Έκθεση φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Γκαίτε

kioΈκθεση φωτογραφίας 

 Νίκος Πηλός 

ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Φωτογραφίες και σημειώσεις 2015/16 –6 – 15 Οκτωβρίου 2016

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Εγκαίνια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου 2016, 20:00,  παρουσία του φωτοειδησεογράφου Νίκου Πηλού

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00 – 21:00, Παρασκευή 09:00 – 19:00,

Σάββατο 09:00 – 13:00

Μέσα στο 2015 και μόνο, περισσότεροι από 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος φωτοειδησεογράφος Νίκος Πηλός φωτογράφισε ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015, για το Goethe-Institut Athen, ανθρώπους στο δρόμο της φυγής και της ξενιτιάς. Η επιλογή των φωτογραφιών της έκθεσης περιλαμβάνει λήψεις από το 2015 και το 2016.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στη διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες. Η πορεία αυτή περνά από τη Λέσβο και την Κω, κι ύστερα μέσα από τα Βαλκάνια με προορισμό την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Στα 11 φωτογραφικά δίπτυχα του Νίκου Πηλού καταγράφονται οι δραματικές συνθήκες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν από τη χώρα τράνζιτ, την Ελλάδα, ως τη «Γη της Επαγγελίας», τη Γερμανία.  Μέσα από τη δουλειά του, ο φωτογράφος ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη για το προσφυγικό θέμα, με τρόπο πειστικό και εντυπωσιακό. Φωτογραφίες και σύντομες μαρτυρίες προσφύγων που έχουν φτάσει στη Γερμανία, συμπληρώνουν την έκθεση και την εντάσσουν στο ευρύτερο πλαίσιο του ζητήματος.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο εντεταλμένος της κυβέρνησης της Βαυαρίας για θέματα ενσωμάτωσης και μέλος του κοινοβουλίου του ομόσπονδου κρατιδίου

Martin Neumeyer.

Ο Νίκος Πηλός είναι βραβευμένος φωτοειδησεογράφος που δραστηριοποιείται επί του παρόντος στην Αθήνα και το Βελιγράδι, και ένας από τους χαρακτηριστικότερους ευρωπαίους φωτογράφους. Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη καταγράφοντας πολέμους, φυσικές καταστροφές, φτώχεια, κοινωνικοοικονομικούς αγώνες και πολιτιστικές αλλαγές. Το έργο του εμφανίζεται κυρίως σε κορυφαία διεθνή περιοδικά και εφημερίδες και έχει παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Από την πρώτη αποστολή του στο Λίβανο το 1988, έχει καλύψει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ανατροπή του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος στο Ιράκ, όπου πέρασε 100 ημέρες μη συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας σύγκρουσης του Λιβάνου. Έχει καταγράψει την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας το 2011, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατέφυγαν στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει καλύψει κυρίως την ελληνική και την κυπριακή ύφεση, τις εξεγέρσεις στην Κωνσταντινούπολη, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και τη σημερινή κρίση των προσφύγων. Οι φωτογραφίες του έχουν προβληθεί, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα The New York Times, TIME, το περιοδικό Newsweek, Stern, Der Spiegel, Die Zeit, The Financial Times, The International Herald Tribune, The Sunday Times,The Independent, The Guardian, XL Semanal, Gente, Bloomberg, Internazionale, L’Esspreso και άλλες.
Αυτή την περίοδο εκπροσωπείται από το πρακτορείο Laif στη Γερμανία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

