Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Κυριακή 6 Απριλίου 2014, στις 21:00
Συναυλία στο πλαίσιο της εαρινής καμπάνιας Ευρωπαϊκή Άνοιξη
“young music of europe”, camerata europaea youth
Μουσική διεύθυνση – Μαρία Μακράκη
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα Νέων είναι μία νεοσύστατη ευρωπαϊκή ορχήστρα που εδρεύει στην Αθήνα, από το 2013, και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Καμεράτας (Camerata Europaea). Αποτελείται αποκλειστικά από νέους μουσικούς όλων των χωρών της Ευρώπης και υποστηρίζεται από την Ακαδημία της Ευρωπαϊκής Καμεράτας.
Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα Νέων προσκαλεί το φιλόμουσο κοινό σε μία συναυλία που Αφιερώνει στην Ευρωπαϊκή Άνοιξη, την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, με ελεύθερη είσοδο.
Θα ερμηνευθούν τα έργα:
Μπέρτολτ Χούμελ: Κοντσερτίνο για σόλο φαγκότο και έγχορδα
Περικλής Κούκος:
Χωρικά για βιολί, πιάνο και έγχορδα
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν:
Συμφωνία αρ. 4 σε σι ύφεση μείζονα op. 60
 
ΣολίστεςΘωμάς Γκέσιος – φαγκότο
Λάμπρος Ι. Λαπίνας – φαγκότο
Δημήτρης Κούκος – πιάνο
Μιλτιάδης Παπαστάμου – βιολί
Μουσική διεύθυνση – Μαρία Μακράκη
Ορχήστρα – camerata europaea youth
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο “Young Music of Europe” στοχεύει σε ένα ζωηρό διάλογο μεταξύ των νέων εκπροσώπων της ορχηστρικής μουσικής. Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα Νέων επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευσή της προς τους δραστήριους νέους μουσικούς καταδεικνύοντάς τη με μία φρέσκια και πειραματικής διάθεσης συναυλία που συνδέεται με την Άνοιξη. Η ιδέα βασίζεται στην καμπάνια των ευρωπαϊκών θεσμών για την Άνοιξη, η οποία ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να συζητήσουν και να προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα που αφορούν στην επιτυχία και το μέλλον μιας κοινής Ευρώπης. Η επιλογή των τριών έργων αποτυπώνει την ποικιλία των διαθέσεων που βιώνουν οι νέοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παρούσα συνθήκη. Ο Hummel με το Κοντσερτίνο εκφράζει την πρωταρχική έννοια της ενότητας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η 4η Συμφωνία του Beethoven τιμά τη χαρά της ζωής και την ταχύτατη εναλλαγή συναισθημάτων, ενώ η εαρινή φρεσκάδα και ο νεανικός έρωτας τίθενται στο επίκεντρο της προσοχής. Τα Χωρικά του Π. Κούκου, με έμφαση στο πιάνο και στο βιολί σε ένα διάλογο με τα έγχορδα, υπογραμμίζουν την απόγνωση και την έντονη διαμαρτυρία ολοκληρώνοντας το ζωηρό, αλλά γεμάτο αντιθέσεις πρόγραμμα με τίτλο “Young Music of Europe”.
Τα Έργα
Ο Bertold Hummel συνέθεσε το κοντσερτίνο για σόλο φαγκότο και έγχορδα με εναρκτήριο σόλο όργανο  το μπάσο κόρνο, πριν το ενορχηστρώσει για φαγκότο κατόπιν προτροπής του Eberhard Buschmann. Χαρακτηριστικό του έργου είναι η χρήση μελωδιών από τη γαλλική παραδοσιακή μουσική, οι οποίες συνδυάζονται με δικό τους θεματικό υλικό. Το έργο αποτελείται από έναν πρόλογο, από το κοντσέρτο, το οποίο διαμορφώνει το κύριο μέρος και ερμηνεύεται ως μέρος της συναυλίας καθώς και από τον επίλογο. Το Κοντσέρτο, το δεύτερο μέρος, βασίζεται στην έννοια της λέξης concertare (to vie). Ο Σολίστας και η ορχήστρα εγχόρδων συμπράττουν ανταγωνιστικά ως μία κυρίαρχη ενότητα. Ο σύντομος επίλογος λειτουργεί ως έξοδος σε μια αυστηρά δομημένη εναλλαγή μεταξύ φαγκότο και εγχόρδων.
Η 4η Συμφωνία του Ludwig van Beethoven υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής ενόσω ο ίδιος ζούσε, ενώ σήμερα είναι μία από τις συγκριτικά πιο σπάνια παρουσιαζόμενες συμφωνίες. Το έργο ολοκληρώθηκε στα 1806 και χαρακτηρίζεται ως «εύθυμο, με διάθεση αστεϊσμού, πρόσχαρο, ζωηρό, ευφυές και συχνά σατιρικό». Πιστεύεται ότι λόγω του έρωτά του για την Τερέζα Μπράουσβινγκ τα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας του ίδιου του Μπετόβεν αποτυπώνονται στην τέταρτη συμφωνία.
