Έκθεση Fred Boissonnas: ‘Με τη σχεδία του Οδυσσέα’

Στην Αγιορειτική Εστία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την έκθεση Fred Boissonnas: ‘Με τη σχεδία του Οδυσσέα’.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε σήμερα (2/10) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην Αγιορειτική Εστία.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος ξενάγησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην έκθεση φωτογραφίας “Fred Boissonnas: ‘Με τη σχεδία του Οδυσσέα’. Φωτογραφίες από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ”, η οποία φιλοξενείται στον χώρο της Αγιορειτικής Εστίας στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων και της Πρωτοβουλίας 1821 – 2021.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει η Αγιορειτική Εστία στα 21 χρόνια λειτουργίας της, ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολύτιμες εκδόσεις του βιβλιοπωλείου που έχει δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αγιορειτική Εστία, ο κ. Ζέρβας προσέφερε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ένα συλλεκτικό αναμνηστικό από την έκθεση “Θησαυροί του Αγίου Όρους”, που είχε παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, καθώς κι ένα καλάθι με προϊόντα του Αγίου Όρους.

Η Αγιορειτική Εστία, που στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο Νεδέλκου, ιδρύθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της μακράς μοναστικής παράδοσης του Αγίου Όρους.

Boissonnas: ‘Με τη σχεδία του Οδυσσέα’. Φωτογραφίες από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ»

Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του Ιωάννη Τρικόγλου, η οποία ανήκει στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει πάνω από 12.000 βιβλία και γύρω στα 2.000 έργα τέχνης.

Ο Ιωάννης Τρικόγλου, Έλληνας έμπορος από το Κάιρο, ήταν μανιώδης συλλέκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό το γεγονός ότι ήταν και ερασιτέχνης φωτογράφος. Μάλιστα το 1937 είχε εκθέσει στον Παρνασσό φωτογραφίες του από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές φωτογραφίες καθώς και ο κατάλογος της έκθεσης σώζονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Η γνωριμία του με το έργο του Boissonnas είχε αρχίσει από πολύ νωρίς. Το 1929 ο Τρικόγλου βοήθησε στη χρηματοδότηση της μεγαλειώδους έκδοσης του βιβλίου Egypte του Boissonnas με φωτογραφίες από τα μνημεία της Αιγύπτου αλλά και τη σύγχρονη ζωή και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Η έκδοση ήταν αφιερωμένη στον βασιλιά Φουάντ της Αιγύπτου, ο οποίος είχε προτείνει και τη δημιουργία της -δυστυχώς δεν έχει ανατυπωθεί από τότε.

Το 1933 ο φωτογράφος ξαναπήγε στην Αίγυπτο, στο όρος Σινά, για τη δημιουργία μιας δεύτερης έκδοσης με θέμα τη διαδρομή των Ισραηλιτών, έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο», η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού κατέγραψε τις εντυπώσεις του σε ένα ανέκδοτο ημερολόγιο, το οποίο φυλάσσεται στη Συλλογή Τρικόγλου. Τμήματα του ημερολογίου, μεταφρασμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεση.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται συνολικά μια επιλογή από φωτογραφικό υλικό και κείμενα των -κατά παραγγελία του Ιωάννη Τρικόγλου- περιηγήσεων του Boissonnas στην Αίγυπτο, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα Επτάνησα καθώς και η εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα από το ομώνυμο λεύκωμα.

Η έκθεση επιχειρεί να καταδείξει τη σημασία και τον πλούτο της συλλογής Τρικόγλου αλλά και την ιστορική, εθνική και αισθητική σημασία της συνέργειας Τρικόγλου-Boissonnas και την επίδρασή της στη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, καθώς υπήρξε μια συνέργεια αμοιβαίου σεβασμού, λόγιας επικοινωνίας και ενός δημιουργικού διαλόγου με μοναδικές καλλιτεχνικές αλλά και φιλελληνικές προεκτάσεις.

Επιμέλεια

Αντώνης Σαραγιώτης, Ιστορικός τέχνης – Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης – MOMus, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Συνδιοργάνωση

Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ – Αγιορειτική Εστία – MOMus, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο: 56α Δημήτρια, Πρωτοβουλία 1821-2021

Εκθεσιακός χώρος
Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109 – Θεσσαλονίκη, Τ. 2310263308, e-mail. info@agioritikiestia.gr

Διάρκεια
1 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα και Τετάρτη, 09:00 – 16:00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 09:00 – 20:00

Σάββατο, 09:00 – 14:00

You may also like...