3-6 Ιουνίου 2014
barefeet days
Πλατφόρμα Νέων Κυπρίων Χορογράφων
Συμμετέχουν οι χορογράφοι: Έλενα Αντωνίου, Αλέξανδρος Βασιλείου, Milena Ugren Κούλα και Χάρης Κούσιος
Παραστάσεις, Ανοικτή Συζήτηση, Εργαστήριο
Είσοδος Ελεύθερη
Με το νέο αιώνα ο Σύγχρονος Χορός, στην Κύπρο, γνωρίζει μία θεαματική ανάπτυξη. Νέοι Κύπριοι χορογράφοι και ερμηνευτές κάνουν δυναμικά γνωστή την παρουσία τους με έργα σύγχρονου και καίριου προβληματισμού, που αποκαλύπτουν συστηματικές σπουδές, δεξιοτεχνία και πολύ δουλειά, τα οποία πολλές φορές “κρύβουν” ανατροπές και εκπλήξεις σχηματίζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον, ζωντανό, υψηλού επιπέδου τοπίο για το Σύγχρονο Χορό της Κύπρου.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την Τρίτη 3 έως και την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, με χαρά διοργανώνει την Πλατφόρμα Χορού Νέων Κυπρίων Χορογράφων “barefeet days”.
Οι νέοι Κύπριοι δημιουργοί, με ενδιαφέρουσες σπουδές στο χορό σε ανώτερες σχολές και σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ομάδες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, και με τη δυναμική υποστήριξή τους από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού/ Πολιτιστικές Υπηρεσίες και άλλους θεσμικούς φορείς της Κύπρου, επιστρέφουν με πολύτιμες αποσκευές ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη και διάδοση του σύγχρονου χορού, τόσο στην πατρίδα τους όσο και εκτός συνόρων.
Με αυτή τη διοργάνωση των “barefeet days” το ΙΜΚ προσφέρει ένα ακόμα βήμα έκφρασης και διαλόγου ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες των δύο χωρών, που ο Μιχάλης Κακογιάννης θεωρούσε ισότιμες και ισάξιες πατρίδες, με στόχο να μας συστήσει πρόσφατες χορογραφίες, χορογράφους και ερμηνευτές της Μεγαλονήσου. Έργα που απηχούν την άνοδο του επιπέδου και της ποιότητας των κυπριακών χορογραφικών παραγωγών και συναγωνίζονται έργα και παραστάσεις σε διεθνείς διοργανώσεις του εξωτερικού. Έργα που φανερώνουν τον πλούτο της δημιουργίας, της φαντασίας, της έμπνευσης το κέφι και τον προβληματισμό των Κυπρίων χορογράφων.
Στις “barefeet days” του σύγχρονου κυπριακού χορού, συμμετέχουν οι χορογράφοι Έλενα Αντωνίου, Αλέξανδρος Βασιλείου, Milena Ugren Κούλα και Χάρης Κούσιος, ενώ η διοργάνωση εμπλουτίζεται με ένα Ανοικτό Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο: «Η Επικοινωνία με τη Διεθνή Χορευτική Σκηνή …σε κίνηση» και ένα Εργαστήριο από τον Αλέξη Βασιλείου με θέμα τη σωματοποίηση της απόλαυσης.
Με την ευκαιρία των “barefeet days” την Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014 και ώρα 15:30-18:30 o χορογράφος/ σκηνοθέτης Αλέξης Βασιλείου θα πραγματοποιήσει ακρόαση στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης για επόμενη παραγωγή του.
Παραστάσεις: Πέμπτη 5 & Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, στις 20:00
Αίθουσα παραστάσεων: Θέατρο
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418550 & 579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Ανοικτή Συζήτηση: Ο ΧΟΡΟΣ… ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Η Επικοινωνία με τη Διεθνή Χορευτική Σκηνή …σε κίνηση»
Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014, 18:00
Συμμετέχουν: Έλενα Αντωνίου, Τζένη Αργυρίου, Αλέξης Βασιλείου, Μαρία Κολλιοπούλου, Χάρης Κούσιος, Milena Ugren Κούλα
Συντονίζει: Πηνελόπη Ηλιάσκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418550 & 579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Εργαστήριο με τον Αλέξη Βασιλείου σχετικά με τη σωματοποίηση της απόλαυσης.
Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014, 13:00 – 15:00
Συμμετοχή: Δωρεάν
Συμμετοχές: 20 άτομα (μέγιστος αριθμός)
Διάρκεια: 2 ώρες
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418550 & 579, Δευτ. – Παρ. 11:00 – 14:00
Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές & ηθοποιούς του σωματικού θεάτρου.
Ακρόαση
Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014, 15:30 – 18:30
Με την ευκαιρία των “barefeet days” o χορογράφος/ σκηνοθέτης Αλέξης Βασιλείου θα πραγματοποιήσει ακρόαση στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, την Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014 και ώρα 15:30-18:30. Ο Αλέξης Βασιλείου βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης δύο αντρών (ηλικίας 20-30) με σχετική εμπειρία ή εκπαίδευση στο σύγχρονο χορό, το σωματικό θέατρο και ικανότητες στον αυτοσχεδιασμό.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία έως τις 30 Μαΐου 2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@alexisvassiliou.com
Το Πρόγραμμα αναλυτικά:
3-6 Ιουνίου 2014
barefeet days – Πλατφόρμα Νέων Κυπρίων Χορογράφων
Πρόγραμμα Παραστάσεων:
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, στις 20:00 (5 χορογραφίες)
“State of mind 3”, 15′ – Χάρης Κούσιος
“Manlike”, 35′ – Milena Ugren Κούλα
Διάλειμμα
“Please be gentle”, 27′ – Αλέξης Βασιλείου
“Stay with me”, 21′ – Αλέξης Βασιλείου
” First Arch”, 25′ – Έλενα Αντωνίου
Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014, στις 20:00 (4 Χορογραφίες)
“First Arch”, 25′ – Έλενα Αντωνίου
“Man II”, 17′ – Χάρης Κούσιος
Διάλειμμα
“Please be gentle”, 27′ – Αλέξης Βασιλείου
“Stay with me”, 25′ – Αλέξης Βασιλείου
Οι παραστάσεις:
STATE OF MIND 3
Δημιουργία Χάρης Κούσιος
https://www.youtube.com/watch?v=9F98mKIQOrg
“Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να καθοδηγήσω το μυαλό του θεατή στη συνειδητή δημιουργία. Συνειδητή δημιουργία είναι όταν το μυαλό εστιάζει σε ένα πιθανό σενάριο. Πρακτικά, η προσπάθεια μου είναι να δημιουργήσω τις βάσεις που θα δώσουν το ερέθισμα για αυτά τα πιθανά σενάρια με στόχο να κατευθύνω το θεατή να γίνει ο δημιουργός.”
Συντελεστές:
Δημιουργία: Χάρης Κούσιος
Ερμηνευτές: Ειρήνη Ανδρόνικου, Χάρης Κούσιος
Σχεδιαστής κοστουμιών: Χρύσανθος Κάρα
Μουσική: Ηλίας Βαφειάδης
Ευχαριστίες στους: Φωτεινή Μιχελή, Μίνα Λαμπροπούλου, Αριάννα Οικονόμου, Κατερίνα Αρχοντάκη, Μάριος Κακουλλής
Το έργο επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Κύπρου και το Θέατρο Ριάλτο
Υποστήριξη Dance Cultural Centre
Διάρκεια: 15 λεπτά
Χάρης Κούσιος – Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Χάρης Κούσιος σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή Χορού ‘Νίκη Κονταξάκη’ όπου και αποφοίτησε. Από το 2011 συνεργάζεται ως χορευτής με την Alexandra Waierstall. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε διάφορα φεστιβάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία και Αγγλία. Το 2013 επιλέχθηκε από τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Modul Dance και Aerowaves.
