Έργα για πιάνο στο Μέγαρο

Vive la France !
«O Μαρτίνος Τιρίμος παίζει Debussy»
Ένας από τους 10 κορυφαίους ερμηνευτές
σε όλο τον κόσμο των έργων για πιάνο
του μεγάλου ιμπρεσιονιστή
Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
«Ένας πιανίστας με όραμα.»
Daily Telegraph
«Το παίξιμο του Τιρίμου παραπέμπει σε προηγούμενες γενιές
μεγάλων σολίστ. Ακούγοντάς τον νιώθεις να σε περιβάλλει η αύρα
των Σόλομον, Αρράου, Κεμπφ, Σέρκιν, Σνάμπελ, Μπάκχαους
και Ρουμπινστάιν. Σε όλη τη βραδιά, γίνεται διαρκώς αντιληπτό
από τον ακροατή ότι αυτός ο έξοχος μουσικός θέτει πλήρως
τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνθέτη.»
Music and Vision
«Ο Τιρίμος μας μεταφέρει, με στιβαρότητα αλλά και ευγένεια,
στον κόσμο του Ντεμπυσσύ και μας αφήνει να βιώσουμε τη μαγεία του.»
«Η ηχογράφηση των “Απάντων” από τον Μαρτίνο Τιρίμο είναι
μία από τις καλύτερες δισκογραφικές καταθέσεις κύκλων Ντεμπυσσύ.»
Gramophone
Τον έχουν αποκαλέσει «γίγαντα του κλαβιέ» (Musical Opinion) και «εμπνευσμένο ποιητή του πιάνου» (Daily Telegraph). Συγκαταλέγεται στους 10 καλύτερους ερμηνευτές παγκοσμίως του πιανιστικού έργου του Claude Debussy [Κλωντ Ντεμπυσσύ] σύμφωνα με το έγκριτο βρετανικό περιοδικό Gramophone. Βαθύς γνώστης του γαλλικού ρεπερτορίου, καταθέτει ερμηνείες αναφοράς τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις του σε φημισμένες αίθουσες σε όλο τον κόσμο, όσο και στις πολυβραβευμένες ηχογραφήσεις του. Ο Μαρτίνος Τιρίμος παίζει Debussy το Σάββατο 21 Οκτωβρίου (8:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, δίνοντας ένα και μοναδικό ρεσιτάλ με άρωμα ιμπρεσιονισμού στο πλαίσιο του νέου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Vive la France ! Στο πρόγραμμα του μεγάλου δεξιοτέχνη του καιρού μας, πρελούδια, σουίτες αλλά και μια από τις ομορφότερες σελίδες της πιανιστικής φιλολογίας, το κοσμαγάπητο Clair de lune / Σεληνόφως.
Claude Debussy (1862-1918)
Το πρώτο μέρος του ταξιδιού στον μαγικό κόσμο του Claude Debussy αρχίζει με τα Πρελούδια (Πρώτο Βιβλίο, 1910) και περιλαμβάνει σταθμούς στα έργα:
Danseuses de Delphes / Χορεύτριες των Δελφών
Voiles / Πέπλα
Le vent dans la plaine / Ο άνεμος στην κοιλάδα
« Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir » / «Ήχοι και αρώματα τριγυρίζουν στο βραδινό αεράκι»
Les collines d’Anacapri / Οι λόφοι του Ανακάπρι
Des pas sur la neige / Βήματα στο χιόνι
Ce qu’a vu le vent d’Ouest / Όσα είδε ο δυτικός άνεμος
La fille aux cheveux de lin / Η κόρη με τα λιναρένια μαλλιά
La sérénade interrompue / Η διακεκομμένη σερενάτα
La cathédrale engloutie / Η βυθισμένη μητρόπολη
La danse de Puck / Ο χορός του Πουκ
Minstrels / Τροβαδούροι
Η περιπλάνηση στους δρόμους του ιμπρεσιονισμού συνεχίζεται, στο δεύτερο μέρος, με το δημοφιλές απόσπασμα Clair de Lune / Σεληνόφως (1905) από τη Suite bergamasque και με τις τριμερείς σουίτες Pour le piano / Για το πιάνο (1901) και Estampes / Γκραβούρες (1903). Το ρεσιτάλ ολοκληρώνεται με το έργο L’isle joyeuse / Το νησί της χαράς (1904), που είναι εμπνευσμένο από τον διάσημο πίνακα του Watteau [Βατώ], «Η επιβίβαση για τα Κύθηρα».Μαρτίνος Τιρίμος / Martino Tirimo
