8ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

photo_voula_giordanhΟι προετοιμασίες για το 8ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου βρίσκονται σε τελική ευθεία και αυτή τη χρονιά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από το σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο» για τη ανανέωση του και μάλιστα με την ως επί τω πλείστον συμμετοχή δικών μας νέων εκπαιδευμένων ομάδων που συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Με την πραγματοποίηση εργαστηρίων από το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» προέκυψαν ομάδες Τσαμπουνιέρηδων, Νταουλιέρηδων, Ξυλοπόδαρων, Χορευτών και Αλχημιστώνθα έχουν παρουσία, τόσο στη Γιορτή της Μεσαιωνικής Πόλης όσο και στη Γιορτή της Λίνδου, που θα ανοίξει φέτος τη διοργάνωση.
Στις 21 Ιουνίου, στις 20:00, η Μεσαιωνική Βραδιά της Λίνδου θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία, με μία μεγάλη σκηνική παρέλαση που θα διέλθει από τα όμορφα γραφικά δρομάκια του χωριού, με ηχηρές μουσικές και τυμπανοκρουσίες, για να καταλήξει στο θεατράκι του Αγ. Στεφάνου, όπου θα γιορτάσουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο, που γιορταζόταν παραδοσιακά στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη, με φωτιές που άναβαν στις πλατείες, πάνω από τις οποίες πηδούσαν οι νέοι κάνοντας ευχές. Οι φωτιές τη νύχτα του Ηλιοστασίου ή Ηλιοτρόπιου έχουν σκοπό να εξαγνίσουν κάθε κακή τροπή, εξασφαλίζοντας στον ήλιο τον αιώνιο δρόμο στο δώμα του ουρανού…
Σήμερα, οι εορτασμοί του ηλιοστασίου έχει επικρατήσει να γίνονται την παραμονή της γιορτής του Άη Γιάννη καθώς ο Χριστιανισμός απαιτούσε τη σύνδεση του παλιού αρχαιοελληνικού εθίμου με κάποια χριστιανική γιορτή. Ωστόσο, στην Ελλάδα αναφέρεται συχνά ότι η 21η Ιουνίου είναι η «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του Θέρους και ο Ιούνιος ονομάζεται μήνας Θεριστής, γι’ αυτό, το θέμα της φετινής μας γιορτής θα είναι το Θέρος! Το σκηνικό που θα στηθεί και η τελική αναπαράσταση της βραδιάς, θα μας ταξιδέψουν στα έθιμα και στους παλιούς παραδοσιακούς τρόπους  ενασχόλησης με τη γη.
Το πρόγραμμα της βραδιάς στο θεατράκι θα είναι γεμάτο από μουσική και άλλα δρώμενα, με το ένα δρώμενο να διαδέχεται το άλλο, ενώ οι τοπικοί σύλλογοι θα ετοιμάζουν επί τόπου παραδοσιακά εδέσματα για όλο τον κόσμο, αλλά και στα δρομάκια του χωριού δε θα λείπουν οι εκπλήξεις!
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμμετέχουν οι ομάδες του «Μεσαιωνικού Ρόδου»: Τσαμπουνιέρηδες, Τυμπανιστές, Άγημα Ιπποτών, Ξιφομάχοι και Δεσποσύνες που χορεύουν Branle καθώς και το Trio Bastardi με τη διαδραστική κωμική παράσταση … όπου η αναζήτηση του άγνωστου Ιππότη – μπαμπά, θα δημιουργήσει αξέχαστες ευτράπελες καταστάσεις … Το δρώμενο είναι εμπνευσμένο από ιστορικά γεγονότα, που ήθελαν τα περιθωριοποιημένα και νόθα παιδιά των Ιπποτών, να διεκδικούν την αναγνώριση αλλά και περιουσία από το Τάγμα. Στην παράσταση παίζουν:
Καμουζέλα: Σοφία Ορφανίδη
Μουλίνος: Γιάννης Ελενίτσας
Περέτρα: Δήμητρα Κοτλίδα
Ντελάλης: Αντώνης Αρχοντάκης
Συντελεστές:
Κείμενο: Αντώνης Αρχοντάκης.
Επεξεργασία κειμένου – Σκηνοθεσία: Trio Bastardi.
Ιδέα – Επιμέλεια – Κοστούμια: Άννα Αχιολά
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα οι μουσικοί Alma Salto, ο ξυλοπόδαρος Δέντρο και ο Ξυλοπόδαρος Σκιάχτρο, ο Αλογάς με τα Πόνυ, ο Παραμυθάς και πολλοί μεσαιωνικοί χαρακτήρες.
Την παραγωγή της Μεσαιωνικής Γιορτής Λίνδου έχουν αναλάβει οι τοπικοί σύλλογοι «Απόστολος Παύλος» και «Λινδία Αθηνά» με χρηματοδότηση των τοπικών καταστηματαρχών και τη στήριξη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το σχεδιασμό, συντονισμό και την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το «Μεσαιωνικό Ρόδο»
Την ερχόμενη εβδομάδα, ακολουθεί ένα γεμάτο πρόγραμμα στην Ανανεωμένη Γιορτή της Μεσαιωνικής μας Πόλης στις 26 – 29 Ιουνίου, που θα ανακοινωθεί σύντομα!
Και μην ξεχάσετε να στηρίξετε την προσπάθεια που γίνεται από δεκάδες εθελοντές για τη συνέχιση αυτού του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που αφορά τη Διατήρηση και την Ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, στηρίζοντας την καμπάνια μας, γιατί είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας η διάσωση της.
Μπορείτε να συνεισφέρετε έστω και 2 ευρώ στην προσπάθεια, σε αυτό το Link: igg.me/at/medievalfestival
Για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»
Άννα Αχιολά
Πρόεδρος

You may also like...