτεινάκη στον Κήπο του Μεγάρου

A.Ionatos et K. FoteinakiΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αγγελική Ιωαννάτου – Κατερίνα Φωτεινάκη
«Κι αν το δέντρο καίγεται…»
Στην καρδιά του Ιουνίου, στο κέντρο της πόλης, ο Κήπος του Μεγάρου ανοίγει ολόφωτος, για να υποδεχτεί δύο Ελληνίδες της Διασποράς,
δύο μοναδικές φωνές, δύο μελωδικές κιθάρες:
την Αγγελική Ιωαννάτου και την Κατερίνα Φωτεινάκη, σε μια εμφάνιση γεμάτη λυρισμό αλλά και δύναμη.
«Πρέσβειρες» της Ελλάδας των ποιητών, της ομορφιάς και του λόγου,αναδεικνύουν το μεγαλείο της ποίησης και της μουσικής, απάντηση στον εκφυλισμό και τη χυδαιότητα των καιρών μας.
Δευτέρα 16 Ιουνίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Την Αγγελική Ιωαννάτου και την Κατερίνα Φωτεινάκη τις συνδέει η αγάπη για τη μητρική τους γλώσσα, τους ποιητές της Ελλάδας και το πάθος για την κιθάρα. Οι φωνές τους αναμιγνύονται δεξιοτεχνικά, μέσα στην αντίθεσή τους: βαθιά και ζεστή της Αγγελικής Ιωαννάτου, κρυστάλλινη και λεπτή της Κατερίνας Φωτεινάκη. Η «γλώσσα» τους είναι κώδικας πανανθρώπινος, που απελευθερώνει την ποίηση κοινωνώντας την σε ένα κοινό με άλλη κουλτούρα, διαφορετικά βιώματα…
Οι συνθέσεις τους για κιθάρα, δικές τους ή αγαπημένων ελλήνων συνθετών, γίνονται ένας ιδιότυπος καμβάς που προβάλλει σαν θέμα τον ήχο της ποίησης και το συναίσθημα της μουσικής.
Στη συναυλία που ετοίμασαν ειδικά για το αθηναϊκό κοινό, Κι αν το δέντρο καίγεται…, ερμηνεύουν τραγούδια και των δύο συνθετριών πάνω σε ποίηση Ελύτη, Σολωμού, Παλαμά, Μορτόγια, Καψάλη, καθώς και ένα τραγούδι από τους μεγάλους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι. Μια μοναδική σύζευξη ποίησης και μουσικής!
Αγγελική Ιωαννάτου (Angélique Ionatos)
Τραγουδίστρια, κιθαρίστρια και τραγουδοποιός, γνωστή στο εξωτερικό ως Angélique Ionatos, με 40 χρόνια καριέρας στη γαλλόφωνη Ευρώπη και 19 δίσκους, όλους πάνω σε ελληνική ποίηση.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μετοίκησε στο Βέλγιο στα εφηβικά της χρόνια και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά. Το 1972 ηχογραφεί με τον αδελφό της Φώτη το πρώτο της άλμπουμ, Resurrection, που σηματοδοτεί την αρχή της καριέρας της στη Γαλλία. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος δίσκος με τον αδελφό της, με τραγούδια στα γαλλικά, σε δική τους σύνθεση.
Από το 1976 η Αγγελική Ιωαννάτου συνθέτει μόνη, και μόνο σε στίχους ελλήνων ποιητών (Ελύτης, Ρίτσος, Παλαμάς, Σαχτούρης, Βάρναλης, Καβάφης), κοινωνώντας την ελληνική ποίηση στο γαλλόφωνο κοινό: ηχογραφεί το δίσκο Η παλάμη σου, δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί τον δίσκο La forêt des hommes, όπου μελοποιεί ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, και στη συνέχεια το άλμπουμ Ο ήλιος ο ηλιάτορας.
