Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ekthesi_St._Mitraki_Ayti_pou_den_prepei_na_a_koustei-3[1]Τετάρτη 4 έως Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013
Έκθεση Χαρακτικής
αφιερωμένη στην Αρχαία Τραγωδία
Γκαλερί XOTARIS
Είσοδος Ελεύθερη

ΔΑΙΜΩΝ ΕΡΩΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Μουσική για πιάνο – ερμηνεία αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής ποίησης
Ζωή Σαμσαρέλου (πιάνο)
&
Γιώτα Φέστα (ερμηνεία ποίησης)
“Πολλά ‘ναι τα θάματα
πιο θάμ’ απ’ τον άνθρωπο, τίποτα.”
Αντιγόνη στ. 332-3
Από την Τετάρτη 4, έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 η Γκαλερί XOTARIS παρουσιάζει θεματική έκθεση χαρακτικής από όλο τον κόσμο, τμήμα της συλλογής που διαθέτει, αφιερωμένη στην Αρχαία Τραγωδία, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος».
Εκτίθενται έργα χαρακτικής από όλο τον κόσμο, εμπνευσμένα από τα έργα της Αρχαίας Τραγωδίας, τα οποία έως και σήμερα εμπνέουν και διδάσκουν –εκτός των άλλων- καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα έργα είναι παραγγελίες του Ιδρύματος Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος», σε μια προσπάθεια να δεθεί η τέχνη της χαρακτικής με τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάδειξη και των δύο ταυτόχρονα.
Η έκθεση παρουσιάζει την ελληνική τραγωδία σαν έναν κόσμο ακραίων καταστάσεων, έναν κόσμο τρομερών θεών και σκληρής, παράλογης δικαιοσύνης όπου στη διάρκεια της αναζήτησης του μυθικού τελετουργικού στοιχείου αποκαλύπτεται βαθμιαία η ανήσυχη αμεσότητα των κλασικών κειμένων.
Η έκθεση φιλοξενεί έργα των χαρακτών Julian Jordanov, Hristo Naidenov, Eduard Penkov, Peter Lazarov, Peter Velikov, Hristo Kerin, Robert Baramov, Vladislav Kvartalny, Eugenia Timoshenko, Jurij Jakovenko, Roman Sustov, Chen Hao, Chen Xiaofeng, Jan Cernos, Oldrich Kulhanek, Peter Minka, Hanna Glowacka, Ruslan Agirba, Konstantin Antioukhin, Sergey Ivanov, Sergey Hrapov, Vasyl Fenchak, Marius Liugaila, Alexandra von Hellberg, Hedwig Pauwels, Maria Noble Schukina, Natalija Cernecova, Ichibun Sugimoto, Μίλτος Μιχαήλ Φαλκώνης, από τις χώρες Ελλάδα, Κίνα, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ουκρανία, Λιθουανία, Λεττονία, Ρωσία, Λευκορωσία, Τσεχία, Σλοβακία.
Όλα τα έργα είναι προς πώληση, και η έκθεση, με το συγκεκριμένο της θέμα, συνταιριάζει με την πρόσκληση του Πανεπιστήμιου του Leeds της Μ. Βρετανίας από το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με την παράστασή του «Αντιγόνη», τα σεμινάρια και τα εργαστήρια με αφορμή το ίδιο θέμα.
Παράλληλα στο πλαίσιο της Έκθεσης, το Σάββατο 21η Σεπτεμβρίου στις 20:00, οργανώνεται Μουσικό-ποιητική βραδιά  με θέμα «Δαίμων Έρως». Πρόκειται για μια παράσταση με μουσική για πιάνο και ανάγνωση αρχαίας και σύγχρονης ποίησης, με θέμα τον θεό Έρωτα – ο όρος «δαίμων» χρησιμοποιείται με την έννοια του «θεού», σύμφωνα με τον Όμηρο. Στο πιάνο η Ζωή Σαμσαρέλου και διαβάζει η Γιώτα Φέστα, με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Πέμπτη 5 έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013
Έκθεση Χαρακτικής με θέμα την Αρχαία Τραγωδία
Γκαλερί XOTARIS
Αίθουσες: Εκθεσιακοί χώροι 1ου & 2ου ορόφου
Ώρες Λειτουργίας Δευ – Κυρ 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:00
ΔΑΙΜΩΝ ΕΡΩΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Μουσική για πιάνο – ερμηνεία αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής ποίησης
στο πιάνο: Ζωή Σαμσαρέλου
διαβάζει: Γιώτα Φέστα
