Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

feb[1]Φεβρουάριος 2014 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Συνοπτική παρουσίαση
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, στις 17:00
Ο Σταμάτης Κραουνάκης διηγείται το παραμύθι «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας»του Όσκαρ Ουάιλντ
Τιμή εισιτηρίου 3€, τα έσοδα θα διατεθούν για το συσσίτιο που προσφέρει ο Ι. Ν. Εσταυρωμένου του Ταύρου
Θεατρικές παραστάσεις
Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:30
«ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ BBC»
Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα)
Από 22 Φεβρουαρίου 2014 έως 23 Μαρτίου 2014
κάθε Σάββατο & Κυριακή,  στις 21:30
Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ  της Μαργαρίτας Καραπάνου
σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Κείμενο:                              Μαργαρίτα Καραπάνου
Σκηνοθεσία:                       Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια:         Αλεξία Θεοδωράκη
Βοηθός Σκηνοθέτη:            Μαρίνα Κανελλοπούλου
Φωτισμοί:                           Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βίντεο:                                Γιάννης Gizmo Μπερερής
Φωτογραφίες:    Κική Παπαδοπούλου
Παίζουν:  Έλλη Μερκούρη, Σόλων Τσούνη
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Από 22 Φεβρουαρίου 2014 έως 23 Μαρτίου 2014 κάθε Σάββατο & Κυριακή,  στις 21:30
Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ  της Μαργαρίτας Καραπάνου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Πρεμιέρα: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμή Εισιτηρίου: 10€, ενιαίο

******
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου έως Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014,
Κάθε Τετάρτη, στις 21:00
«Ο Φώντας» Μήτσου Ευθυμιάδη θίασος «Βήματα»
Ελένη Γερασιμίδου και  Αντώνης Ξένος σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου
Ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, θα παρουσιάσει το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας», που αποτελεί έναν από τους μικρούς «θησαυρούς» της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας.
Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης, με συγγραφική μαεστρία ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου. Ο Βούλης, ένας άχρηστος σύζυγος, παρασιτεί εις βάρος της Αριστέας. Συντηρεί και παρατείνει την κατάσταση αυτή προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ένα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.
Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Μήτσου Ευθυμιάδη (2003), το έργο του, αποκαλύπτει τη διαχρονική του αξία, τους πολιτικούς συμβολισμούς του. Στη σκηνική μεταφορά του «Φώντα» σήμερα, είναι αναγκαίο να τονιστεί αυτή η συμβολική του διάσταση με λιτά -σκηνικά και εκφραστικά μέσα και με τη θεατρική επαγρύπνηση ηθοποιών και κοινού. Έτσι η παράσταση προσφέρεται ως ακατέργαστη πρώτη ύλη που πρέπει να την επεξεργαστεί το ίδιο το κοινό. Αυτός είναι ο στόχος της σκηνοθετικής γραμμής, την οποία υπογράφει η Αγγελική Ξένου.
Στα πλαίσια της σκηνοθετικής αντίληψης για το ανέβασμα του έργου, ο θίασος «Βήματα» συνεργάζεται με το συγκρότημα «KollektivA», για τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής. Σκηνικά- κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Στους ρόλους της Αριστέας και του Βούλη η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος.
Συντελεστές
Συγγραφέας: Μήτσος Ευθυμιάδης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου
Μουσική Σύνθεση: KollektivA
Σκηνικά- κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Παραγωγή: Θίασος «Βήματα»
Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου και  Αντώνης Ξένος
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου έως Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014,
Κάθε Τετάρτη, στις 21:00
“Ο Φώντας” του Μήτσου Ευθυμιάδηθίασος «Βήματα»
Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 60΄
Τιμές εισιτηρίων: 12€, κανονικό10€, προπώληση
8€, Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)  / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας /  ΑμΕΑ /  Άνω των 65
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ο Μήτσος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1945 και σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, που δεν τα τελείωσε ποτέ, γιατί, όπως έλεγε συχνά, «το έβαλα στα πόδια από τη σχολή για να μην αργήσω στο ραντεβού μου με τη λογοτεχνία».
H πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ταυτίστηκε με την επιτυχία. Ήταν το 1975, όταν ο Kάρολος Kουν ανέβασε στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τους «Προστάτες», ένα σπονδυλωτό θέαμα πάνω στην ξενοκρατία και τις ρίζες της στην ελληνική ιστορία, γεμάτο μουσική και τραγούδια του Χρήστου Λεοντή. Ήταν φανερό ότι ο Μήτσος Ευθυμιάδης το είχε γράψει με έγνοια για την επαφή του με το πλατύ κοινό και με γνώση των κωδίκων των λαϊκών θεαμάτων (από τον μπερντέ του Καραγκιόζη μέχρι τα πανηγύρια). Mετά τους «Προστάτες» ακολούθησαν «O Φώντας» (1977-1978), «O Φονιάς» (1981-83), και «Πέρα από τη νύχτα» το 1997. Ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία ανεβάζοντας στο θέατρο «Πολυθέαμα» των Ιωαννίνων τους «Εμιγκρέδες» του Μρόζεκ και τα «Περιμένοντας τον Γκοντό» και «Τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ. Έχει μεταφράσει Αριστοφάνη («Ιππείς») και Αισχύλο («Προμηθέας Δεσμώτης»), ενώ έχει γράψει και το μυθιστόρημα «Μοιραία σχέση».

*****

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 έως  2 Μαρτίου 2014
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Πολιτισμός: μία κοσμική τραγωδία
Δημήτρης Δημητριάδης
μια παράσταση της  bijoux de kant
Η bijoux de kant παρουσιάζει το ανέκδοτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη
«Πολιτισμός: μία κοσμική τραγωδία» στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
To σύμπαν καταρρέει, ο πολιτισμός αποσύρεται. Τίποτε πια δε μένει όρθιο. Ο «Πολιτισμός» του Δημήτρη Δημητριάδη είναι ένα κείμενο πρόσχημα. Ένα έσχατο έργο κατάρρευσης και απογύμνωσης. Ένα εγκώμιο στο πένθος για τον νεκρό εαυτό μας.
Η Μήδεια του Ευριπίδη υπάρχει μόνο ως ανάμνηση, ως θεατρική σύμβαση, ως ποιητική επέμβαση – έτοιμη να ξεσκεπάσει το πρόσχημα. Τα πρόσωπα του «Πολιτισμού» βρίσκονται στο σημείο εκείνο της ανθρώπινης ιστορίας, όπου τίποτε δεν είναι ικανό να τα προστατεύσει από την έκθεση και την ωμότητα ενός προδιαγεγραμμένου και μεγάλους τέλους. Αφοπλισμένοι και μόνοι, σ’ ένα απογυμνωμένο και μοναχικό σύμπαν. Σ’ αυτόν τον «Πολιτισμό», όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τις λέξεις και τα σώματα να έχουν γίνει ένα. Κι αυτό το ένα είναι όλα.
Ο ανυπέρβλητος, ο αναγκαίος, ο αδυσώπητος έρωτας δοκιμάζεται και δοκιμάζει. Πλήττεται και πλήττει. Θεριεύει και αδημονεί. Αυτός είναι το μόνο αντίδοτο στην οριστική συντριβή. Αυτός είναι η μόνη μας πιθανότητα.
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Σκηνικό περιβάλλον: Γιάννης Σκουρλέτης, Δήμητρα Λιάκουρα,Περικλής Πραβήτας, Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Promo Video: Γιώργος Αποστολόπουλος
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Τάσος Καραχάλιος, Γιώργος Παπαπαύλου, Κρις Ραντάνοφ
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 έως 2 Μαρτίου 2014
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Πολιτισμός: μία κοσμική τραγωδία του Δημήτρη Δημητριάδη μια παράσταση της bijoux de kant Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος
Διάρκεια: 100′
Παραστάσεις
Τετάρτη, στις 20.30 
Τιμές εισιτηρίων: 10€, γενική είσοδος
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, στις 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 14€, γενική είσοδος12€, προπώληση   10€, Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)  / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας /  ΑμΕΑ /  Άνω των 65

Κυριακή, στις 19.00
Τιμές εισιτηρίων: 12€, γενική είσοδος 10€, προπώληση    10€, Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)  / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας /  ΑμΕΑ /  Άνω των 65
Σημείωμα Συγγραφέα: O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Οι ανθρώπινες ζωές, σε ατομική και συλλογική κλίμακα, πλήττονται καίρια, στην σωματική τους ολότητα, ως φορείς νοητικών και ερωτικών δυνάμεων, όταν εκείνο που τις συγκρατεί σε στοιχειώδη λειτουργία, ένα σύστημα αξιών, καταρρέει απογυμνώνοντας το Σύμπαν. Το θέατρο, υπό το πρόσχημα ενός δραματικού κειμένου με τον τίτλο «Πολιτισμός» και της σκηνικής μεταφοράς του, αποπειράται την αναπαράσταση παρόμοιας κατάρρευσης και απογύμνωσης. Εδώ, η εντελώς αφοπλισμένη ανθρωπότητα, άντρες γυναίκες παιδιά, μέσα από την έγκαιρη ανάγνωση τού μύθου τής Μήδειας όπως τον διαχειρίστηκε ο Ευριπίδης και όπως μετασχηματίστηκε από μία σημερινή δραματουργική ανάπλαση, εκτίθεται με έναν τρόπο που μόνον η θεατρική σύμβαση, δηλαδή η ποιητική επέμβαση, είναι ικανή να τον βρει για να αποκαλύψει αυτόν τον αφοπλισμό. Τα πρόσωπα τού «Πολιτισμού» βρίσκονται, συνεπώς, στο σημείο εκείνο τής ανθρώπινης ιστορίας όπου τίποτε δεν έχει πλέον την ισχύ να τα προστατεύσει από την απροκάλυπτη έκθεση και από την τερματική ωμότητα – τις οποίες υφίστανται μέχρις εσχάτων. Σ’ αυτόν τον «Πολιτισμό», όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τις λέξεις και τα σώματα να έχουν γίνει ένα. Κι αυτό το ένα είναι όλα. Και πρώτο, το τώρα. Η χρονική στιγμή που διανύουμε. Αυτή όπου ένα ανάλογο τέλος έχει επέλθει και μάς βρίσκει όλους, άνδρες γυναίκες παιδιά, εκτεθειμένους σε έναν ανάλογο αφοπλισμό, παραδομένους, ως φορείς νοητικών και ερωτικών δυνάμεων, στην απογύμνωση την δική μας και τού Σύμπαντος. Ο έρωτας, ανυπέρβλητος, αναγκαίος και αδυσώπητος όπως όλα τα θεμελιώδη στοιχεία, είναι αυτός που δοκιμάζεται, εδώ, σκληρότερα από τις άλλες δυνάμεις και που εξωθείται στο να δείξει το ωμότερο πρόσωπό του με ανεπανόρθωτες συνέπειες για όσους πλήττει, δηλαδή για όλους. Αλλά είναι κι αυτός που εμπεριέχει, ως ενεργειακό κέντρο αέναης ανακύκλωσης, την μόνη αντίσταση στην επέλαση τού οριστικού τέλους: τη δυνατότητα για νέα αρχή από όπου ξεκινά εκ νέου κάθε νέος πολιτισμός.
Δημήτρης Δημητριάδης 11.11.2013 

**********
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 έως Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014
 “ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ” ένα ολοκαίνουργιο έργο για αυτή την πατρίδα του Γιώργου Μανιώτη
κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00
….«τους περισσέψαμε»…
Το νέο θεατρικό έργο του Γιώργου Μανιώτη «ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ» ανεβάζει αυλαία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Παίζουν με δύναμη και ευαισθησία η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και ο Γιάννης Γούνας. Από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 έως την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Πρόκειται για μια “σπαραχτική κωμωδία” που αφορά στο σήμερα και αυτή την πατρίδα που ζούμε. «Τώρα… τους περισσέψαμε», επισημαίνουν οι ήρωες του έργου. Από το κλάμα στο γέλιο, η δηκτική πένα του Γιώργου Μανιώτη, αναζητεί ένα φως για το αύριο μέσα από ανατροπές και νύξεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του σήμερα… 
Τα  προβλήματα της ανεργίας, η καταστροφή των διαπροσωπικών σχέσεων, ο σύγχρονος πόλεμος και η ένταση με την οποία η ζωή ξεπροβάλλει και ζητά επιβεβαίωση, είναι κάποια από τα θέματα που αντιμετωπίζουν δυο αδέλφια, μόνα στον κόσμο, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τη συνέχεια… και να επιβιώσουν. 
Όπως σημειώνει ο Γιώργος Μανιώτης: «Πάντα υπήρχε ένα  αταξίδευτο καράβι  γεμάτο με μικρά παιδιά που έπρεπε να φαγωθούν. Το παιδικό τραγουδάκι άφηνε περιθώριο κάποιας παράτασης πρώτα να φαγωθούν οι άτυχοι, εκείνοι δηλαδή  που θα τους πέσει ο κλήρος, κι ύστερα να ακολουθήσουν οι άλλοι οι τυχεροί που μόλις κέρδισαν αναμονή και μοναξιά.  Σήμερα, ο μινώταυρος της ανεργίας  δεν αφήνει κανένα περιθώριο παράτασης. Οι περισσότεροι νέοι στις μέρες μας πεταμένοι στο λαβύρινθο της σύγχρονης εποχής περιμένουν την ώρα και την στιγμή που το αποτρόπαιο τέρας του πρόωρου θανάτου και της εξαθλίωσης θα τους κτυπήσει την πόρτα. Παλαιότερα αυτό το ρόλο τον είχε αναλάβει η κρεατομηχανή των πολέμων. Κάθε γενιά και πόλεμος και οι πλατείες του κόσμου γέμιζαν με Ηρώα και φαντάσματα άγνωστων στρατιωτών που ανακατεύονταν μέσα στο πλήθος και επαιτούσαν για λίγη ζωή. Σήμερα, στο πόλεμο της ειρήνης το ίδιο γίνεται μόνον που δεν χρησιμοποιούνται σφαίρες και πυροβόλα όπλα αλλά απολύσεις, ανύπαρκτοι μισθοί, εποχικές δουλειές και ανεργία με την οκά».
Το έργο είναι κατάλληλο από 17 χρονών και άνω.
Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Μανιώτης
Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου: Μαίρη Καλδάρα
Κοστούμια: Αλέξης Φούκος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Γούνας
Φωτογραφίες: Ίρια Χωριανοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαίρη Καλδάρα
Παίζουν: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου Γιάννης Γούνας
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 έως Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00
«ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ» του Γιώργου Μανιώτη
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 120΄ (με διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων:  10€ 8€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)  / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας /  ΑμΕΑ /  Άνω των 65

*********
Πέμπτες 13, 20 & 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 21:30
“Το αμάρτημα της μητρός μου”Γεωργίου Βιζυηνού
Θεατρική διασκευή και Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Καινοτόμος Έλληνας διηγηματογράφος του 19ου αιώνα, ο Γεώργιος Βιζυηνός,  εμπνέει για μια ακόμη φορά τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, αυθεντία στη διδασκαλία έργων του Θρακιώτη συγγραφέα. Σε αυτό το εξομολογητικό οικογενειακό δράμα πρωταγωνιστούν οι δυο καλοί ηθοποιοί  της νεότερης γενιάς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρένα Κυπριώτη.
Υπόθεση του έργου 
 Πρόκειται για ένα σπάνιο ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο σημαντικά της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της  μητέρας του συγγραφέα να σώσει από το θάνατο το φιλάσθενο μικρό της κορίτσι.
Οι ενοχές της, ακολούθως, την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται όμως η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Και όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή, της κατά τα άλλα, ευσεβούς μητέρας τους.
Όταν, ύστερα από πολλά χρόνια, επιστρέφει από τη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη Δεσποινιώ, τη μητέρα του το τραγικό μυστικό της.