MANLIKE
Χορογράφος / Χορεύτρια: Milena Ugren Κούλα
https://www.youtube.com/watch?v=LKJ5ETSgxWU
Η χορογραφία αντλεί την έμπνευσή της από εκείνες τις γυναίκες των Βαλκανίων, που παίρνουν τον όρκο της αγνότητας και φορούν ανδρικά ρούχα για να μπορούν να επιβιώσουν, ως άνδρες, σε πατριαρχικές κοινότητες των δυτικών Βαλκανίων. Η παράδοση των ορκισμένων παρθένων οφείλεται στο Κanun, ένα σύνολο από κώδικες συμπεριφοράς και νόμους. Το Κanun δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, ενώ το ακολουθούν ομάδες πληθυσμών που περιλαμβάνουν Ρωμαιοκαθολικούς, Ορθόδοξους και Μουσουλμάνους. Σύμφωνα με τους νόμους του Κanun οι γυναίκες θεωρούνται περιουσία της οικογένειας. Τους αφαιρούνται πολλά ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τις μεταχειρίζονται σχεδόν σαν ζώα. Χαρακτηριστική ρήση του Κanun αναφέρει: “Η γυναίκα είναι ένας σάκος φτιαγμένος για ν’ αντέχει”.
Συντελεστές
Χορογράφος / Χορεύτρια: Milena Ugren Κούλα
Μουσικός / performer: Γιώργος Κούλας
Συνθέτης: Τάσος Στυλιανού
Σχεδιασμός φωτισμού: Aleksandar Jotovic
Κοστούμια: Άσε Λαζάρου
Διάρκεια: 35 λεπτά
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου/ Πρόγραμμα Τερψιχόρη 2013
Μιλένα Ugren Κούλα – Βιογραφικά στοιχεία
Η χορεύτρια/ χορογράφος Μιλένα Ugren Κούλα και ο μουσικός Γιώργος Κούλας συνεργάζονται τα τελευταία 9 χρόνια. Αποφοίτησαν και οι δύο από το Codarts στην Ολλανδία. Έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διάφορα φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Κροατία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία). Η χορογραφία τους “While Walking» κέρδισε το βραβείο στο New Europe Festival στην Πράγα το 2007 ενώ το “House of Heaven II” επιλέχθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό για Χορογράφους στο Ανόβερο και το “No –Ballet” στο Ludwigshaven στη Γερμανία.
First Arch
Χορογραφία/Ερμηνεία: Έλενα Αντωνίου
https://www.youtube.com/watch?v=_bc10TrwEb0
Ένα σώμα σε σχήμα αψίδας.
Ακρίβεια. Κεντράρισμα.
Κάποιες φορές οι αψίδες καταρρέουν.
Το κεφάλι πέφτει απότομα προς τα πίσω.
Ο λαιμός τεντώνεται.
Το πρόσωπο βουβό.
Η αναπνοή είναι λες και λέει κάτι.
Επανάληψη.
Πέρα από το ανθρώπινο και το οργανικό.
Δεν υπάρχει ευσυνειδησία.
Η φόρμα αυστηρή.
Το σώμα.
“… γέρνοντας προς τα πίσω το κεφάλι ολόκληρο λες κι είχε γίνει ασύνδετο με το από τον λαιμό και κάτω σώμα βρέθηκε μονομιάς έξω από εκείνο που του ταίριαζε και το ανάπαυε ως τώρα…”
ΚΗΔΕΥΩ β’ ΑΝΑΒΛΕΜΜΑ, Δημήτρης Δημητριάδης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία/Ερμηνεία: Έλενα Αντωνίου
Σκηνοθεσία: Πόλυς Πεσλίκας
Σχεδιασμός Φωτισμού: Alexander Jotovic
Υπεύθυνος παραγωγής: Αργυρής Αργυρού
Μουσική επένδυση από το έργο REBETIKA των Γιάννη Κυριακίδη και Andy Moor
Διάρκεια: 25 λεπτά
Έλενα Αντωνίου – Βιογραφικά Στοιχεία
Αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα και του London Contemporary Dance School “the place” ως μέλος της ομάδας EDge. Υπότροφος του ιδρύματος “Κούλα Πράτσικα” στην Αθήνα και του προγράμματος Danceweb (ImpulsTanz Vienna 2006).
