Έκθεση Συχνότητες 1 στο Goethe-Institut Athen

Έκθεση Συχνότητες 1

03/03 – 21/05/2022

Χώροι: Radio Athènes, Πετράκη 15 &

 Χώρος Τέχνης Μελάς Μαρτίνος, Πανδρόσου 50

 

 

 

Εγκαίνια:

Περιφερόμενη στις κοσμικές εξερευνήσεις της Tauba Auerbach, της Μπίας Ντάβου, του Peter Roehr και του Παντελή Ξαγοράρη, η έκθεση Συχνότητες Ι ανοίγει για το κοινό την Πέμπτη 3 Μαρτίου από τις 5 μ.μ. ως τις 9 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας

Radio Athènes: Τετάρτη 16:00-20:00, Σάββατο 12:00–16:00 και κατόπιν ραντεβού
& Μελάς Μαρτίνος: Τρίτη – Σάββατο 12:00–18:00

Η παρουσίαση των έργων του Peter Roehr στην έκθεση Συχνότητες Ι στο Radio Athènes υποστηρίζεται από το Goethe-Institut Athen.

Σε επιμέλεια Έλενας Παπαδοπούλου και Ανδρέα Μελά είναι η πρώτη σε μια σειρά εκθέσεων με γενικό τίτλο Συχνότητες γύρω από και πάνω στο έργο της Μπίας Ντάβου (1932–1996) και του Παντελή Ξαγοράρη (1929–2000), και διερευνά συνδέσεις, ροές, συνέχειες, ασαφή όρια, τοπολογίες, ατμόσφαιρες, ταλαντώσεις, παρορμήσεις, κύματα, δονήσεις, ακολουθίες και επαναλήψεις.

Η πρώτη έκθεση της σειράς, Συχνότητες Ι, η οποία παρουσιάζεται παράλληλα σε δύο χώρους –στο Radio Athènes στην οδό Πετράκη και στον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος στην οδό Πανδρόσου–, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βιώνεται ως διάλειμμα από το παράφωνο ηχητικό και οπτικό τοπίο του κέντρου της Αθήνας, αλλά και ως αποθετήριο υλικών ιστοριών, γλωσσών και υποκειμενικότητας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

Ο Peter Roehr ήταν ένας Γερμανός καλλιτέχνης που δημιούργησε 600 έργα στη σύντομη καριέρα του. Χρησιμοποιώντας τυπογραφικά στοιχεία, φωτογραφία, κολάζ, φιλμ και μαγνητοταινίες, άρθρωσε μια ανάγνωση της καταναλωτικής κουλτούρας που τοποθετείται ανάμεσα στην ποπ, μινιμαλιστική και εννοιολογική τέχνη. Χρησιμοποιώντας ready-made υλικά, όπως εικόνες από περιοδικά, αντικείμενα όπως σουβέρ και πλάνα από τηλεοπτικές διαφημίσεις, δημιούργησε υπνωτικά έργα δημιουργώντας επαναλήψεις χωρίς παραλλαγές. Το έργο του είχε παραβλεφθεί από τους σύγχρονούς του, όμως η επίμονη εξερεύνηση της σειραϊκότητας του Roehr ανακαλύφθηκε εκ νέου μετά θάνατον. Έργα του δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

Η σειρά ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ / FREQUENCIES θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς χώρους και πόλεις από το 2022 έως το 2024 και θα διερευνήσει σημεία επαφής μεταξύ της Ντάβου, του Ξαγοράρη και άλλων ιστορικών, καθώς και σύγχρονων καλλιτεχνών, που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αφετηρία της πρώτης αυτής έκθεσης είναι το κοινό ενδιαφέρον των τεσσάρων καλλιτεχνών για μαθηματικές έννοιες, τεχνικές μετάδοσης, σύμβολα, κώδικες και μοτίβα ως γλώσσες επικοινωνίας.

Με αφορμή την παρουσίαση έργων του Γερμανού καλλιτέχνη Peter Roehr στην έκθεση Συχνότητες Ι στο Radio Athènes ζητήσαμε από τη Nadine Hahn-Rübel, διευθύντρια του Αρχείου Peter Roehr στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΜΚ) της Φρανκφούρτης, να μοιραστεί μαζί μας ένα κείμενό της γύρω από το έργο του.

https://www.goethe.de/ins/gr/el/kul/kue/22754413.html

Συνημμένα θα βρείτε περισότερες πληροφορίες για την έκθεση.

Είσοδος ελεύθερη

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043,Vicky.trachani@goethe.de

www.goethe.de/athen

You may also like...