Γεννήθηκε στην Κύπρο και έδειξε από μικρή ηλικία το μεγάλο ταλέντο του. Στα 8 του χρόνια ερμήνευε ως σολίστ κοντσέρτα για πιάνο, ενώ 12 ετών ως μαέστρος διηύθυνε λυρικούς τραγουδιστές από τη Σκάλα του Μιλάνου στην «Τραβιάτα». Σπούδασε στο Λονδίνο και στη Βιέννη και άρχισε τη διεθνή σταδιοδρομία του μετά τη βράβευσή του σε διαγωνισμούς στο Μόναχο και τη Γενεύη.
Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο με διάσημες ορχήστρες (Φιλαρμονική της Βιέννης, Στάατσκαπελλε της Δρέσδης, Γκεβάντχαους της Λιψίας, Συμφωνική του Λονδίνου κ.ά.) υπό τη διεύθυνση λαμπρών αρχιμουσικών (Μπαρμπιρόλλι, Μπολτ, Μπυτσκόφ, Κλέε, Μάρρινερ, Μαζούρ, Νόρρινγκτον, Ρατλ, Κουρτ Ζάντερλινγκ κ.ά.). Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 80 κοντσέρτα και σχεδόν όλα τα έργα για σόλο πιάνο των πιο σπουδαίων συνθετών. Το 2010 έδωσε πάνω από 100 συναυλίες παρουσιάζοντας τα άπαντα του Σοπέν στο Kings Place του Λονδίνου, ένα καλλιτεχνικό γεγονός που οι βρετανοί κριτικοί χαρακτήρισαν «κολοσσιαίο άθλο». Έναν «άθλο» που ο Τιρίμος επανέλαβε ηχογραφώντας τα ίδια έργα με την ορχήστρα Γκεβάντχαους.
Το βιογραφικό του περιλαμβάνει πάνω από 60 ηχογραφήσεις για μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες με τα άπαντα των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ντεμπυσσύ και Γιάνατσεκ, με τις 21 Σονάτες του Σούμπερτ καθώς και με τα κοντσέρτα των Μπραμς, Σοπέν, Ραχμάνινοφ και Τίππετ (με τον συνθέτη στο πόντιουμ). Το 1995 κέρδισε χρυσό δίσκο για την ηχογράφηση του Δεύτερου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ και των Παραλλαγών σε ένα θέμα του Παγκανίνι που συμπεριλαμβάνονται στα ευπώλητα της ΕΜΙ, ενώ το 2011 του απενεμήθη το βραβείο αριστείας τεχνών και επιστημών του Ιδρύματος Νέμιτσας.
Ως μαέστρος συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης, ενώ έχει συμπράξει με σύνολα όπως η English Chamber, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών και η Ορχήστρα Δωματίου της Πράγας. Ως συνθέτης έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τη μουσική για την ταινία «Οδύσσεια». Από το 2002 δραστηριοποιείται εντονότερα ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου και περιοδεύει συχνά με το Rosamunde Triο. Το παιδαγωγικό του έργο είναι σημαντικό, με 12 από τους μαθητές του να έχουν κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Ο Μ. Τιρίμος εμφανίζεται συχνά σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, στις εκδηλώσεις του οποίου συμμετείχε το 2004 πλαισιωμένος από τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Πέρυσι πραγματοποίησε περιοδείες στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, με τις δύο τελευταίες χώρες να επανέρχονται
στο πρόγραμμα και των φετινών του εμφανίσεων.
Tιμές εισιτηρίων
10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α)
Ειδικές τιμές
7 € (φοιτητές, νέοι)
Πληροφορίες για το κοινό
210 72.82.333
www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

 

You may also like...