Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Έκθεση Φωτογραφίας “Με τα μάτια σφαλιστά στο φως” του Antonio Manta

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2014
mcf_logo_elΕγκαίνια Έκθεσης & Παρουσίαση του ομώνυμου Λευκώματος: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, στις 20:00
Είσοδος Ελεύθερη
Μοναχικές παρουσίες περιτριγυρισμένες
από μαύρο και φως.Πρόσωπα και σώματα εγκλωβισμένα μονολογούν.Συγγραφείς, καλλιτέχνες, δάσκαλοι με τα μάτια σφαλιστά και μία άηχη κραυγή επισημαίνουν, διαμαρτύρονται, αναζητούν…Οι ψυχές τους αναδύονται όλο φως…
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την Έκθεση Φωτογραφίας “Με τα μάτια σφαλιστά στο φως” του διακεκριμένου Ιταλού Καθηγητή Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Urbino ISA, Antonio Manta (α` Παγκόσμιο βραβείο), από την Τετάρτη 15 έως την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2014. Παράλληλα παρουσιάζει το Λεύκωμα “Με τα μάτια σφαλιστά στο φως” του φωτογράφου και φιλοξενεί το Workshop Φωτογραφίας “Η εκφραστική δύναμη των εικόνων από το εργαστήρι του Antonio Manta”, Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, 11:00 – 14:00.
Πρόκειται για μία Έκθεση Φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονται κάποιοι από τους πάνω από 70 ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και έδωσαν το παρόν στη διοργάνωση “Ενός Λεπτού Φωνή” για την Κύπρο, τον Απρίλιο του 2013. Συγγραφείς και Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, Συνθέτες και Τραγουδιστές, Ηθοποιοί και Ζωγράφοι με την πρωτοβουλία και την τεχνική υποστήριξη του ΙΜΚ έστειλαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα στήριξης στους Κύπριους πολίτες αλλά και στους βαλλόμενους πολίτες του κόσμου, μετά τις τότε δραματικές οικονομικές εξελίξεις στο νησί. Για δύο μέρες το ΙΜΚ γέμισε απόψεις, ποίηση και μουσική, ό,τι διάλεξε ο κάθε ένας ξεχωριστός φίλος και φίλη να χρησιμοποιήσει για να εκφράσει την αλληλεγγύη του, τη συμπόρευσή του, την αποφασιστικότητά του για το αναγκαίο “μαζί”.
Τις ίδιες ημέρες, παράλληλα με τη μαγνητοσκόπηση των μηνυμάτων καρδιάς, στήθηκε και το φωτογραφικό εργαστήριο του Αντόνιο Μάντα με στόχο την έκδοση ενός Φωτογραφικού Λευκώματος τα έσοδα από το οποίο θα διατεθούν στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Κύπρο.
Το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων «Μιχάλης Κακογιάννης», στη Λάρνακα για παιδιά προσφυγικών οικογενειών, ανεγέρθηκε με δωρεά του Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος, μετά από από όσα είδε, άκουσε και έζησε κινηματογραφώντας τον «Αττίλα ‘74», θέλησε να βοηθήσει προσωπικά θύματα της τουρκικής εισβολής. Το σχολείο εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 1978. Μέχρι και σήμερα τα έσοδα από το ντοκιμαντέρ «Αττίλα ‘74» διατίθενται για τις ανάγκες του σχολείου. Τώρα, θα προστεθούν σε αυτά και τα έσοδα από το Λεύκωμα “Με τα μάτια σφαλιστά στο φως” του Antonio Manta και την ευγενική συνεισφορά όλων των εικονιζόμενων τους οποίους το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ευχαριστεί θερμά.
Στην Έκθεση αλλά και στο Λεύκωμα θα υπάρχουν φωτογραφίες των (ενδεικτικά): Θόδωρος Τερζόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Μανιώτης, Σοφία Φιλιππίδου, Χρήστος Στέργιογλου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Λάκης Λαζόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Ζουγανέλης, Άρης Δαβαράκης, Σταμάτης Κραουνάκης, Μίνα Χειμώνα, Χρήστος Λούλης, Νότης Μαυρουδής, Στάθης Λιβαθινός, Νίκος Ψαράς, Δέσποινα Σωτηροπούλου, Βάνα Πεφάνη, Κυριακή Βελουκάκη, Μίνως Μάτσας, Ναταλία Γεράκη, Τσακίρης Σταύρος, Σάββας Στρούμπος, Γιώργος Κακουλίδης, Κατερίνα Ακριβοπούλου, Γιάννης Γούνας κ.α.
