Έκθεση της χαράκτριας Μαίρης Σχοινά στο Αλατζά Ιμαρέτ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΡΙΑΣ ΜΑΙΡΗΣ ΣΧΟΙΝΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ωδές Αιγαίου, τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων» της χαράκτριας Μαίρης Σχοινά, θα πραγματοποιηθούν στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310 278587), την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, στις 20.00.Η έκθεση την οποία διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου 2017 και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, κατά τις ώρες 11.00 έως 18.00.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου, σημειώνει: «…Αυτό που σε μένα προκαλεί ένα ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον είναι η πρόταση της Σχοινά να μας φέρει σε επαφή με το αρχαιολογικό “εύρημα”, εμβαπτίζοντας και εγκλωβίζοντάς το στο μπλε θαλάσσιο ρευστό. Σαν να γίνεται δηλαδή η φωτογραφημένη θάλασσα το φίλτρο που αναδεικνύει, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει την αρχαιολογική περιπέτεια της διαχρονικής ελληνικής μνήμης, ως τέχνης και τεχνολογίας. Γιατί είναι οπτικά πολύ δύσκολο να παρατηρήσουμε εξεταστικά αυτά τα εξαιρετικά “κείμενα”, που ζαλίζουν το βλέμμα μας επιπρόσθετα και μέσα από τις δίνες του νερού και των αντανακλάσεών του. Μοιάζει να μας διαφεύγουν, αναγκαστικά, παρόμοια με τα πλάσματα που κείνται κατενώπιον φωλιασμένα στα όνειρα…».
Για την εικαστική εγκατάσταση της Μαίρης Σχοινά, η Δρ. Αρχιτεκτονικής και Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ξανθή Σκαρπιά-Χόιπελ, αναφέρει: «Κάτω από τους θόλους του Αλατζά Ιμαρέτ, η καλλιτέχνης θα στήσει τα λεπτεπίλεπτα τυπώματά της σε διάφανα μετάξινα υφάσματα ύψους 10 μ. Κοιτάζοντάς τα, αντιλαμβάνεσαι τη διάθλαση του φωτός να παιχνιδίζει με τα σχήματα των αρχαίων αντικειμένων».
Η Μαίρη Σχοινά γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε Χαρακτική (1966-1971), με υποτροφία του ΙΚΥ, και Τυπογραφία και Τέχνη του Βιβλίου (1971-1973) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και, στη συνέχεια, Λιθογραφία (1976-1981) στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.
Δίδαξε Πλαστικές Τέχνες στο Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού, (1981-1993) και Χαρακτική στο Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1993-2015).
Έχει παρακολουθήσει Αdvanced Colour Printmaking στο New York University στη Νέα Υόρκη (1996-1997) ως επισκέπτρια πανεπιστημιακός με εκπαιδευτική άδεια της ΑΣΚΤ καθώς και Advanced Printmaking και Digital Prints στο Columbia College Chicago στο Σικάγο (2004) ως επισκέπτρια λέκτορας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή εργαστηριακά σεμινάρια Χαρακτικής. Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της ΑΣΚΤ.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 30 ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από 100 συλλογικές εκθέσεις και διεθνείς Μπιενάλε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
· 2003 Βραβείο Dr. Iwasaki, 4th Kyoto International Woodprint Exhibition, Ιαπωνία
· 2009 Βραβείο του Rector of the Szczecin Academy of Applied Art
· International Print Triennial Krakow 2009, Κρακοβία, Πολωνία.
Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

You may also like...