Έκθεση Φωτογραφίας “Στο Δρόμο της Ελπίδας” – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα της Δήμητρας Στασινοπούλου

IMKΠέμπτη 19 Νοεμβρίου έως Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015
Έκθεση Φωτογραφίας”Στο Δρόμο της Ελπίδας” – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα της Δήμητρας Στασινοπούλου
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00 &
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, 17:00-22:00
ΠΡΟΣΦΥΓAΣ = …Ψηλαφίζουμε μαζί τι μπορεί να σημαίνει σήμερα η λέξη «Πρόσφυγας» Ένα ομαδικό ταξίδι με όχημα διαφορετικές μορφές τέχνης
Οι εκδηλώσεις τελούν Υπό την Αιγίδα
της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας
Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
Είσοδος Ελεύθερη
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες ψηλαφίζει το καίριο και καυτό θέμα των προσφύγων και παρουσιάζει την Έκθεση Φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου “Στο Δρόμο της Ελπίδας – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα” από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, και επιπλέον, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, από τις 17:00 έως τις 22:00, ανοίγει όλους τους χώρους του σε δράσεις αφιερωμένες στο προσφυγικό. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη ενώ όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να προσφέρει την οικονομική του ενίσχυση για τους πρόσφυγες στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.
• Η Έκθεση: “Στο Δρόμο της Ελπίδας – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα”

Από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00 και οι δύο εκθεσιακοί χώροι του ΙΜΚ θα γεμίσουν με έγχρωμες φωτογραφίες από το μεγάλο οδοιπορικό των προσφύγων στη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, την Ειδομένη. Θα γεμίσουν με την τυχαία και στιγμιαία αποτύπωση ανθρώπων τσακισμένων, οι οποίοι είτε με βλέμμα θολό είτε με μία σπίθα αισιοδοξίας και ένα κρυφό χαμόγελο, αντιμετωπίζουν το φακό, που αποκαλύπτει τελικά την ελπίδα για ζωή. Για μία παρένθετη πατρίδα. Μανάδες με παιδιά, ηλικιωμένοι, νέοι, όλοι σαν όλους μας, ελπίζουν ότι ίσως να μπορέσουν και πάλι να ονειρεύονται τα βασικά: ζωή, ασφάλεια, δουλειά, παιδεία, ειρήνη, μέλλον.
Σημειώνει η Δήμητρα Στασινοπούλου (απόσπασμα): Οι εικόνες αυτών των ανθρώπων είναι μαθήματα ζωής για όλους μας και τα χαμόγελα που βλέπουμε στα πρόσωπά των παιδιών είναι η ελπίδα για το αύριο – μας θυμίζουν ότι ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη και αγάπη, και ότι πρέπει να δώσουμε αγώνα για τα αυτονόητα ιδανικά της ζωής του ανθρώπου. Δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, ξέρουν τα προβλήματά μας και συνεχίζουν το επικό ταξίδι τους προς στη βόρεια Ευρώπη με αξιοπρέπεια και καρτερικότητα, αβέβαιοι για το τι τους περιμένει εκεί, αλλά χαρούμενοι που τα κατάφεραν ως εδώ. Η απελπισία τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με την απίστευτη αντοχή και τις ελπίδες τους.
Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της αυτή την προσφυγική κρίση που βιώνουμε και η οποία είναι η χειρότερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ροές των προσφύγων και μεταναστών δεν σταματούν στα σύνορα αλλά μόνο στην πηγή – στις χώρες που σήμερα τους αναγκάζουν να φύγουν.
Τους «αποχαιρέτησα» με μια εδραιωμένη πεποίθηση ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε στην ώρα της μεγάλης ανάγκης τους όσο μπορούμε περισσότερο, αλλά και βαθιά συγκινημένη από τα λόγια ευγνωμοσύνης για την καλοσύνη των Ελλήνων, που άκουσα από τόσους πολλούς.
Στα εγκαίνια της Έκθεσης την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00 έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν ξεχωριστές προσωπικότητες της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας που έχουν ίδια γνώση του προσφυγικού θέματος:
ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, “Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας” και ιδρυτής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, ο κ. Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, η κ. Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα, πρ. μέλος της Θεσμικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και οι καλλιτέχνες – συνεργάτες του ΙΜΚ, Γιώργος Κοτανίδης ηθοποιός και Κάρμεν Ρουγγέρη σκηνοθέτης.
Η Δήμητρα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε για είκοσι χρόνια στον τραπεζικό τομέα και αργότερα στην οικογενειακή επιχείρηση στη Ρουμανία. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά τα τελευταία χρόνια. Το Δεκέμβριο του 2005 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Ρουμανία της Καρδιάς μου, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο UNESCO. Από τότε, η αγάπη της για τα ταξίδια σε μοναδικές γωνιές του πλανήτη και η ανάγκη της να μοιράζεται τις εικόνες που τη συνόδευαν επιστρέφοντας, την οδήγησε στην έκδοση βιβλίων για το Μπουτάν, την Ινδία, τη Βιρμανία και τους Παπούα στη Νέα Γουινέα. Φωτογραφίες της έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου έως Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015
Έκθεση Φωτογραφίας
“Στο Δρόμο της Ελπίδας” – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα
της Δήμητρας Στασινοπούλου
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00
Αίθουσα: Εκθεσιακοί χώροι 1ου & 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ 18:00 -22:00
Είσοδος Ελεύθερη
• ΠΡΟΣΦΥΓAΣ = …
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την έννοια του Πρόσφυγα επικεντρώνοντας στην ανθρώπινη πλευρά του θέματος, μέσα από τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς νεότερων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, ανοίγει όλους τους χώρους του και διοργανώνει την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, από τις 17:30 έως τις 22:00, μία ευρύτερη συνάντηση καλλιτεχνών και επιστημόνων, με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα, συνοπτικά περιλαμβάνει:
Παρελθόν
Προβολή Ταινίας
Τρωάδες
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης (βασισμένο στο έργο του Ευριπίδη)
@Κινηματογράφος
17.30-19.15
Κρίση
Θεατρική Παράσταση
Ατρείδες: τετράδια κρίσης
Μια πειραματική παράσταση για την ενίσχυση του φορέα ΜΕΤΑδραση και του ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α’ ΑΘΗΝΑΣ
Δραματουργική Επεξεργασία: Ραφίκα Σαουίς
@Black Box
18.15-19.15
Παρόν