O Antonio Manta είναι Επαγγελματίας Φωτογράφος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Urbino ISIA, και ειδικός στις εκτυπώσεις έργων τέχνης. Έχει εκτυπώσει έργα πολλών σημαντικών φωτογράφων όπως οι: Nino Migliori, Fulvio Roiter, Giovanni Marozzini, Tim Hetherington Α., Nancy Fina, Anke Merzbach, Joe Oppedisano, Giuliana Traverso κ.α.
O Antonio Manta ως φωτορεπόρτερ, έχει εργαστεί σε Μαρόκο, Τυνησία, Τόγκο, Ουγκάντα, Λάος, Ισραήλ, Καμπότζη, Βιετνάμ και Αρμενία. Έχει κάνει Εκθέσεις σε χώρους όπως στο κτίριο της Γερουσίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, το Εκθεσιακό Κέντρο Φωτογραφίας του Μιλάνου, στο Μουσείο Mart του Rovereto.
Έργα του βρίσκονται ακόμα στο Μουσείο της Νέας Υόρκης Len-Levine και σε ιδιωτικές συλλογές στη Λυών και το Παρίσι. Είναι Πρέσβης της Hasselblad και εκδίδει πιστοποιητικά γνησιότητας για τις εταιρίες Epson, Canson και Hasselblad. Χάρη στις πολύ εξειδικευμένες γνώσεις του, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για τη φωτογραφία, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με θέματα όπως το πορτρέτο, προηγμένες τεχνικές φωτισμού, διαχείριση χρώματος, χρήση Photoshop, κ.α., σε συνδυασμό με τις καλλιτεχνικές εκτυπώσεις. Από το 2010 έχει ιδρύσει μια ομάδα νέων επαγγελματιών με τους οποίους ξεκίνησε το project “BAM – Bottega Αντόνιο Manta”.
Εγκαίνια Έκθεσης & Παρουσίαση του ομώνυμου Λευκώματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, στις 20:00.
Εκθεσιακοί χώροι 1ου & 2ου ορόφων
Ώρες Λειτουργίας: Δευ – Κυρ, 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014
11:00 – 14:00
Workshop φωτογραφίας του Antonio Manta
“Η εκφραστική δύναμη των εικόνων
από το εργαστήρι του Antonio Manta”
Η τέχνη της φωτογραφίας είναι μια ολόκληρη διαδικασία που ξεκινά από τη λήψη της φωτογραφίας και καταλήγει έως την εκτύπωση μέσω του post-production.
Για να πετύχει τα καλύτερα το δυνατόν αποτελέσματα, ο φωτογράφος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα και την αναγκαία γνώση να παρακολουθεί από κοντά όλα τα στάδια.
Μέσα από το εργαστήριο του Αντόνιο Μάντα οι ενδιαφερόμενοι (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) θα εμβαθύνουν- στη γνώση και τη χρήση των φακών της μηχανής και των οργάνων διαχείρισης- σε τεχνικές, επιλογές και διαχείριση, επεξεργασία, καθώς και χρήση του φωτισμού- στη σημασία της εκφραστικής εικόνας και τη σωστή επιλογή της λήψης.
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014
11:00 – 14:00
Workshop φωτογραφίας του Antonio Manta
“Η εκφραστική δύναμη των εικόνων από το εργαστήρι του Antonio Manta”
Κόστος συμμετοχής 25 ευρώ.
Για πληροφορίες -έγγραφες τηλ.: 210 3418552, 6976971066
e-mail: info@gruppogemello.gr
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions
Χορηγοί Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ METROPOLIS Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84 BHMA FM 99.5 Ως 3
Ε-go.gr, Ελculture.gr Clickatlife.gr
Culturenow.gr The TOC.gr Monopoli.gr
Mediasoup.gr In2life.gr Camera Stylo online
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ: Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

You may also like...