Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ FEDERICO FELLINI
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)
ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ: 18-24/11/2013
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι»: 13-24/11/2013
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Lultima sequenza: 13-24/11/2013

Mε τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του Federico Fellini, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone), αποτίουν φόρο τιμής στο μεγάλο μετρ του κινηματογράφου διοργανώνοντας ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει μια ρετροσπεκτίβα με μερικές από τις πιο φημισμένες ταινίες του, μια έκθεση φωτογραφίας και προβολή ενός ντοκιμαντέρ.
Η προβολή μερικών από τις αριστουργηματικές του ταινίες όπως  La Dolce vita, I vitelloni, Lo sceicco bianco, Roma, Ginger e Fred, I Clowns, Giulietta degli spiriti και Le tentazioni del Dottor Antonio συντελεί στην ανάμνηση ενός σκηνοθέτη ο οποίος, εμπνεόμενος από την εσωτερική του φωνή, δημιούργησε ένα νέο τρόπο αφήγησης της πραγματικότητας, δίνοντας ταυτόχρονα πνοή σε έναν κινηματογράφο της ποίησης, της φαντασίας και του παραμυθιού.
Η ρετροσπεκτίβα που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) από 18-24 Νοεμβρίου 2013, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 20.00, από τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον Andrea Crozzoli, συνιδρυτή της Cinemazero.
Από 13-24 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα λάβει χώρα η έκθεση φωτογραφίας «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» όπου σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του πάνω στο πλατό και στα παρασκήνια μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Φωτογραφικού Αρχείου Cinemazero Images του Pordenone.
Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον δημοσιογράφο και φωτογράφο Gideon Bachmann στο πλατό της ταινίας 8 ½ του Φεντερίκο Φελίνι. Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Φωτογραφικό Αρχείο της Cinemazero Images.
Ο Bachmann επί 40 χρόνια παρακολούθησε από κοντά και έθετε ερωτήσεις στον μεγάλο σκηνοθέτη από το Ρίμινι τόσο στα πλατό των ταινιών του όσο και σε συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε ώρες συνομιλιών μαζί του – πέρα από τις χιλιάδες ώρες συνεντεύξεων με άτομα της οικογενείας, φίλους και συναδέλφους του Φελίνι – προσφέροντάς μας ένα πορτρέτο που καταφέρνει ακόμα να εκπλήσσει.
Για τις φωτογραφίες της έκθεσης 8 ½ ο Bachmann χρησιμοποίησε τα “short ends” της ταινίας του Φελίνι: εναπομείναντα φιλμ μέσα στην κάμερα που χρησιμοποιούσε ο Gianni di Venanzo για τα γυρίσματα, τα οποία τύλιγε με μία ειδική συσκευή που είχε φέρει από τη Νέα Υόρκη. Για το λόγο αυτό, οι φωτογραφίες δεν καταγράφουν απλά το σύμπαν του Φεντερίκο Φελίνι, αλλά μοιράζονται με την ταινία την ίδια τη φύση τους. Το αφιέρωμα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στον Federico Fellini εμπλουτίζεται με το βλέμμα και τα λόγια του δημοσιογράφου, ο οποίος από το 1956 ήταν στο πλευρό του σκηνοθέτη μέχρι το θάνατό του, απαθανατίζοντας τις εμφανίσεις και τις εξομολογήσεις ενός δασκάλου που ανέδειξε την αυτοαφήγηση σε ανεξάντλητο πεδίο για εμβάθυνση.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αρχείο του Bachmann που αποκτήθηκε από το Φωτογραφικό Αρχείο Cinemazero Images το 1994 και αποτελείται από το υλικό που συνέλεξε ο Gideon Bachmann κατά την πολυετή του δραστηριότητα ως δημοσιογράφος και φωτογράφος στο χώρο του κινηματογράφου. Χάρη ακριβώς σε αυτά τα πλάνα και την ευαισθησία του δημιουργού τους κατέστη εφικτή η ανασύνθεση σε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του δεύτερου φινάλε της ταινίας 8 ½ που ο Φελίνι αποφάσισε να αλλάξει την τελευταία στιγμή.
Από 13 έως 24 Νοεμβρίου 2013, παράλληλα με την έκθεση θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Lultimasequenza (50’) του Mario Sesti, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε που γύρισε ο Φελίνι για την ταινία «Οκτώμισι» (διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν-ρεστοράν ενός τρένου όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας), το οποίο ο Φελίνι αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.
Ο Mario Sesti το κατόρθωσε αυτό χάρη στις μαρτυρίες όσων συνεργάστηκαν στη συγγραφή του (Τ. Pinelli), συμμετείχαν σε αυτό (Α. Aimée, S. Milo, R. Falk, C. Cardinale), εργάστηκαν (L. Wertmüller ως βοηθός σκηνοθέτη), του Luciano Ricceri και της Orietta Nasalli Rocca (βοηθοί σκηνογράφου) ή όσων είχαν την τύχη να δουν την προβολή του (Tullio Kezich και Marina Ceratti, κόρη της ηθοποιού Caterina Boratto). Από αυτή τη μυστηριώδη σεκάνς απομένουν οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο δημοσιογράφος Gideon Bachman (που παραχώρησε στην Cinemazero του Pordenon) και κάποιες ώρες συζητήσεων στα ιταλικά και στα αγγλικά με τον Φελίνι, που δεν είχαν αναπαραχθεί και χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν.
Gideon Bachmann