Σημείωμα σκηνοθέτη 
 «Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά και δεικνύει, σ΄ αυτό το αριστουργηματικό κείμενο, την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από και προς τη μητέρα του. Πρόκειται για μία εξομολόγηση που ενώ θα μπορούσε να μείνει κλειστή και προσωπική, εδώ γίνεται δημόσιος λόγος, που περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος λυτρωτικός, εναρμονισμένος με την ευγένεια και τη λεπτότητα του πνεύματός του. Ενός πνεύματος που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει όλα εκείνα τα στοιχεία ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού, τα οποία συγκροτούν ένα αυτοτελές σύμπαν που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία:    Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική -Στίχοι:    Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικός χώρος – φωτισμοί  – διδασκαλία λόγου:  Δήμος Αβδελιώδης                                                   
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Αθηνά Ζώτου
Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος
Φωτογραφίες: Στέλιος Χουστουλάκης και Κώστας Γράβος
Παίζουν:   Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος,    Ρένα Κυπριώτη
Έπαιξαν οι Μουσικοί Αλέξανδρος Αβδελιώδης, πιάνο, Γιάννης Αβδελιώδης, μαντολίνο-μεταλόφωνοΓιάννης Βιλιώτης, ακορντεόν-μαντολίνο, Μυρτώ Γουζίου, βιολοντσέλο, Γιάννης Πλαγιανάκος, κοντραμπάσο-δοξάρι, Παναγιώτης Ράπτης, φλάουτο-σοπράνο σαξόφωνο

 

Πέμπτες 13, 20 & 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 21:30 
“Το αμάρτημα της μητρός μου”Γεωργίου Βιζυηνού Θεατρική διασκευή & Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Αίθουσα: Αίθουσα 1 
Διάρκεια παράστασης  60′
Τιμές εισιτηρίων:     12€, Κανονικό 10€, Προπώληση    8€, Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)  / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας /  ΑμΕΑ /  Άνω των 65

*********

Μουσικοθεατρική παράσταση
Σταμάτης Κραουνάκης + Σπείρα Σπείρα
«ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΕΣΕΝΑ»
Κάθε Πέμπτη,  Λαϊκή απογευματινή στις 20:00 και μετά επάνω!
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο, στις 21:00
Τις Πέμπτες  μετά την παράσταση όλοι οι συντελεστές της θα συναντιόμαστε στο πατάρι του τρίτου ορόφου στο χώρο του εστιατορίου, με τους θεατές μας.
Επίσης με μαθητές, σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών, συνθέτες, πολιτικούς αναλυτές, γελοιογράφους, μπλόγκερς, ανθρώπους των social media και εκλεκτούς καλεσμένους, για να συζητάμε για την πολιτική και την τέχνη, με κοινό φαγητό και κρασί.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα- Σπείρα ευελπιστούν μέσα από αυτές τις συναντήσεις να γεννηθούν καινούργια έργα που θα πάρουν το δρόμο στο κοινό.
Φαγητά και ποτά θα τα’ χει βάλει τ’ αφεντικό πολύ φτηνά.
Όσοι θέλετε να μείνετε στην κουβέντα, απλά κρατήστε το απόκομμα του εισιτηρίου σας.
Πάμε Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206
Το πάρτι ανοίγει κι άλλο….!
Η παράσταση αρχίζει στις 8μμ. άρα το επάνω meeting λογαριάστε το κατά τις 11.15.
Τιμή φαγητού 5 ευρώ
Τιμή κρασιού 2 ευρώ, ποτά 6 ευρώ

Κάθε Πέμπτη στις 20:00
Εισιτήρια:  12€ (Κάθε Πέμπτη)10€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάτοχοι Κάρτας Persona (φίλοι της Σπείρας)/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής                         Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι   Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) /Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος  (κάρτα)/ ΑμΕΑ / Άνω των 65 10€ για Groups άνω των 10 ατόμων

Η Παράσταση
Στο πρώτο μέρος όλη η σύγχρονη Ελλάδα σε δέκα μικρούς μονόλογους. Απ’ τη ζωή λοιπόν στη σκηνή. Μια σκηνή πλημμυρισμένη με παλιά, δοκιμασμένα τραγούδια. Μια σκηνή με καινούργια τραγούδια, γραμμένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη και το νεότατο ταλαντούχο συνεργάτη του, Άρη Βλάχο. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας με κοινό παρανομαστή την απελπισία και την πίστη. «Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα πιάσουμε τη ζωή απ’ τα κέρατα». Χιούμορ, σουρεαλισμός, ανατρεπτική γλώσσα. Χέρι χέρι με τον κόσμο στο πρόβλημα. Χέρι χέρι και στο συναίσθημα που ενώνει.
Στο δεύτερο μέρος ο Σταμάτης με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του. Για να τραγουδήσουμε μαζί του όλοι. Για να  εκραγεί το πυροτέχνημα κλείνοντας η βραδιά.
«Όταν έχω εσένα». Ένα τραγούδι που καλεί τους πάντες! Όλες τις γειτονιές που θα θελήσουν μία έξοδο. Ελπίδα για την επόμενη μέρα.
«Ας γίνουμε εν τη ενώσει ισχυρή καλλιτεχνική γροθιά».
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι μέχρι τέλος σεζόν!!!
Συντελεστές
Συγγραφική Ομάδα: Δημήτρης Μανιάτης, Φώτης Μιχαλόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Άρης Βλάχος
Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Χορογραφία: Τατιάνα Μύρκου
Μουσική διεύθυνση: Άρης Βλάχος
Παίζουν,  τραγουδούν, χορεύουν και υποδέχονται στην αίθουσα:
Σπείρα ΣπείραΧρήστος Γεροντίδης , Μπάμπης Γούσιας, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας,  Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης
Οι μουσικοί :
Άρης Βλάχος  – Πιάνο, πλήκτρα
Παντελής Ντζιάλας –  Κιθάρες, μπουζούκι
Γιώργος Φιλίππας – Κρουστά

Κάθε Πέμπτη στις 20:00
Εισιτήρια: 12€ (Κάθε Πέμπτη) 10€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάτοχοι Κάρτας Persona (φίλοι της Σπείρας)/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής     Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι   Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι  Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) /Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού   Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος  (κάρτα)/ ΑμΕΑ / Άνω των 65 10€ για Groups άνω των 10 ατόμων

Τιμή φαγητού 5 ευρώ
Τιμή κρασιού 2 ευρώ, ποτά 6 ευρώ
Κάθε  Παρασκευή & Σάββατο, στις 21:00
Όταν έχω εσένα
Αίθουσα: Θέατρο
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 12€, Κάθε Πέμπτη  10€, ομαδικό εισιτήριο (από 10 άτομα)10€, Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ ΚάτοχοιΚάρτας Persona (φίλοι της Σπείρας)/Κάτοχοι Κάρτας  Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής                                       Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι     Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι   Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) /Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού  Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος   (κάρτα)/ ΑμΕΑ / Άνω των 65

ΤHEATROLAND.COM, THEATROMANIA, (https://www.facebook.com/THEATROMANIA?fref=ts)TRALALA.GR

**********

 Συναυλία
Τρίτη,  11 & 18 Φεβρουαρίου 2014, στις 21:00
Συναυλία «ΔΥΟ ΤΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ» Άρης Βλάχος
Τον Άρη Βλάχο, τον γνωρίσαμε μέσα από τραγούδια όπως το «Κι εσύ να χάνεσαι» (Σταμάτης Κραουνάκης – Πάνος Μουζουράκης), το πιο πρόσφατο «Μια βόλτα» (Ηρώ Σαΐα) αλλά και ως σταθερό συνεργάτη του Σταμάτη Κραουνάκη σαν ενορχηστρωτή, διευθυντή ορχήστρας και μαέστρο στην Σπείρα-Σπείρα.
Για δύο Τρίτες του Φεβρουαρίου στις 11 και  στις 18, ο Άρης Βλάχος  μαζί με τους καλεσμένους του, μας προσκαλούν σε μια γιορτή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Δύο βραδιές με δικά του γνωστά τραγούδια από τις δυο δισκογραφικές του δουλειές «Ένα – Ένα», «Λευκό Χαρτί», νέες συνθέσεις του αλλά και πολλά άλλα αγαπημένα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών. 
Ελάτε μαζί να ταξιδέψουμε στις μουσικές διαδρομές του συνθέτη Άρη Βλάχου, με τις φωνές και τα τραγούδια που αγαπήσαμε. Την παράσταση θα πλαισιώνει παράλληλη εικαστική δράση από την Έλλη Βέλλιου.
Ο Άρης Βλάχος  σπούδασε πιάνο στο ωδείο Αθηνών στην τάξη της Αλίκης Βατικιώτη από όπου αποφοίτησε με βαθμό διπλώματος «άριστα παμψηφεί». Συνέχισε τις σπουδές του στο Birmingham Conservatoire – UCE  της Αγγλίας από όπου αποφοίτησε με Postgraduate Diploma in music. Στην επαγγελματική του πορεία έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής  μεταξύ άλλων τους Σταμάτη Κραουνάκη,  Μάριο Τόκα, Δήμο Μούτση  και έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση σε διάφορες μουσικό-θεατρικές παραστάσεις και μουσικά προγράμματα. Από το 2004 συνεργάζεται με την ομάδα Ελληνικού μουσικού θεάτρου  Σπείρα σπείρα ως Ενορχηστρωτής, Διευθυντής Ορχήστρας και Πιανίστας. Από το 2012 κυκλοφορεί ο  πρώτος του δίσκος  με τίτλο «Ένα ένα» και  το Νοέμβριο του 2013 συμμετέχει συνθετικά στο δίσκο «Λευκό χαρτί» της Ηρώς Σαΐας.

Οι καλεσμένοι της βραδιάς :
Σταμάτης Κραουνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Ηρώ Σαΐα
Πάνος Μουζουράκης
Αργυρώ Καπαρού
Ζωή Παπαδοπούλου
Κώστας Μπουγιώτης
Αναστασία Έδεν
Τζέρομ Καλούτα 

Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Τσοπελάκος: τύμπανα
Ερρίκος Σπηλιωτόπουλος: ηλεκτρικό μπάσο
Παντελής Ντζιάλας: κιθάρες-μπουζούκι
Γιάννης Παπαναστασίου: Σαξόφωνο

Επιμέλεια προγράμματος: Άρης Βλάχος
Τρίτη 11 & Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, στις 21:00
Συναυλία  «ΔΥΟ ΤΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ» Άρης Βλάχος
Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 105΄
Τιμές εισιτηρίων: 15€ (ενιαίο) 12€ προπώληση

********

 Κινηματογραφικές Προβολές
Πέμπτη 6 έως Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014
Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου
Αφιέρωμα στους Νinja

Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα
Η  Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Japan Foundation και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου – «Αφιέρωμα στους Νinja»  από τις 6 έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2014.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στα πλαίσια του “Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών στην Ανατολική Ευρώπη 2013” του Japan Foundation, με θέμα:  «Το μυστικό της Ιαπωνικής Ανάπτυξης:  Ninja, Μεταμόρφωση και Ομαδική Εργασία»
Οι επιλεγμένες ταινίες του φεστιβάλ έχουν ως θέμα τους Νinja. Σήμερα το όνομα τους είναι παγκοσμίως γνωστό και, καθώς ο ρόλος τους δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρος, έχουν αποκτήσει μυθική υπόσταση εκτός Ιαπωνίας. Οι Ninja ήταν ειδικοί πράκτορες στην υπηρεσία των ηγεμόνων, κυρίως κατά τον 15ο αι. έως την εποχή Εdo, δηλ. 400 χρόνια πριν,  οι οποίοι εκπαίδευαν το σώμα και το πνεύμα τους σε ομάδες. Ήταν υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την εκτέλεση άκρως δύσκολων αποστολών. Επρόκειτο για «ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις» που, είτε λειτουργούσαν αυτόνομα με τρόπο αλάνθαστο, είτε ως μέλη μιας ομάδας είχαν έναν καίριο ρόλο στην εκπλήρωση μιας αποστολής. Τα κατορθώματα τους παρουσιάζονται σε manga και σε anime, καθώς και σε ιστορικές ταινίες, όπου οι παραδόσεις δεν προβάλλονται μόνο ως απλή ψυχαγωγία αλλά γίνονται και αντικείμενο φιλοσοφικής μελέτης.
Οι αυστηρές απαιτήσεις από το άτομο, καθώς και η τήρηση της παράδοσης που θέλει την ολοκλήρωση μιας αποστολής με τη συνεργασία όλης της ομάδας, είναι χαρακτηριστικά και της φυσιογνωμίας των Ιαπώνων, δηλαδή η σκληρή εργασία, η επιμονή και η προσήλωση στη λεπτομέρεια, καθώς και οι ανεπτυγμένες δεξιότητες που οδηγούν στην επίτευξη υψηλών στόχων. Όλα αυτά τα στοιχεία που προσδιορίζουν τον ιαπωνικό λαό έχουν άμεση σχέση με την οικονομική ανάπτυξη από το 1960 και έως την είσοδο στον 21ο αιώνα, μέσω μιας χαμένης δεκαετίας, καθώς αποτέλεσαν τη βάση για την εξέλιξη της ιαπωνικής τεχνολογίας και την επέκταση των ιαπωνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Στο αφιέρωμα θα προβληθούν έξι κλασικά έργα εποχής του 1960 και ένα anime επιστημονικής φαντασίας του 1980. Κάθε έργο παρουσιάζει την ικανότητα των Ιαπώνων για μεταμόρφωση, την επιδεξιότητα και τον σχολαστικό έλεγχο στην παραμικρή λεπτομέρεια κατά την μετάλλαξη της αληθινής ταυτότητας τους σε κρυφή, την ομορφιά που προκύπτει από την αντίθεση αυτή και τις έξοχες τεχνικές που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση των αποστολών τους. Ο ninja, που άλλοτε μάχεται ως άτομο ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την ομάδα και άλλοτε υπομένει μια ζωή με κακουχίες για να πάρει τελικά εκδίκηση, εκφράζει τον ατομισμό των Ιαπώνων που μπορεί να γίνει πιο ισχυρός από των Δυτικών. Οι ταινίες επιδιώκουν να συμβάλλουν στην κατανόηση από τους θεατές, του υλικού και πνευματικού στόχου που αναζητά ο Ιάπωνας καθώς και του ιδεώδους της ομαδικής εργασίας.
Ελπίζουμε το αφιέρωμα αυτό να βοηθήσει τους θεατές σε όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν τους Νinja – τους μυστικούς πράκτορες γνωστούς από το όνομα τους αλλά με την ταυτότητα τους να παραμένει ένα μυστήριο – και μέσω αυτών, την τέχνη των Ιαπώνων να «μεταμορφώνονται» στις δύσκολες στιγμές και τη σημασία της ομαδικής εργασίας για την επίτευξη ενός στόχου.
Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους

< ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ >


Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου
20:00 Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ KABUKI /  Yukinojo Henge 
Σκηνοθεσία : Kon Ichikawa  1963 / 113’ / ΕΓΧΡΩΜΗ /Daiei Films
Κλασσική ταινία εποχής με ήρωα άριστο γνώστη της τέχνης της μεταμφίεσης και της μεταμόρφωσης.

