Έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά «Η Πόλη» στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

thumbnail (1)Το Ιταλικό  Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19.00 την ατομική έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά «Η Πόλη».
Η συγκεκριμένη δουλειά είναι ένα κομμάτι από τη σειρά Ουτοπικές Πόλεις του θεματικού κύκλου Αστικά Τοπία. Έχει παρουσιαστεί ως αυτόνομη ενότητα ή ως θεματικός κύκλος σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Μουσείο Τεχνών του Györ, στην «9η Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής Györ», στην Ουγγαρία (2007), στην Εθνική Πινακοθήκη Σλοβακίας,Villa Vermes, Dunjaska Streda (2008), στην γκαλερί Lucien Schweizer του Λουξεμβούργου(2009), στο «31th  International Impact Art Festival», στο Κυότο της Ιαπωνίας(2010), στο «1st International Printmaking Triennial», στο Βελιγράδι(2011), στο «Greek Contemporary High Pressure Graphics», στο Xylon-Museum+Werkstätte, στη Γερμανία και στο  «International Print Triennial», στο Torun της Πολωνίας, στη  Scuola internationale di Arti Graphiche II Bisonte της Φλωρεντίας και στο Museo Nationale Romano – Terme di Diocleziano της Ρώμης (2012), ως livre d’ariste Η Πόλη, στην γκαλερί Lucien Schweitzer του Λουξεμβούργου (2007) και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο του Βερολίνου (2014).  Η Πόλη αποτέλεσε για την Τσαλαματά ένα ευρύ πεδίο ριζοσπαστικών μορφοπλαστικών αναζητήσεων με διαφορετικές τεχνικές (βαθυτυπία, υψιτυπία, φωτογραφία) στη διάρκεια των οποίων συνάντησε τις ριζοσπαστικές μορφοπλαστικές αναζητήσεις του συγγραφέα Ιτάλο Καλβίνο και το μυθιστορηματικό του έργο «Αόρατες Πόλεις».
«Μας οδηγεί», όπως γράφει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Λήδα Καζαντζάκη, «στις οξειδώσεις που διαρρηγνύουν τα θεμέλια της πόλης  και στις ανάγλυφες αποτυπώσεις των σπλάχνων της, πάνω σε χάρτες και κατόψεις, που αποκαλύπτουν τον σύνθετο και πολυδιάστατο χαρακτήρα της, φέρνουν στο φως τον πυρήνα της αυθεντικής καλλιτεχνικής μαρτυρίας, ως ‘’τόπο εκδήλωσης της πνευματικής εμπειρίας’’ που ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη της χαρακτικής τέχνης, την απεγκλωβίζει, όπως ο Καλβίνο τη λογοτεχνία, από την ασφυκτική γραφή του Ντύρερ και την αυτοματιστική χρήση της στην τέχνη του βιβλίου. Βουτά όπως και ο Καλβίνο στα βαθιά νερά του πειραματισμού. Αντιμετωπίζει όπως κι αυτός την πόλη ως ένα όνειρο ‘’που δεν έχει όνομα ούτε τόπο…’’, ένα συναρπαστικό γρίφο όπου κάθε πράγμα κρύβει ένα άλλο πράγμα. Μετατρέποντας το θεατή του μέσα από την απτή υφή του σε συνεργό στη “λύση” του.»
Διάρκεια έκθεσης:30 Μαρτίου-6 Μαΐου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.:11.00-17.00/ Σαββ.:11.00-13.30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ημερομηνία: Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016
Ωράριο: 19:00
Τόπος: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Είσοδος ελεύθερη

You may also like...