Ομιλίες
• «Θα έμενες εδώ;»-Αφγανός, 21 ετών, μεγαλωμένος στο Ιράν
Δημήτρης Σκλεπάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
• Γιατί έρχονται; Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η “διεθνής κοινότητα”
Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής παν/μίου Πελοποννήσου και υπεύθυνος Κέντρου Μεσογειακών Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ)
• Σκοτώνοντας το Θεατή
Χρήστος Αγγελάκος, Συγγραφέας
@Θέατρο
20.00-21.00

Ήχοι
Οπτικοακουστική performance
EAR TO THE GROUND / ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΩΜΑ
Oι Αudio.Visual.Text αφηγούνται την ιστορία εκείνων που αφουγκράζονται το χώμα. Με τη χρήση ενός CCTV (κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης), sound design και μουσικής, τέσσερις περφόρμερ θα εγκαταστήσουν στη σκηνή ένα αρνητικό τοπίο.
(Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της performance γίνεται χρήση στροβοσκοπικών προβολέων ενώ ο ήχος είναι ιδιαίτερα δυνατός.)
@Θέατρο
21.00-22.00

Ποίηση
Performance
Τα σπίτια που είχα μου τα πήρανε
Σκηνοθεσία: Πέτρος Γάλλιας
@Αίθριο
19.20-20.00

Ντοκουμέντο
Προβολή βίντεο
Samim’s Journey
Το ταξίδι των προσφύγων προς την Ελλάδα όπως το κατέγραψαν οι ίδιοι
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
@Αίθριο

Εικόνες
Έκθεση Φωτογραφίας
Στο Δρόμο της Ελπίδας: Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
Δήμητρα Στασινοπούλου
@Εκθεσιακός 1ου& 2ου ορόφου

Σχέδια
Έκθεση Σκίτσου
Τα συρματοπλέγματα της ντροπής
Μιχάλης Κουντούρης
Σκίτσα Δημοσιευμένα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο περιοδικό δρόμου Σχεδία
@Φουαγιέ Ισογείου

Απελευθέρωση
Εικαστική εγκατάσταση – performance
Σκάλα
Νικόλαος Σταθόπουλος, Φίλιππος Βασιλείου
@Φουαγιέ Ισογείου

Αλληλεγγύη
Γιορτή για Παιδιά και Γεύμα για 30 Οικογένειες Προσφύγων
Το νέο εστιατόριο Clap the restaurant στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ο επιχειρηματίας Χρήστος Σοκόλης θέλοντας να προσφέρουν χαρά σε παιδιά προσφύγων και τις οικογένειές τους διοργανώνουν μια ιδιαίτερη γιορτή με φαγητό, μουσική και παιχνίδι. (Η επιλογή των 30 οικογενειών πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων)
@ Clap the restaurant
17.00-22.00

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, 17:00-22:00
ΠΡΟΣΦΥΓAΣ = …
Ψηλαφίζουμε μαζί τι μπορεί να σημαίνει σήμερα η λέξη «Πρόσφυγας»
Ένα ομαδικό ταξίδι με όχημα διαφορετικές μορφές τέχνης
Χώρος: Όλοι οι χώροι του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (πλην του γεύματος) είναι ελεύθερη
Με την Υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

You may also like...