 

 

 

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου
20:00 NINJA –  ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ  /  Shinobi no mono

 

Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto 1962 / 104’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
Κλασική ταινία για τους ninja, την οποία ακολούθησαν οκτώ συνέχειες κατά το διάστημα 1962-66. Στην ταινία παρουσιάζεται ο διάσημος ληστής Goemon Ishikawa ως ninja. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ταινία, που προβάλει με σοβαρότητα την τέχνη των ninja και τονίζει την ανθρώπινη πλευρά τους ως πολεμιστές που μάχονταν πάντοτε στο σκοτάδι.

 


22:00  Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ SAMURAI / Ibun Sarutobi Sasuke
Σκηνοθεσία: Masahiro Shinoda  1965/ 100’/ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Shochiku Films

 

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του μυθικού ninja Sarutobi Sasuke από την περιοχή Koga.

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου
18:00 Cyborg 009  
Σκηνοθεσία: Masayuki Akehi     1980 /130’ / ΕΓΧΡΩΜΗ  / Toei Anima tion Co., Ltd.
Ταινία κινουμένων σχεδίων και δράσης με τους ήρωες του Shotaro Ishinomori.

 


21:00
ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΙΕΣ ΤΩΝ SANADA /Sanada fuunroku

.

Σκηνοθεσία: Tai Kato   1963 / 90’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Films
Κωμική ταινία εποχής πάνω στους μυθικούς Ju-yushi, (τους Δέκα Γενναίους του ήρωα Yukimura Sanada) της εποχής των Εμφύλιων Πολέμων. Το έργο συνδυάζει πλούσια στοιχεία ninjutsu (η πολεμική τέχνη των ninja), σάτιρα και μιούζικαλ. Παραλλάσει ακόμα δημοφιλείς μυθικούς ninja, π.χ. τον Sasuke Sarutobi, ως ήρωα με υπερφυσικές δυνάμεις ή τον Saizo Kirigakure, ως κορίτσι κλπ.
23:00 NINJA –  ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 2 / Zoku Shinobi no Mono
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto  1963/ 93’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
Δεύτερη συνέχεια, μετά τη μεγάλη επιτυχία της ομώνυμης ταινίας «Ninja – Οι εκτελεστές» (Shinobi no mono), που λέγεται ότι έφερε τη μόδα των ninja στο χώρο των τεχνών στην Ιαπωνία. Περιγράφει την τραγική μάχη ενός μοναχικού ninja, του  Ishikawa Goemon, εναντίων της εξουσίας των ηγεμόνων (shogun) Oda Nobunaga και Toyotomi Hideyoshi.

 

Kυριακή, 9 Φεβρουαρίου
20:00 NINJA – ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ / Shinobi no mono
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto 1962 / 105’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
22:00  NINJA –  ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 2 / Zoku Shinobi no Mono
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto  1963/ 93’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου
20:00  Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΟΜΕΝΟΣ SAMURAI /  Kaze no Bushi
Σκηνοθεσία: Tai Kato  1964 / 95’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei CompanyΗ ταινία βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Shiba Ryotaro, διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων. Πρόκειται για μια ταινία εποχής με πλούσια δράση, σχετικά με τις πολύπλοκες σχέσεις συμφέροντος μεταξύ ατόμου και οργάνωσης.

 

 22:00 Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ KABUKI /  Yukinojo Henge 
Σκηνοθεσία : Kon Ichikawa  1963 / 113’ / ΕΓΧΡΩΜΗ /Daiei Films
Tρίτη, 11 Φεβρουαρίου
20:00  Cyborg 009
Σκηνοθεσία: Masayuki Akehi     1980 /130’ / ΕΓΧΡΩΜΗ  / Toei Animation Co., Ltd.
22:30  Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΟΜΕΝΟΣ SAMURAI /  Kaze no Bushi
Σκηνοθεσία: Tai Kato  1964 / 95’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Company
Tετάρτη, 12 Φεβρουαρίου
20:00 ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΙΕΣ ΤΩΝ SANADA /Sanada fuunroku Σκηνοθεσία: Tai Kato   1963 / 90’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Films
22:00  Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ  SAMURAI / Ibun Sarutobi Sasuke
Σκηνοθεσία: Masahiro Shioda  1965/ 100’/ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Shochiku Films
Οι ταινίες
1. NINJA – ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ / Shinobi no Mono
1962 / 105’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto

 

Ερμηνείες:
Ishikawa Goemon
: Raizo Ichikawa
Maki: Shiho Fujimura
Inone: Kyoko Kishida
Hata: Reiko Fujiwara
Oda Nobunaga: Kenzaburo Jo
Momochi Sandayu: Yunosuke Ito
Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη της εποχής των Εμφύλιων Πολέμων (γύρω στο 15ο και 16ο αι.). Η περιοχή της Iga είναι φημισμένη για τους ικανότατους ninja που ζουν εκεί. Επικεφαλής είναι ο Momochi Sandayu και ο βασικός αντίπαλός του είναι ο Fujibayashi Nagatonokami. Ο Ishikawa Goemon είναι ένας από τους καλύτερους genin (η χαμηλότερη βαθμίδα ninja) της ομάδας του Sandayu. Την ίδια εποχή, ο Oda Nobunaga καθώς πλησίαζε να κατακτήσει ολόκληρη την Ιαπωνία, ξεκινά την εξόντωση των θρησκευτικών σχολών. Ο Sandayu, προερχόμενος από μία τέτοια σχολή, εξοργίζεται. Έτσι μαζί με τον Nagatonokami, διατάζουν ο καθένας τους άντρες τους, να δολοφονήσουν τον Nobunaga. Ο Goemon εμπλέκεται σε μία κατάσταση χωρίς διαφυγή και στρέφεται στη ληστεία με στόχο τους πλούσιους…
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00 & Kυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00
2. NINJA – ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 2 / Zoku Shinobi no Mono
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto 1963/ 93’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
Ερμηνείες:
Ishikawa Goemon: Raizo Ichikawa
η γυναίκα του, Maki: Shiho Fujimura
Oda Nobunaga: Tomisaburo Wakayama
Akechi Mitsuhide: So Yamamura
Toyotomi Hideyoshi: Eijiro Tono
Tokugawa Ieyasu: Tomoo Nagai
Hattori Hanzo: Shigeru Amachi

 

 

Tamame: Mikiko Tsubouchi
Ο Ishikawa Goemon, πρώην ninja από την περιοχή Iga, ζούσε ειρηνικά με τη γυναίκα του και το μικρό τους παιδί. Ο Oda Nobunaga, όμως, ξεκινά ένα αμείλικτο κυνήγι εναντίων των Iga-ninja με στόχο την τελική εξόντωσή τους. Εκτελεστές-δολοφόνοι αναλαμβάνουν δράση, πλησιάζοντας και τον Goemon. Σε μία επίδειξη της παλιάς του τέχνης, ο Goemon αποκρούει τους εχθρούς, στη μάχη όμως σκοτώνεται ο γιος του. Ο Goemon ορκίζεται εκδίκηση στον Nobunaga, και, φορώντας πάλι τη στολή του ninja, αρχίζει ένα θανάσιμο αγώνα. Αφού μάθει για μια ρήξη που επέρχεται, θα προσπαθήσει να στρέψει τον Akechi Mitsuhide κατά του Nobunaga, καταστρώνοντας κρυφά σχέδια…

 

 

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ώρα 23:00 & Kυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 22:00
3. Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ KABUKI /  Yukinojo Henge 
Σκηνοθεσία : Kon Ichikawa  1963 / 113’ / ΕΓΧΡΩΜΗ /Daiei Films
Ερμηνείες:
Yukinojo/
Yamitaro: Kazuo Hasegawa
Ohatsu: Fuiko Yamamoto
Namiji: Ayako Wakao
Hirutaro: Raizo Ichikawa
Hoin: Shintaro Katsu
Ο Nakamura Yukinojo, είναι θεατρικός ηθοποιός oyama, ειδικός στην ερμηνεία γυναικείων ρόλων και αστέρας ενός θιάσου kabuki. Έχει την ιδιότητα από τη μία να μαγεύει τους θεατές με την τέχνη του και από την άλλη να κρύβει το άλλο του πρόσωπο. Είναι ένας άντρας αφοσιωμένος στην εκδίκηση, γνώστης της τέχνης της μεταμφίεσης, της μεταμόρφωσης και του ξίφους. Γιατί ο Yukinojo δεν έχει ξεχάσει ούτε μία μέρα τους Dobe, Kawaguchiya και Hiromiya, που παγίδεψαν δόλια τον έμπορο πατέρα του με την κατηγορία του λαθρεμπορίου. Βρισκόμενος στην πόλη του Edo (παλαιό Tokyo) συναντά αναπάντεχα τους εχθρούς του, ενώ συγχρόνως μαθαίνει ότι η Namiji, κόρη του Dobe, έχει αρρωστήσει επειδή τον έχει ερωτευτεί…
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00 & Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, ώρα 22.00
4. ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΙΕΣ ΤΩΝ SANADA / Sanada fuunroku
Σκηνοθεσία: Tai Kato   1963 / 90’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Films
Ερμηνείες:
Sasuke (Sarutobi) : Kinnosuke Nakamura
Okiri: Misako Watanabe
Roku (Unno Rokuro): Jerry Fujio
Seiji (Miyoshi Seikai): Hitoshi Omae
Izo (Miyoshi Izo): Fujio Tokita
Yuri Kamanosuke: Mickey Curtis
Sanada Yukimura: Minoru Chiaki
Ono Harunaga: Kei Sato
Hattori Hanzo: Mikijiro Hira

 

 

Η ιστορία ξεκινά στην εποχή των Εμφύλιων Πολέμων, στο τέλος της Μάχης της Sekigahara. Ο Sasuke αποκτά παράξενες δυνάμεις όταν ένας μετεωρίτης χτυπά τη γη. Από την άλλη, στο πεδίο των μαχών υπάρχει μία συμμορία ληστών που αποτελείται από πρόσχαρα παιδιά, την Okiri, τον Seiji, τον Roku, κ. α. Η παρέα, μια μέρα, συναντά τον Sasuke και η Okiri τον ερωτεύεται αμέσως. Όμως αυτός, αποφασισμένος να μείνει μόνος και απομονωμένος «σαν τον πίθηκο (saru)», φεύγει μακριά της. Δέκα χρόνια αργότερα, ξεκινά η Πολιορκία της Osaka. Καθώς ο καθένας επιθυμεί να κατορθώσει κάτι μεγάλο, η παρέα συναντά και πάλι τον Sasuke. Αφού αποκτήσουν νέους και σπουδαίους συμμάχους, σχηματίζουν την ομάδα των Δέκα Γενναίων υπό τον Sanada Yukimura. Έτσι, ο καθένας με τους δικούς του στόχους, ξεκινούν για το πεδίο της μάχης…

 

 

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου ώρα 21:00  & Tετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα  20:00
5. Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΟΜΕΝΟΣ SAMURAI /  Kaze no Bush
 
Σκηνοθεσία: Tai KATO  1964 / 95’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Company
Eρμηνείες:
Shinzo Nabari: Hashizo Ohkawa
Chino: Hiroko Sakuramachi
Osei: Naoko Kubo
Ritsu: Yoko Nogiwa
Ο Nabari Shinzo είναι ένας απόγονος των ninja της σχολής Iga και εκπαιδευτής στο dojo Renshin στην πόλη του Edo (παλαιό Tokyo). Μια μέρα αναλαμβάνει από τον ηγεμόνα Tokugawa μία απόλυτα μυστική αποστολή: να ερευνήσει το Arai, έναν μυθικό τόπο θησαυρών, σε μία ανεξερεύνητη περιοχή στην πόλη Kumano. Ο Οίκος των Kishu φαίνεται να έχει καταλάβει κάτι και προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο. Οι υποψίες επαληθεύονται και μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν στο dojo Renshin.
Η Chino, μοναχοκόρη του πρώτου δασκάλου, εξαφανίζεται και μαζί της χάνεται ο κύλινδρος που περιέχει τον χάρτη του τόπου των θησαυρών. Πρωταρχικό καθήκον για τον Shinzo είναι πλέον η διάσωση της Chino. Στο παιχνίδι μπαίνουν ο ninja «Neko» (γάτα) και η μάγισσα Oyumi, σε μία κατάσταση που περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Ο Shinzo καταφέρνει τελικά να σώσει την Chino, ενώ παράλληλα αρχίζει να αναπτύσσεται μια έλξη μεταξύ τους…

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου,  ώρα 20:00  & Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 22:30
6. Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ  SAMURAI / Ibun Sarutobi Sasuke
Σκηνοθεσία: Masahiro SHINODA  1965/ 100’/ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Shochiku Films
Ερμηνείες
Sarutobi Sasuke: Koji Takahashi
Koriyama Tatewaki: Eiji Okada
Horikawa Kazutaka (Jinnai), και πατέρας του: Seiji Miyaguchi
Nojiri Takanosuke: Kei Sato
Takatani Sakon: Tetsuro Tanba
Omiyo: Jitsuko Yoshimura
Inamura Mitsuaki: Rokko Toura