Η 4η Συμφωνία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έργο του Περικλή Κούκου με τίτλο Χωρικά για βιολί, πιάνο και έγχορδα, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τους “Πέρσες” του Αισχύλου. Ο Κούκος ρίσκαρε και σχεδίασε μέσα από τα Χωρικά μια ροή σκηνικής μουσικής. Η κορύφωση στη σύνθεση οδηγεί  σε μία ακραία ένταση έως το τέλος – μια φρενήρη, οργιαστική,  πρωτόγονη και εσκεμμένη τελετουργία που ανταποκρίνεται στη σκηνή του Αισχύλου, στην οποία οι απεγνωσμένοι Πέρσες καλούν τον αποθανόντα βασιλιά, Δαρείο, να επιστρέψει από τον κάτω κόσμο.
Κυριακή 6 Απριλίου 2014, στις 21:00
Συναυλία αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή άνοιξη
camerata europaea youth “young music of europe
Αίθουσα: Θέατρο
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Κρατήσεις: 210 34 18 579, Δευ – Παρ. 11:00 -14:00
Με τη φιλική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης,
του
Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού BETON7 και της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα Νέων είναι μία νεοσύστατη ευρωπαϊκή ορχήστρα που εδρεύει στην Αθήνα από το 2013 και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Καμεράτας (Camerata Europaea). Αποτελείται αποκλειστικά από νέους μουσικούς όλων των χωρών της Ευρώπης και τυγχάνει της συνεπούς υποστήριξης της Ακαδημίας της Ευρωπαϊκής Καμεράτας. Με ένα ευρύ φάσμα δράσεων όπως master classes, residencies, σεμινάρια, διαλέξεις, συμπόσια και εργαστήρια, η Ακαδημία της Ευρωπαϊκής Καμεράτας αποτελεί ζωτικό τμήμα της Καμεράτας Νέων και των άλλων συνόλων. Η Καμεράτα Νέων επίσης προσφέρει υποστηρικτικά προγράμματα, βραβεία και υποτροφίες, ενώ διαμορφώνει διασυνοριακά ορχηστρικά προγράμματα, ερμηνεύοντας έργα και σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις.
Η εκπαίδευση των νέων μουσικών αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Καμεράτας. Ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες λαμβάνουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας. Υπό την μουσική καθοδήγηση αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, προετοιμάζουν ανταγωνιστικές συναυλίες που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διακριθούν ως επαγγελματίες και αναγνωρισμένοι μουσικοί.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Καμεράτας Νέων είναι συνεπές προς το μοντέλο που έχει ως στόχο το φιλόδοξο έργο της καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης με τον τίτλο «Υπερβαίνοντας τα εμπόδια μέσω της μουσικής». Η Καμεράτα Νέων προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη παραμέτρων που συμβάλουν στην εμψύχωση, τη βιωσιμότητα, την κινητικότητα των πολιτιστικών παραγόντων, τη διασυνοριακή διάδοση καλλιτεχνικών έργων και την καλλιέργεια διαπολιτισμικού διαλόγου – σε συνάφεια με τα θεμελιώδη ζητήματα της Ατζέντας της ΕΕ για τον πολιτισμό 2014 – 2020.
Καλλιτεχνική σειρά Ευρωπαϊκή Άνοιξη-Youth European Music
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης ως στόχο να προσφέρει στους νέους ευκαιρίες και δυνατότητες να αναπτύξουν το δημιουργικό τους δυναμικό στο πλαίσιο διασυνοριακών ορχηστρικών προγραμμάτων. Με θέμα την Ευρωπαϊκή Άνοιξη, προσκαλούμε ταλαντούχους νέους μουσικούς και σολίστες να συμμετάσχουν σε επιλεγμένα προγράμματα συναυλιών με την Ευρωπαϊκή Καμεράτα Νέων. Η ιδέα βασίζεται στην εαρινή καμπάνια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η οποία ενθαρρύνει τους νέους να συζητήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με τις βασικές αρχές, καθώς και την επιτυχία και το μέλλον μιας κοινής Ευρώπης. Η Καμεράτα έχει υιοθετήσει την ιδέα αυτή και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, επιθυμεί να φέρει τους νέους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα μαζί. Με τον τρόπο αυτό, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που εμπεριέχονται σε αυτή την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μπορούν επίσης να επεκταθούν και σε πολιτιστικό επίπεδο.
youth@camerata.eu
www.camerata.eu

You may also like...