O Gideon Bachmann γεννήθηκε στη Γερμανία αλλά μεγάλωσε στην Αμερική. Στη Νέα Υόρκη διηύθυνε το περιοδικό κινηματογράφου “CINEMAGES”, παρουσίασε επί 10 χρόνια μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδιδόταν από 13 σταθμούς (“The Film Art”) και διηύθυνε την κινηματογραφική λέσχη της Νέας Υόρκης THE GROUP FOR FILM STUDY, που πρώτη εισήγαγε στις Η.Π.Α. κλασικές ταινίες από τις ευρωπαϊκές ταινιοθήκες. Υπήρξε επίσης δύο φορές πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (AFFS). Αφότου εγκαταστάθηκε στη Ρώμη το 1962, συνεργάστηκε με πάνω από 100 εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων Times, The Guardian, The Australian, The New York Herald Tribune, Neue Zuercher Zeitung, Frankfurter Allgemeine, Isskusstvo Kino, Ιl Messaggero) και γύρισε μια σειρά ταινιών πάνω στον κινηματογράφο, που προβλήθηκαν από μεγάλους ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς (Protesta perchè?, Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία 1968,  Ciao, Federico! που καταγράφει τα γυρίσματα της ταινίας “Fellini Satyricon”). Έχει διδάξει τεχνική κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island και Στάνφορτντ (ΗΠΑ) και στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Παρίσι. Έχει συντονίσει τις συνεντεύξεις τύπου όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών και αμερικανικών φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων της Βενετίας, του Λοκάρνο, του Mannheim, του Βερολίνου και των Καννών.
Σήμέρα διευθύνει τη Σειρά “Vox Humana” στην Καρλσρούη της Γερμανίας, μια συλλογή με τις φωνές σημαντικών σκηνοθετών της ιστορίας του κινηματογράφου που μιλούν για τον εαυτό τους και όχι απαραίτητα για τη δουλειά τους, επειδή «συχνά το πρόσωπο πίσω από την κάμερα είναι πιο ενδιαφέρον από το δημιούργημά τους. Συνομιλώντας  μαζί τους, μπορεί κανείς να συλλάβει και εκείνα που δεν κατόρθωσαν ακόμη να εκφράσουν στο έργο τους. Οι ταινιοθήκες συλλέγουν έργα, η Vox Humana συλλέγει σκηνοθέτες». Το πλούσιο αρχείο φωτογραφιών που τράβηξε στα ευρωπαϊκά πλατό φυλάσσεται σήμερα στο Φωτογραφικό Αρχείο Cinemazero Images του Pordenone (images.cinemazero.it).
Αndrea Crozzoli
O Andrea Crozzoli (Ανκόνα, 1952) ίδρυσε το 1978, μαζί με άλλους επαγγελματίες στον τομέα του πολιτισμού, την Ένωση Cinemazero της οποίας διετέλεσε πρόεδρος κατά την πρώτη τετραετία (1978-1982) αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τον ρόλο του διευθυντή, ενώ υπήρξε υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τον προγραμματισμό και για τις εκθέσεις φωτογραφίας. Το 1982 συμμετείχε στην ίδρυση και στον σχεδιασμό του Φεστιβάλ Le giornate del cinema muto (Hμέρες Βωβού Κινηματογράφου, φεστιβάλ αφιερωμένο στις απαρχές του κινηματογράφου), το οποίο πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις στο χώρο παγκοσμίως. Από το 1986 είναι εγγεγραμμένος στο εθνικό μητρώο δημοσιογράφων ως αρθρογράφος. Από το 1990 έως το 1996 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αmbiente-Incontri στο Sacile (Pn). Έχει επιμεληθεί μονογραφίες για φωτογράφους του κινηματογράφου όπως: Pierluigi – Un fotografo sul se, μονογραφία αφιερωμένη στο μεγάλο φωτογράφο με καταγωγή από το Pordenone του οποίου οι φωτογραφίες από τις ταινίες Dolce vita και La Ciociara είναι διάσημες, Angelo PennoniFotografie di cinema, μονογραφία αφιερωμένη στον φωτογράφο από τη Ρώμη που ξεκίνησε την καριέρα του με τον Vittorio De Sica στην ταινία Μiracolo a Μilano. Το 2003 επιμελήθηκε με τον Mario Sesti τον κατάλογο και την έκθεση 8 1/2 Il viaggio di FelliniFotografie di Gideon Bachmann αφιερωμένα στο αριστούργημα του Φελίνι. Το 2006 επιμελήθηκε και ανέλαβε την παραγωγή των extras του DVD Pasolini prossimo nostro του Giuseppe Bertolucci. Είναι διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού για τον κινηματογράφο Cinemazero/Notizie από την ίδρυσή του. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ANEC (Εθνική Ένωση Επιχειρηματιών Κινηματογράφου) για τον τομέα του Triveneto. Συνεργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα του αφιερώματος:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ FEDERICO FELLINI
18-24 Νοεμβρίου 2013
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 20.00
Παρουσίαση από τον Γιάννη Ζουμπουλάκη, κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο και τον Αndrea Crozzoli της Ένωσης Cinemazero
Στις 21.00 ακολουθεί η προβολή της ταινίας:
ROMA
Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Federico Fellini, Peter Gonzales, John Francis Lane, Anna Magnani, Gore Vidal, Fiona Florence. Μουσική: Nino Rota
Kωμωδία, Ιταλία 1972 / 120΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί
Η ταινία είναι ένα ζωντανό και στοχαστικό πορτρέτο της Ρώμης μέσα από τις αναμνήσεις ενός νεαρού επαρχιώτη που καταφτάνει στο σταθμό Termini λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρώμη παρουσιάζεται ως σύνθετη και αντιφατική πραγματικότητα. Το πέρασμα από το λυρισμό στη σάτιρα και από τη νοσταλγία στη βιαιότητα γίνεται απρόσκοπτα. Τα διάφορα μέρη είναι ασύνδετα μεταξύ τους, η μετάβαση από το ένα επεισόδιο στο άλλο γίνεται χωρίς συνεκτικό κρίκο. Το προσεκτικό βλέμμα του Φελίνι μάς ταξιδεύει σε ασύλληπτα και χαρακτηριστικά μέρη μέσα από μια σειρά ετερόκλητων πλάνων και χαρακτήρων όπως την αναπαράσταση των οίκων ανοχής, τις συγκρούσεις με την αστυνομία κατά το νυχτερινό μποτιλιάρισμα στον Περιφερειακό της Ρώμης ή το μικρό θέατρο όπου δίνεται μια παράσταση καμπαρέ.
Βραβεία:
1972 – Φεστιβάλ των Καννών- Βραβείο Τεχνικής Grand Prix
1972-Βραβείο Κριτικών SFCC (Le Syndicat Français de la Critique de Cinéma) καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
1972 – Υποψηφιότητα BAFTA (Βritish Academy of Film and Television Arts Awards) καλύτερης σκηνογραφίας