 

Okiwa: Misako Watanabe
Koremura Shigeyuki: Eitaro Ozawa
Μετά το τέλος της Μάχης της Sekigahara, η Ιαπωνία ενοποιήθηκε υπό την εξουσία των Tokugawa. Η αντιπαράθεση όμως μεταξύ των οίκων Tokugawa και Toyotomi συνεχιζόταν ασταμάτητη. Στον σκοτεινό πόλεμο και μέσα σε μία ιδιαίτερα συγκεχυμένη κατάσταση, όλοι είχαν τους ninja στην υπηρεσία τους. Ο Sarutobi Sasuke είναι ένας ninja που ανήκει στην ομάδα Sanada και αποστολή του είναι να κατασκοπεύει τους Tokugawa και τους Toyotomi. Μια μέρα συναντά τον Inamura Mitsuaki, έναν άντρα που δεν αναλαμβάνει ξεκάθαρες δουλειές. Ο Mitsuaki ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τα μυστικά του αρχηγού των ninja των Tokugawa και θέλει να βάλει τον Sasuke στο κόλπο. Οι κατάσταση όμως ξαφνικά παίρνει άλλη τροπή με αποτέλεσμα ο Sasuke να βρεθεί στη θέση του κυνηγημένου…

 

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ώρα 22:00 & Tετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα  22:00
7. Cyborg 009
Σκηνοθεσία: Masayuki Akehi   1980 /130’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Animation Co., Ltd.
Διευθύνοντες παραγωγοί: Yoshinori Watanabe, Chiaki Imada
Ιδέα και γενική σκηνοθεσία: Shotaro Ishinomori
Συνεργάτες παραγωγοί: Takashi Iijima, Yoichi Kominato
Σενάριο: Ryuzo Nakanishi, Jeff Segal
Διευθυντής Animation: Yasuhiro Yamaguchi
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Iwamitsu Itoh
Μουσική: Koichi Sugiyama

 

Σκηνοθεσία: Masayuki Akehi
Οι Μαχητές Cyborg είναι πολεμιστές που μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, διαθέτουν υπερ-δυνάμεις και υπερ-τεχνολογικά μηχανήματα. Μετά από μακρόχρονη μάχη με το πανίσχυρο «Μαύρο Φάντασμα», απολαμβάνουν την ειρήνη, διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της γης. Εντωμεταξύ, στο Διεθνές Κέντρο Διαστημικής Έρευνας, ο Δρ. Cosmο έχει ανακαλύψει την «Υπερ-υπόσταση» με το όνομα Voltex, που κάποτε, προκαλώντας τη Μεγάλη Έκρηξη, δημιούργησε το σύμπαν, και συνεχίζει τις έρευνες. Μία μέρα όμως, λαμβάνεται ξαφνικά σήμα κινδύνου για επερχόμενη επίθεση εχθρού καθώς ένα άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο ανιχνεύεται από τα ραντάρ. Οι Μαχητές Cyborg που συγκεντρώνονται, πρόκειται να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με ένα νέο εχθρό…

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00 & Tρίτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00
Πέμπτη 6 έως Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014
Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου –  Αφιέρωμα στους Νinja
με ελληνικούς υπότιτλους Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Τιμή εισιτηρίων: 3€ ανά προβολή    

******
Παρασκευή 14 έως Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00πρώτη προβολή στην Αθήνα το νέο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί παραμύθια, για πάντα
Κάθε βράδυ μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη
https://www.youtube.com/watch?v=7IbgcfzCL3Y

«Μύλοι, καλικάτζαροι και ξωτικά στα λαϊκά παραμύθια…»
Ένα ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες από τα χωριά των Τρικάλων αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό, με τον δικό τους εκφραστικό τρόπο, ιστορίες και θρύλους με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα.
Ένα οδοιπορικό καταγραφής, μύησης και μνήμης.
Παραμύθια του κάμπου και των βουνών.Παραμύθια, για πάντα.
Σημειώνει ο σκηνοθέτης: «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί από πάνω κόκκινα κι από κάτω κόσκινα»: έτσι τέλειωναν τα παραμύθια που έλεγαν παλιά οι άνθρωποι. Έτσι τελειώνουν και τώρα αυτά που λένε οι τελευταίοι –ίσως- γέροι παραμυθάδες στον κινηματογραφικό φακό, στο ντοκιμαντέρ που γύρισα στα χωριά των Τρικάλων φέτος το καλοκαίρι, για τον Δήμο Τρικκαίων.
Παραμύθια, για πάντα.
Παραμύθια του κάμπου και των βουνών.
Άνθρωποι απλοί, βοσκοί, νοικοκυρές, αγρότες, άνθρωποι αγράμματοι οι περισσότεροι, προικισμένοι όμως με το χάρισμα της αφήγησης, μάς καθηλώνουν και δημιουργούν ταξίδια στο μυαλό μας. Από στόμα σε στόμα, από παππούδες και γιαγιάδες στα παιδιά και στα εγγόνια, οι παραμυθάδες διέσωσαν ιστορίες, παραδόσεις και θρύλους, τραγούδια και στιχάκια που θα είχαν πια χαθεί. Μέσα από τις αφηγήσεις των παραμυθιών που κινηματογραφήσαμε ζωντανεύουν και πάλι η γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση του τόπου, τα ζώα και τα φυτά, τα πυκνά δάση και οι μεγάλοι κάμποι, τα μονοπάτια, τα σταυροδρόμια, τα πηγάδια κι οι πηγές, ο κουρνιαχτός του δρόμου και η πρωινή ομίχλη, οι πονηρές αλεπούδες και οι αετοί που μιλάνε, οι νεράιδες, οι δράκοι και οι λάμιες, οι μύλοι και τα καρκατζάλια.
Ένα μεγάλο οδοιπορικό στα παραμύθια λοιπόν, μέσα από το οδοιπορικό των παλικαριών που ξεκινάν να βρουν την τύχη τους ή να κερδίσουν την καρδιά της όμορφης βασιλοπούλας, που συναντούν εμπόδια στο δρόμο, που στέκονται σε τρίστρατα και παίρνουν το μονοπάτι το δύσκολο και «προχωράν και προχωράν…» και φτάνουν σε κόσμους άγνωστους πανέμορφους τρομακτικούς, και περιπλανώνται άσκοπα και ξεστρατίζουν και κοιμούνται όπου βρεθούν και νυχτωθούν. Αρετές του παλιού καιρού, τότε που ο χρόνος κύλαγε αλλιώς, που η βραδύτητα ήταν αρετή, που το θαύμα ήταν εφικτό κι ο στοχασμός θεωρούνταν σοφία -κι όχι χάσιμο χρόνου.
Αρετές και αξίες που φτάνουν πολύ πίσω, στα μεγάλα έπη του Ομήρου, του πρώτου παραμυθά που κατέγραψε τις προφορικές ιστορίες που είχαν φτάσει ως τις δικές του μέρες.
Γεννήθηκα σ’ αυτήν εδώ την πόλη, τα Τρίκαλα, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, στο μεταίχμιο δυο εποχών. Ένα μικρό ισόγειο σπίτι που έβγαινε σε μια αυλή, κοινή με άλλους γείτονες. Δίπλα, το ποδηλατάδικο του πατέρα μου. Κι από την άλλη, μια καρβουναποθήκη. Αυτός ήταν όλος μου ο κόσμος. Κόσμος φτωχικός. Σκυφτός αλλά περήφανος, όχι σκυμμένος. […]
Παντού ακούγαμε παραμύθια. Παραμύθια η μάνα μου στο σπίτι, παραμύθια η μάνα της στο ένα χωριό, παραμύθια ο παππούς, η γιαγιά, οι θείες και οι θειοι μου στο άλλο χωριό, παραμύθια παντού. Παραμύθια στα μικρά παιδιά για να κοιμηθούν ή να λουφάξουν. Παραμύθια για να αντέξουν οι μεγάλοι στις ατέλειωτες ώρες χειρωνακτικής δουλειάς: στο χωράφι, στο δεμάτιασμα του καπνού, στη βοσκή, στα μικρά εργαστήρια, στο άρμεγμα, στον αργαλειό και στα νυχτέρια των γυναικών, στο κάρο που σε πήγαινε, νύχτα ακόμα, στο χωράφι με τα βαμβάκια. Παραμύθια για να περνάει η ώρα στα μακρινά, ατέλειωτα ταξίδια εκείνου του καιρού. […]Προσωπικά, αγάπησα και πάλι την προφορική αφήγηση και τα παραμύθια όταν εδώ και κάποια χρόνια, φτιάχνοντας κινηματογραφικές ταινίες και σενάρια, βρέθηκα ν’ ασχολούμαι με το είδος του ντοκιμαντέρ, βάζοντας ανθρώπους να μιλάνε στο φακό, να λένε ιστορίες. Τις μικρές τους καθημερινές ιστορίες. Αλλά και τις άλλες τους ιστορίες, αυτές που έπεσαν στη δίνη της Ιστορίας. […]
Το ντοκιμαντέρ Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί δεν αρκείται όμως στην καταγραφή του λόγου και στη διάσωση της προφορικής παράδοσης της περιοχής, δεν αναδεικνύει μόνο τον πλούτο των παραλλαγών πάνω στο ίδιο παραμύθι -από στόμα σε στόμα, από τόπο σε τόπο-, αλλά προσθέτει και κάτι περισσότερο, κάτι που μόνον ο κινηματογράφος μπορεί: φέρνει στο φως τις χειρονομίες του αφηγητή, τις εκφράσεις του προσώπου, τις σιωπές και τις εντάσεις, τη γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά ακριβώς τα στοιχεία τα οποία προσδίδουν την δύναμη και την ιδιαιτερότητα στον κάθε παραμυθά. Η ντοπιολαλιά είναι όμορφη στα παραμύθια, ζωντανεύει τις εικόνες που περιγράφουν, ενώ τα εκφραστικά πρόσωπα των γερόντων είναι σαν ένα απέραντο τοπίο που δεν χορταίνεις να παρατηρείς, να θαυμάζεις, να απολαμβάνεις.
Πρόσωπα που, ακούγοντάς τα, μας γεννούν εικόνες στο μυαλό και μας κάνουν να θέλουμε να πούμε ιστορίες κι εμείς, με τη σειρά μας.
Όλοι εμείς, και οι μεγάλοι και τα παιδιά.
Γιατί όλοι θέλουμε να ακούμε παραμύθια κι όλοι μας έχουμε ένα δικό μας παραμύθι να μοιραστούμε.
Οι γιαγιάδες κι οι παππούδες του ντοκιμαντέρ μάς δίνουν το χέρι.
Τι λέτε, θα το πιάσουμε;
Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης
ΥΓ. Αφιερώνω το κείμενο αυτό, όπως και την ταινία, στον γιο μου Πέτρο που με ξαναπήρε από το χέρι στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2013 στα χωριά των Τρικάλων Θεσσαλίας
Προβλήθηκε για πρώτη φορά στα Τρίκαλα τον Δεκέμβριο του 2013 στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του «Μύλου των ξωτικών»
|Συντελεστές
Σκηνοθεσία:         Βασίλης Λουλές
Σενάριο:               Βασίλης Λουλές, Κώστας Μαχαίρας
Μοντάζ:                Κινάν Ακάουϊ
Μουσική:             Νίκος Κυπουργός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός
Β’ Κάμερα & Φωτογραφίες γυρισμάτων: Μάνος Κριτσωτάκης

Μια παραγωγή της etrikala υπό την Αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Διατίθεται σε DVD στο πωλητήριο του Ιδρύματος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Παρασκευή 14 έως Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00
πρώτη προβολή στην Αθήνα το νέο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί παραμύθια, για πάντα
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Διάρκεια ταινίας: 115′
Τιμή Εισιτηρίων: 5€, ενιαία
Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου.
Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια.
Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα στη δίνη της Ιστορίας ή στον απόηχό της.
Το ντοκιμαντέρ του “Φιλιά εις τα παιδιά”, παραγωγής 2012, με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων που σώθηκαν από το θάνατο κατά τη Γερμανική Κατοχή χάρη στην προστασία που τους πρόσφεραν Χριστιανοί, τιμήθηκε με 8 βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου, προβλήθηκε επί σειρά εβδομάδων σε κινηματογραφικές αίθουσες  της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έδωσε αφορμή για πολλά κείμενα και σχόλια στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα. Προβάλλεται τώρα σε σχολεία της χώρας ενώ συνεχίζονται με επιτυχία οι προβολές στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.
Επιλογή φιλμογραφίας

Ø      Τετάρτη 29 Ιανουαρίου έως 26 Φεβρουαρίου 2014
Κάθε Τετάρτη στις 21:00 “Ο Φώντας” του Μήτσου Ευθυμιάδη
θίασος «Βήματα»,  με τους Ελένη Γερασιμίδου και  Αντώνη Ξένο
Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου

 έως  2 Μαρτίου 2014
Πολιτισμός: μία κοσμική τραγωδία του Δημήτρη Δημητριάδη μια παράσταση της  bijoux de kant
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

έως Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014
“ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ”ένα ολοκαίνουργιο έργο για αυτή την πατρίδα του Γιώργου Μανιώτη
κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00

Πέμπτες 13, 20, & 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 21:30 
“Το αμάρτημα της μητρός μου”Γεωργίου ΒιζυηνούΘεατρική διασκευή και Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσικοθεατρική παράσταση
Κάθε Πέμπτη, στις 20:00. Ακολουθεί συζήτηση
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο, στις 21:00
“ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΕΣΕΝΑ”Σταμάτης Κραουνάκης & Σπείρα-Σπείρα

Συναυλία
Τρίτη 11 & Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, στις 21:00
Συναυλία
«ΔΥΟ ΤΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ»
Άρης Βλάχος
Κινηματογραφικές Προβολές
 Πέμπτη 6 έως Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014
Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου –  Αφιέρωμα στους Νinja
Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

Παρασκευή 14 έως Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00 πρώτη προβολή στην Αθήνα το νέο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ
Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί παραμύθια, για πάντα

Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Γελοιογραφίας & Κόμικς
 Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014, στις 11:00
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Γελοιογραφίας & Κόμικς
«Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη»
ΒΡΑΒΕΙΑ – ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

Παρουσίαση Βιβλίου
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
ΤΟ ΧΑΔΙ Εκδόσεις ΑΓΡΑ

 

παραστάσεις για παιδιά 

  • Κάθε Κυριακή έως το Μάιο 2014,  στις 17:00 (μία παράσταση)
    «Σπείρα – Σπείρα με σπιρούνια»  2ος χρόνος επιτυχίας!!

