Έκθεση φωτογραφίας και βίντεο

Έκθεση φωτογραφίας και βίντεο, εμπνευσμένων από την ταινία Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε του Ναΐμ Μοχαϊεμέν
Παρουσιάζονται έργα σπουδαστών της Σχολής Φωτογραφίας Focus και μελών του Φωτογραφικού Εργαστηρίου 18 ΆΝΩ
Καθημερινές προβολές της ταινίας Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε
8 – 30 Νοεμβρίου 2017
Εγκαίνια: 8 Νοεμβρίου στις 17.00
Επιμέλεια Έκθεσης: Ναΐμ Μοχαϊεμέν
Μεσοπάτωμα ΕΜΣΤ
Το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος 2017, στο πλαίσιο της documenta 14 προβλήθηκε στο ΕΜΣΤ η ταινία του Ναΐμ Μοχαϊεμέν Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε (2017). Η ταινία έδωσε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να «ξαναεπισκεφτεί» το εγκαταλελειμμένο πλέον αεροδρόμιο Ελληνικό. Το Ελληνικό, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Φιλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarinen το 1969, σταμάτησε να λειτουργεί το 2001 και αντικαταστάθηκε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Η νεότερη γενιά μόνο ελάχιστες μνήμες -αν όχι καθόλου- μπορεί να έχει από το Ελληνικό σε λειτουργία.
Μια ομάδα νέων φωτογράφων, αποτελούμενη από σπουδαστές της Σχολής Focus και μέλη του Φωτογραφικού Εργαστηρίου 18 Άνω, επισκέπτονταν το Ελληνικό, με σκοπό τη δημιουργία φωτογραφικών πρότζεκτ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΜΣΤ, βασισμένου στην ταινία Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε. Οι επισκέψεις στους χώρους του παλαιού αεροδρομίου πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού 2017, με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.), που είχε βοηθήσει και το συνεργείο της ταινίας.
Τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν μία σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν τη δική τους προσωπική προσέγγιση του θέματος. Εκτός από ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία (πύργος ελέγχου, διάδρομοι, αεροπλάνο, μανεκέν), οι περισσότερες από τις φωτογραφίες αποκαλύπτουν διαφορετικά θραύσματα – εκείνα που είναι ορατά όταν ο αερολιμένας δεν αντιμετωπίζεται σαν χώρος μυθοπλασίας. Το Ελληνικό αποτέλεσε και πάλι έναν τόπο, όπου πολλές ιστορίες μπορούν να εκτυλιχθούν.Αυτή η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα σε ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχει. Με μια διάθεση αισιοδοξίας, καλούμε τους Αθηναίους και γενικά τους επισκέπτες αυτής της έκθεσης να προβάλλουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου τις δικές τους ιστορίες. Η ιστορία του Ελληνικού δεν έχει ακόμη λάβει τέλος.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ειρήνη Αγγελίδη, Λέα Αμπατζόγλου, Στέλλα Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Βοργίας, Μιχάλης Γεωργίου, Νόρα Γκίκα, Χριστίνα Ζαγοραίου, Πέννυ Θεοδοσίου, Χρήστος Κανάκης, Άννα Καντριβιώτη, Κλινάκης Κώστας, Βαγγέλης Κοκορόσκος, Βικτωρία Κουνανάκη, Πάνος Μαζαράκης, Εύα Μπεσλεμέ, Ελευθερία Μορτάκη, Νάντια Παναγοπούλου, Ιωάννα Παρασκελίδη, Γιώργος Σωτηρίου, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ρίτα Τσέλα, Φίλιππος Φερεντίνος, Κωνσταντίνα Φλέγκα, Δημήτρης Χρονόπουλος.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή, 11.00 – 19.00
Συνεχείς προβολές της ταινίας Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε (Διάρκεια 95΄)
Τρίτη – Κυριακή, 11.00 – 19.00
Είσοδος ελεύθερη
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο της έκθεσης, συντόνισαν οι: Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ, Γιάννης Βασταρδής, Φωτογράφος (Focus, 18 Άνω), Ανδρέας Πλιάτσικας, Φωτογράφος-Ειδικός θεραπευτής 18 Άνω, με τη συνεργασία του Τάκη Ζερδεβά, Δ/ντή Σχολής Focus.

You may also like...