ΤΡΙΤΗ 19 NOEMBΡΙΟΥ / 21.00
GINGER E FRED
Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Giulietta Masina, Marcello Mastroianni, Franco Fabrizi, Ezio Marana, Totò Mignone.
Μουσική: Νicola Piovani
Σάτιρα-δραματική κωμωδία, Ιταλία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, 1985 / 125΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί
H Amelia Bonetti και o Pippo Botticella απέκτησαν κάποια φήμη χορεύοντας κλακέτες σε παραστάσεις βαριετέ. Με το καλλιτεχνικό όνομα “Ginger και Fred” εξαργυρώνουν, σε μικρότερη κλίμακα φυσικά, τη λατρεία του κοινού για τους δύο μεγάλους αμερικανούς χορευτές: τον Φρεντ Αστέρ και την Τζίντζερ Ρότζερς. Δεν κράτησαν επαφή μεταξύ τους, καθώς αυτή παντρεύτηκε και έμεινε χήρα σε μια μικρή πόλη του ιταλικού βορρά, ενώ αυτός προσπαθεί να τα βολέψει όπως μπορεί. Η κρατική τηλεόραση όμως τους αναζήτησε τώρα για να προτείνει στο παλιό ζευγάρι των εξηντάρηδων πλέον χορευτών να συμμετάσχει στο νέο, μεγαλειώδες τηλεοπτικό σόου, σε αναπόληση της μαγείας μιας χαμένης εποχής.
Βραβεία – Διακρίσεις:
1986 – David di Donatello