Τέσσερα θρυλικά παραμύθια  σε λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου
και μελοποίηση του Σταμάτη Κραουνάκη

  • Κάθε Κυριακή, στις 11:30 & 15:30

η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει  την παράσταση “ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”
και με αγγλικούς υπέρτιτλους

Κουκλοθέατρο
Από το Σάββατο  15 Φεβρουαρίου 2014, και κάθε Σάββατο στις 18:00
το Κούκλο – Θέατρο Σκάλα
παρουσιάζει την Κούκλο – Θεατρική παράσταση
“Πού γεννιούνται τα Παιχνίδια;”

Κυριακή, 2, 9, 16 & 23 Φεβρουαρίου  2014, στις 15:00
ΚΥΡΙΑΚΕΣ με ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ
Εναλλασσόμενο πρόγραμμα παραστάσεων κουκλοθέατρου για παιδιά από την Unima Ελλάς

 Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014,  στις 15:00
Θέατρο Σκιών “ΝΑΜΑSTE”
Παράσταση: “O Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί

Κυριακή  9 Φεβρουαρίου 2014, στις 15:00
Ομάδα κουκλοθέατρου και αφήγησης παραμυθιών ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ

Παράσταση: Όταν η Κόκκινη Κλωστή Χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος

Κυριακή  16 Φεβρουαρίου 2014, στις 15:00
Εργαστήρι Κατασκευής και Θεάτρου μαριονέτας “Εργαστήρι ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ”
Παράσταση: Tο αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα”

 Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014
Ομάδα Μεντεσέδες
Έργα: Ice Dream και Fidel & Lucy

Αφηγήσεις για παιδιά
Κυριακή 2, 9, 16 & 23 Φεβρουαρίου 2014,  στις 12:30
Τα Τρία Χρυσά Μήλα Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια
Με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

 coffee – bar – restaurant  OPEN HOUSE

 

  •  OPEN HOUSE 3RD FLOOR Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Απέκτησε νέα διεύθυνση, ανακαινίστηκε, μεγάλωσε, και με κεντρική ιδέα τη φύση λειτουργεί, φιλικό και άνετο κάθε απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ και τις Κυριακές από το πρωί. Προσφέρει καφέ, ποτό, και φαγητό

*******

Φεβρουάριος 2014, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Αναλυτική παρουσίαση

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, στις 17:00 Ο Σταμάτης Κραουνάκης διηγείται τον
«Ευτυχισμένο Πρίγκιπα» του Όσκαρ Ουάιλντ
Τιμή εισιτηρίου 3€, τα έσοδα θα διατεθούν για το συσσίτιο που προσφέρει ο Ι. Ν. Εσταυρωμένου του Ταύρου
Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει αποδείξει ότι δε διστάζει να δοκιμάζει, αλλά και να δοκιμάζεται…  Αυτή τη φορά, σε ρόλο αφηγητή, μας ξαφνιάζει και πάλι γνωρίζοντάς μας μια ακόμη πτυχή του ταλέντου του.
Σαν παραμυθάς άλλης εποχής αντλεί έμπνευση από τη μαγεία της προφορικής αφήγησης και διηγείται για μικρούς και μεγάλους τον «Ευτυχισμένο Πρίγκιπα» του Όσκαρ Ουάιλντ, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, στις 17:00.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης επαναλαμβάνει για τον ίδιο σκοπό μια αφήγηση που συγκίνησε το κοινό στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τον περασμένο Δεκέμβρη. Με συμμάχους του ένα «χρυσαφένιο άγαλμα» και ένα «χελιδόνι» επιχειρεί ξανά, με τον δικό του τρόπο να μας θυμίσει τη δύναμη της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης, απέναντι στην σκληρότητα και την αδιαφορία, όπως μοναδικά την αναδεικνύει ο Όσκαρ Ουάιλντ.
Και …μια φορά και έναν καιρό… και σήμερα…
“Ψηλά στην πόλη, σε μια ψηλή στήλη, βρισκόταν το άγαλμα του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα. Ήταν στολισμένο με λεπτά φύλλα καθαρού χρυσού και για μάτια είχε δύο φωτεινά ζαφείρια…”
Σας περιμένουμε!
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης συνεχίζει την υποστήριξη του έργου της  Ενορίας του Εσταυρωμένου, εδώ στη γειτονιά του, τον Ταύρο. Τα έσοδα, από πολλές και διαφορετικές δράσεις του, ενισχύσουν το συσσίτιο που καθημερινά προσφέρεται σε 100 άτομα.
Ψυχρά τα νούμερα όμως αποκαλυπτικά της πραγματικότητας, που επίμονα μετρά 3.100 μερίδες φαγητό το μήνα προσφορά ρούχων και κάλυψη φαρμάκων  και ιατρικών εξετάσεων και… και… σε μία μόνο γειτονιά, που αναζητά ζεστές καρδιές για να προχωρήσει…

 **********

 Θεατρικές παραστάσεις
Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:30
«ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ BBC»
Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα)
Εμπνευσμένη από την μουσική ιδιοφυΐα της Αγγλίδας συνθέτριας Delia Derbishyre, η  Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα), παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Στα Υπόγεια του BBC» βασισμένη στην πραγματική ζωή της δημιουργού. Από την Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:30
Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής αναλογικής μουσικής και της musique concrete, η Delia Derbishyre, υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του Radiophonic Workshop του BBC . Για μία δεκαετία συνέθεσε μουσική και ήχους για περίπου διακόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και το θρυλικό μουσικό θέμα της πασίγνωστης σειράς επιστημονικής φαντασίας, Doctor Who. Ο συνθέτης Ron Grainer πρότεινε  την  Delia ως συν-συνθέτρια  για τη μουσική του Doctor Who, αλλά το BBC αρνήθηκε να της απονείμει τα δικαιώματα, με τη δικαιολογία ότι είχε προσληφθεί ως ηχολήπτρια απ’ τον ραδιοφωνικό σταθμό.
Η μουσικός συνεργάστηκε με avant gard συνθέτες και δημοφιλείς εκπροσώπους της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας (Paul McCartney, Pink Floyd, Yoko Ono). Το 1973 εμφανώς απογοητευμένη και θεωρώντας ότι το έργο και η ουσία της δουλειάς της δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, αποχωρεί από το BBC και εργάζεται σε χώρους που αντικείμενό τους δεν είναι η μουσική.
Το 2000 ο Peter Camper, μουσικός νεώτερης γενιάς, την πείθει να αναμειχθεί εκ νέου στη μουσική βιομηχανία, ωστόσο η Delia δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το νέο μουσικό της έργο καθώς πεθαίνει στα 64 χρόνια της από κύρωση του ήπατος, εξαιτίας του μακροχρόνιου αλκοολισμού της. Στη σοφίτα της βρέθηκαν 264 μουσικές μαγνητοταινίες και χιλιάδες παρτιτούρες.
Ποια ήταν η Delia Derbishyre
Υπήρξε μια γυναίκα δημιουργός η οποία τόλμησε να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική σύνθεση σε ένα κυρίαρχο ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα αυτού η Delia Derbishyre δεν μπόρεσε να κερδίσει την καλλιτεχνική αναγνώριση και την οικονομική ανεξαρτησία, αν και υπήρξε προπομπός και πηγή έμπνευσης για όλα σχεδόν τα ρεύματα της μεταγενέστερης ηλεκτρονικής μουσικής.
Λάτρης της χειροποίητης αναλογικής μουσικής, αποσύρθηκε όταν η παραγωγή αυτής της μουσικής άρχισε να τυποποιείται. Αρνήθηκε να ενταχθεί σε ένα σύστημα το οποίο  με την εξέλιξη ηλεκτρονικών προγραμμάτων και υπολογιστών, έγινε εύκολη υπόθεση για όποιον ήθελε να γράφει ηλεκτρονική μουσική, ακόμα και αν δεν είχε ιδέα από παραγωγή ήχου. Υπήρξε ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του που με τις επιλογές του οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας μουσικής σχολής και επηρέασε καταλυτικά όλα τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της ηλεκτρονικής μουσικής.
Η Violet Louise είναι η Λουΐζα Κωστούλα. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, και πολλές άλλες θεατρικές σκηνές. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σχήματα της εγχώριας σκηνής (Polaroid, Film) και έχει συμμετάσχει σε πλήθος μουσικών φεστιβάλ και διοργανώσεων.
Το 2011 παρουσίασε το πρώτο σόλο μουσικό project της με τον τίτλο «Cardinals & Lovers» σε συνεργασία παραγωγής με τον Δημήτρη Καμαρωτό και το Studio 19. Την ίδια χρονιά παρουσίασε και την πρώτη της solo performance με τίτλο «The Forest» στο Bios, σε σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική και ερμηνεία δική της.
Πρόσφατα συμμετείχε με μια mini performance στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ε.ΚΕ.ΒΙ., που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τη σεζόν 2012-2013 παρουσίασε στο Θέατρο Θησείον την performance «Γράμματα στα Κοριτσάκια», βασισμένη στη μυστική αλληλογραφία του Lewis Carroll, συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)Video: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)
Sound Design: Άρης Παυλίδης- Βασίλης Κουντούρης – Λουΐζα Κωστούλα
Κατασκευή DIY Μουσικών – ηχητικών συσκευών MoCm: Ανδρέας Μονόπωλης
Κίνηση: Pauline Huguet
Κατασκευή κοστουμιού- ενδυματολόγος: Λίλιαν Ξυδιά
Εικαστική Επιμέλεια: Mάκης Φάρος
Φώτα: Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
Βοηθός παραγωγής: Νεόφυτος Παναγιώτου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μάνια Ζούση

Ηθοποιοί- Μουσικοί: Παναγιώτης Γαρμπής, Λουΐζα Κωστούλα
Με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Αισχυλείων
Ευχαριστούμε πολύ τους Θεοδώρα Καπράλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιάννα Καφέ  και Πηνελόπη Φλουρή
Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:30
«ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ BBC»
Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα)
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια παράστασης: 8
Τιμές εισιτηρίων: 10€ Κανονικό,  8€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)  / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας /  ΑμΕΑ /  Άνω των 65

******

 Από 22 Φεβρουαρίου 2014 έως 23 Μαρτίου 2014 κάθε Σάββατο & Κυριακή,  στις 21:30
Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ της Μαργαρίτας Καραπάνου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Πρεμιέρα: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014, στις 21:30
για δέκα μόνο παραστάσεις
«To λύκο λυπόμουνα συνήθως.
Πώς θα καταπιεί τόσα γουρουνάκια μονομιάς;»

Η Κασσάνδρα δεν είναι ένα συνηθισμένο κοριτσάκι. Ούτε μία συνηθισμένη γυναίκα. Και μας αφηγείται την ιστορία της. Το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου παρουσιάζεται επί σκηνής σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.
Πρόκειται για μία παράσταση που άλλοτε κινείται στα όρια του κόμικ και άλλοτε στην απόλυτη λιτότητα, αγγίζοντας με ευαισθησία και χιούμορ την καρδιά του θεατή και θίγοντας με μοναδικό τρόπο ζητήματα όπως η “τραυματισμένη παιδική ηλικία”, η παντελής έλλειψη-παρουσία της μητέρας, η μύηση στον κόσμο των ενηλίκων, τα αρχετυπικά σύμβολα, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις στον κόσμο της ελληνικής μπουρζουαζίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Jerome Charyn σε κριτική του (New York Times), “καμία ανάλυση της Κασσάνδρας και του Λύκου δεν μπορεί να εξηγήσει τη γοητεία και την αινιγματικότητα του βιβλίου. …. είναι πρωτότυπο, τρομαχτικό, ολοκληρωμένο. Εφευρίσκει τη δική του ιστορία, μπαίνει σε εφιαλτικές καταστάσεις και βγαίνει, όπως ανακατεύει το όνειρο με την πραγματικότητα.”
Έτσι, και στο σκηνικό του ανέβασμα, απολαμβάνουμε τους δύο ηθοποιούς σε συνεχείς εναλλαγές ρόλων σε μία παράσταση 60 λεπτών που αντλεί εικόνες από το μυθιστόρημα και με ρυθμούς καταιγιστικούς αλλά και ποιητικούς δημιουργεί… «φέτες ζωής».
Σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης:  «Η Κασσάνδρα και ο λύκος» το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου αγγίζει το θέμα της παιδικής ηλικίας. Η ασεβής Κασσάνδρα και ο λύκος, οι ανταρσίες ενός κοριτσιού που αλωνίζει με αναίδεια στον ασφυκτικό κόσμο των μεγάλων… Οι ερωτικές αναζητήσεις που αγγίζουν τα όρια ερωτομανιακού παραληρήματος κυβερνούν τους μικρούς ήρωες και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον κόσμο των ενηλίκων. Αθώα και γνωστική, τρυφερή και σκληρή την ίδια ώρα, βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της… Η απουσία της μητέρας της ως καταλύτης διαπερνά την ίδια της την ύπαρξη. Παρά το σκληρό περίβλημά της ωστόσο, μέσα της κρύβει μια βαθιά τραυματισμένη ψυχή και κάποια φοβερά μυστικά, ενώ πού και πού αφήνει να διαφανεί ότι διαθέτει και μιας σπάνιας μορφής ευαισθησία. Αν και ο λύκος παραμονεύει στη γωνία είναι γεμάτη από πολύχρωμα όνειρα και ανυπότακτες προσδοκίες. Ένα μίγμα φαντασίας και πραγματικότητας.»

Ένκε Φεζολλάρι – Δεκέμβριος 2013
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

2013      Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί                          ντοκιμαντέρ       115’

 

2012      Φιλιά εις τα παιδιά                                                                                ντοκιμαντέρ       115’

 

2012      Στα ορεινά βοσκοτόπια                                                                          ντοκιμαντέρ       60’

 

2005      Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη                               ντοκιμαντέρ       29’

 

2000      Ένας λαμπερός ήλιος                                                                              μυθοπλασία      36’

 

1999      Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών                                    ντοκιμαντέρ       30’

 

1996      Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό                                                                ντοκιμαντέρ       93’

 

1993      Ο Αμερικάνος                                                                                          μυθοπλασία      39’

 

1990      Απών                                                                                                        μυθοπλασία      15’

 

                                                                                                                                                         

 

********

 

 

 

 

 

Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης

 

του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

 

                                            στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

 

 

 

 

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου  λειτουργεί με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν προβολές επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους, σεμινάρια θεωρίας και εξοικείωσης με την τεχνική και αισθητική του κινηματογράφου,  ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, θεματικά αφιερώματα, καθώς και αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες.