Μετά από πολλές συνεργασίες με χορογράφους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, επιχειρεί τα πρώτα της χορογραφικά βήματα κυρίως μέσα από θεατρικές παραστάσεις. Της απονέμεται το Βραβείο Χορογραφίας στα Βραβεία Θεάτρου για την παράσταση “Το ημερολόγιο ενός τρελού” (ΘΟΚ) και αργότερα είναι υποψήφια για το ίδιο βραβείο για την παράσταση ΜπέκετX5 (Σόλο για τρεις).
Ξεχωρίζουν η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ OFF της Αβινιόν ως performer και χορογράφος με την παράσταση “Σόλο για τρεις” (σκηνοθεσία Μαρία Μανναρίδου Καρσερά, 2008) και η συνεργασία της με τον σπουδαίο σκηνογράφο Ralph Koltai για το σόλο “Erwartung” το 2009.
Από το 2008 συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Πόλυ Πεσλίκα. Μαζί έχουν δημιουργήσει τα έργα: This is what you get (2008), Νεκάλημαν (2010), 4.29mhtX3 (2011), 4.73m ht (2011), The Meeting (2012), Πεθαίνω σαν Χώρα (2013).
Το 2014 ανάμεσα σε αριθμό 1500 αιτήσεων ήταν μία από τις 250 χορεύτριες, μοναδική Κύπρια, που πέρασαν στην τελική φάση των ακροάσεων για το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.
Για το Σεπτέμβριο του 2014 έχει αναλάβει την επιμέλεια κίνησης για την παράσταση “Αστερισμοί” που θα ανέβει στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Please Be Gentle
Ιδέα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Δυο περφόρμερ επιχειρούν να παραμείνουν ενωμένοι στην ακούσια αίσθηση του ρίγους. Εξασκώντας εφτά στάσεις σε αφύσικα υπερβολικά χρονικά πλαίσια, πραγματεύονται την προσωπική εμπειρία, που βιώνει ο καθένας μας, και αφορά στην οικειότητα, την απόλαυση και την ευδαιμονία.
Συντελεστές
Ιδέα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Συνδημιουργία: Jan Van Opstal, Fabian Holle
Ερμηνεία: Fabian Holle, Daniel Sikora
Δραματουργική επεξεργασία: Merel Heering
Σχεδιασμός φωτισμών: Peter Missotten
Μουσική: Joris Schoenmaeckers και Ben Frost / ‘You, me and the end of everything’
Φωτογραφία: Monique van de Wijdeven
Συμπαραγωγή: Act Your Age / Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού / Centro per la Scena Contemporanea / Dutch Dance Festival.
Στήριξη: EU Culture, Programme 2007-2013.
Διάρκεια: 28 λεπτά
Stay With Me
Ιδέα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Ο χορογράφος πειραματίζεται με τον ήχο και τη μουσική και το εκτονωτικό αποτέλεσμα που ενδέχεται να προκαλούν στο σώμα.
Τα ηχητικά κύματα της πάνω από μίας ηλεκτρικής κιθάρας δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για δύο άνδρες να συναντηθούν. Επιχειρώντας να ανακαλύψουν και να βιώσουν το μεταξύ τους άγγιγμα, προτείνουν στο κοινό να επαναπροσδιορίσει την προσωπική ερμηνεία που αφορά τις έννοιες της αδελφικής φιλίας, της ευχαρίστησης και της αρρενωπότητας.
Συντελεστές
Ιδέα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Συνδημιουργία και ερμηνεία: Φαίδωνας Οδυσσέως, Αλέξης Βασιλείου
Δραματουργία: Merel Heering
Mουσική σύνθεση & ηχητικός σχεδιασμός: Φίλιππος Φιλίππου, Κώστας Αποκίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Alexander Jotovic
Φωτογραφία: Στέλιος Καλλινίκου
Παραγωγή: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
Στήριξη: Θέατρο Ριάλτο
Διάρκεια: 25 λεπτά
Οι δύο χορογραφίες, Please Be Gentle και Stay With Me αποτελούν τα πρώτα δύο μέρη, από μια σειρά έργων της χορογραφικής έρευνας του Αλέξη Βασιλείου που αφορούν στη σωματοποίηση της απόλαυσης.