Οι περισσότεροι δίσκοι της, συχνά με συμμετοχές σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών (Αλέξανδρος Μυράτ, Σπύρος Σακκάς, Νένα Βενετσάνου), έχουν αποσπάσει κορυφαία ευρωπαϊκά βραβεία και διακρίσεις, με κυριότερο το Grand Prix du disque de l’Académie Charles Cros για το δίσκο της Sappho de Mytilène. Από το 1984 έως το 2008 παρουσιάζει πολλά θεάματα, το κοινό και ο γαλλικός Τύπος παρακολουθούν την πορεία της, ενώ συναυλίες της πραγματοποιούνται συχνά και εκτός συνόρων, όπως στην Ισπανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γερμανία, στον Καναδά…
Η Αγγελική Ιωαννάτου ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Théâtre de Sartrouville μέχρι το 2000, σημαντικού θεατρικού οργανισμού της παρισινής περιφέρειας, με μακρά παράδοση στο πρωτοποριακό θέατρο.
Το 2008 καλεί την Κατερίνα Φωτεινάκη να φτιάξουν ένα ρεπερτόριο αφιερωμένο στους συνθέτες και τους έλληνες ποιητές που αγαπούν ιδιαίτερα. Το ρεσιτάλ με τίτλο «Νυχτερινός κήπος» (που παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν επί δύο χρονιές), ηχογραφείται live τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Théâtre du point du jour στην Λυόν, και το άλμπουμ κυκλοφορεί στις 2 Μαρτίου 2009. Μαζί θα φτιάξουν το 2011 το νέο τους θέαμα με τίτλο «Ανατολή» που ξεκίνησε την περιοδεία του με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ OFF της Αβινιόν για 21 παραστάσεις.
Από τον Ελύτη στη Σαπφώ και από τον Καβάφη στον Θεοδωράκη, η Αγγελική Ιωαννάτου αναμιγνύει τη φωνή της και τη μουσική της με τους ήχους του κόσμου, για να κάνει την ομορφιά οδηγό ζωής.
Κατερίνα Φωτεινάκη
Εκπρόσωπος της νέας γενιάς της Διασποράς, η Κατερίνα Φωτεινάκη, είναι τραγουδίστρια, κιθαρίστρια και τραγουδοποιός.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και τραγούδι στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά.
Το 2002 δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του παιδικού τραγουδιού και θεάτρου. Ίδρυσε την μουσικοθεατρική ομάδα «παιγνιωδώς», με την οποία έκανε επί τρία χρόνια παραστάσεις.
Την ίδια χρονιά πήρε ειδικό βραβείο σε διαγωνισμό σύνθεσης για το κομμάτι της Το tango της προσωπικής αντωνυμίας, και την ιδέα της να μελοποιήσει κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής Γραμματικής για ευκολότερη εκμάθηση από τους μαθητές.
Το 2004 βραβεύτηκε από την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε πανελλήνιο διαγωνισμό σύνθεσης παιδικού τραγουδιού. Το 2006 αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα. Ύστερα και από πρόταση της Αγγελικής Ιωαννάτου για συνεργασία, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Καρπός της συνεργασίας τους είναι δύο μουσικές παραστάσεις «Νυχτερινός κήπος» και «Aνατολή»), που παρουσιάστηκαν σε πολλά φεστιβάλ, όπως της Aβινιόν, το καλοκαίρι του 2011 (Théâtre Petit Louvre). Τον Δεκέμβριο του 2011 πήρε το α΄ βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού που διοργάνωσε το «Ελληνικό Σχέδιο» σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Στη Γαλλία έχει συνεργαστεί ως συνθέτις με το ARIAM (musique à l’Encre fraîche, 2011) και την Académie Fratellini (Dédale 2006). Με τον Ορέστη Καλαμπαλίκη παρουσιάζουν σε περιοδείες ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο ελληνικό τραγούδι από την αρχαιότητα έως σήμερα (23 αιώνες ελληνικού τραγουδιού), παραγωγή του Fondation Hellénique.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, σπουδάζει ανάλυση, ενορχήστρωση και σύνθεση στo Ωδείο της Gennevilliers με τη Cécile Gilly και τον Bernard Cavanna.
Είναι φιλοξενούμενη καλλιτέχνις (résidente) στη Cité des Arts στο Παρίσι για τα έτη 2011 και 2012 με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας.
Προπώληση εισιτηρίων: €7,00
Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα της συναυλίας: €9,00
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr<http://www.megaron.gr>
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...