Ένα διήμερο με την Romina Basso

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που είχε συγκλονίσει το φιλόμουσο κοινό της πόλης, η σπουδαία Ιταλίδα μεσόφωνος Ρομίνα Μπάσο επιστρέφει για δύο εμφανίσεις, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με άριες από σπουδαίες όπερες και ορατόρια της περιόδου μπαρόκ και του πρώιμου κλασικισμού.
Οι εκπληκτικές μελωδίες των κορυφαίων Χέντελ και Μότσαρτ και η μοναδική φωνή της Ρομίνα Μπάσο μας ‘διηγούνται’ τα αδιέξοδα του πανίσχυρου Ιούλιου Καίσαρα, ο οποίος έχοντας κατατροπώσει όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς του, καταλήγει ‘σκλάβος’ της ομορφιάς μίας ασήμαντης Αιγύπτιας πριγκίπισσας, τα συναισθήματα του πρόγονου της Κλεοπάτρας, Πτολεμαίου ΙΧ, που εκθρονίστηκε από τη μητέρα του υπέρ του νεότερου αδερφού του, τις εσωτερικές συγκρούσεις του Ηρακλή που πρέπει να αποφασίσει σε νεαρή ηλικία αν θα ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των απολαύσεων ή το δύσβατο μονοπάτι της αρετής και τα συγκλονιστικά μηνύματα της βιβλικής ιστορίας της Ιουδήθ, που κατά την πολιορκία της Μπετούλια από τον Ολοφέρνη έσωσε τους συμπατριώτες της με όπλο τη γοητεία και κυρίως την πίστη της.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το επιβλητικό ‘Κοντσέρτο Γκρόσο’ του Χέντελ και τη μελαγχολική ‘Συμφωνία αρ.25’ του Μότσαρτ, που κατά τους ειδικούς αποτελεί προάγγελο της εμβληματικής 40ης συμφωνίας του.
Η Κ.Ο.Θ. ευχαριστεί θερμά για την παραχώρηση του μουσικού υλικού την Alessandria Di Vinsenzo και την Venice Baroque Orchestra.
Παρασκευή 31 Μαρτίου & Σάββατο 1 Απριλίου 2017,
ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Διεύθυνση ορχήστρας: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Μέτζο σοπράνο: Ρομίνα Μπάσο
Πρόγραμμα:
Γκέοργκ Φρήντριχ Χέντελ (1685-1759):

  • Ρετσιτατίβο και άρια “Dall’ ondoso periglio” και “Aure, deh, per pietà”  από την 4η σκηνή της Γ’ πράξης της όπερας ‘Ιούλιος Καίσαρας, HWV 17’
  • Ρετσιτατίβο/Άρια “Inumano fratel” και “Stille amare” από την Γ’ πράξη της όπερας ‘Πτολεμαίος, HWV 25’
  • Concerto Grosso αρ.10 σε ρε ελάσσονα, έργο 6, HWV 328
  • Ρετσιτατίβο “Where shall I fly?” από την 3η σκηνή του ορατορίου ‘Η εκλογή του Ηρακλή, HWV 69’

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791):

  • Άρια “Prigionier che fa ritorno” από το Β’ μέρος του ορατορίου ‘Betulia Liberata, KV 118’
  • Συμφωνία αρ. 25 σε σολ ελάσσονα, KV 183
  • Άρια “Parto inerme” από το Α’ μέρος του ορατορίου ‘Betulia Liberata, KV 118’

 (τα αποσπάσματα από τις άριες του Mozart έχει επιμεληθεί ο Πάνος Ηλιόπουλος)
Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €
Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD
Η είσοδος για όλους τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τους φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Τ. του ΠΑ.ΜΑΚ. είναι δωρεάν.
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.
Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73, τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00) και από το www.tsso.gr
Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή της Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα

 

You may also like...