Έρως & Πολιτική

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee2-3 πράγμα τα που ξέρω για … Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016  [20.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης «Έρως & Πολιτική Μια δοκιμή εικαστικής & στοχαστικής διερεύνησης του πολιτικού έρωτος στον παραδειγματικό λόγο του Θουκυδίδη» Μέσα από τον λόγο και την εικόνα αναλαμβάνεται από τον φιλόλογο – συγγραφέα Δημήτρη Βλάχο το εγχείρημα στοχαστικής διερεύνησης της σχέσης του έρωτος και της πολιτικής σε αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από τις Ιστορίες του Θουκυδίδη. Απόσπασμα από το άρθρο:  «Ο έρως ως τύραννος με απόλυτη εξουσία στα σώματα και τις ψυχές των θνητών είναι για τους αρχαίους η παγίδα που στήνουν οι θεοί για να τους καταστρέψουν. Ο πολιτικός έρως, με την αυτονόμηση των παθών και την κυριαρχία των συναισθημάτων επί της λογικής, οδηγεί εξίσου στην καταστροφή πολιτείες ολόκληρες. Ο έρως στην απόλυτη μορφή του κι όχι ως μέσο που υποτάσσεται σε κάποιον άλλον υψηλότερο σκοπό (αναπαραγωγικό, πνευματικό) συνδέεται άρρηκτα με τον θάνατο. Απόλυτοι έρωτες με ευτυχισμένη κατάληξη δεν υπάρχουν. Η μεγάλη λογοτεχνία το έδειξε για τα φυσικά πρόσωπα (για παράδειγμα το κλασικό έργο Άννα Καρένινα του Τολστόι). Ο Θουκυδίδης το έδειξε στις πολιτικές κοινωνίες που βρίσκονται υπό την κυριαρχία του πολιτικού έρωτος και των συναφών αυτονομημένων και βίαιων συναισθημάτων».

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Βλάχος (1962), φιλόλογος – συγγραφέας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου & Τουρκολογία (Α.Π.Θ.), Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης από το 2012, έχει συνεργαστεί με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και έχει εκδώσει τα βιβλία Το βλέμμα και Ένα χαστούκι από παπαρούνες / Μια ποιητική του κόκκινου (εκδόσεις ΦΕΞ). Το σύνολο των βιβλίων και οι δημοσιεύσεις του σε περιοδικά και στον τύπο βρίσκονται στον ιστότοπο www.dimitrisvlachos.gr.
Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΉΝΑ
Εκδηλώσεις εργαστηρίων. Ενημερωθείτε για τις δράσεις των εργαστηρίων από www.facebook.com/FEXANTHI

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΦΕΞ / Σάββατο 6 Φεβρουαρίου (3μμ-9μμ) & Κυριακή 7 Φεβρουαρίου (11πμ-5μμ)
Πληροφορίες: Γραμματεία Φεξ 2541025421 & Μαρίνα Κατσικίδου 6955495569

Ετήσιος χορός / Σάββατο 6 Φεβρουαρίου / Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ
Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421 / www.fex.org.gr fexanthis@gmail.com

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ • ΤΑΒΕΡΝΑ «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ» • ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ – ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» • ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑ» • SMIRDEX • BIO-LIVE ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ

You may also like...