Αλέξης Βασιλείου – Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Αλέξης Βασιλείου (1978) γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Ξεκίνησε μαθήματα σύγχρονου χορού το 2003 και μετέπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο χορό στο Trinity- Laban Conservatoire of Music and Dance του Ηνωμένου Βασιλείου (2007), με επιχορήγηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, του απενεμήθη το Sylvia Bodmer Memorial Fund Award Prize στη χορολογία. Το 2008 εξασφάλισε την υποτροφία του Dance-Web Europe και εκπροσώπησε την Κύπρο στο 25th ImpulsTanz Vienna International Dance Festival.
Σπούδασε μουσική (Β.Α in Music) στο University of East Anglia (1998-2001) και σύνθεση για κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση (M.A in Composition of Music for Films, Theatre and Television) στο University of Bristol (2001-2002) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2009 ίδρυσε την ομάδα “Nothing To Declare” με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία και παρουσίαση έργων που αφορούν στις παραστατικές τέχνες. Ο Αλέξης έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει τα έργα: Blissfully Happy, Peep Hole, Snap, Blame It On Me, Generation Y, Please Be Gentle και Stay With Me.
Το 2012 -2013 συμμετείχε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα E-motional Bodies and Cities (Artistic research-Artistic residency) και Act Your Age.
Το Please Be Gentle ήταν η πρώτη παράσταση από την σειρά των έργων με την ενσωμάτωση της απόλαυσης και έκανε πρεμιέρα κατά την διάρκεια του 16th Dutch Dance Festival (5th of October 2014) ως μέρος του προγράμματος ‘A Taste of Act Your Age’ στο Maastricht-The Netherlands. Το έργο ήταν συμπαραγωγή του Act Your Age: Dance House Lemesos / Centro per la Scena Contemporanea/ Dutch Dance Festival. Με την στήριξη του EU Culture Programme 2007-2013.
Το Please be Gentle έχει επιλεγεί επιτυχώς ανάμεσα στα καλύτερα έργα του δικτύου Aerowaves Dance Network για το 2014.
MAN II
Σκηνοθεσία Χάρης Κούσιος σε συνεργασία με την Μίνα Λαμπροπούλου
Χορογραφία Χάρης Κούσιος
https://www.youtube.com/watch?v=ItqBK2me3Jw
Ο άνδρας στο πέρασμα των αιώνων ενδύεται τη σκοτεινή μορφή της εξουσίας.
Στις σύγχρονες ακραίες συνθήκες βρίσκει και πάλι άλλοθι για την τερατόμορφη αυτή όψη του.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Χάρης Κούσιος σε συνεργασία με την Μίνα Λαμπροπούλου
Χορογραφία: Χάρης Κούσιος
Ερμηνευτές: Νώντας Δαμόπουλος, Χάρης Κούσιος
Σχεδιαστής κοστουμιών: Filep Motwary
Σκηνικά: Ηλίας Αυγουστιανός
Σχεδιασμός φωτισμού: Χάρης Κούσιος, Μίνα Λαμπροπούλου
Ευχαριστίες στους: Κατερίνα Αρχοντάκη, Ρούλα Παπαδοπούλου, Μιχάλη Κριεμπάρδη
Υποστήριξη Dance Cultural Centre
Χάρης Κούσιος – Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Χάρης Κούσιος σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή Χορού ‘Νίκη Κονταξάκη’ όπου και αποφοίτησε. Από το 2011 συνεργάζεται ως χορευτής με την Alexandra Waierstall. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε διάφορα φεστιβάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία και Αγγλία. Το 2013 επιλέχθηκε από τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Modul Dance και Aerowaves.
