Έκθεση Comics, Manga & Co Η νέα κουλτούρα των γερμανικών κόμικς

Έκθεση
Comics, Manga & Co
Η νέα κουλτούρα των γερμανικών κόμικς
——————————————————————————————————–
MawilΠέμπτη 2 έως Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014
Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Πέμπτη 09:00–21:00
Παρασκευή 09:00–19:00
Σάββατο 09:00–13:00
Στην περιοδεύουσα έκθεση του Goethe-Institut Comics, Manga & Co παρουσιάζονται δύο γενιές Γερμανών σχεδιαστών κόμικς: η αβανγκάρντ, που προλείανε το έδαφος για μια ανεξάρτητη και αυθεντική γερμανική κουλτούρα των κόμικς, και η γενιά των νεότερων σχεδιαστών, οι δουλειές των οποίων διακρίνονται για τις καινοτόμες αισθητικές και αφηγηματικές πτυχές τους.
Η ιδέα της έκθεσης ήταν του Matthias Schneider, ειδικού στα κόμικς που ζεί και εργάζεται στο Βερολίνο ως επιμελητής. Η έκθεση περιλαμβάνει 53 εικόνες σε πλεξιγκλάς, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Arne Bellstorf, Martin τom Dieck, Sascha Hommer, Ulf K, Line Hoven, Mawill, Anke, Feuchtenberger , Flix, Jens Harder, Reihnard Kleist, Isabel Kreity, Christina Plaka, Henning Wagenbreth κ.ά.
Όταν ο Johann Wolfgang von Goethe είδε το 1830 τις διαδοχικές ιστορίες σε εικόνες του Γενοβέζου δασκάλου Ροντόλφ Τέπφερ, εγκωμίασε το καινούργιο αυτό είδος και τον παρότρυνε να εκδώσει τα σχέδιά του. Παρά τη μακρά αυτή παράδοση, οι Γερμανοί δημιουργοί κόμικς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ακολουθούσαν μέχρι και τη δεκαετία ‘90 την κουλτούρα των γαλλικών ή των αμερικάνικων κόμικς, κυρίως σε ό, τι αφορούσε τις τεχνικές αφήγησης και σχεδίου.
„Τα γερμανικά κόμικς είναι και πάλι εδώ“, είναι ο τίτλος του κειμένου του Andreas Platthaus στον κατάλογο της έκθεσης, τον οποίο και βασίζει μεταξύ άλλων στην επανένωση της Γερμανίας. Γιατί προ πάντων οι δημιουργοί κόμικς και οι καλλιτέχνες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας δημιουργούν νέα αισθητικά ερεθίσματα καταφεύγοντας τόσο σε κλασικές γραφιστικές και τυπογραφικές τεχνικές όσο και στη χρήση σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων, όπως την τέχνη του δρόμου (street art) ή τη γραφιστική ηλεκτρονικών μέσων (computer graphics).
Παράλληλα προωθείται αυτή η νέα γενιά σχεδιαστών, η οποία γεμάτη περιέργεια πειραματίζεται με τις δυνατότητες που προσφέρει η αφήγηση μέσω εικόνων. Και ενώ μέχρι και λίγα χρόνια νωρίτερα τα γερμανικά κόμικς δεν γίνονταν σχεδόν καθόλου αντιληπτά σε χώρες εκτός Γερμανίας, σημειώνεται την εποχή αυτή μια σημαντική αλλαγή σε διεθνές επίπεδο. Χάριν της ποικιλομορφίας τους και του ιδιόμορφου στιλ εικόνων και αφηγηματικής γλώσσας, τα γερμανικά κόμικς γίνονται δεκτά με αυξανόμενο ενδιαφέρον από το κοινό και απολαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση.
Είσοδος ελεύθερη
———————————————————————————————
Με την παράκληση της αναφοράς
Πληροφορίες: Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661 043
www.goethe.de/athen

You may also like...