Μια εκδήλωση με μουσική για πιάνο και ερμηνεία ποιημάτων, με θέμα τον θεό Έρωτα- o τίτλος «Δαίμων Έρως» παραπέμπει στον Όμηρο, όπου ο όρος «δαίμων» χρησιμοποιείται με την έννοια της θείας δύναμης. Στο ελληνικό πνεύμα, ο Έρως είναι μία διφυής κυριαρχική δύναμη, φυσική και πνευματική, είναι μια θεότητα φυσική-υλική και συγχρόνως ψυχική-πνευματική, δύο στοιχεία που αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Σε ψυχολογικό επίπεδο, στην ελληνική μυθολογία, αυτές οι δύο οντότητες του Έρωτα συμβολίζονται, από τους δύο θεούς, τον Απόλλωνα και το Διόνυσο, ενώ η Αφροδίτη αντιπροσωπεύει το αιώνιο παιχνίδι του έρωτα και της επιθυμίας.
Η πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου θα ερμηνεύσει μουσικά έργα, που αναφέρονται στους τρεις θεούς (Απόλλωνα, Διόνυσο και Αφροδίτη), και αποτελούν συνθέσεις των Couperin, Rameau, Debussy, Satie, Granados, Κουμεντάκη, Μιχαηλίδη κ.ά., ενώ η ηθοποιός Γιώτα Φέστα θα ερμηνεύει αρχαία και σύγχρονη ελληνική ποίηση για τον Έρωτα.  .
Η επιλογή των μουσικών έργων και των ποιημάτων αναδεικνύει συνολικά τη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα του ελληνικού πνεύματος και την επίδραση που άσκησε στην ανθρωπότητα.
Η εκδήλωση αποτελεί συνεργασία του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης με το 14ο Φεστιβάλ Πηλίου, ένα Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου, που διοργανώνεται εδώ και 14 χρόνια στο Ανατολικό Πήλιο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ζωής Σαμσαρέλου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:00
ΔΑΙΜΩΝ ΕΡΩΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Μουσική για πιάνο – ερμηνεία αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής ποίησης
στο πιάνο: Ζωή Σαμσαρέλου
διαβάζει: Γιώτα Φέστα
Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος -2ος όροφος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00
***
H Γκαλερί ΧΟΤΑRIS είναι ένας χώρος πολιτισμού στον οποίον εκτίθενται έργα σύγχρονης χαρακτικής από όλο τον κόσμο, επιζωγραφισμένα χαρακτικά, μικρογραφίες, καθώς επίσης χαρακτικά και Ex libris του περασμένου αιώνα. Ακόμα, έργα μεγάλων χαρακτών όπως των Albin Brunovsky, Oldrich Kulhanek, Frans von Bayros κ.ά. καθώς και προσχέδια, υδατογραφίες και βιβλία περιορισμένης έκδοσης. Η συλλογή, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια της Εύας και Χρήστου Γιαννάκου, των οποίων μοναδικός σκοπός είναι να την παρουσιάσουν στο κοινό, αναδεικνύοντας την τέχνη της Χαρακτικής και των Ex libris στην Ελλάδα. Η συλλογή στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1870 στις Αρχάνες της Κρήτης και πολύ συχνά ταξιδεύει στο εξωτερικό σε μεγάλες εκθέσεις χαρακτικής όπως στο Βαρέζε και στη Ρώμη (Ιταλία), στο Μινσκ (Λευκορωσία), στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), στην Σαγκάη (Κίνα) και αλλού, αποσπώντας θερμά σχόλια από το κοινό και τους κριτικούς.

*****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

ΥποστηρικτέςΙδρύματοςΜ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  ΕπικοινωνίαςΙδρύματοςΜ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ               METROPOLIS      Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,               Ελculture.gr                Clickatlife.gr       
Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online

Στάθμευσηστοεμπορικόκέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00. 
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr
IMK_3_ Αthens_international_digital_film_festival

 

You may also like...