Ανοικτή Συζήτηση: Ο ΧΟΡΟΣ… ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Η Επικοινωνία με τη Διεθνή Χορευτική Σκηνή …σε κίνηση»
Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014, στις 18:00
Συμμετέχουν: Έλενα Αντωνίου, Τζένη Αργυρίου, Αλέξης Βασιλείου, Μαρία Κολλιοπούλου, Χάρης Κούσιος, Milena Ugren Κούλα
Συντονίζει: Πηνελόπη Ηλιάσκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη
Η ιδέα της «κίνησης» υπήρξε αποφασιστική στην πρόοδο του πολιτισμού παγκοσμίως. Στις μέρες μας, προγράμματα -ευρωπαϊκά και μη-, διεθνή φεστιβάλ και δίκτυα ανταλλαγών καλλιτεχνών δημιουργούνται και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Σε συνδυασμό δε, με τις εξελίξεις στην τεχνολογία και με μια διευρυμένη κουλτούρα μετακίνησης, ταξιδιών και εξερεύνησης η κινητικότητα στους χώρους της Τέχνης όχι μόνο κυριαρχεί ως τάση, αλλά ανοίγει ορίζοντες και ενδιαφέρουσες προοπτικές.
Πολλές ομάδες σύγχρονου χορού από την Ελλάδα και την Κύπρο, μιλώντας την κοινή γλώσσα του χορού, έχουν ξεκινήσει ήδη το ταξίδι τους στον κόσμο. Συμμετέχουν σε διεθνείς θεσμούς, παρουσιάζουν τα έργα τους σε άλλες χώρες και σε πολλές περιπτώσεις επιστρέφουν με σημαντικές διακρίσεις.
Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Νέων Κυπρίων Χορογράφων “barefeet days” χορογράφοι και χορευτές από την Κύπρο & την Ελλάδα θα ….καθίσουν στο τραπέζι για μια ενδιαφέρουσα ανοικτή συζήτηση σχετικά με την εκτός συνόρων εμπειρία τους, την αίσθηση που αποκόμισαν από τη φοίτησή τους σε ομάδες και σχολές του εξωτερικού, την παρουσίαση έργων τους σε διεθνείς διοργανώσεις και Φεστιβάλ, αλλά και τους τρόπους δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο.
Η συζήτηση με θέμα: «Η Επικοινωνία με τη Διεθνή Χορευτική Σκηνή …σε κίνηση» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, στις 18:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Έλενα Αντωνίου, Τζένη Αργυρίου, Αλέξης Βασιλείου, Μαρία Κολλιοπούλου, Χάρης Κούσιος, Milena Ugren Κούλα
Τη συζήτηση συντονίζει η Πηνελόπη Ηλιάσκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, στις 18:00
Συζήτηση με θέμα: «Η Επικοινωνία με τη Διεθνή Χορευτική Σκηνή …σε κίνηση»
στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Νέων Κυπρίων Χορογράφων “barefeet days”
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος: Ελεύθερη
Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418550 & 579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Εργαστήριο με τον Αλέξη Βασιλείου σχετικό με τη σωματοποίηση της απόλαυσης.
Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014, 13:00 – 15:00
O χορογράφος/ σκηνοθέτης Αλέξης Βασιλείου, θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την έρευνά του, που αφορά στη σωματοποίηση της απόλαυσης. Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τις διαφορετικές ποιότητες σωματικής επαφής μέσα από το άγγιγμα, την εγγύτητα, την οικειότητα και τον τρόπο τελικά που επαναπροσδιορίζεται το σώμα ως φορέας προθέσεων.
Συμμετοχή: Δωρεάν
Συμμετοχές (μέγιστος αριθμός): 20 άτομα
Διάρκεια: 2 ώρες
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418550 & 579, Δευτ. – Παρ. 11:00 – 14:00
Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές & ηθοποιούς του σωματικού θεάτρου.
Με την χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ Κύπρου και του Προγράμματος
«Κορυφαίοι Κύπριοι – άριστοι των αρίστων»
Με την Υποστήριξη:
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Σπίτι της Κύπρου
&
Θέατρο Ριάλτο
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ: Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr