Έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ
ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
10 Κεφάλαια
Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
Εγκαίνια: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, 20:00
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Την Πέμπτη 25 Μαΐου, στις 20.00, εγκαινιάζεται η νέα έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης με τίτλο Δέκα Κεφάλαια. Πρόκειται για δέκα ενότητες της τέχνης, όπως εκφράζεται σήμερα, που αντιστοιχούν σε έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου μας.
Η έκθεση έχει επετειακό χαρακτήρα αφού το 2017 γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από την ίδρυση του χώρου μας. Για τα “Δέκα Κεφάλαια” χρησιμοποιήθηκαν περίπου 200 από τα 650 έργα της μόνιμης συλλογής μας, έργα που αποτελούν παλαιότερες και πρόσφατες δωρεές, από ιδιώτες, συλλέκτες και κυρίως καλλιτέχνες. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δωρεές, η πολύτιμη χειρονομία της αρχαιολόγου δημοσιογράφου Παρασκευής Κατημερτζή, η οποία με διαθήκη της, κληροδότησε έργα της συλλογής της στο Μουσείο μας.
Για την έκθεση, χρησιμοποιήθηκαν και χώροι εκτός του κεντρικού μουσείου, (Δίδυμο και Πυροβολικό στη Φορτέτσα, Τζαμί Καρά Μουσά Πασά και Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας), με την ευγενική συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου ενώ στις προθέσεις μας είναι να εκτεθούν και σε περιφερειακούς χώρους, όπως στη Ρωμαϊκή Βίλλα στο χωριό Χρωμοναστήρι και ο Χαρουπόμυλος στο χωριό Πάνορμο.
Λίγα λόγια για τις δέκα ενότητες από την επιμελήτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρία Μαραγκού:
Η οικειοποίηση της ιστορίας
Το τέλος του 20ου αιώνα και οι κατοχυρωμένες ελευθερίες της τέχνης, δίνουν το δικαίωμα στον σύγχρονο καλλιτέχνη να οικειοποιείται μορφές αλλά και θέματα της ιστορίας της τέχνης, τα οποία διαπραγματεύεται με τον προσωπικό του τρόπο.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αρμάος Μάρκος, Παπαδημητρίου Άγγελος, Ποταμιάνου Άρτεμις, Σκουλάκης Δημοσθένης, Ψυχοπαίδης Γιάννης.
Μυθολογίες και Πραγματικότητα
Σύμβολα της ιστορίας, έργα που αντλούν από την ελληνική αρχαιότητα, σχόλια αλλά και μύθοι της πραγματικότητας.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Απέργη Ειρήνη, Αριστόδημος (Παπαδάκης), Αρτέμης Νίκος, Κανακάκις Λευτέρης, Μαγκώνη Δέσπω, Μαντζαβίνος Τάσος, Μιχαηλίδης Αντώνης, Μιχαηλίδης Μιχάλης, Τέτσης Παναγιώτης, Χαραλαμπίδης Νίκος.
Η Ιερότητα της φύσης
Πρόκειται για έργα που υμνούν το χρώμα και την ελευθερία της γραφής, συνθέσεις άγριες κυρίως που επικαλούνται το ιερό ένστικτο αλλά και κάνουν σχόλια στο λουλουδένιο περιβάλλον.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αδαμάκος Γιάννης, Ζούνη Όπυ, Ιωάννου Γιώργος, Καναγκίνη Νίκη, Λάππας Γιώργος, Ντάβου Μπία, Σεβαστάκης Δημήτρης, Χρηστίδης Κώστας.
Δίδυμο κτήριο – Φορτέτσα: Λίτη Αφροδίτη, Σκούρτης Άγγελος, Σόρογκας Σωτήρης, Στραπατσάκη Μαριάννα, Τράγκας Δημήτρης, Τριαντάφυλλου Τάσος, Τσακίρης Γιώργος, Τσόκλης Κώστας, Χατζαντωνάκης Δημήτρης.
Θεολογίες
Ζητήματα θρησκείας και ανεξιθρησκίας, στην ενότητα που παρουσιάζεται. Καταγραφή του θρησκευτικού αισθήματος αλλά και κριτική απέναντι στην εξουσία του δόγματος.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αλεξίου Νίκος, Κυπρής Γιώργος, Magnanti Renee, Ξαγοράρης Ζάφος, Παπαδημητρίου Μαρία, Ραϋμόνδος (Πάνος).
Τα αντικείμενα του ανθρώπου
Αγαπημένο θέμα της ζωγραφικής, το καθημερινό αντικείμενο, κάνει φανερές τις δυνατότητες αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε καλλιτέχνη. Τα αντικείμενα και οι νεκρές φύσεις, από τη συλλογή του Μ.Σ.Τ.Κ. ρεαλιστικά, μεταφυσικά, συμβολικά αλλά και readymade, εκφράζουν τον χρόνο τους και τις μύχιες σκέψεις των καλλιτεχνών που συνθέτουν τη σχέση τους με ότι τα περιβάλλει.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Βαλαβανίδης Γιάννης, Κανακάκις Λευτέρης, Κουνδουράκης Μανώλης, Λαζαρίδου Δήμητρα, Μανουσάκης Μιχάλης, Μιγάδης Γιάννης, Μποκόρος Χρήστος, Ουδινότη Αγνή, Σεμιτέκολο Γρηγόρης, Χατζηανδρέου Μαρία.
Αίθουσα Πυροβολικού / Φορτέτσα: Αρφαράς Μιχάλης, Γκολφίνος Γιώργος, Ζούνη Ελένη, Κυπρής Γιώργος, Κυριάκη Βάσω, Pandolfini Pino, Παππά Νίνα, Χρηστίδου Λευκή.