 

 

 

 Οι  προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης είναι με   ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 2103418579 Δευτέρα-Παρασκευή  11π.μ.-2μ.μ.  Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει και στα αλλά προγράμματα της Κινηματογραφικής Λέσχης μπορεί να γίνει Μέλος της Λέσχης μετά από  επικοινωνία με το Γραφείο του Πνευματικού Κέντρου π. Δημαρχείο Ταύρου τηλ. 213 2036213 ή 213 2019636, FAX 2132036247 και  email alekakerasidou@hotmail.com

 

 

 

 

 

Αίθουσα: Κινηματογράφος

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 210 3418579, Δευτέρα- Παρασκευή 11:00 – 14:00

 

*********

 

 

 

 

 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Γελοιογραφίας & Κόμικς

 

 

 

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014, στις 11:00

 

 

 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Γελοιογραφίας & Κόμικς

 

 «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη»

 

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

 

Η Educartoon, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» και η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία», με αφορμή το Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013, διοργάνωσαν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας-Κόμικς με θέμα «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη» (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2013). Ο διαγωνισμός οργανώθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

 

 

Συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα και από Ελληνικά σχολεία της Ευρώπης με πάνω από 1000 έργα, ατομικά ή ομαδικά.

 

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους: Νίκο Νίκα, υπεύθυνο σχεδιασμού της Educartoon,  Κώστα Αγγελάκο, επίκουρο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή της Νέας Παιδείας,  Μιχάλη Κουντούρη, σκιτσογράφο,  Ελένη Ορνεράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκης, Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογο, μέλος του ΔΣ της Νέας Παιδείας, Αλεξάνδρα Αραγιάννη, ιστορικό – μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ. «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

 

 

 

Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014, στις 11:00, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

 

 

 

 To Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκη, θέλοντας να στηρίξει και να επιβραβεύσει τα νέα ταλέντα, αθλοθέτησε τα βραβεία και τους επαίνους ως εξής:

 

Για το Γυμνάσιο

 

Βραβεία: 100% έκπτωση για όλα τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκη

 

Έπαινοι: 50% έκπτωση για όλα τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκη

 

Για το Λύκειο

 

Βραβεία: Πλήρης υποτροφία για το πρώτο έτος φοίτησης στον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών ή 100% έκπτωση για όλα τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκη

 

Έπαινοι: 50% έκπτωση για όλα τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκη

 

*Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν κατά την ημέρα της βράβευσης καθώς και στις ιστοσελίδες της Educartoon και της Nέας Παιδείας.

 

Όλοι οι μαθητές θα λάβουν κατά την διάρκεια της απονομής έντυπο υλικό από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

 

 

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

 

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Δημήτριος Αποστολίδης, 13ο Γυμνάσιο Λάρισας

 

Άννα Σφακιανάκη, Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου

 

Ηλίας Κυριακόπουλος, 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας

 

ΕΠΑΙΝΟΙ

 

Κωνσταντίνος Βενιανάκης, Γυμνάσιο Αλικιανού

 

Φωτεινή Παπασπύρου, 3ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

 

Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, Εκπαιδευτήρια Δούκα

 

Ανδρέας Δρυμιώτης, Εκπαιδευτήρια Δούκα

 

Σουζάνα Ούστα, Εκπαιδευτήρια Δούκα

 

Χριστίνα Γιανναδάκη, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

 

Παρασκευή Καραγιαννάκη, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

 

Αθηνά Θεοφίλου, Κολέγιο Αθηνών

 

Αργυρώ Χατζηελευθεριάδου, Κολέγιο Αθηνών

 

Ειρήνη Νεγιάννη, 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη»

 

Γεωργία Τομπούλογλου, Γυμνάσιο Νέων Επιβατών

 

Ιωάννα Μακρυπούλια, 2ο Γυμνάσιο Κω

 

Άγγελος Φοίβος Αποστόλου, 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

 

Χρήστος Δαλκυριάδης, 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

 

Πάτρα Σκαμπέλα, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Στέγκα

 

Μαριάννα Λεμπέση, 9ο Γυμνάσιο Νίκαιας

 

Διονύσιος Φωτεινάκης, Γυμνάσιο Κορώνης Μεσσηνίας

 

Νικόλαος Νούλης, 3ο Γυμνάσιο Άργους

 

 

 

ΛΥΚΕΙΟ

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Αρχοντία Παπαγεωργίου, 2ο ΓΕΛ Κατερίνης

 

Κωνσταντίνα Μαυροειδή, ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών

 

Καλλιόπη Αποστολοπούλου, 3ο ΓΕΛ Πύργου «Pierre de Coubertin»

 

ΕΠΑΙΝΟΙ

 

Κωνσταντίνος Κοτενίδης, 3ο ΓΕΛ Ζωγράφου

 

Νικόλαος Μαυρίδης, 3ο ΓΕΛ Βέροιας

 

Ιωάννης Αριδάς, ΓΕΛ Μεγαλόπολης

 

Θεοδώρα Παληού, Λύκειο Μονάχου

 

Ειρήνη Μπέσιου, 3Ο  ΓΕΛ Βέροιας

 

Θωμάι Ενιγιάντ, 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας

 

Θεόφιλος Παπαδόπουλος, ΓΕΛ Ανατολής Ιωαννίνων

 

Σταύρος Γερακάρης, 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας

 

Ιωάννα Λιόλιου, Δέσποινα Μαζγαλτζίδου, Μαρκέλα Μένγκα- 1ο ΓΕΛ Καστοριάς

 

Μανώλης Καλλιντέρης, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας Αττικής

 

Αγγελική Βλάχου, 2Ο  ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας Αττικής

 

Περικλής Κουλιφέτης, Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο

 

Δάφνη Κεσκενίδου, 2ο ΓΕΛ Κατερίνης

 

Αθηνά Πολυζώη, 1ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου

 

Έλενα Κόττα, 46ο Λύκειο Αθηνών

 

Κωνσταντίνος Αργυρίου, 1ο ΓΕΛ Ελασσόνας

 

Στέλλα Γεωργιάδου, Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

 

 

 

ΚΟΜΙΚΣ

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Μαρία Μαρκαντωνάτου, Συμέλα Παπαδογιαννάκη, Μιχαήλ Σταμάτης, Ελένη Χατζηκομνηνού – 3ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

 

ΕΠΑΙΝΟΙ

 

Γιάννης Ελευθεριάδης, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

 

Νικόλαος Αθανασιάδης, Δημήτριος Τασιόπουλος, Νικόλαος Τραγγανίδας, 3ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού

 

Κωνσταντίνος Σώζιος, 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

 

 

 

ΛΥΚΕΙΟ

 

ΕΠΑΙΝΟΙ

 

Ηλίας Καραβάνης, Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

 

Δήμητρα Καζή, ΓΕΛ Κυπαρισσίας

 

Ευαγγελία Μυλωνίδου, Χριστίνα Σταυροπούλου, Κορίνα Χατζηγεωργίου – 2ο ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελιού.

 

Οι διοργανωτές ευχαριστούν  θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  των σχολείων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για το ενδιαφέρον τους.

 

Παρουσίαση Βιβλίου

 

 

 

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00

 

 

 

                                  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

 

                                                ΤΟ ΧΑΔΙ

 

                                               Εκδόσεις ΑΓΡΑ

 

 

 

Θυμήθηκε την τελευταία φορά που ένιωσε τη ζεστασιά της στο σώμα του. Ήταν έξι χρονών και βρίσκονταν σε μια συγγενική επίσκεψη. Τον είχε όρθιο στην αγκαλιά της, ανάμεσα στα πόδια της, με την πλάτη γυρισμένη, και του δάγκωσε χαδιάρικα το αυτί. Ένιωσε την υγρασία των χειλιών της να τον πλημμυρίζει. Χρόνια κρατούσε ζωντανή τη μνήμη από το υγρό χάδι της.

 

 

 

Το Χάδι, ως διαρκής έλλειψη και αναζήτηση, διατρέχει το βιβλίο, το οποίο συντίθεται από δώδεκα διηγήματα, σπαράγματα ζωής της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του αφηγητή, σε κάποιο ορφανοτροφείο της Αθήνας.

 

Ο αφηγητής, ώριμος και νηφάλιος πια, αποτολμά το συγκερασμό του παρόντος και του παρελθόντος χρόνου, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη αποστασιοποιημένη μνημοτεχνική, που του επιτρέπει, μέσω της κινηματογραφικής εικονοποιίας και της ελλειπτικής καταγραφής, να ψαύσει –ως παιδί και ως ενήλικος– το αληθινό πρόσωπό του.

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Ο Αλέξανδρος Στεφανίδης γεννήθηκε το 1962 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στο Τμήμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Το Χάδι είναι το πρώτο βιβλίο του.

 

 

 

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Νοέμβριος 2013

 

Αριθμός σελίδων: 64, Τιμή: 8,50Ευρώ

 

ISBN: 978-960-505-082-5

 

 

 

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

 

ΤΟ ΧΑΔΙ

 

Εκδόσεις ΑΓΡΑ

 

 

 

Αίθουσα:  Κινηματογράφος

 

Ελεύθερη Είσοδος

 

*********

 

 

 

 

 

 

 

παραστάσεις για παιδιά

 

 

 

Δεκέμβριος 2013 – Μάιος 2014

 

Κάθε Κυριακή στις 17:00

 

(μία παράσταση)

 

«Σπείρα – Σπείρα με σπιρούνια»
2ος χρόνος επιτυχίας!!

 

 

 

Τέσσερα θρυλικά παραμύθια
σε λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου
και μελοποίηση του Σταμάτη Κραουνάκη

 

 

 

«…έτσι όμορφα τους βρήκε το πρωί
με τραγούδια με χορούς και βαρελότα
Πόσο όμορφη είναι τώρα η ζωή
είπε ο γάτος στο φεγγάρι τ’ ασημί
δεν μας άξιζε η ζωή που είχαμε πρώτα…»

 

Ο «Παπουτσωμένος γάτος» συναντάει τον «Ψαρά και τη γυναικά του» και «Στρώνουν τραπεζάκι» με επίσημο χορηγό μια « Χρυσή χήνα» που κάνει όλη την πόλη να γελάει!!!

 

Αυτά είναι τα παραμύθια μας!

 
«Ο παπουτσωμένος γάτος», «Τραπεζάκι στρώσου» «Η χρυσή χήνα», των αδερφών Γκριμ και ο μύθος από τη λαϊκή μας παράδοση «Ο ψαράς και η γυναίκα του», διασκευασμένα λυρικά από τη Λίνα Νικολακοπούλου, μελοποιημένα από το Σταμάτη Κραουνάκη και παιγμένα από τη Σπείρα Σπείρα, ξεκινούν όλα μαζί να πουν τις ιστορίες τους.

 
Μία μουσική παράσταση με ρυθμό, κίνηση, χρώμα, τραγούδι, χαρά αλλά και μνήμες από το συλλογικό μας παρελθόν, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά ν’ ακούσουν, να μάθουν και να παίξουν και μέσα από τις μελωδίες και τον έμμετρο λόγο να εξοικειωθούν με το τραγούδι και το θέατρο.

 
Όλα συμβαίνουν φανερά πάνω στη σκηνή.

 
Οι ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν αλλάζοντας με φαντασία και ευρηματικότητα ρόλους, κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα περνώντας από τον ένα μύθο στον άλλο, ζωντανεύοντας τους χαρακτήρες των παραμυθιών και τα παιδιά συμμετέχουν διαδραστικά στην εξέλιξη και στην πλοκή των παραμυθιών, έτσι ώστε να αναπτύσσεται η δημιουργική τους φαντασία.

 
Η ζωντανή μουσική, τα πολύχρωμα ρούχα, τα πρωτότυπα αντικείμενα, οι φωτισμοί, καθώς και οι εικόνες που προβάλλουν στοιχεία των μύθων στο video wall καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, ολοκληρώνουν το αίσθημα μιας πρωτότυπης παιδικής παράστασης με στόχο να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ :
Αθηνά Αφαλίδου
Χρήστος Γεροντίδης
Jerome Kaluta
Θανάσης Καραθανάσης
Κώστας Μπουγιώτης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Λιμπρέτο: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης – Μπάμπης Γούσιας
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κοστούμια: Δανάη Κουρέτα
Μουσική διεύθυνση: Άρης Βλάχος
Κίνηση: Γιώργος Στιβανάκης
Δημιουργία βίντεο: Oρέστης Συμβουλίδης
Κεφαλή κατσίκας και γαϊδάρου, τραπεζάκι: Αλέξανδρος Λόγγος
Ήχος: Γιάννης Ρούσσος
Εκτέλεση φωτισμών: Δημήτρης Στίγκας
Φωτογραφίες: Κώστας Δ. Φραγκόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Συροπούλου
Προβολή + επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

 

 

 

Κάθε Κυριακή στις 17:00
Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης: 210 93 13 798 &                                                                                                          210 93 45 378

 

Αίθουσα: Αίθουσα 1

 

Τιμές εισιτηρίων:  12€ (μεγάλοι)

 

                                10€ (μικροί)  

 

                                  7€ σχολεία

 

 

 

*******

 

 

 

η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει

 

 

 

Κάθε Κυριακή, στις 11:30 & 15:30

 

 

 

“ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”

 

που «μιλούν» και αγγλικά και καλωσορίζουν τους επισκέπτες της Αθήνας

 

 

 

Η παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη για όλη την οικογένεια

 

στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

με υπέρτιτλους στην αγγλική

 

 

 

Δεκέμβριος 2013 – Απρίλιος 2014

 

κάθε Κυριακή, στις 11:30 & 15:30

 

στο Θέατρο του ΙΜΚ

 

 

 

Περσέας και Ανδρομέδα, δύο ήρωες μυθικοί που ζωντανεύουν επί σκηνής μέσα από τη δημιουργική ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη. Δύο ήρωες που μιλούν αγγλικά και καλωσορίζουν τους ταξιδιώτες της Αθήνας για να μοιραστούν μαζί τους τη μαγεία της πιο παραμυθένιας ιστορίας σε μια ξενάγηση στις «γωνιές» της μακραίωνης ελληνικής κουλτούρας. Ο μύθος του Περσέα απευθύνεται στο διεθνές κοινό με τη χρήση υπέρτιτλων στην αγγλική. Τα πανανθρώπινα μηνύματα και οι αλήθειες του, μέσα από μια σύγχρονη ανάγνωση της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας, Κάρμεν Ρουγγέρη, αγγίζουν τις ψυχές του κόσμου.

 

 

 

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης απευθύνει κάλεσμα στους ξένους επισκέπτες της πόλης που αναζητούν την ουσιαστική επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό. Στους έμπειρους ταξιδιώτες που δε στέκονται σε μια «επιφανειακή» και «τυποποιημένη» σχέση με την πρωτεύουσα, αλλά επιθυμούν να τη γνωρίσουν βαθύτερα, γνωρίζοντας κάθε της πρόσωπο.

 

 

 

Συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανάδειξης της Αθήνας σε δημοφιλή προορισμό City Break τουρισμού, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες της πόλης με μια θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από την πεμπτουσία της αρχαίας ελληνικής σοφίας, τη μυθολογία.

 

 

 

Συνεπές στη στόχευσή του για τη διαμόρφωση ενός πόλου έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος γύρω από την αρχαία ελληνική γραμματεία, κτήμα ελληνικό και οικουμενικό συνάμα, το ΙΜΚ επενδύει και πάλι στην πολύτιμη ελληνική κληρονομιά.

 

 

 

Σημειώνει η έμπειρη και ξεχωριστή σκηνοθέτης Κάρμεν Ρουγγέρη: Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η παράσταση «Περσέας και Ανδρομέδα» θέλουν να προσεγγίσουν και ξένους θεατές με σκοπό να τους γνωρίσουν την υπέροχη ελληνική μυθολογία. Μετέφρασαν στα αγγλικά το έργο και έβαλαν υπέρτιτλους ώστε οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα θα μπορούν να δουν μια παράσταση προάγγελο ίσως του αρχαίου δράματος, κωμωδίας και τραγωδίας.

 

 

 

Η παράσταση μιλά για ένα πολύ παλιό παραμύθι που ξεκινάει από τον Δία μεταμορφωμένο σε χρυσή βροχή! Το αγκάλιασμα της χρυσής αυτής βροχής με την Δανάη, την πεντάμορφη βασιλοπούλα απ’ το Άργος, θα φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Ένα θεϊκό μωρό, που μεγαλώνοντας θα γίνει ένας από τους πιο ξακουστούς ήρωες της ανθρωπότητας.

 
Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, ο Περσέας θα βρεθεί μαζί με τη μητέρα του σε ένα σεντούκι πεταμένο στη θάλασσα. Τα κύματα θα φέρουν το σεντούκι στη Σέριφο, το πανέμορφο νησί. Εκεί θα τους περισώσει ένας ψαράς ο Δίκτης, που θα τους φιλοξενήσει και θα γίνει αργότερα δάσκαλος, καλός, για το μικρό Περσέα.

 
Τα χρόνια θα περάσουν γρήγορα όπως στα παραμύθια. Ο Περσέας θα γίνει ολόκληρο παλικάρι και θα αναλάβει να πάει στις γοργόνες, να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, γεμάτος περιπέτειες, αγωνία και εκπλήξεις. Εκεί θα συναντήσει τον έρωτα… Σίγουρα κανένας μύθος δεν είναι τόσο παραμυθένιος, όσο ο Περσέας και η Ανδρομέδα.

 
Ο θίασος σημειώνει: Το φιλόξενο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα που επιτρέπουν σε ηθοποιούς και σκηνοθέτη να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή παράσταση. Προβολές και φωτισμοί μεταφέρουν τους μικρούς και μεγάλους θεατές στα διάφορα μέρη όπου ταξιδεύει ο ήρωας Περσέας. Τα κουστούμια και τα σκηνικά αντικείμενα είναι παραμυθένια. Η μουσική και τα τραγούδια, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Οι ηθοποιοί διαλεκτοί και έμπειροι, βοηθούν τα παιδιά, ώστε σε πολλά σημεία της παράστασης να πάρουν κι αυτά μέρος σε αυτή και να χαρούν τη γοητεία της θεατρικής πράξης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία:          Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά-Κοστούμια:           Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση-Χορογραφίες-Φωτισμοί:                                                             Πέτρος Γάλλιας

Μουσική-Ενορχήστρωση-VideoArt:                                                       Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι-Μουσικές Επιλογές: Αντρέας Κουλουμπής

Βοηθός Σκηνοθέτη:            Κατερίνα Παπαναστασάτου

Βοηθός Ενδυματολόγου:        Έρρικα Αλαμάνου

 

Ηθοποιοί:        Πέτρος Κιοσές, Χριστίνα Κουλουμπή, Νεφέλη Κουλούρη, Σπύρος Περδίου,
Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Γιάννης Τσουρουνάκης, Άγγελος Χατζάς

 

Δεκέμβριος 2013 – Απρίλιος 2014 – Κάθε Κυριακή, στις 11:30 & 15:30

“ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”

 

Αίθουσα: Θέατρο

Διάρκεια: 80΄

Τιμές Εισιτηρίων:  12€ (Κανονικό)
                                  10€
Group άνω των 10 ατόμων/ Κατόχους Κάρτας ΟΑΕΔ/ ΑμεΑ/ Οικογένειες 4 ατόμων και άνω/ Κατόχους Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας/ Kατόχους Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί)/ Υπαλλήλους Πυροσβεστικού Σώματος με την επίδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας (Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος)

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην αγγλική κατόπιν αιτήματος στις ήδη προγραμματισμένες ημερομηνίες από Δεκέμβριο 2013 έως Απρίλιο 2014, κάθε Κυριακή, στις 11:30 & 15:30

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην αγγλική για οργανωμένες επισκέψεις γκρουπ σε άλλες ημερομηνίες κατόπιν συνεννόησης.  Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία Πέμπτη & Παρασκευή στις 10:00
Κυριακές για κοινό και ομάδες στις 11:30 & 15:30. Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 στο τηλέφωνο: 215 550 8270

*********

 

Κουκλοθέατρο

 

Από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

και κάθε Σάββατο στις 18:00

 

το Θέατρο Σκάλα

παρουσιάζει την Κούκλο – Θεατρική παράσταση

“Πού γεννιούνται τα Παιχνίδια;”

 

Ένα έργο για τα παιδιά του κόσμου.

Μια παράσταση σχόλιο στην παιδική εργασία  που συνδυάζει το θέατρο με τις μαριονέτες και ακολουθείται από εκπαιδευτική θεατρική δραστηριότητα.

 

O μικρός  Άγγελος έχει πολλά παιχνίδια μα δεν είναι ευτυχισμένος. Έτσι, όταν φθάνουν τα γενέθλια του δεν χαίρεται για το  καινούργιο του παιχνιδοτσίρκο. 

Θυμώνει  και πέφτει  λυπημένος για ύπνο. Στο όνειρο του, όμως, τα παιχνιδοζωάκια του ζωντανεύουν και τον οδηγούν σε μια άλλη χώρα,  στην  Χώρα που Γεννιούνται τα Παιχνίδια. Θα γνωρίσει εκεί άραγε τους αληθινούς κατασκευαστές των παιχνιδιών του και θα μπορέσει να βοηθήσει τους καινούργιους του φίλους;

 

Συντελεστές

Παραμύθι, Σκηνοθεσία, Σενάριο,  Κούκλες, Ερμηνεία: Κυριακή Δοξαρά

Σκηνογραφία, Φωτισμοί: Βασίλης Ροδίτης

Κουστούμι, υφασμάτινες κατασκευές: Ελένη Δοξαρά

Εκπαιδευτικός σύμβουλος: Μαριάννα Ρεμούνδου

Εικαστική σχεδίαση: Ισαβέλλα Μαυρή

 

από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 και κάθε Σάββατο στις 18:00

“Πού γεννιούνται τα Παιχνίδια;”

Κούκλο- Θέατρο Σκάλα

 

Αίθουσα: black box

Διάρκεια : 60΄

Ηλικία: από 4 ετών  

Τιμή εισιτηρίου: 8€

 

******

 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ με ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

 

Κυριακή  2, 9, 16 & 23 Φεβρουαρίου 2014, στις 15:00

 

Εναλλασσόμενο πρόγραμμα παραστάσεων κουκλοθέατρου

για παιδιά από την Unima Ελλάς

 

Πρόκειται για τη συνέχεια της πολύ επιτυχημένης συνεργασίας του ΙΜΚ με την Unima Ελλάς. Το ΙΜΚ για τέταρτη χρονιά δίνει στέγη στην τέχνη της εμψύχωσης της κούκλας και προσφέρει στο κοινό έναν τόπο συνάντησης, υπό τη σκέπη ενός θεσμού τις “Κυριακές με Κουκλοθέατρο”. Διαφορετικοί, κάθε Κυριακή, θίασοι, μέλη της Unima Ελλάς, παρουσιάζουν νέες αλλά και ήδη γνωστές δουλειές τους για όλους τους μικρούς φίλους του κουκλοθέατρου και για τις οικογένειές τους.

 

Αίθουσα Black Box

Εισιτήριο: 8€

 

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με την UNIMA ΕΛΛΑΣ σε κάθε παράσταση θα δίνονται 5 δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους γονείς (που επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας τους και συνοδεύουν έως και δύο παιδιά)


Για τη διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων στους δικαιούχους – κατόχους κάρτας ανεργίας απαιτείται κράτηση θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα πρωινά μία ώρα πριν την παράσταση, ή τηλεφωνικά στο 210 3418579 με σειρά προτεραιότητας

 

Οι Παραστάσεις

 

 

Ø     Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014,  στις 15:00

Θέατρο Σκιών “ΝΑΜΑSTE”

Παράσταση: “O Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί

 

http://www.youtube.com/watch? v=DZOF5nt2tOk

 

Καμιά φορά και τα δέντρα ζωντανεύουν! Τι μπορούν να κάνουν

 

τα πνεύματα του δάσους, για να προστατέψουν το δάσος απ τον άνθρωπο?  Διασκευή ενός παλιού παραμυθιού που συναντάται σε διάφορες πλευρές του κόσμου!  Διασκεδαστική, διαδραστική παράσταση, με  έντονη  τη συμμετοχή των παιδιών,  μεγάλη εναλλαγή φιγούρων  και  οικολογικό μήνυμα.

 

Ο Σπύρος Ξυπνητός  είναι καραγκιοζοπαίχτης. Γεννήθηκε  το 1979 στο  Μαρούσι, όπου και διαμένει  μέχρι σήμερα. Γενέτειρα του Ευγένιου  Σπαθάρη και  οι επιρροές από  τον Καραγκιόζη υπήρχαν πάντα στη ζωή του.Το έναυσμα να ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο  σκιών, υπήρξε η συμμετοχή του σε  ευρωπαϊκό  πρόγραμμα θεάτρου σκιών και  μαριονέτας, κατασκευής και εμψύχωσης  φιγούρας και κούκλας. Ασχολείται επαγγελματικά με  το  θέατρο σκιών τα τελευταία  επτά χρόνια.

Μαθήτευσε στο θίασο Αθανασίου,  μαθητές του μεγάλου  καραγκιοζοπαίχτη
Χαρίδημου. Επί επτά συναπτά έτη έχει δώσει  εκατοντάδες παραστάσεις σε
σχολεία, συλλόγους και δήμους  σε όλη την Ελλάδα. Επίσης ασχολείται με  μαριονέτες και έχει  συνεργαστεί  με τις Αθηναϊκές Μαριονέτες του  Βασίλη Αθανασάκη. Παράλληλα, δίνει  παραστάσεις και για ενήλικες και  συμμετέχει όπου μπορεί  να προσφέρει  κοινωνικό έργο σε μικρούς και  μεγάλους.

 

 

Συντελεστές

Σπύρος Ξυπνητός, Μπέττυ Κοκαράκη           

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια παράστασης: 60΄

Ηλικίες: από 2 έως 102

Εισιτήριο: 8€

 

 

Ø     Κυριακή  9 Φεβρουαρίου 2014, στις 15:00

Ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιών ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ

Παράσταση: Όταν η Κόκκινη Κλωστή Χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος

 

youtu.be/kf7fBZZpv2E

 

Υπάρχουν άραγε ξυπνητήρια στο Μεγάλο Δάσος…;

Υπάρχει άραγε σκαντζόχοιρος στο γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας…;

Υπάρχουν άραγε κεφάλια γαμπροί… και νύφες ρακέτες…;

Υπάρχουν άραγε Μπακακοί-Καλικάτζαροι με ορέξεις τρελές που μιλούν σε γλώσσες ξένες μαγικές…;

Όταν η κόκκινη κλωστή χάνεται στο μεγάλο δάσος… Όλα είναι πιθανά!

 

 Παράσταση κουκλοθέατρου και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Κούκλες, αντικείμενα και άνθρωποι συναντιούνται σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει ο φόβος… στον κόσμο της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης και μουσικής…

 

Η ομάδα κουκλοθέατρου και αφήγησης παραμυθιών ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ αποτελείται από τους: Αγγελική Γουναρίδη (εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων) και Κωσταντή Μιζάρα (ηθοποιό). Η ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα τέλη του 2005 στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, όπου παρουσίασε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια και διεξήγαγε εργαστήρι κατασκευής για τα παιδιά-θεατές της παράστασης.

Στόχος της συνεργασίας, έκτοτε, είναι η δημιουργία και η εκτέλεση παραστάσεων στις οποίες το θέατρο και το κουκλοθέατρο παντρεύονται με σκοπό την απόλυτη επικοινωνία κοινού και κουκλοπαικτών. Η ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ δεν λέει παραμύθια και ιστορίες… ΣΑΣ λέει παραμύθια και ιστορίες.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αφήγηση – κιθάρα: Κωσταντής Μιζάρας

Εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων: Αγγελική Γουναρίδη

 

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια παράστασης: 60΄

Ηλικίες: από 3 ετών 

Εισιτήριο: 8€

 

 

Ø     Κυριακή  16 Φεβρουαρίου 2014, στις 15:00

Εργαστήρι Κατασκευής και Θεάτρου μαριονέτας

“Εργαστήρι ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ”

 

www.youtube.com/watch?v=MHuD3bnxUQY

 

Που χάνονται τα παιδικά μας όνειρα; Θα μπορέσει άραγε να μας δώσει κάποια απάντηση ο Στρατής, ο μικρός μυλωνάς με την μεγάλη αγάπη για την μουσική;

Όταν το πάθος του Στρατή για το βιολί συγκρούεται με τα συμφέροντα του σκληρού αφέντη, το όνειρο και η πραγματικότητα μπλέκονται σ΄ έναν χορό παράξενο, μαγικό, και γνώριμο…

“Είναι μια χώρα μακρινή που κατοικούν τα ξεχασμένα όνειρα μας

Όμως αν θέλεις να την δεις πρέπει ξανά να θυμηθείς Κι αν θυμηθείς αυτή μικραίνει.
Τα όνειρα έρχονται ξανά, αλλοπαρμένα ξωτικά,

Μακριά απ τα βάθη των καιρών Στέκουν στην άκρη των ματιών

Μα πρέπει να δακρύσεις, Αν θες μπορείς κι από χαρά,

Μα πρέπει να ποθήσεις  Τρελά βαθειά κι αληθινά

Μα παν απ όλα  Πρέπει να μην τα φοβηθείς

Και να μπροστά σου Εκεί στην άκρη των ματιών Μέσα στα δάκρυα σου

Τα όνειρα σου – ξωτικά  Είναι πάλι δικά σου.”