  • καλύτερου πρωτωνιστή στον Marcello Mastroianni
  • καλύτερης μουσικής στον Nicola Piovani

1986 – Nastrο d’argento

  • καλύτερου πρωταγωνιστή στον Marcello Mastroianni
  • καλύτερης πρωταγωνίστριας στην Giulietta Masina

1986 – Globο d’oro καλύτερης ταινίας στον Federico Fellini

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 21.00
Ι CLOWNS
Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Federico Fellini, Liana, Rinaldo και Nando Orfei, Franco Migliorini, Anita Ekberg, Victoria Chaplin, Fanfulla, Tino Scotti, Gustav Fratellini, Pierre Etaix, Alvaro Vitali. Μουσική: Nino Rota, Carlo Savina.
Nτοκιμαντέρ, Ιταλία 1970 / 93΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Πρόκειται για μια ταινία-ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον ίδιο τον Φελίνι που επιχειρεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι στον κόσμο των κλόουν και, την ίδια στιγμή, στον αγαπητό και προσφιλή του κόσμο της μνήμης, υπό το πρίσμα  μιας μελαγχολικής και νοσταλγικής αίσθησης για το τέλος, το θάνατο των τσίρκων. (G. L. Rondi)
Bραβείο Nastro d’Argento καλύτερων κοστουμιών (Danilo Donati).

 ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 21.00
LO SCEICCO BIANCO
Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Alberto Sordi, Brunella Bovo, Leopoldo Trieste, Giulietta Masina. Moυσική: Νino Rota
Kωμωδία. Ιταλία 1952 / 85΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί
Δύο νεόνυμφοι, ο Ivan και η Wanda, βρίσκονται για γαμήλιο ταξίδι στη Ρώμη για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου. Εκείνος, σχολαστικός και μεθοδικός, από αστική οικογένεια, έχει ήδη σχεδιάσει το πρόγραμμα του ταξιδιού με προγραμματισμένη επίσκεψη στον Πάπα. Αυτή, μόλις φτάνουν στη Ρώμη, φεύγει από το ξενοδοχείο σε αναζήτηση του «Λευκού Σεΐχη», πρωταγωνιστή μιας σειράς φωτορομάντζων των οποίων είναι φανατική αναγνώστρια, στον οποίο έχει γράψει δεκάδες γράμματα. Η Wanda κατορθώνει να βρει το είδωλό της στο Fregene, στο σετ όπου γίνονται τα γυρίσματα ενός νέου επεισοδίου και αποφασίζει να ενωθεί με το γκρουπ. Στο μεταξύ, ο Ivan, απεγνωσμένος, την ψάχνει παντού μέσα στην πόλη, αποκρύπτοντας, με ψέματα και περίπλοκα τεχνάσματα, από τους συγγενείς και φίλους του στη Ρώμη τη φυγή της συζύγου του. Στην παραλία του Fregene η Wanda, μετά από διάφορες περιπέτειες, ανακαλύπτει ότι ο ήρωάς της είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι τον είχε ονειρευτεί: είναι ένας φουκαριάρης καταπιεσμένος από τη γυναίκα του, ενώ ο κόσμος των φωτορομάντζων δεν είναι όπως τον είχε φανταστεί.
Η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα με τις 100 ιταλικές ταινίες που αξίζει να διασωθούν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 21.00
LA DOLCE VITA
Σκηνοθεσία: Federico Fellini
Παίζουν: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Alain Cuny, Annibale Ninchi, Walter Santesso, Nadia Gray, Laura Betti.
Μουσική: Νino Rota
Δραματική. Ιταλία, Γαλλία 1960 / 174΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί
Ο Marcello είναι ένας δημοσιογράφος σε σκανδαλοθηρικό περιοδικό που ελπίζει να γίνει κάποτε ένας σοβαρός συγγραφέας. Στο αναμεταξύ βυθίζεται στην ντόλτσε βίτα της Ρώμης ανάμεσα σε αισθηματικές περιπέτειες με μια αριστοκράτισσα που αναζητά συνέχεια νέες συγκινήσεις, στην απόπειρα αυτοκτονίας της Emma – της συντρόφου του που τον καταπιέζει με τη ζήλια της – και στο μάταιο φλερτ με τη Sylvia, διάσημη και εκρηκτική ντίβα  του κινηματογράφου που επιδίδεται σε ένα αισθησιακό μπάνιο στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Ακολουθούν το ψεύτικο όραμα της Παναγίας που επινοούν δύο παιδιά και η συνάντηση με έναν εκλεπτυσμένο διανοούμενο, τον Steiner: ο Marcello θαυμάζει την οικογένειά του πιστεύοντας ότι αντικρίζει το ιδανικό πρότυπο. Αλλά ο Steiner αυτοκτονεί, αφού προηγουμένως σκοτώσει τα παιδιά του. Οι υπαρξιακές περιπέτειες του Marcello συνεχίζονται ασταμάτητα με την αδιαθεσία του ηλικιωμένου πατέρα του, ο οποίος ήρθε να τον επισκεφθεί και την εγκατάλειψη της Emma.|
Βραβεία – Διακρίσεις:
1960 Φεστιβάλ των Καννών: Χρυσός Φοίνικας στον Federico Fellini
1960 David di Donatello καλύτερης σκηνοθεσίας στον Federico Fellini
1960 Nastro d’argento καλύτερου πρωταγωνιστή στον Marcello Mastroianni
1962 Bραβείο Oscar καλύτερων κοστουμιών στον Piero Gherardi

