Έκθεση της Marisa Zattini

Zattini_Icaro _2 mme Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρία IL VICOLO και την ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση Di-segni o delle trasmutazioni της ιταλίδας εικαστικού MARISA ZATTINI Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 – Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 Το Ιταλικό ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, ΩΡΑ 18.00 ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00-17.00 Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου προβλέπεται να γίνει ξενάγηση στα έργα της Marisa Zattini από τη Δήμητρα Σιατερλή. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Ήταν το 1974 όταν σε ένα παζάρι παλαιών αντικειμένων στο Φορλί η Marisa Zattini αγόρασε ένα πακέτο επιστολών που προέρχονταν από ένα συμβολαιογραφείο της Ίμολα. Αυτή η ιδιωτική αλληλογραφία που ξεκινούσε από τις αρχές του 1800 και έφτανε περίπου στα 1834 υπήρξε το πρώτο της υπόβαθρο μνήμης για παράτολμες και ασυνήθιστες οπτασιακές ιχνογραφικές εναποθέσεις. Το 1976, μερικά φύλλα από εκείνο το «μπλοκ» που φιλοξένησαν τα σχέδια της με σινική μελάνη, αποτέλεσαν εν μέρει την πρώτη της ατομική έκθεση στη Ραβέννα, στους χώρους της διάσημης Galleria Cairoli. Ξωτικά, ανθρωπίδια, σχοινιά, χορευτές και ακροβάτες, ονειροκρίτες, άγγελοι και μάγισσες, όλοι τους σε ελεύθερη αιώρηση ανάμεσα σε κεφαλαία καλλιγραφικά γράμματα και κομψές αράδες εποχής. Ιστορίες καθημερινής ρουτίνας,  απολογισμοί, λογιστικά φύλλα και άλλα έγιναν με αυτό τον τρόπο μια γραφιστική ευκαιρία χρωμάτων, υπόβαθρο κηλίδων ομορφιάς και βάσεις με έντονη συναισθηματική φόρτιση που ενσάρκωναν νέα οραματικά αφηγήματα οπτασιών.

Η MARISA ZATTINI γεννήθηκε στο Φορλί στις 13 Οκτωβρίου 1956. Το Φεβρουάριο του 1981 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας εκπονώντας πτυχιακή εργασία πάνω στην αποκατάσταση και την αναστήλωση των μνημείων. Ως καλλιτέχνις – ζωγράφος, κεραμίστρια, ποιήτρια –  έχει πραγματοποιήσει από το 1976 ατομικές εκθέσεις, σε δημόσιους χώρους, στην Ιταλία και στο εξωτερικό (Σουηδία, Αγγλία, Γερμανία) και έχει εκδώσει καταλόγους μονογραφικού χαρακτήρα με ποιήματά της.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες πρόσφατες ατομικές της έκθεσεις, αναφέρουμε: Marisa Zattini “di-segni” o dell’indole della Res, που περιόδευσε στους δημόσιους χώρους των Ca’ la Ghironda Modern Art Museum (Mπολόνια), Rocca Vescovile-Διαθρησκειακό Μουσείο (Μπερτινόρο), Grotta Monumentale (Santarcangelo di Romagna), Teatro del popolo (Γκαλαράτε) και Marisa Zattini – Άγριες φτερούγες, με ποιητική πρόζα του Fabrizio Parrini, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μ. Goia (Τσέρβια). Μεταξύ των ομαδικών εκθέσεων: MUSTER/TRAME ευρωπαϊκές συζεύξεις, με τους Paola Campidelli, Irmi Aumeier και Kordula Klose, που περιόδευσε στη Ιταλία (Φορλί-Oratorio di San Sebastiano) και στη Γερμανία (Kassel, Kreishaus). Με το εικαστικό της έργο έχουν ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, οι: Janus, M. De Micheli, G. Seveso, F. Bodini, R. Bossaglia, D. Montalto, G. Ciucci, A. Brigliadori

You may also like...