 

Η παράσταση

Μια ιστορία για την ομορφιά της μουσικής και την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Πρόκειται για μια παράσταση θεάτρου μαριονέτας με κούκλες διαφορετικών μεγεθών και τεχνικών (μαριονέτες με νήματα και μαρότες), χρησιμοποιεί τεχνικές αφήγησης παραμυθιού και σύγχρονου θεάτρου σκιών ενώ ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται διαρκώς κατά την εξέλιξη της δράσης.

 

Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ  δημιουργήθηκε από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες. Ξεκίνησαν το 1990 και το 1994  έγινε η κύρια επαγγελματική  τους απασχόληση με την οποία παίρνουν μέρος σε εμπορικές  και καλλιτεχνικές εκθέσεις. Παράλληλα με το κατασκευαστικό κομμάτι της δουλειάς, μελετούσαν τις θεατρικές δυνατότητες της κούκλας με εξειδίκευση στις μαριονέτες με σκοινιά.

Έτσι στήθηκε ο κουκλοθίασος ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ“. Από τότε δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ευρώπη (Γαλλία, Πορτογαλία, Σερβία, Ιταλία, Τενερίφη και Κύπρο) Τουρκία, Ν. Αφρική και Ν. Κορέα.

 Ενδιαφέρεται  ιδιαίτερα για τον συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή τη κατεύθυνση  έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου , της μουσικής και του τσίρκου ( Nenad Jelic, Άγαμοι θύται, Luca Regina κ.λ.π ). Έχει κάνει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε Δήμους και διεθνή φεστιβάλ , σε εκπαιδευτικούς με την  Α/βάθμια εκπαίδευση και την Ν.Ε.Λ.Ε. Το εργαστήρι  έχει κατασκευάσει  κούκλες  και έχει εκπαιδεύσει τους ηθοποιούς-εμψυχωτές για τις παραστάσεις: “The other side ” παραγωγή της ομάδας “ 9 και κάτι “ και “Ο έμπορος του Las Vegas”  και “ Φρεναπάτη”  παραγωγές του Εθνικού θεάτρου 

 

Από το 1996 ασχολείται αποκλειστικά με τη λεπτομέρεια στο χειρισμό της μαριονέτας και χρησιμοποιεί την παντομίμα ως μέσο για την αφήγηση και την επικοινωνία  κουκλοπαίκτη –κούκλας- κοινού.

 

Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η διαρκής εκπαίδευσή της:                                                Ο Νίκος Τόμπρος εκτός από την πορεία του ως κουκλοπαίκτης – κουκλοποιός έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικoύ θεάτρου, υποκριτικής, χορού, κλόουν και σύγχρονου θεάτρου σκιών. Η Ελένη Παναγιώτου, επίσης κουκλοπαίκτρια – κουκλοποιός είναι κοινωνική λειτουργός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με εμψύχωση αντικειμένων, θεατρικό φωτισμό, ζωγραφικής και stop motion animation. H νέα συνεργάτης μας Ελένη Γιαννακοπούλου είναι νηπιαγωγός-εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, έχει σπουδάσει μουσική και σωματικό θέατρο και είναι διερμηνέας νοηματικής γλώσσας

 

Διασκευή-σκηνικά: Θέατρο Μαριονέτας Ανταμαπανταχού

Σκηνοθεσία: Νίκος Τόμπρος

Εμψύχωση – αφήγηση: Νίκος Τόμπρος, Ελένη Παναγιώτου

Πρωτότυπη μουσική: Μηνάς Εμμανουήλ

Κείμενο: Δημήτρης Θεοχάρης

Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη

 

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια παράστασης: 50΄

Ηλικίες: από 5 ετών 

Εισιτήριο: 8€

 

 

Ø     Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014
Ομάδα Μεντεσέδες
Έργα: Ice Dream και Fidel & Lucy

Οι παραστάσεις “Fidel & Lucy” και “Ice dream” περιγράφουν μια καθημερινότητα όπου οι επιθυμίες μας ενώ φαίνονται απλές, τελικά δεν είναι. Κάποιες φορές εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν και αλλάζουν τους στόχους μας και τη καθημερινότητα μας. Στο τέλος ποιός θα είναι ο “κερδισμένος”?

Ice Dream

Ακουμπισμένος στο περβάζι του παραθύρου του, ο μικρός μας φίλος βλέπει στην απέναντι πλευρά του δρόμου έναν παγωτατζή. Ανάμεσα στην επιθυμία του για ένα παγωτό και στην πραγματοποίησή της εμφανίζονται απροσπέλαστα εμπόδια. Η ανυπομονησία θολώνει την προσπάθεια, το πείσμα μπερδεύει το μυαλό, και ο στόχος, ενώ είναι δίπλα του, παραμένει μακρινός. Πόσο αντέχει η επιθυμία μπροστά στα εμπόδια;

 

Σενάριο, κατασκευές, εμψύχωση: Ελένη Βογιατζίδου
Βοηθός: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
Σκηνοθετική επιμέλεια – κατασκευές: Στάθης Μαρκόπουλος

Fidel & Lucy

Ο Fidel ο ποντικός, γυρνώντας απ’ τον υπόνομο, δεν βλέπει την ώρα να κοιμηθεί. Η Lucy, η ένοικος του επάνω ορόφου αντιθέτως έχει τα κέφια της… Τηλέφωνα χτυπάνε, σκούπες βουίζουν, ραδιόφωνο στη διαπασών.. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Fidel ώστε να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης?!
Σενάριο, κατασκευές, video animation, εμψύχωση: Μαριάν Χαραλαμπίδου
Βοηθός: Γιάννης Τσιούτας /

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στάθης Μαρκόπουλος


Η Ελένη Βογιατζίδου είναι Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής και ασχολείται επαγγελματικά με την εμψύχωση ομάδων παιδιών μέσω του Θεατρικού Παιχνιδιού από το 2002. Το 2010 γνωρίζει την τέχνη του Κουκλοθέατρου και έρχεται σε επαφή με έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν, καθώς πλήθος τεχνικών και τεχνών «συνεργάζονται» αρμονικά προκειμένου μία παράσταση κουκλοθέατρου να ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο αυτής της σπουδής προκύπτει η παράσταση «Ice dream», μία παράσταση εμπνευσμένη από την ίδια, με τη βοήθεια και καθοδήγηση του Στάθη Μαρκόπουλου (Κουκλοθέατρο Ayusaya!)…

Την ίδια χρονιά συμμετέχουν στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στην “3η Συνάντηση Νέων Κουκλοπαικτών” στο Κιλκίς όπου και δέχονται τιμητική διάκριση. Επίσης, έχουν συμμετάσχει στο Διεθνές φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στο Pinerolo (Ιταλία). Μαζί με τον Αλέξανδρο Σεϊταρίδη δίνουν ζωή στις κούκλες και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους Από τότε μέχρι σήμερα η παράσταση αναπροσαρμόζεται, πλάθεται, αλλάζει, εξελίσσεται σαν ζωντανός οργανισμός.

Η Μαριάν Χαραλαμπίδου σπούδασε γραφιστική και παρακολούθησε μεταξύ άλλων μαθήματα κινουμένου σχεδίου. Ασχολείται με την κατασκευή κούκλας από το 2004 στο εργαστήριο του “Ιωνικού Συνδέσμου” με την Θοδώρα Λαμπρινού και μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις.  Το 2010 παρακολούθησε το ετήσιο σεμινάριο του κουκλοθέατρου “Ayusaya!”, όπου δημιούργησε την παράσταση “Fidel & Lucy”, με τη βοήθεια και καθοδήγηση του Στάθη Μαρκόπουλου. Με την παράσταση “Fidel & Lucy” πήρε μέρος στην “3η Συνάντηση Νέων Κουκλοπαικτών του 13ου διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθέατρου & παντομίμας του Κιλκίς” όπου και βραβεύτηκε. Επίσης συμμετείχε στα διεθνή φεστιβάλ του Bilbao (Ισπανία) και του Pinerolo (Ιταλία).
Η Ομάδα Μεντεσέδες είναι η σύμπραξη δύο ομάδων που με τον καιρό έγιναν μια παρέα που τους αρέσει να παίζουν κουκλοθέατρο μαζί…

 

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια παράστασης: 50΄

Ηλικίες: από 3 ετών 

Εισιτήριο: 8€

 

Κυριακές με Κουκλοθέατρο

Εναλλασσόμενο πρόγραμμα παραστάσεων κουκλοθέατρου

για παιδιά από την Unima Ελλάς

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με την UNIMA ΕΛΛΑΣ σε κάθε παράσταση θα δίνονται 5 δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους γονείς (που επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας τους και συνοδεύουν έως και δύο παιδιά)


Για τη διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων στους δικαιούχους – κατόχους κάρτας ανεργίας απαιτείται κράτηση θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα πρωινά μία ώρα πριν την παράσταση, ή τηλεφωνικά στο 210 3418579 με σειρά προτεραιότητας

 

*******

Αφηγήσεις για παιδιά   

Κυριακή 2, 9, 16 & 23 Φεβρουαρίου 2014,  στις 12:30

Τα Τρία Χρυσά Μήλα
Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια
Με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

http://www.youtube.com/watch?v=z6mE6wDROHU
http://www.youtube.com/watch?v=t42f2yyLmtY

Με την ευκαιρία των 20 χρόνων στο χώρο της επαγγελματικής αφήγησης η Σάσα Βούλγαρη «επιστρέφει» στην ομορφιά των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών. Κάθε Κυριακή στις 12:30, για 3η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μια φορά κι έναν καιρό…. Υπήρχαν Δράκοι και Δρακόφιδα, Λάμιες, Γοργόνες και Ξωθιές, ταπεινά σπιτάκια, και πύργοι αψηλοί, γριές φαφούτες και τρανές βασίλισσες, σπηλιές, φαράγγια και απάτητα βουνά, δάση σκοτεινά και άλογα που μιλούν, μέλισσες που βοηθούν κι αετοί που κουβαλούν παλικάρια στις πλάτες τους, πηγάδια που κρύβουν μυστικά και πιθάρια που χρυσώνουν ότι βουτήξεις μέσα τους…

Υπήρχαν όμορφες βασιλοπούλες κι έξυπνες μυλωνούδες, μαρμαρωμένα βασιλόπουλα και αστέρια που μιλάνε, δέντρα που κρύβουν κοπελιές και γενναίοι που μεταμορφώνονταν σε φίδια… Όλα αυτά υπάρχουν στα παλιά ελληνικά λαϊκά παραμύθια, «τα πιο όμορφα του κόσμου»!!!! και θα ζωντανεύουν κάθε Κυριακή από το στόμα της παραμυθούς Σάσας Βούλγαρη.

 

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια: 60΄

Τιμή εισιτηρίων: 8€, ενιαίο

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με την Σάσα Βούλγαρη σε κάθε παράσταση θα δίνονται 10 δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους γονείς (που επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας τους και συνοδεύουν έως και δύο παιδιά). Για τη διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων στους δικαιούχους – κατόχους κάρτας ανεργίας απαιτείται κράτηση θέσεων στα ταμεία του ΙΜΚ (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα πρωινά μία ώρα πριν την παράσταση, ή τηλεφωνικά στο 210 3418579 με σειρά προτεραιότητας

********       

 

coffee – bar – restaurant OPEN HOUSE

 

OPEN HOUSE 3RD FLOOR

Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

 

Απέκτησε νέα διεύθυνση, ανακαινίστηκε από καλλιτέχνες με μεράκι που ζωγράφισαν το πάτωμα, τους τοίχους και τα τραπέζια στο χέρι, μεγάλωσε, και με κεντρική ιδέα τη φύση μεταμορφώθηκε σε

Ένα φιλικό, ζεστό στέκι… ψηλά στον ουρανό…

για έναν καφέ, ένα ποτό αλλά και προσεγμένο φαγητό σε «νόστιμες» τιμές, για κάθε μέρα απόγευμα έως αργά το βράδυ και τα Κυριακάτικα πρωινά…

 

OPEN HOUSE 3RD FLOOR

Το φιλόξενο περιβάλλον του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης απέκτησε μία νέα ιδιαίτερη πινελιά στην «κορυφή» του. Το coffee-bar-restaurant GREEN OPEN HOUSE. Μέσα στο αστικό τοπίο, με θέα μοιρασμένη ανάμεσα στην Ακρόπολη και τις industrial καμινάδες της οδού Πειραιώς, πάνω από τη βουή της πόλης, από μία διαφορετική οπτική γωνία αποκαλύπτεται ο ανοικτός ορίζοντας και η διαφορετική εικόνα της πόλης.

Το νέο -bar-restaurant OPEN HOUSE, απλώνεται σε δύο επίπεδα.  Στο πρώτο, σε ένα τεχνητό ξύλινο δάσος «σκορπίζονται» μοναστηριακά τραπέζια, πολυθρόνες, βιβλιοθήκη. Στο δεύτερο, μια καταπράσινη εσωτερική αυλή, με καναπέδες, τραπέζια και ιδιαίτερο φωτισμό.

 

Και τα δύο μαζί προσφέρουν ένας χώρο  φιλικό και άνετο που λειτουργεί κάθε απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ και τις Κυριακές από το πρωί και μπορεί να προσφέρει έναν καφέ ή ένα ποτό ή ακόμα και φαγητό σε όλους όσοι παρακολουθούν κάποια από τις πολυάριθμες διοργανώσεις του ΙΜΚ αλλά ακόμα και ιδιωτικά καλέσματα, εταιρικές εκδηλώσεις, επιχειρηματικά δείπνα, δεξιώσεις, κοκτέιλ πάρτι…


Οι θεατές των παραστάσεων ή προβολών του Ιδρύματος με την επίδειξη του εισιτηρίου, επωφελούνται με έκπτωση στο χώρο του
OPEN HOUSE.

OPEN HOUSE 3RD FLOOR στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, ένας νέος χώρος που περιμένει να τον ανακαλύψετε…

******

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

 

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική

ΥποστηρικτέςΙδρύματοςΜ. Κακογιάννης

PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins

Dogkas Wines

Konstantinos

Playground Productions

 

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

ΤΑ ΝΕΑ                METROPOLIS              Το Ποντίκι

Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3

Ε-go.gr,               Ελculture.gr                Clickatlife.gr       

Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr

Camera Stylo online

 

Στάθμευσηστοεμπορικόκέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.  Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

 

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια

6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

 

You may also like...