ΣΑΒΒΑΤΟ
23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 20.00
LE TENTAZIONI DEL DOTTOR ANTONIO
Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Peppino De Filippo, Anita Ekberg, Antonio Acqua. Moυσική: Νino Rota και Piero Umiliani
Σάτιρακωμωδία, Ιταλία 1962 / 60΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί
Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας τεσσάρων επεισοδίων Boccaccio 70 σε σκηνοθεσία Vittorio De Sica, Federico Fellini, Mario Monicelli και Luchino Visconti εμπνευσμένης από τις νουβέλες του Βοκάκιου.
Ο Antonio Mazzuolo είναι ένας αδιάλλακτος ηθικολόγος που μάχεται με τον τρόπο του ενάντια στην εξάπλωση της ανηθικότητας. Μέχρι τη στιγμή που, το άκρον άωτον γι’ αυτόν, υψώνεται απέναντι από τα παράθυρα του σπιτιού του μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα με τη φωτογραφία της Anita Ekberg η οποία με σαγηνευτικό χαμόγελο προσκαλεί τον κόσμο να πίνει περισσότερο γάλα. Αναστατωμένος αγωνίζεται μάταια για την απομάκρυνσή της. Φαντάζεται ότι η γυναίκα κατεβαίνει από την πινακίδα και τον οδηγεί στον γιγαντιαίο της κόσμο. Ερωτεύεται αυτή την ονειρώδη γυναίκα, αλλά αυτή τον εμπαίζει και του ξεφεύγει, ενώ αυτός στο τέλος χάνει τα λογικά του. Ο Antonio ζει μέσα στους εφιάλτες και τις εμμονές νιώθωντας σεξουαλική έλξη για την ίδια εικόνα που ήθελε να λογοκρίνει.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 21.00
GIULIETTA DEGLI SPIRITI
Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Caterina Boratto, Lou Gilbert, Sylva Koscina.
Mουσική: Nino Rota, Eugene Walter
Aισθηματική-δραματική κωμωδία, Ιταλία, Γαλλία 1965 / 137΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί
Η πρωταγωνίστρια Giulietta Boldrini είναι μια πλούσια και ευτυχισμένη κυρία της καλής κοινωνίας της Ρώμης. Έχει λάβει καθολική διαπαιδαγώγηση και είναι στενά δεμένη με την ανάμνηση του παππού της, ο οποίος το είχε σκάσει με μια χορεύτρια. Η Giulietta με τον σύζυγό της περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην πολυτελή βίλα τους στο Fregene. Με μερικούς φίλους οργανώνουν ένα πάρτι στη βίλα τους για να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους. Η Giulietta όμως αισθάνεται ότι ο δεσμός τους δεν είναι πια γερός, φοβάται ότι ο σύζυγός της την απατά και ο κόσμος της καταρρέει. Δεν έχει κανένα στον οποίο να μπορεί να εκμυστηρευτεί: η μητέρα και οι αδελφές της είναι γυναίκες επιφανειακές. Ελπίζοντας σε μια υπερφυσική βοήθεια, συμμετέχει σε πνευματιστικές τελετές με έναν Ινδό οραματιστή. Ακολουθώντας τη συμβουλή της μητέρας της, αποφασίζει να παρακολουθήσει τον σύζυγό της και ανακαλύπτει ότι οι αμφιβολίες της ήταν βάσιμες.

Βραβεία – Διακρίσεις:
1966 – David di Donatello καλύτερης πρωταγωνίστριας στη Giulietta Masina
 1966 Golden Globe καλύτερης ξένης ταινίας
1967 Kansas City Critics Circle Awards καλύτερου σκηνοθέτη στον Federico Fellini

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 21.00
Ι VITELLONI
Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Eleonora Ruffo
Δραματική κωμωδία. Ιταλία, Γαλλία 1953 / 108΄
Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί
Βιτελόνι αποκαλούνται στις επαρχιακές πόλεις οι νεαροί άνδρες καλών οικογενειών που περνούν τη μέρα τους άσκοπα σε μπαρ, μπιλιάρδα, με βόλτες και ανώφελους έρωτες και πράξεις. Τέτοιοι είναι, στη μικρή τους πόλη, και οι πέντε φίλοι Fausto, Moraldo, Albertο, Leopoldο και Riccardo. O Fausto φλερτάρει με την Sandra, την αδελφή του Moraldo. Η σχέση τους όμως δεν είναι άνευ συνεπειών: η Sandra περιμένει παιδί και ο Fausto, υπακούοντας στην επιθυμία του πατέρα του, πρέπει να κάνει το χρέος του και να παντρευτεί την κοπέλα του. Ούτε ο γάμος, ούτε η πατρότητα όμως θα καταφέρουν να τον σοβαρέψουν.

Βραβεία:
1953 Φεστιβάλ Βενετίας: Ασημένιο Λιοντάρι
1954 3 Nastrο d’Argento: καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου ηθοποιού μη πρωταγωνιστή (Alberto Sordi), καλύτερου παραγωγού.

————————————————

Για τις 18/11

 

Είσοδος Ελεύθερη.
Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00-14:00
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για τις υπόλοιπες προβολές:
Εισιτήρια: 3 €
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι.
Για την έκθεση:
Είσοδος Ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 22:00

 

You may also like...