Έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη Στάθη Ανδρουτσάκη στο εσωτερικό καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

ANDROUTSAKHS_EUA KAI ADAM,LADIΈκθεση έργων σύγχρονης τέχνης
Στιγµές και όψεις
του Στάθη Ανδρουτσάκη
28 Αυγούστου – 28 Οκτωβρίου 2014 στο Καφέ του Μουσείου
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τόπος πολιτισµού στην καρδιά της πρωτεύουσας, ξεκίνησε από τον Ιούνιο 2014, σε συνεργασία µε το Καφέ στο αίθριο του Μουσείου, µια νέα πολιτιστική δράση. Κάθε δύο µήνες φιλοξενείται στους χώρους του Καφέ µία έκθεση µε έργα σύγχρονης τέχνης Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη, µε στόχο να προσφερθούν πολύπλευρα εικαστικά ερεθίσµατα στους
επισκέπτες του Μουσείου, αλλά και τους κατοίκους της Αθήνας. Πρόκειται για ένα µικρό δείγµα των οραµάτων και των δυνατοτήτων του πρώτου Μουσείου, που µε τις πολυδύναµες, συχνά πρωτοπόρες δράσεις του αντιστέκεται σθεναρά στην υποβάθµιση του ιστορικού κέντρου της πόλης και φιλοδοξεί να καταστεί ένα φωτεινό και παλλόµενο κύτταρό της.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται από τις 28 Αυγούστου έως και τις 28
Οκτωβρίου 2014, η έκθεση του εικαστικού Στάθη Ανδρουτσάκη µε τίτλο «Στιγµές και όψεις». Ο Στάθης Ανδρουτσάκης είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, µέλος του Εικαστικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, µε πολλές ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό του.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα του (λάδια και χαρακτικά) που αποτυπώνουν στιγµές και όψεις από τοπία στην Ελλάδα, καθώς και από εργοστασιακούς χώρους. Στη σειρά των έργων µε θέµα τους εργοστασιακούς χώρους, ο Ανδρουτσάκης αναζητά στη σιωπή των εγκαταλειµµένων εργοστασίων τα χνάρια του χρόνου, αποκαλύπτοντας µέσα από τα χαλάσµατα ό,τι διαφεύγει ως εικόνα και αίσθηµα. Οι ανθρώπινες µορφές που παρουσιάζονται µέσα στα ερείπια υποδηλώνουν τη φθορά, αλλά και ταυτόχρονα την αναγέννηση, έναν υπαινιγµό του έρωτα και του θανάτου. Στη σειρά των τοπίων κυριαρχούν οι αφαιρετικές και κολοριστικές προσπάθειες προσέγγισης των θεµάτων, χωρίς βέβαια να αποµακρύνεται ο καλλιτέχνης από τη φυσιοκρατική απόδοσή τους.
Η τεχνοκριτικός Ήρα Παπαποστόλου γράφει για τη δουλειά του: «Με απόλυτη ισορροπία ανάµεσα στη φόρµα και το χρώµα, τη σκιά και το φως, η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από µια τέλεια αρµονία χάρη στην ακρίβεια, τη γεωµετρική τάξη και τη λεπτοµέρεια. Μετά την πρώτη ανάγνωση που υποδηλώνει ρεαλισµό και ανθρωποκεντρική ζωγραφική, παρατηρούµε µια αρχιτεκτονική δοµή τέτοια όπου κάθε στοιχείο παίζει το ρόλο που από την αρχή επέλεξε ο καλλιτέχνης, χρησιµοποιώντας αυστηρά πλαστικά µέσα… Η ανάγκη του είναι να παρουσιάσει εικόνες γνώριµες για το θεατή µεταµορφώνοντάς τις σε δυνατά σύµβολα. Ζωγράφος παραστατικών τάσεων και ρεαλιστικών διατυπώσεων, οδηγείται σε µια ζωγραφική περισσότερο πνευµατική παρά ενστικτώδη, έχοντας εξαιρετικά εκφραστικά αποτελέσµατα».
Εγκαίνια:Πέµπτη 28 Αυγούστου 2014, ώρα 18:30
∆ιάρκεια:28/08 – 28/10/2014
Ωράριο: το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου, 08:00-20:00
Η είσοδος για το καφέ είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: www.namuseum.gr
Τηλ. 2132144891 & 213 2144837
Καφέ Μουσείου, 210 8834139
Στάθης Ανδρουτσάκης: 6983 648347
stathiandroutsakis@gmail.com
ΣΥΝ. Αδάµ και Εύα, Χωριό στην Κρήτη

 

 

You may also like...