Η ιεροτελεστία του Πορτραίτου
Το πιο αγαπημένο θέμα της τέχνης, ο άνθρωπος, απασχόλησε ολόκληρη την ιστορία της τέχνης, αφήνοντας αριστουργήματα αλλά και πρωτόλεια σκίτσα.
Η συλλογή του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, διαθέτει μια σειρά από πορτραίτα που έγιναν από το 1960 έως και σήμερα.
Οι τάσεις της τέχνης, από τον ρεαλισμό, τον εξπρεσιονισμό, την αφαίρεση έως τη φωτογραφία, γίνονται εμφανείς στα γυναικεία και ανδρικά σώματα που παρουσιάζονται.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αποστόλου Ευγενία, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Γκιζίρης Κώστας, Δασκοπούλου Σίλεια, Θεοφυλακτόπουλος Μάκης, Κανακάκις Λευτέρης, Καρράς Χρήστος, Κεσσανλής Νίκος, Lee Maelee, Λάππας Γιώργος, Λογοθέτης Στάθης, Λύρα Ελένη, Μάζης Δημήτρης, Μιχαήλου Ελένη, Μπότσογλου Χρόνης, Μυταράς Δημήτρης, Πατρασκίδης Τριαντάφυλλος, Πολίτη Σπυριδούλα, Ρόρρης Γιώργος, Σκοπελίτης Στέλιος, Τάρλοου Φίλιππος, Τζερμιάς Γιάννης, Χουλιάρας Νίκος.
Χώροι και Τοπία
Η αναφορά στον χώρο, από το τοπίο του ψυχισμού έως τον ορίζοντα, παρουσιάζεται με έργα των ελλήνων καλλιτεχνών που τον ορίζουν, στο πεδίο της αφαίρεσης, της γραφής και ενίοτε της γεωμετρίας.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αλεξάκης Στέλιος, Απέργης Αχιλλέας, Αποστόλου Ευγενία, Γαΐτης Γιάννης, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Καλούτσης Βαλέριος, Κτενάς Αλέκος, Λαζόγκας Γιώργος, Μιχαηλίδης Γιάννης, Μορταράκος Κυριάκος, Ξένος Γιώργος, Πατσουράκης Ευτύχης, Σπυρόπουλος Γιάννης, Χανδρής Παντελής, Χατζημιχάλης Γιώργος.
Αίθουσα Πυροβολικού / Φορτέτσα: Αλεξίου Νίκος, Αληθεινός Δημήτρης, Γυπαράκης Γιώργος, Δουλγέρης Χριστόφορος, Ζιάκα Μαρία, Κυπραίος Βασίλης, Μίχας Γιάννης, Παλιεράκη Άννα, Παπαηλιάκης Ηλίας, Πορταλάκη Σοφία, Τσιάρας Φίλιππος, Χριστοδούλου Αντωνάκης.
Βία
Η σύγχρονη βία, αποτελεί μια καθημερινότητα που, ξεκινά από τις ειδήσεις, διαπερνά το διαδίκτυο και ενίοτε, φτάνει στο σχολείο. Τα έργα της ενότητας, γλυπτά, φωτογραφίες, ζωγραφική και προβολές, εντοπίζουν το φαινόμενο και το καταγγέλλουν έμμεσα.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Βολανάκης Αντώνης, Λυμπεράτος Ανδρέας, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μπάμπουλης Δημήτρης.
Αίθουσα Πυροβολικού / Φορτέτσα: Στασινοπούλου Άσπα, Λοϊζίδου Μαρία, Μαγκώνη Δέσπω.
Με αφορμή την Ελένη
Τζαμί Καρά Μουσά Πασά
Συμβολή οδών Αρκαδίου και Β. Ουγκώ
Ένα έργο με δύο αφηγήματα.
Αφήγημα Πρώτο. Η Ελένη είναι μια μαθήτρια του περασμένου αιώνα που κεντά ένα μαξιλάρι. Χρόνια αργότερα, η καλλιτέχνης Ρένα Παπασπύρου, αγοράζει το κέντημα στα παλιατζίδικα. Τα μοτίβα της σταυροβελονιάς, γίνονται αφορμή για ένα επίτοιχο έργο της με μικρά χαρτιά.
Αφήγημα δεύτερο. Η Άσπα Στασινοπούλου, ονειρεύεται πριν τέσσερα χρόνια ότι φορά ως ρούχο ένα έργο της Ρένας Παπασπύρου. Το διηγείται.
Η Παπασπύρου ετοιμάζει ένα ρούχο για την Άσπα με το μοτίβο του μαξιλαριού της μικρής Ελένης.
Η Άσπα το φορά και περπατά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και λίγο αργότερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα δύο performances φιλμάρονται και δωρίζονται μαζί με το φόρεμα και το κέντημα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Ολόκληρο το υλικό, προβολές και έργο, εκτίθενται στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, της οδού Αρκαδίου.
Ένα 24ωρο στην πόλη
Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας
Οδός Πάνου Κορωναίου
Ο φωτογράφος Γιάννης Οικονόμου, παρακολουθεί με τον φακό του, την κίνηση στην Αθήνα μια καλοκαιρινή ημέρα. Άνθρωποι κινούνται στο μετρό και στους δρόμους, παιδιά παίζουν στην πλατεία Συντάγματος, τουρίστες, αλλά και μετανάστες, αναζητούν χώρο και δροσιά.
Η διάρκειά των εκθέσεων θα είναι έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 ενώ θα πραγματοποιηθούν όπως πάντα οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
photo captions:
Επικοινωνία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\:www.cca

You may also like...