POYi ,2016 Κατηγορία: Έξοδος (Exodus), δεύτερη θέση με την ιστορία The Road Of Tears. (Ο Δρόμος των Δακρύων)
POYi, 2016 Κατηγορία: Ιστορία Πολυμεσικών Ειδήσεων, τρίτη θέση με την ιστορία, Dying to enter Europe (Πεθαίνοντας για την είσοδο στην Ευρώπη).
MIFA (Διεθνή Βραβεία Φωτογραφίας Μόσχας), 2016 Κατηγορία: Κινούμενες εικόνες: Ντοκιμαντέρ, πρώτη θέση, στην κατηγορία Επαγγελματίας Κινούμενων Εικόνων Moving Images Professional, δεύτερη θέση, με την ιστορία, Dying to enter Europe (Πεθαίνοντας για την είσοδο στην Ευρώπη) και τιμητική διάκριση για την έκθεση φωτογραφίας, Παγιδευμένος
Px3, 2016, Κατηγορία General News, Χρυσό Μετάλλιο με την ιστορία Παγιδευμένος.
Px3 Paris Photography 2015, Χάλκινο Μετάλλιο για την ιστορία «Αλεβί, Οι Άγνωστοι Άνθρωποι» .
Fotovisura Grand 2014, Διάκριση για την ιστορία “Επτά χρόνια ύφεσης»
Px3 Paris Photography 2014, Χρυσό Μετάλλιο για την ιστορία “Dying for Electricity” («Πεθαίνοντας για τον Ηλεκτρισμό») και αργυρό Μετάλλιο για την ιστορία “Turkey Reacts” («Η Τουρκία αντιδρά»)
NPPA 2014, Τιμητική διάκριση για την ιστορία “Turkey Reacts” ” («Η Τουρκία αντιδρά»).
POYi 2014, διάκριση στην κατηγορία World Understanding για την ιστορία “Greece, Seven Years of Recession”.
Lucie Awards, 2013, διάκριση για την ιστορία “Greece, Seven Years of Recession” («Ελλάδα, επτά χρόνια ύφεσης»).
PX3-Prix De la Photographie 2013, χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία πορτραίτα για τη φωτογραφία μέλους της Χρυσής Αυγής.
CHIPP – Διαγωνισμός China International Press Photo 2012, βραβείο στην κατηγορία Οικονομικής Επιστήμης και Τεχνολογίας για την ιστορία “The coal mines”.(«Τα Ανθρακωρυχεία»)
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το Ταξίδι στην Ανθρωπότητα- Χωρίς Φραγμό, φεστιβάλ DIG (Ανοικτή πλατφόρμα Μετανάστευσης), Σαν Μαρίνο Ιταλία Ιούλιος 2016

Συναυλία για τους πρόσφυγες, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, Ιούνιος 2016.
Η βίντεο-εγκατάσταση με τίτλο “Boarders Kill” («Τα Σύνορα σκοτώνουν”) προβλήθηκε συνοδευόμενη από Adagietto του Μάλερ που έπαιξε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα δόθηκαν στο στρατόπεδο προσφύγων των Διαβατών.
“Unstable Fields” («Ασταθή Πεδία»), Athens Photo Festival (Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αθηνών), Ελλάδα, Ιούνιος 2016
“Exodous”, Zingst Photofestival, Γερμανία Μάιος 2016
Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, Μάιος 2016
“Greece and the EU debt crisis” («Η Ελλάδα και η κρίση χρέους της ΕΕ»), The Browse Gallery, Βερολίνο, Οκτώβριος 2015.
«Ζωές στους Δρόμους», Ίδρυμα Ωνάσης , Απρίλιος 2015, Αθήνα, Ελλάδα. (Επιμέλεια έκθεσης από οκτώ πωλητές του περιοδικού Σχεδία, εκ των οποίων όλοι είναι ή υπήρξαν άστεγοι∙ δόθηκε στον καθένα μια φωτογραφική μηχανή∙ αποστολή τους: να συλλάβουν τη ζωή στην Αθήνα από τη δική τους μοναδική οπτική γωνία∙ να καταγράψουν ό, τι πιάνει το μάτι τους και αιχμαλωτίζει τη φαντασία τους∙ να μας δείξουν την πόλη μέσα από τα μάτια τους, χωρίς περιορισμούς ή όρια)

«Λευκωσία, η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», Bursa Photo Festival, Τουρκία, Δεκέμβριος 2014.
“The Death of the Greek Industry” («Ο Θάνατος της Ελληνικής Βιομηχανίας»), Moving Walls 21, Open Society Foundation, Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, Ιανουάριος 2014.
“Cyprus, Casualties of an Economic War” («Κύπρος, Θύματα ενός Οικονομικού Πολέμου») , The Browse Fotofestival, Βερολίνο, 2013.
“An Underground Political Culture” («Μια Υπόγεια Πολιτική Κουλτούρα»), The Browse Fotofestival, Βερολίνο, 2012.
“Greeks Take to the Streets”(«Οι Έλληνες κατεβαίνουν στους δρόμους»), προβολή, Visa Pour L’Image Festival 2011, Περπινιάν, Γαλλία.
“Berlin, The Invisible Wall Line”, International Photobiennale 2010, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες

Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, vicky.trachani@athen.goethe.org

www.goethe.de/athen

 

 

 

You may also like...